• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracı sorunu

Gerçekten su yurt dışında yaşayıp Tr de ki insanları eleştirenleri seviniyorum hiç. Burada yaşıyor musunuz bizimle? Zaten istenilen de tıpkı sizin yazdığınız gibi ev sahibini fırsatçı göstermek ya da kiracıyı beleşci ya da marketleri stokçu. Bunları geçin bir zahmet aklımız var burada suçu vatandaşta aramamak gerek. Gerçek enflasyon açıklansa maaşa buna göre bir zam yapılsa ev kiraları da tefe tüfe oranından zamlansa ortada hiç bir sorun olmayacak. Sorun rakamları aşağıya çekip halka bunu yasatanlarda!
Bir de burada biz 3 eurodan benzin almıyoruz ya da 50centten ekmek o yüzden insanlar karnını doyuramayınca doğal olarak ellerindeki para getirisi olan şeylerin fiyatını piyasa fiyatına çekmeye çalışıyor.
Tebrik ederim ev sahibinizi ama bir de maaşını yetiremediğinde, devletten yardım alamadığında görmek gerek gerçek karakterini malum burada kreş fiyatları 4.000 den başlarken evimi ucuza veretim de çocuk evde tek takılsın diyemezsin mesela en basitinden.
İnsanları anlamak yerine türlü türlü yakıştırmalar la yaftalamak ne kötü.
Elbette bazı fırsatçılar vardır ama ortada bir sorun var hem ev sahipleri hem kiracılar için devlet ise çözmek yerine yeyin birbirinizi deyip gizliden herkesin omuzuna dokunup ben seni tutuyorum diyor.
Yine bağlanacağız artık napalım

Türk vatandaşıyım hanımefendi istediğim gibi yorum yaparım, Trde yaşamıyorum diye bütün haklarımdan feragat mı ettim? Size cevabım yurtdışında sanki enflasyon yokmuş gibi lanse ettiğiniz için, burda benzin 3 euro diyorsunuz ya asgari ücret ne kadar haberiniz var mı ? 780 küsür euro. Sanki burda da asgari ücret 5000 euro da 3 euro benzin parasına ağlanıyor. Şu an savaştan ve pandemi yüzünden dünyanın her yerinde sıkıntı yaşanıyor. Ama herkes bu durumu lehine çevirmeye çalışmıyor işte.Zihniyet farkı. Diğer yazdıklarınıza yorum yapmıyorum, siyaset konuşmak için burda değilim

Son düzenleme:
Tabi ki bunu oturan biliyor aksi halde başka bir tarih yazıp imzalatmak mümkün mü bu insan kandırmaya girer, gel git olmasın diye tek seferde imzalanıyor. Kira sözleşmesi 1 yıllık dahi olsa kiracı oturmak isterse 10 yıl süre ile konutu terk etmeme hakkına sahiptir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşmeyi feshetme hakkı yalnız kiracıya aittir. Burada önemli olan kirasını düzgün yatırmak ve ev sahibine onu çıkaracak sebepler vermemektir.

Bunun dışında ev sahibi yalnızca belirli durumlarda kiracıyı çıkarabilir. Kendisi taşınacaksa ya da bakmakla yükümlü olduğu birisi taşınacaksa gibi. Öyle Almanya’dan yeğenim geliyor diyerek çıkaramaz. 10 yılın sonunda ihtar çekilerek 6 ay süreyle çıkması talep edilebilir. 5 yılın sonunda da kiraz düzenlemesine gidebilir.
objektif olmak gerekirse tapusu başka birinin üzerine olan bir evi kira karşılığı kullanan birine bu kadar fazla hak verilmiş olması adaletsiz. ben ayarsız olduğunu düşünüyorum yani normal kira sözleşmesi de ayarsız, tahliye taahhütnamesi de ayarsız. koca devletin orta yol bulmak yerine ya ev sahibine ya da kiracıya bu kadar fazla hak vermesi mantıksız. taraflardan birisi niyeti bozduğu an tüm yollar açık. hal böyle olunca iş karşılıklı iyi niyet kötü niyet meselesine dönüyor.

Türk vatandaşıyım hanımefendi istediğim gibi yorum yaparım, Trde yaşamıyorum diye bütün haklarımdan feragat mı ettim? Size cevabım yurtdışında sanki enflasyon yokmuş gibi lanse ettiğiniz için, burda benzin 3 euro diyorsunuz ya asgari ücret ne kadar haberiniz var mı ? 780 küsür euro. Sanki burda da asgari ücret 5000 euro da 3 euro benzin parasına ağlanıyor. Şu an savaştan ve pandemi yüzünden dünyanın her yerinde sıkıntı yaşanıyor. Ama herkes bu durumu lehine çevirmeye çalışmıyor işte.Zihniyet farkı. Diğer yazdıklarınıza yorum yapmıyorum, siyaset konuşmak için burda değilim
O hangi yurtdışı ya asgari ücret 780 küsür Euro? Ya yunanistandasınız ya Malta’da herhalde başkası mümkün değil. Yurtdışı oturumluyum üstelik yılın yarısını oturumum olan ülkede geçiriyorum neredeyse bunlardan başka hiçbir ülke olamaz. Sizin nerede oturduğunuzu okumadım ama mesela Almanya’da dediğiniz fiyatın 2 katından bile daha fazlaya çıktı asgari ücret. Benzin 3 Euro da değildir o da imkansız olsa olsa 1,8-2 arası değişir.

Enflasyon demişsiniz de Türkiye’de enflasyon oranından haberiniz var mı? Eylül ayında “resmî” verilere göre %83?? Peki örnek verelim o meşhur Almanya’dan. Enflasyon kaç? En yüksek seviyesi %10 !! Ayrıca orada herkesin bir garantisi var. Almanya en sosyal devlettir zannımca. Çocuk parası, çalışmayanlar için işsizlik maaşı gibi gibi. Kimsenin aç kalıyorum korkusu var mı? Yok. Devleti sahip çıkar çünkü. Yıl olmuş 2022 hala elektriği suyu olmayan köylülerin ülkesiyiz biz bence fazla karşılaştırma yapmayalım komik olmasın.

Alım gücüne bakalım arkadaşım oturup hesaplayın 1900 Euro’ya marketten, mağazadan neler alabilirim, 5.500 TL’ye neler alabilirim. Cevap ortaya çıkar.

O hangi yurtdışı ya asgari ücret 780 küsür Euro? Ya yunanistandasınız ya Malta’da herhalde başkası mümkün değil. Yurtdışı oturumluyum üstelik yılın yarısını oturumum olan ülkede geçiriyorum neredeyse bunlardan başka hiçbir ülke olamaz. Sizin nerede oturduğunuzu okumadım ama mesela Almanya’da dediğiniz fiyatın 2 katından bile daha fazlaya çıktı asgari ücret. Benzin 3 Euro da değildir o da imkansız olsa olsa 1,8-2 arası değişir.

Enflasyon demişsiniz de Türkiye’de enflasyon oranından haberiniz var mı? Eylül ayında “resmî” verilere göre %83?? Peki örnek verelim o meşhur Almanya’dan. Enflasyon kaç? En yüksek seviyesi %10 !! Ayrıca orada herkesin bir garantisi var. Almanya en sosyal devlettir zannımca. Çocuk parası, çalışmayanlar için işsizlik maaşı gibi gibi. Kimsenin aç kalıyorum korkusu var mı? Yok. Devleti sahip çıkar çünkü. Yıl olmuş 2022 hala elektriği suyu olmayan köylülerin ülkesiyiz biz bence fazla karşılaştırma yapmayalım komik olmasın.

Alım gücüne bakalım arkadaşım oturup hesaplayın 1900 Euro’ya marketten, mağazadan neler alabilirim, 5.500 TL’ye neler alabilirim. Cevap ortaya çıkar.

Ben Almanya’da yaşamıyorum hanımefendi, devlet de bana pandemi boyunca hiçbir para yardımı yapmadı burada. Ne diye gidip almanyanın asgari ücretini kıyaslıyorsunuz? Benim yaşadığım ülkede 1900 euro maaş almak demek üst gelir grubuna dahil olmak demek. Ayrıca o üslübunuzu düzeltin.
Benzin hanımefendi 3 euro dediği için öyle yazdım 1,3-1.8 arası değişti fiyatı, 800 euro asgari ücrete az mı geldi? Ekmeği de 50 cente aldığımı hiç hatırlamıyorum. Size tekrar cevap yazmayacağım isterseniz boşuna yorulmayın.

Ben Almanya’da yaşamıyorum hanımefendi, devlet de bana pandemi boyunca hiçbir para yardımı yapmadı burada. Ne diye gidip almanyanın asgari ücretini kıyaslıyorsunuz? Benim yaşadığım ülkede 1900 euro maaş almak demek üst gelir grubuna dahil olmak demek. Ayrıca o üslübunuzu düzeltin.
Benzin hanımefendi 3 euro dediği için öyle yazdım 1,3-1.8 arası değişti fiyatı, 800 euro asgari ücrete az mı geldi? Ekmeği de 50 cente aldığımı hiç hatırlamıyorum. Size tekrar cevap yazmayacağım isterseniz boşuna yorulmayın.
Evet Türkiye’ye kıyasla az gelmeye devam ediyor. Çünkü söylediğiniz benzin fiyatına kıyasla birim fiyat olarak Türkiye’deki benzin neredeyse 15 katı buna karşılık asgari ücret sadece 7 katı. Benzine hanımefendi 3 dedi diye 3 yazmayın doğru bilgileri verin daha sağlıklı olsun. Asgari ücrette (iddianıza göre) doğru bilgiyi verip aldığınız ürünlerde yüksek fiyat yazmak etik değil.

Türkiye’nin durumunu kıyaslamak için örnek verdin Almanya’yı herkesin az çok hakim olduğu bir ülke olduğu için. Almanya’da oturuyorsunuz diye bir iddiam olmadı zaten. Ama şuna hala ve hala eminim her nerede oturuyorsanız alım gücü olarak Türkiye’den çok çok iyidir olduğunuz ülke. O yüzden bence oralardan buralara ahkam keserek konuşmazsanız yazılan yorumlara cevap veremeyeceğinizden dolayı “daha size cevap vermiyorum yorulmayın” gibi şeyler yazmak zorunda kalmazsınız. Alım gücü olarak içler acısı bir haldeyiz kim ne konuşursa konuşsun. Yurtdışında bir telefonu kaç maaşla alıyorlar Türkiye’de kaç maaş ya da arabayı? Daha da arttırıyorum maaşının kaçta kaçını elektrik su doğalgaz parasına veriyorlar Türkiye’de kaçını, daha da arttırıyorum çay şeker ve suya kaçta kaçını veriyorlar?

Ne kadar ayıp. Ben seni herhangi bir konuda "çocuğun olmuyor diye hazımsızlık çekiyorsun" diyerek vurdum mu?
Bu nasıl bir cigliktir ? Senin adına üzüldüm. Kendince misilleme mi yaptın şimdi? Evlâtla ev aynı şey mi ?Kaldı ki satır arasına gizli bir hircinlikla sataşan haddini aşan sendin. lisedeyken babası ölen bir kızı bununla vuran yaratık geldi aklıma. O zaman da kanım donmuştu. Yazıklar olsun.

iki yıl önce evimizi kiraya verdik. Kiracı evinin kentsel dönüşüme girdiğini bu nedenle bir buçuk iki yıllığına oturmak istediğini söyledi. Biz de tamam dedik. O zaman erken çıkan kiracı makbul da değildi.
Şimdi duyduk ki evi bitmiş. 1600 tl ye oturuyor ama binada daireler 5 bin 6 bin oldu. Bir ay sonra kontrat yenileniyor. Eviniz bitmiş hayırlı olsun çıkmaya yakın haber verirseniz sevinirim ilana çıkarız dedim. Ben evimi kiraya verdim dedi. Adam bedava oturduğu için kendi evini yüksek fiyattan kiraya verip bizi enayi yerine koyuyor.aradaki farkla geçiniyor. Çıkıp gitseydi en az 5 bine kiraya gidecekti. Böyle yapmaya hakkı var mı? Evini gösterip evden çıkarabilir miyiz ? Doğru düzgün zam da yaptırmıyor.

Kiracı ne güzel uyanıklık yapmış. 😡

Tefe tüfe oranında zam yapma hakkınız var, 5.yılda da kira tespit davası açabilirsiniz.

Ama ben size bunların hiçbirini önermeyeceğim, önerim direkt evi satmanız. Kötü niyete verilecek cevap budur.

Zaten ev fiyatları uçtu, aldığınız parayla aynı ayarda evi rahat alırsınız.

Öbür türlü kiracı yıllarca eve yapışacak, siz de ciddi zarara uğrayacaksınız.

iki yıl önce evimizi kiraya verdik. Kiracı evinin kentsel dönüşüme girdiğini bu nedenle bir buçuk iki yıllığına oturmak istediğini söyledi. Biz de tamam dedik. O zaman erken çıkan kiracı makbul da değildi.
Şimdi duyduk ki evi bitmiş. 1600 tl ye oturuyor ama binada daireler 5 bin 6 bin oldu. Bir ay sonra kontrat yenileniyor. Eviniz bitmiş hayırlı olsun çıkmaya yakın haber verirseniz sevinirim ilana çıkarız dedim. Ben evimi kiraya verdim dedi. Adam bedava oturduğu için kendi evini yüksek fiyattan kiraya verip bizi enayi yerine koyuyor.aradaki farkla geçiniyor. Çıkıp gitseydi en az 5 bine kiraya gidecekti. Böyle yapmaya hakkı var mı? Evini gösterip evden çıkarabilir miyiz ? Doğru düzgün zam da yaptırmıyor.

Türkiye de enflasyon gerçeği varken 1 yıldan uzun süreli ev kiralayıp sonra zam yapamayınca ağlamak komik olmuyor mu?
Gayrimenkul yatırım aracı olabilir ama kira getirisine bel bağlamayın.
Evini gösterip evden çıkaramazsınız tabi ki. Kiraz da oturdum kiracım da oldu. Süreçlere hakim olursanız durduk yerde insanlara bilenmezsiniz. ☺️

Devletin ev sahibine attığı en büyük kazık zam oranı değil, kira süresine karar verememesi. Türkiye hariç bu hiçbir ülkede yok. Arkadaş ben evimi kiraliyorum tapuyu vermiyorum 10 yıl nedir? Yurt dışında karşılıklı karar veriyorlar. Birbirlerinden memnunlarsa uzatıyorlar. Bir yıllık iki yıllık 5 yıllık hatta 6 aylık seçenekler var yurt dışında. Kira ucuz mu kaldı hiç sıkıntı yok. Bir iki yıllık sözleşmeyse çıkıp gidecek nasısa.
Tahliye taahhütnamesini ben de imzalatayım sonradan. Eve bildiğin çöküyorlar.
Tefe tüfe enflasyondan çok daha düşük gösteriliyor. O bile kıstas olmamalı. 5 bin olan kiranın bir sonraki yıl 15 bin olması dahi makul. Ama kira büyük bir tutar olduğu için yüzde 80 yüzde yüz zamlar gayet insani. Herşeye yüzde 300 zam geldi. Sadece 6 ayda yemek yediğim restorana 3 kez zam geldi.

Daha önce burada dediğim gibi Türkiyedeki kanunlar gerçekten kiracıdan yana. Yurtdışında 5 yılda kira tespiti açabilirsin, yok 10 yılda koşulsuz çıkartabilirsin diye birşey yok. Bir yılsa bir yıl.

Benim korkum şu, kiralar aslında ev fiyatlarının da bire bir yansıması. Yani kiracılar hiç çıkmadıkça bu sefer de evimi elimde yastık altındaki altın gibi saklayayım diyen ev sahipleri artacak.

Bu sefer de kiralık ev sayısı azaldıkça iş şirketleşmeye gidecek. Şirket olursa da kiracıların hakları azalacak.

Ya da bildiğimiz normal evler de günlük-aylık verilmeye başlanacak ki olacak iş değil. Süreli sözleşmelerde oturacağım deme hakkınız yok, 1 yıldan sonra otomatik yenileniyor, insanlar 6 ayda bir ev mi taşısın?

Kiracı madem belli bir süre için girdi bunu sözleşmede belirtecektiniz. Bir ev almıştık annem emekli olduğunda taşınabilecektik evi tutan kiracıyla o şekilde anlaştık sözleşmede süreyi belirttik. O da çıkmak durumunda kaldı haliyle, olması gereken budur. Adamın sözüne güvenerek hata etmişsiniz. Ayrıca isterse kiracınızın 100 tane evi olsun mevcut diğer evlerini sebep göstererek çıkartamazsınız. Kanunun izin verdiği ölçüde yüzde 25 zamınızı yaparsınız vakti geldiğinde. Kiracıyı çıkartmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Mevcut kiracıyı çıkartıp daha fazla paradan kiraya vermeliyim kurnazlığı da doğru gelmiyor bana

objektif olmak gerekirse tapusu başka birinin üzerine olan bir evi kira karşılığı kullanan birine bu kadar fazla hak verilmiş olması adaletsiz. ben ayarsız olduğunu düşünüyorum yani normal kira sözleşmesi de ayarsız, tahliye taahhütnamesi de ayarsız. koca devletin orta yol bulmak yerine ya ev sahibine ya da kiracıya bu kadar fazla hak vermesi mantıksız. taraflardan birisi niyeti bozduğu an tüm yollar açık. hal böyle olunca iş karşılıklı iyi niyet kötü niyet meselesine dönüyor.

Size sonuna kadar katılıyorum.

Kanunlar ya kiracıya çok uzun süreli oturma hakkı veriyor ya da yeğenim gelecek/evi satıcam diye demoklesin kılıcı devamlı sallanıyor.

Keşke biraz daha uzun süreli, gerektiğinde tefenin üstünde kısıtlı olarak zam yapabildiğiniz ancak evi satmak/yeğeni oturtmak istediğinizde de kiracıya ağır tazminat ödediğiniz kontratlar olsa.

Bu şekilde tayini çıkan ve belirli bir süre oturmak zorunda olan kişiler rahatça oturur, ev sahibi de köşede param eridi demez.

Öğrenciler için ise ufak dairelerde özel olarak sınırlı süreli kontratlar olur, bittiğinde kesin çıkılır. Tabi burada öğrenci şartı olacak, çekirdek ailelere her yıl çık denmeyecek. Özel durum olursa öğrenci daha erken çıkabilecek.

Bizdeki sıkıntı kontrat bir yılı geçince sakız gibi süre uzamaya başlıyor. Halbuki bir aile 5 yıl rahat oturmak ister, öğrenci 9.ayda bile çıkmak ister. Farklı ihtiyaçlara göre sistemin cevap vermesi lazım.

Kiracı madem belli bir süre için girdi bunu sözleşmede belirtecektiniz. Bir ev almıştık annem emekli olduğunda taşınabilecektik evi tutan kiracıyla o şekilde anlaştık sözleşmede süreyi belirttik. O da çıkmak durumunda kaldı haliyle, olması gereken budur. Adamın sözüne güvenerek hata etmişsiniz. Ayrıca isterse kiracınızın 100 tane evi olsun mevcut diğer evlerini sebep göstererek çıkartamazsınız. Kanunun izin verdiği ölçüde yüzde 25 zamınızı yaparsınız vakti geldiğinde. Kiracıyı çıkartmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Mevcut kiracıyı çıkartıp daha fazla paradan kiraya vermeliyim kurnazlığı da doğru gelmiyor bana

Burada konu sahibinin biraz acemiliği olmuş, bir yılı geçince süre otomatik uzuyor zaten, süre belirtmesinin bir anlamı yok.

Kiracıyı çıkartmak için yapılabilecek bir hareket evi satışa çıkarmak. Zira bir şeyi biliyorsam bir kiracıda kötü niyet oldu mu oradan hemen kaçmak lazım.

Kirasını aylarca ödeyemeyen kiracım da oldu, işleri zor durumdaydı, hakikaten toparladılar. Ya da kış ortasında ağır tadilat gerekti iki günde hemen hallettik. Tadilata verilen paraya acımam, kiradan kar edemedik tabi, epey düşüktü.

Ancak kiracı pişkin pişkin yok kiraya verdim diyorsa 5.yıldaki kira tespit davasında bile süreci sakız gibi uzattıkça uzatacak demektir, bir ev için bu kadar strese girmeye gerçekten gerek yok. Piyasa fiyatına uygun satış yapılır, ev fiyatları arttı zaten.

Evi çok güzel yerde. Yepyeni ev. Bin yıl yaşayacak gibi bu tamahkârlık midemi bulandırıyor. Şok oldum.
Bizim ev sahibinin de 12-13 tane evi var. Ama kendi kirada oturuyor. Kiracilar ev sahibi olamaz diye bir kanun yok. Evini kiraya verip daha uygun bir yerde oturabilir ulkemizde bununla ilgili bir kanun yok. Sozlesmenizde belli bir tarih yoksa ancak devletin belirledigi oranda zam yapabilirsiniz( 5 yil kurali mustesnadir.) Bosuna ugrasmaniyin. Zor cikarirsiniz.

Ben ki gözleri para işareti olan ev sahipleri yüzünden çok banlandım bu forumda
Ama ilk kez bir ev sahibine hak veriyorum. Adam çok uyanık çıkmış. Kendi kirasıyla sizin kirayı ödeyip üstüne kar elde etmiş. Ne yapılır bilemedim.

Size tavsiyem bir avukatla gorusun. Evinin oldugunu ispat ederseniz cikartmaniz zor olmayabilir. Ya da saticam diyin cikartin, bir iki ay bos bekletin sonra da satamadim der baska kiraci bulursunuz. Ben hep sunu soylerim " "insanlarla" anlayacaklari dilden konusun sizin dilinizden degil". O uyaniklik yapiyorsa siz de uyaniklik yapin.

Kiracının veya eşinin aynı ilçe yahut belediye içerisinde oturulabilecek durumda bir evinin olması ve kiraya verenin bunu sözleşme yaparken bilmiyor olması durumunda kiracının tahliyesi istenebilir.

Sizin somut olayınızın koşullarının buna uyup uymadığını değerlendirmesi için bir avukatla görüşün derim.

Diğer kira konularınızda size pek hak vermedim ama sonuçta hukuk herkes için.

İki yıl önce kiraya verilen ev, 2+1 ev, kardeşim oturacak diye gösterilip kiracı çıkartılmak istenen ev.
Bugünki konunuzdaki evle ne kadar uyuşuyor özellikleri.

Önce benim de aklıma geldi bu çözüm. Yalnız konu sahibi devir işlemleri için bir 50 bini gözden çıkarmanız lazım. Tekrar üzerinize alırken de aynı miktar geçerli.
O kadar oldu mu yav gecen martta kp evin tapusunu eşim dahil 3 oğluna devrederken 3 ü de 10 bin civari bölüşüp ödemişlerdi ortak tapuya

O kadar oldu mu yav gecen martta kp evin tapusunu eşim dahil 3 oğluna devrederken 3 ü de 10 bin civari bölüşüp ödemişlerdi ortak tapuya
Her şey gibi o da arttı. Yanlış hatırlamıyorsam bizim burada Mart ayında evler 800 civarıydı, şimdi 1000-1500 arası gidiyor. Dolayısıyla tapu masrafı da artıyor.

Son düzenleme:
Back