- 9 Ağustos 2021
- 15.362
- 52.576
- 548
- Konu Sahibi mahmut abi
-
Öyle ölmezler. Bazuka ile vurun.Arkadaşlar, soru başlıkta.
Bugün yoğun olduğumdan yorumlara hemen cevap veremeyebilirim ama akşam okur, yanıtlarım mutlaka.
Ayrıntı isteyenler için: Geçen sene oturdukları yerde rayiç bedeller 25bin idi. 10, sonra da 12 teklif ettiler, 15bintl'ye anlaştık. Bu sene de pazarlık edeceklerini bildiğimden ben geçen senenin rayiç bedelini istedim (25bin tl). Bu sene rayiç bedeller 35bin olmuş. Neyse sonra "Tefe Tüfe olsun iki tarafa da adaletli olur" dedim. Yok diyorlar, 20bintl teklif ettiler, sonra 22olsun dediler. Ben kabul ederdim de eşim kabul etmiyor "Tefe Tüfe'ye de itiraz edilir mi?" diyor. Seneye yine sorun olacak, ne yapsam? Bir de evelki sene çok düşük kira ödüyorlardı, senelerce düşük kirada oturdular. Biz evi satmayı düşündük, sonra vazgeçtik. Şimdi de "bize satın evi, biz almak istiyoruz" diyorlar. Evi satın almayı düşünüyorlar da bir tefe tüfe ödeyemiyorlar mı?
Evin semtine göre evin kendisine gore değişir hanımefendi emsal değer. Emsali 200-300 olan kiralarda vardır ona bakarsanız. Asgari ücret 17 iken emsali 10 olan da ev vardır 100 bin hatta daha fazlası olanda vardır. İstanbul'dan örnek verelim mesela Besiktaşta Kadıköy'de Moda da oturmak var Esenyurt'ta, Bagcılarda oturmak var. İkisi arasındaki emsal kiralar çok farklı mesela asgari ücret aynı olmasına rağmen.Kim %25 zam yaptiki? İnsanlar %400 %500 zam yaptı şimdide bu Zamdan devam . mahallede en pahalı hangi daire varsa emsal o bana hak gibi gelmiyor ayrıca asgari ücret 17binken emsal nasıl 25 bin olabilir akıl mantık işimi?
Yani aslında ev sahibine çok kızmak istemiyorum bir yandan diyorum adam emekli ama gerçekten insanları anlamiyorum . Eşim 7 bin alirken 3 bin kira veriyorduk. Ben çok sıkıntılı bir hamilelik geçirirken işten ayrildim. Adam yani durmuyor . Her sene kim ne kira isterse guncelden gidiyoruz . Yani elbet durumlar düzelir ben ise girerim kazançta düzelir ama şöyle bir çevreme bakıyorum kim kimi opebilirse . Gerçekten kiracı da ev sahibi de mantık ve çercevesinde olmalı . Konum da önemliEn başından beri kabul etmemeniz gerekirmiş. Bu kadarı büyük haksizlik yani. Hakkı neyse onu versin o uğraşsın. Allah ev sahibinin de kiracininda hayirlisini versin.
Tr deki ev sahipleri depremde evsiz kalan evini kaybeden depremzedelere fahiş fiyatlarla evleri dayadılar.yine yanlış yere öfkelenip doğru tarafa ses çıkaramayanların ülkesinde sıradan bir gün. bu konu da sokak hayvanı mevzusu gibi. ne kiracı ne ev sahibi suçlu. ev sahibi de aldığı kirayla bir delik kapatıyor, o evler tabi ki gelir olsun diye kiraya veriliyor gibi gibi. böyle şeyler duruma göre karar verilir. bizim apartmanda bir avukat kadın var mesela, ev sahibinden cok para kazanıyor yazıhanesi, hala asansörün 3 kuruş parasını laf ediyor.
mantık ve vicdan cercevesinde yasal ücreti istemenize kimse bir şey diyemez. tr de kiracı hiç olmadım değerleri kuralları bilmiyorum ama her neyse yasal hak, vicdan cercevesinde isteyebilirsiniz.
Herkes sidik yarışında. Kiracı da iyi niyeti suistimal ediyor ev sahibi de.Yani aslında ev sahibine çok kızmak istemiyorum bir yandan diyorum adam emekli ama gerçekten insanları anlamiyorum . Eşim 7 bin alirken 3 bin kira veriyorduk. Ben çok sıkıntılı bir hamilelik geçirirken işten ayrildim. Adam yani durmuyor . Her sene kim ne kira isterse guncelden gidiyoruz . Yani elbet durumlar düzelir ben ise girerim kazançta düzelir ama şöyle bir çevreme bakıyorum kim kimi opebilirse . Gerçekten kiracı da ev sahibi de mantık ve çercevesinde olmalı . Konum da önemli
Aynen öyle bazı kiracı olayları okuyorum burda adamlar evinin dilencisi oluyor . Bu kadar kuculmek doğru mu para için bilemiyorum . Para da yani evet önemli ama bu kadar alcalmaya gerek yok üç kuruş için. Bazen çok kazanırsın devir geçer az kazanırsın yaniHerkes sidik yarışında. Kiracı da iyi niyeti suistimal ediyor ev sahibi de.
İnsani değerlerin yerlerde olduğu tuhaf bir devirdeyiz.
Dinazor döneminde doğaydık bu kadar sıkıntımız olmazdı belki
O kadar bilimsel acikliyorsunuz ki kira artislarini makro ekonomi bilginize hayran kaldım....Benzinin fiyatı etin kilosu dolar endeksi filan hep böyle yükseliyor değil miBirisi çıktı evimi 10 bin ₺ yapıyorum dedi diğeri çıktı bende 15 bin₺ diğeri 20 diğeri 30 aralarında bunu böyle yaptılar sonrada kendilerine biz iyiyiz demeye başladılargerçekten şaka Maka derdim böyle inatlaşmak falan değil sadece çok zor durumda çoğu insan bı orta yol bulunmak zorunda .
Hayır acamaz kira tespit davası için 5 yıl dolmasi gerek.Burada kiralar ile ilgili konular konuşulduğu için ve bayağı bilgi sahibi birileri olduğu için bir konuda fikrinizi almak istiyorum. İstanbul'da 5 yıllık bir binada yaşıyorum. Biz eve ilk girdiğimiz yıl kira 2.500 liraydı ve etrafa göre fazlaydı. Daha sonra bizim 3 sene içerisinde 3 defa ev sahibimiz değişti. Devamlı tanıdıklar yatırımlık sattılar birbirlerine. Ve biz her yıl yüzde 70'ten aşağı zam yapmadık. Her neyse geçen mart ayinda bize evden çıkın hastam var falan dedi ev sahibi ama bunu bir kere söyledi sonra ortadan kayboldu. Eşim de burası istanbul düzgün bir ev bulunca çıkacağım dedi. O günden sonra da bir kere bile aramadı ev sahibi . Biz kirayı gönderdik ibanina sadece. Hatta eşim kirayı 10-12 bin lira yapalım isterseniz dedi. Yok dedi. Biz her ay 7000 lira Kira yatırıyoruz. Şimdi kontrat donemi gelecek mart ayinda. Ben yasal oran ne ise o oranda artiricam. Bu durumda etrafa göre diyelim ki üç beş bin lira az kaldı kira. Kira tespit davası gibi şeyler varmış galiba 5 yıldan az kiracıya bunu açabilir mi? Bu arada adamın evinden de gitcez kendi evimizdeki kiracı da bizi oyalıyor. O da 2025 Mart'ta cikcam dedi
Cok teşekkür ederimHayır acamaz kira tespit davası için 5 yıl dolmasi gerek.
Bizim burda ( Doğu) döküntü eve bile 20 ve üzeri istiyorlar, terazinin topuzu kaçtı iyice ve daha da beter olacak...Tefe Tüfe oranında zam yapmak anormal değil . Anormal olan bir deli bir kuyuya taş atıyor ev kirasina otuz yazıyor sonra devamı da otuz yazıyor .Sizde bizim burada evler otuz biz şu parayı yaptık şükretsin diyorsunuz . Yalnis olan bu. Yani doğusundan batısına ev kirası minimum 20 olmaya başladı . Bunlar insancıl rakam değil . Daha ucuz bir yere otursun diye birşey yok . Ben TOKİ lerde oturuyorum arabamız var diye Kızılay a bir saat mesafe . Buraya da kiraları otuz yazmaya başlamışlar . Yani herkes bütçesine göre bir evde otursun olayı da kalktı . Bilemiyorum buradaki insanlara ne kadar maaş veriliyor ? Yani en azından maaşına üçte biri olmalı bir insanın kirası.
Tabi konum çok önemli. Çocuğu daha elit bir yerde oturuyorsa siz daha farklı bir yerde oturuyorsanız onu finanse etmek zorunda değilsiniz. Yasal hak neyse onu yapın geçin. Ekstra bişey istemesi bu durumda haksızlık.Yani aslında ev sahibine çok kızmak istemiyorum bir yandan diyorum adam emekli ama gerçekten insanları anlamiyorum . Eşim 7 bin alirken 3 bin kira veriyorduk. Ben çok sıkıntılı bir hamilelik geçirirken işten ayrildim. Adam yani durmuyor . Her sene kim ne kira isterse guncelden gidiyoruz . Yani elbet durumlar düzelir ben ise girerim kazançta düzelir ama şöyle bir çevreme bakıyorum kim kimi opebilirse . Gerçekten kiracı da ev sahibi de mantık ve çercevesinde olmalı . Konum da önemli
Evet doğu veya batı farkı pek kalmadi .Bizim burda ( Doğu) döküntü eve bile 20 ve üzeri istiyorlar, terazinin topuzu kaçtı iyice ve daha da beter olacak...
Evet bu sene Tüfe oranında yapıp geçeriz seneye ben ise girince zaten umuyorum esim de iş değiştirir bizde daha iyi bir yere geçeriz . Mahkemeye verirse de verir artık yaza kadar belli olurTabi konum çok önemli. Çocuğu daha elit bir yerde oturuyorsa siz daha farklı bir yerde oturuyorsanız onu finanse etmek zorunda değilsiniz. Yasal hak neyse onu yapın geçin. Ekstra bişey istemesi bu durumda haksızlık.
Yok ben bunu normallestirmiyorum. Ben de kendime kiralik ev bakiyorum. Kiralar cok yuksek.Semt derkem. Koy gıbı bır yer denız yok fabrika yok vs. Kiralar 20 25 bın rvler 2,3 milyon... Hanı ust duzey semte gerek yok. Asgarı ucretın 2 katı kıralar her yerde bu ayrımı artık yapsanız mı
o emlakçıların başının altından çıktı zatenEvin yatırım aracı olarak görülmesi olayına bir dur demek gerekiyor. Parayı bulan ucuz kredi bulan ev aldı kiraya verdi. Yasaya neden uymuyor insanlar bunu devlete sormak gerekiyor. Yasa insan haklarını korumalı hem kiracıyı hem ev sahibini. Fakat ülkemizde herşey rant üzerinde kurulu ve kusura bakmayın ama her sene rayiç bedel istemek de fırsatçılık. Bu şekilde yükseldi zaten kiralar. Hele o bir halt bilmeyen emlakçılar yok mu ortalığın anasını ağlattılar. Ama bu da patlayacak. 35e verdiniz kiraya ama alamıyorsunuz çünkü kiracı da fırsatçı 6 ay çıkaramaz ki bedava otursam ne olacak diyor. Yani insanlarımıza bir dur dememiz gerekiyor. Ev kiralama olayına bir sınır gelmeli insanlar barınmasın mı ya barınmak için bir aylık maaşı neden veriyoruz biz ? Asgari ücrete kira yok ki herkes imkanının el verdiği yerde otursa deme şansımız kalmadı. Her yerde köyde kasabada şehirde hep 20bin üstü. Ama ben 10 a oturuyorum diyemezsiniz 5 yıl olunca siz de güncel kirayı ödeyeceksiniz 10 yıl sonra kapı dışarı çıkarılacaksınız. Sistem bizi kredilerin altında ezilsek de ev almaya itiyor. Bir deprem bir afet durumunda ondan da olacağız.
Bızım ılcede kımse 25 sınırını zaten dinlemedi. Bızde kıralar tefe tufe degıl kım ne kadar verıyorlar bellı oluyor. Yukarıda bır hanım bu tarz yorumla dalga da gecmıs hatta ama malesf oyle.Yok ben bunu normallestirmiyorum. Ben de kendime kiralik ev bakiyorum. Kiralar cok yuksek.
Ama bunun sorumlusu sadece ev sahipleri degil. Yani hepsi degil.
Ben de yeni evlendigimde kira da oturdum. Ona gore ev buldum
mesela ben suan baktim 11.000 e de ev buldum Oyle kotu de degil Icerisi. Maddi durumum olmasa tutarim yani.
Sadece eski evler oluyor genelde.
Ama.bu %25 olayi bu hale getirdi insanlari. Kirada normal artmaliydi yani.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?