• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracı sorunu

Siz niye adamın 2 yıllığına oturucam lafına güvendiniz ki. 2 yılda bir sürü şey değişebilir. O zaman kendi evine geçmeyi düşünmüş şimdi vazgeçmiş gayet normal. Sizin derdiniz adamı çıkarıp yüksek fiyattan kiraya vermek. Ekonomik durum böyle olmasaydı kiracınızı evin yapılmış çık diye çıkarmak isteyeceğinizi hiç sanmıyorum açıkcası. Öyle ev sahibine böyle kiracı, umarım adam yasal hakkını sonuna kadar kullanır da istediği kadar oturur. Bi kurnaz siz misiniz?
bundan 2-3 sene önce hiçbir ev sahibi, ya ben 1-2 seneye çıkıcam zaten kendime ev yaptırıyorum diyen kiracıya ev vermezdi. söz gelimi, bunu diyeni dövüyorlardı yani :D kendi ev sahibiminden bile, biz uzun süreli kiracı istiyoruz cümlesini işitmiş insanım.

hem etrafımda hem de kk'da şu dikkatimi çeker oldu son dönemde; kurnazlık yapma niyetindeki ev sahiplerine genelde böyle yasal hakları sonuna kadar kullanan, rahat (dava, mahkeme stresini çekerim diyen manasında) , ev sahibi uğraşsın dursun elinden geleni ardına koymasın düşüncesinde olan kiracılar denk geliyor. çekim yasasıyla alakalı galiba, kendin nasılsan hayatına da öyle insanları çekiyorsun.

ben bu ev sahibinin yerinde olsam, bana kendi ağzıyla şu tarihte çıkarım diyen insana tahliye taahhütnamesi imzalatırdım. madem 2 seneye çıkarım diyorsun ben de yolumu çizeyim, planımı yapayım ikimiz de mağdur olmayalım derdim.

çok net bir biçimde haklarını bilmiyorlar. eskiden ev sahibi çık evimden dediği an bi soğuma gelirdi kiracıya, istenmediğim yerde durmam diye düşünüp duygusal davranırdı. şimdi şartlar öyle bir değişti ki duygusallığa asla yer yok. çık mı dedin, al sana sürün mahkemelerde şeklinde karşılık veriyor valla kiracılar patır patır. 3 sene önce kiracı haklarından bihaber olan insanlar şimdi kanununu ezberledi. sokağımda 2 tane satılık daire var, 2-3 aydır hala satılmadı bak abartmıyorum. içinde oturan var, millet almaya yanaşmıyor uğraşmak istemediği için. müteahhit tanıdık var, koca bina dikti ama boş tutuyor, hala kiralamadı daireleri. acelesi yok boş dursun şimdilik diyor mesela. işler iyice karışmış durumda bu piyasada.

bundan 2-3 sene önce hiçbir ev sahibi, ya ben 1-2 seneye çıkıcam zaten kendime ev yaptırıyorum diyen kiracıya ev vermezdi. söz gelimi, bunu diyeni dövüyorlardı yani :KK70: kendi ev sahibiminden bile, biz uzun süreli kiracı istiyoruz cümlesini işitmiş insanım.

hem etrafımda hem de kk'da şu dikkatimi çeker oldu son dönemde; kurnazlık yapma niyetindeki ev sahiplerine genelde böyle yasal hakları sonuna kadar kullanan, rahat (dava, mahkeme stresini çekerim diyen manasında) , ev sahibi uğraşsın dursun elinden geleni ardına koymasın düşüncesinde olan kiracılar denk geliyor. çekim yasasıyla alakalı galiba, kendin nasılsan hayatına da öyle insanları çekiyorsun.

ben bu ev sahibinin yerinde olsam, bana kendi ağzıyla şu tarihte çıkarım diyen insana tahliye taahhütnamesi imzalatırdım. madem 2 seneye çıkarım diyorsun ben de yolumu çizeyim, planımı yapayım ikimiz de mağdur olmayalım derdim.

çok net bir biçimde haklarını bilmiyorlar. eskiden ev sahibi çık evimden dediği an bi soğuma gelirdi kiracıya, istenmediğim yerde durmam diye düşünüp duygusal davranırdı. şimdi şartlar öyle bir değişti ki duygusallığa asla yer yok. çık mı dedin, al sana sürün mahkemelerde şeklinde karşılık veriyor valla kiracılar patır patır. 3 sene önce kiracı haklarından bihaber olan insanlar şimdi kanununu ezberledi. sokağımda 2 tane satılık daire var, 2-3 aydır hala satılmadı bak abartmıyorum. içinde oturan var, millet almaya yanaşmıyor uğraşmak istemediği için. müteahhit tanıdık var, koca bina dikti ama boş tutuyor, hala kiralamadı daireleri. acelesi yok boş dursun şimdilik diyor mesela. işler iyice karışmış durumda bu piyasada.

Ben öğrenciyken ilk tuttuğum evin sahibi de uzun süreli oturmamı istemişti hatta sürekli kiracı değiştirmekten bıktım demişti yani adam. Ben bir yılın sonunda taşınırken de çok bozulmuştu. Neyse iyi niyetli bir amcaydı, sağolsun. Sonra da iki ev değiştirdim, hep kendim isteyerek çıktım, kimse bana çık demedi. Kiramı düzenli ödeyen kendi halinde biriydim çünkü. Çok uzak geçmişten söz etmiyorum bu arada.

Babana bile güvenme demişler adam iki yıl sonra çıkarım demiş ee ne belli?? Aynen öyle imzalatsaydı taahhütnameyi. Verilen sözün hiçbir bağlayıcılığı yok. Bir bardak su içsin hanımefendi.

Ben ankaradan izmire tüm ev eşyamı 1500 liraya taşıtmıştım, beyaz eşyalar falan dahil komple bir evden bahsediyorum, pandemi yeni başlamıştı. Şimdi iki sokak öteye taşınmak kim bilir kaç para tutar? Millet taşınma masrafıyla, yeni kirayla, ev bulmakla uğraşmak yerine ev sahibiyle uğraşmayı mantıklı buldu. Bence sonuna kadar haklılar. Herkes kendi menfaatini düşünecek doğal olarak. Yasal zammını yapar oturur. Otursunlar da. Kanun ortada beğenmeyen varsa kanun kendi istedikleri gibi değişene kadar evlerini kiralamasınlar. Yukarıda hanımefendi şikayet etmiş ya 10 yıl süreden, o kanun değişene kadar kiralamasın evini madem. Hem kirala hem kanunu tanıma. Çok iyi oluyor böyle kiracılara denk geliyorlar.

Ben öğrenciyken ilk tuttuğum evin sahibi de uzun süreli oturmamı istemişti hatta sürekli kiracı değiştirmekten bıktım demişti yani adam. Ben bir yılın sonunda taşınırken de çok bozulmuştu. Neyse iyi niyetli bir amcaydı, sağolsun. Sonra da iki ev değiştirdim, hep kendim isteyerek çıktım, kimse bana çık demedi. Kiramı düzenli ödeyen kendi halinde biriydim çünkü. Çok uzak geçmişten söz etmiyorum bu arada.

Babana bile güvenme demişler adam iki yıl sonra çıkarım demiş ee ne belli?? Aynen öyle imzalatsaydı taahhütnameyi. Verilen sözün hiçbir bağlayıcılığı yok. Bir bardak su içsin hanımefendi.

Ben ankaradan izmire tüm ev eşyamı 1500 liraya taşıtmıştım, beyaz eşyalar falan dahil komple bir evden bahsediyorum, pandemi yeni başlamıştı. Şimdi iki sokak öteye taşınmak kim bilir kaç para tutar? Millet taşınma masrafıyla, yeni kirayla, ev bulmakla uğraşmak yerine ev sahibiyle uğraşmayı mantıklı buldu. Bence sonuna kadar haklılar. Herkes kendi menfaatini düşünecek doğal olarak. Yasal zammını yapar oturur. Otursunlar da. Kanun ortada beğenmeyen varsa kanun kendi istedikleri gibi değişene kadar evlerini kiralamasınlar. Yukarıda hanımefendi şikayet etmiş ya 10 yıl süreden, o kanun değişene kadar kiralamasın evini madem. Hem kirala hem kanunu tanıma. Çok iyi oluyor böyle kiracılara denk geliyorlar.
ben de senin gibiyim. hiç o tarz kiracılardan olmadım, olmayı da düşünmüyorum. ama karşımdakinin de yaklaşım tarzı önemli. önümüzdeki ay zam zamanımız, bakalım ne isteyecek. %25'le yetinmez diye tahmin ediyorum, var kafamda bi fiyat. oturup konuşucaz, kafamdaki fiyatın üzerine çıkarsa pazarlık yapacağım, çıkmazsa direkt kabul edeceğim uğraşmaya gerek yok. evden memnunum, lokasyondan memnunum. ki ben zam zamanını ev sahibine hatırlatan biriyim adam unutuyor, bizim daireyi başka daire ile karıştırıyor falan. koca yaz aidat vericem diye peşlerinden koştum evde durmuyorlar çünkü.

evlerini kiralamak yerine boş tutan ev sahibi sayısı da arttı dediğin gibi. benim eski komşumun tam karşı apartmanda dairesi vardı. çok çekmiş kiracılardan, en sonuncu kiracı boşandığı için evden taşınınca camına bir perde asıp boş tutmaya karar verdi. adama bir dokunsan bin ah işitiyorsun, insan sanıp ev veriyoruz kirayı ödemiyor, hakkımızı istediğimiz zaman da üzerimize yürüyorlar. bu yaştan sonra mahkeme stresiyle uğraşamam, boş dursun, lazım değil kira falan, çocuklara kalacak zaten onlar düşünsün falan dedi yani.

Beğenmiyorsan sat lafına kızdığım için aynen öyle yazdım. Ne münasebet. Gerçek hayatta hiç rast gelmesem de sosyal medyada çok görüyorum benden bu kadar ev sahibinin işine gelmiyorsa evi satsın yorumlarını.
sanıyorlar ki ev sahibi sıkıntıya düşerse milyonluk evleri sakız parasına dağıtacak bunlar da eve konacak.
Hiç yakıştıramadım… gördüğüm kadarıyla kanundan yani geçerli prosedürden bahsetmiş wurstria, kişisel bir yorum katmamış ( benim bahsettiğim o ilk yorumdan söz ediyorum) , yasalar kiracının lehine gibi olunca sinirlenip üyeye patlamışsınız. 🥀

Hanımefendi yurtdışından örnek veriyorsunuz ama yurtdışında kiraların 1000ken birden 6000 8000 olmadığını bilerek mi yazıyorsunuz? Yurtdışındayım ilk kontratımız 1 yıllıktı, ağustosta yeni kontrat imzaladık 2 yıllık bu sefer. Kiramız değişmedi, burda da enflasyon artışı olmasına rağmen.

ben de senin gibiyim. hiç o tarz kiracılardan olmadım, olmayı da düşünmüyorum. ama karşımdakinin de yaklaşım tarzı önemli. önümüzdeki ay zam zamanımız, bakalım ne isteyecek. %25'le yetinmez diye tahmin ediyorum, var kafamda bi fiyat. oturup konuşucaz, kafamdaki fiyatın üzerine çıkarsa pazarlık yapacağım, çıkmazsa direkt kabul edeceğim uğraşmaya gerek yok. evden memnunum, lokasyondan memnunum. ki ben zam zamanını ev sahibine hatırlatan biriyim adam unutuyor, bizim daireyi başka daire ile karıştırıyor falan. koca yaz aidat vericem diye peşlerinden koştum evde durmuyorlar çünkü.

evlerini kiralamak yerine boş tutan ev sahibi sayısı da arttı dediğin gibi. benim eski komşumun tam karşı apartmanda dairesi vardı. çok çekmiş kiracılardan, en sonuncu kiracı boşandığı için evden taşınınca camına bir perde asıp boş tutmaya karar verdi. adama bir dokunsan bin ah işitiyorsun, insan sanıp ev veriyoruz kirayı ödemiyor, hakkımızı istediğimiz zaman da üzerimize yürüyorlar. bu yaştan sonra mahkeme stresiyle uğraşamam, boş dursun, lazım değil kira falan, çocuklara kalacak zaten onlar düşünsün falan dedi yani.

Karşılıklı oturursun konuşursun bir orta yol bulursun. İki taraf da birbrini mağdur etmek istemezse bu şekilde işler. Sonuçta herkes sorun yaşıyor bu ekonomide. Ama bazılarının derdi işte kira artışı falan değil, sarı siteye bakıyor ağzı sulanıyor kiraları görünce, kiracım çıksın direkt şu kadardan kiraya vereyim diye düşünüyor. Adam nasıl taşınır nasıl hemen ev bulur hiç dertleri değil. Böyle ev sahiplerine oh olsun diyorum.

Kiracı kanunları iyi biliyor bence.kira sözleşmesinde 2 yıl sonra çıkış yapılmayacağı yazılmadıysa yapacak birşey yok.5 yılda rayiç yenileme hakkı doğuyor ev sahibine

Karşılıklı oturursun konuşursun bir orta yol bulursun. İki taraf da birbrini mağdur etmek istemezse bu şekilde işler. Sonuçta herkes sorun yaşıyor bu ekonomide. Ama bazılarının derdi işte kira artışı falan değil, sarı siteye bakıyor ağzı sulanıyor kiraları görünce, kiracım çıksın direkt şu kadardan kiraya vereyim diye düşünüyor. Adam nasıl taşınır nasıl hemen ev bulur hiç dertleri değil. Böyle ev sahiplerine oh olsun diyorum.
o sarı sitede çok fazla sahte ilan var ki. çok da sağlam bir kaynak değil.

Aslında 6 ayda çıkması lazım fakat çıkmıyorlarmış ve mahkeme falan derken 2 seneye uzuyormuş. Emlakçılardan hep duydum. Ev alacaklar bile kiracısız ev arıyor.
onu ben de duydum hatta mahkemeler o kadar yoğunmuş ki bu davalarla, artık arabulucuklarla çözülsün istiyor devlet. o yönde bir çalışma yapılıyormuş şu sıralar. mahkeme de uğraşmak istemiyor bu konularla. arabulucu ile çözebilen çözecek, çözemeyeni bilemem...

Hanımefendi yurtdışından örnek veriyorsunuz ama yurtdışında kiraların 1000ken birden 6000 8000 olmadığını bilerek mi yazıyorsunuz? Yurtdışındayım ilk kontratımız 1 yıllıktı, ağustosta yeni kontrat imzaladık 2 yıllık bu sefer. Kiramız değişmedi, burda da enflasyon artışı olmasına rağmen.
Maaşlara da %50-70 zam gelmiyordur diye düşünüyorum. Bir de sizin enflasyon dediğiniz bizim normalimiz o güzel minnak enflasyonlu zamanlar kiracı-ev sahibi sorunu da yoktu zaten.
Hayatınızda iki haneli enflasyon görmerikçe burada da var dememek lazım malum burada gerçek rakam %181.

Son düzenleme:
o sarı sitede çok fazla sahte ilan var ki. çok da sağlam bir kaynak değil.
Bu konuda kesinlikle sıkıntı var. Bir ev almak için bakıyorduk 2,5m civarındaydı sonra bir arkadaşımız aynı siteden ev aldı ama kiracının tahliye kararı falan vardı, kendi uğraşmak istemediğinden hala satılmamış gibi davrandı. Emlakçıya da sen bu evin fiyatını 1m arttır ki kimse arayıp seni de rahatsız etmesin dedi.
Neyse kiracı çıktı bizim arkadaşlar bu eve girdi. Herkes bu arkadaşları evi 3,5m den aldı sandı ve şuan aynı sitede 4m den aşağı ev yok. Bu olay 2 ay içinde oldu. Hepsi bizim arkadaşları baz aldı fiyat belirlerken. Biz de şuan birisi indirse de alsak diye kafamızı duvarlara vurarak bekliyoruz. Bir yandan da arkadaşlara kızıyoruz...
Not: m' ler milyondur efenim.

Aslında 6 ayda çıkması lazım fakat çıkmıyorlarmış ve mahkeme falan derken 2 seneye uzuyormuş. Emlakçılardan hep duydum. Ev alacaklar bile kiracısız ev arıyor.
Maksimum bir sene sürüyor yani yasal olarak daha fazla uzanmiyor zaten arabulucuya gitse bile yine dava oluyor

Kontratim 1 sene geçen sene sözleşme yenilemefik saniyorki sonsuza kadar geçerli birde cikaramazsin demeleri yokmu hadi bakalım kendinin olmayan evde nasıl oturuluyormys sene sonunda

Devletin ev sahibine attığı en büyük kazık zam oranı değil, kira süresine karar verememesi. Türkiye hariç bu hiçbir ülkede yok. Arkadaş ben evimi kiraliyorum tapuyu vermiyorum 10 yıl nedir? Yurt dışında karşılıklı karar veriyorlar. Birbirlerinden memnunlarsa uzatıyorlar. Bir yıllık iki yıllık 5 yıllık hatta 6 aylık seçenekler var yurt dışında. Kira ucuz mu kaldı hiç sıkıntı yok. Bir iki yıllık sözleşmeyse çıkıp gidecek nasısa.
Tahliye taahhütnamesini ben de imzalatayım sonradan. Eve bildiğin çöküyorlar.
Tefe tüfe enflasyondan çok daha düşük gösteriliyor. O bile kıstas olmamalı. 5 bin olan kiranın bir sonraki yıl 15 bin olması dahi makul. Ama kira büyük bir tutar olduğu için yüzde 80 yüzde yüz zamlar gayet insani. Herşeye yüzde 300 zam geldi. Sadece 6 ayda yemek yediğim restorana 3 kez zam geldi.
Yok yahu bence 25 bin falan olmalı

Maaşlara da %50-70 zam gelmiyordur diye düşünüyorum. Bir de sizin enflasyon dediğiniz bizim normalimiz o güzel minnak enflasyonlu zamanlar kiracı-ev sahibi sorunu da yoktu zaten.
Hayatınızda iki haneli enflasyon görmerikçe burada da var dememek lazım malum burada gerçek rakam %181.

Maaşa gelen zam o kadar ama kiraya yapılan zamlar %100den aşağı değil farkında mısınız? Bal gibi de fırsatçılık yapılıyor. Ev sahibimiz istese kirayı artırabilirdi, şu an bu büyüklükteki bir evi aynı kiradan tutmamız mümkün değil. Ayrıca peynir ekmek gibi gidiyor evler burda çünkü boş daire bulmak çok zor. Ev sahibi kontratı yenilemeyip çıkarsa daha yüksek kiradan verir hemen. Bir arkadaşımızın da 4 yıldır zam yapmıyor ev sahibi, bu yıl yeni yaptı 30 euro sadece. Çok şükür burda açgözlü fırsatçı ev sahipleri Trdeki kadar yok da insan gibi yaşıyoruz. Sanki o enflasyon bir tek ev sahiplerine var, Allah gözlerini doyursun.

Şu an internetten baktım, bizim oturduğumuz ev 70 küsür m2 3 oda, 750 euro kira veriyoruz faturalarla birlikte 950 euroyu buluyor eve aylık masrafımız. Emlak sitesinde biri 76 diğeri 75 m2 , 3 odalı, aynı muhitte iki evin kirası 1200 ve 1400 euro.
Şu an aynı standartta bir eve girmek istersek bu kadar para vereceğiz. Bakın daha faturaları eklemedim bile. Evet burda hiç enflasyon yok fiyatlar olduğu yerde sayıyor ne benzine ne markete zam geldi.

işte tam bu nokta ev sahibinin iyi niyetini sorgulatır insana. daha sözleşmeyi yaparken, anahtarı teslim alma aşamasında taahhütname imza tarihinde oynama yapan ev sahibi bana neler yapmaz diye düşünüp imzalamam. genelde öyle yaparlar dediğiniz şey basbayağı düzenbazlık. farklı bir devirde yapılsa da düzenbazlık olduğu gerçeği değişmez. bunu belirttiğiniz çok iyi oldu bu arada, okuyan insanlar da bilgilensin lütfen uygulanma biçimiyle alakalı. herkes dikkatli olsun belgede böyle bir oynama yapılmakta. ha kendi rızası ile, oynanmış tarihli belgeye imza atan da sonuçlarına katlanır o ayrı konu.

peki madem avukatsınız şunu sorayım, tahliye taahhütnamesi olayına hiç girmeden, normal kira sözleşmesi belirli süreli yapılsa olmaz mı? normalde belirsiz süreli yapılanlar 1 sene dolunca aksi belirtilmedikçe 10 seneye kadar gidiyor. belirli süreli olanını yapıp onu her sene yenilemek, en azından tarihi oynanmış belgeye imza attırmaktan daha makul değil mi?

bahsettiğiniz kısım siyasete giriyor, siyasi yorum yazmak yasak olduğu için bir yorum yapmıyorum.
Tabi ki bunu oturan biliyor aksi halde başka bir tarih yazıp imzalatmak mümkün mü bu insan kandırmaya girer, gel git olmasın diye tek seferde imzalanıyor. Kira sözleşmesi 1 yıllık dahi olsa kiracı oturmak isterse 10 yıl süre ile konutu terk etmeme hakkına sahiptir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşmeyi feshetme hakkı yalnız kiracıya aittir. Burada önemli olan kirasını düzgün yatırmak ve ev sahibine onu çıkaracak sebepler vermemektir.

Bunun dışında ev sahibi yalnızca belirli durumlarda kiracıyı çıkarabilir. Kendisi taşınacaksa ya da bakmakla yükümlü olduğu birisi taşınacaksa gibi. Öyle Almanya’dan yeğenim geliyor diyerek çıkaramaz. 10 yılın sonunda ihtar çekilerek 6 ay süreyle çıkması talep edilebilir. 5 yılın sonunda da kiraz düzenlemesine gidebilir.

Maaşa gelen zam o kadar ama kiraya yapılan zamlar %100den aşağı değil farkında mısınız? Bal gibi de fırsatçılık yapılıyor. Ev sahibimiz istese kirayı artırabilirdi, şu an bu büyüklükteki bir evi aynı kiradan tutmamız mümkün değil. Ayrıca peynir ekmek gibi gidiyor evler burda çünkü boş daire bulmak çok zor. Ev sahibi kontratı yenilemeyip çıkarsa daha yüksek kiradan verir hemen. Bir arkadaşımızın da 4 yıldır zam yapmıyor ev sahibi, bu yıl yeni yaptı 30 euro sadece. Çok şükür burda açgözlü fırsatçı ev sahipleri Trdeki kadar yok da insan gibi yaşıyoruz. Sanki o enflasyon bir tek ev sahiplerine var, Allah gözlerini doyursun.
Gerçekten su yurt dışında yaşayıp Tr de ki insanları eleştirenleri seviniyorum hiç. Burada yaşıyor musunuz bizimle? Zaten istenilen de tıpkı sizin yazdığınız gibi ev sahibini fırsatçı göstermek ya da kiracıyı beleşci ya da marketleri stokçu. Bunları geçin bir zahmet aklımız var burada suçu vatandaşta aramamak gerek. Gerçek enflasyon açıklansa maaşa buna göre bir zam yapılsa ev kiraları da tefe tüfe oranından zamlansa ortada hiç bir sorun olmayacak. Sorun rakamları aşağıya çekip halka bunu yasatanlarda!
Bir de burada biz 3 eurodan benzin almıyoruz ya da 50centten ekmek o yüzden insanlar karnını doyuramayınca doğal olarak ellerindeki para getirisi olan şeylerin fiyatını piyasa fiyatına çekmeye çalışıyor.
Tebrik ederim ev sahibinizi ama bir de maaşını yetiremediğinde, devletten yardım alamadığında görmek gerek gerçek karakterini malum burada kreş fiyatları 4.000 den başlarken evimi ucuza veretim de çocuk evde tek takılsın diyemezsin mesela en basitinden.
İnsanları anlamak yerine türlü türlü yakıştırmalar la yaftalamak ne kötü.
Elbette bazı fırsatçılar vardır ama ortada bir sorun var hem ev sahipleri hem kiracılar için devlet ise çözmek yerine yeyin birbirinizi deyip gizliden herkesin omuzuna dokunup ben seni tutuyorum diyor.
Yine bağlanacağız artık napalım

Back