• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Popüler Konu KARATAY DİYETİ ile yiyerek aç kalmadan zayıflıyoruz ve hastalıklardan kurtuluyoruz...

Geldim. :9: Ben de yer fıstığı alacaktım, bir bakayım içindekilere dedim, gluten vs.. içerir yazıyor. Kabuklu fıstıkta bile var, kuruyemiştekilerde de varmı acaba?

Gluten mi hadi ya,ben üstünü okumadım..doğaldır diye düşündüm :))

Görüyormusun Gül abla zorla sana kaçamak yaptırıyor. :9:

:49::49: :34::34:

sana uygun şeylerde varmış, kuruyemişinide kendin götür orada kavrulmuş olur bence

fıstık götürücem ablacım :))

annesinin doğum günü ya onu kıramaz bi parça alır...:9:
en iyisi baştan kaçamağa izin vereyimde kendini şuçlu hissetmesin:9:

pasta yemem :44::44:,kabak tatlısı bir iki çatal yerim..börek de bilmiyorum neyli olduğuna bağlı :))

bıgün ben de kaçamak yapıcam.
30 kg verirken de 1 kasımda başlamıştm diyete inşallh şimdi de öyle olacak..
2014 kg larımızdan kurtulacağımız yıl olsun inşallah..

100 gr çiğ (kavrulmamış) yerfıstığında bulunan besin, yağ, mineral ve aminoasit
değerleri şöyledir:

Besin değerleri

• Toplam kalori: 594
• Karbonhidrat:25,35 gr
• Lif: 9 gr
• Lipid: 51,45 gr
• Posa: 4,15 gr
• Protein: 17,30 gr

Toplam asit değerleri

• Doymuş yağ asitleri: 6,899 gr
• Çoklu doymamış yağ asitleri (Omega-3 ve Omega-6): 10,768 gr
• Tekli doymamış yağ asitleri (Omega-9): 31,395 gr

Mineraller

• Bakır (Cu): 1,279 mg
• Çinko (Zn): 3,80 mg
• Demir: 3,70 mg
• Fosfor (P): 435 mg
• Kalsiyum (Ca): 70 mg
• Magnezyum: 225 mg
• Manganez (Mn): 1,937 mg
• Potasyum (K): 597 mg
• Sodyum (Na): 12 mg

Aminoasitler

• Alanine: 0,806 gr
• Arginine: 2,242 gr
• Aspartic asit: 2,056 gr
• Cystine: 0,287 gr
• Glutamic asit: 4,423 gr
• Glycine: 1,064 gr
• Histidine: 0,480 gr
• Isoleucine: 0,744 gr
• Leucine: 1,371 gr
• Lysine: 0,712 gr
• Methionine: 0,228 gr
• Phenylalanine: 0,953 gr
• Proline: 0,875 gr
• Serine: 0,917 gr
• Threonine: 0,597 gr
• Tryptophan: 0,264 gr
• Tyrosine: 0,676 gr
• Valine: 0,934 gr

Vitaminler

• Vitamin A: 15 IU
• Vitamin B-6: 0.296
• Vitamin C (total ascorbic asit): 0,4 mg
• Folat: 50 mcg
• Niacin: 4,700
• Pantothenic asit: 1,205
• Riboflavin: 0,200
• Thiamin: 0,200
karatayın ABC sinden alıntı

Oooo çok faydası varmış,bana doktorum hergün sabahları 1-2 tane de olsa ye demişti..
Ben ceviz-fındık yiyordum hep,sabahki kuruyemişime ekleme yapayım bari..

Canım ben 5 aylık hamileyim,54 ile başladım 59 um şuan..boyum 167 cm.
Şuan için bebeğimin gelişimi çok iyi maşallah..herşey yolunda gelişim olarak önden gidiyoruz..Bebeğe yarıyor yani..
9,5 yaşında birde oğlum var,kısmetse bir oğlum daha olucak :)
:((

senin oğlanı görünce benimkinin küçüklüğünü hatırlıyorum seninkide iri :nazar:
benimki 1 yaşından sonra yaşıtlarından hep boy farkı ile önde gitti 4 yaşından sonra en farkıda ekledi, ana sınıfında 7 cüceleri oynuyorlar sıraya dizdiler benimki en sonda ve en uzun çocuktan bir karış uzun enini saymıyorum...:9::9: 6 cüceler ve 1 dev gibi oldu herkes güldü :9::9: 10 yaşındayken insan azmanı gibi dururdu kimse inanmazdı 10 yaşında olduğuna seninkide öyle maşşallah

Son düzenleme:
Gluten mi hadi ya,ben üstünü okumadım..doğaldır diye düşündüm :))

:49::49: :34::34:

fıstık götürücem ablacım :))

pasta yemem :44::44:,kabak tatlısı bir iki çatal yerim..börek de bilmiyorum neyli olduğuna bağlı :))

Ta...m varya onda vardı.

Son düzenleme:
Oooo çok faydası varmış,bana doktorum hergün sabahları 1-2 tane de olsa ye demişti..
Ben ceviz-fındık yiyordum hep,sabahki kuruyemişime ekleme yapayım bari..

ben kitapta bunları okuyunca başladım çiğ fıstık almaya
geçen sene bir arkadaş 1 kg getirmiş taze taze kabuklu aylarca bekledi kabuğunu çıkardım bide öyle bekledi kurudu kaldı kimse yemedi...şimdiki aklım olsa anında açar yerdim:9:

evet canım bizim de boy gelişimimiz normalin üstünde biraz ama kg da normalin birz altı gibi her ay ortalama 750 gr almş.en az 600 gr almalı diyrlar neyse sağlıklı olsun da.hasta yavrucak burnu tıkalı

geçmiş olsun canım odada buhar yapıyormusun oda rahatlatır

Sen ne yapacaksın, kaçamak yapmayı düşüünüyormusun?

hayır canım ben ne olursa olsun yapmam farklı bişey yiyemiyorum artık karatay kitabındaki tatlı kaçamakları bile yapmadım daha canım istemiyor...
akşam 5 te kızkardeşim gelecek işyerine onunla yemeğe gideceğiz sonra ben eve döneceğim o arkadaşlarının yanına gidecek...

hayır canım ben ne olursa olsun yapmam farklı bişey yiyemiyorum artık karatay kitabındaki tatlı kaçamakları bile yapmadım daha canım istemiyor...
akşam 5 te kızkardeşim gelecek işyerine onunla yemeğe gideceğiz sonra ben eve döneceğim o arkadaşlarının yanına gidecek...

aynen ablacım benim de yılbaşında bile canım istememişti.
bence sen iyi zayıflıcaksın..besbelli..

Glüten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğday; başta çavdar, arpa, yulaf olmak üzere diğer hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar da glüten içerirler.

Glüten, hamurun güçlü yapısından sorumlu, buğdayda bulunan proteindir. Glüten proteinleri, ekmek yapımı esnasında oluşan ağsı yapıdan sorumludur. Yükselme devresinde oluşan bu yapı çok önemlidir, glütensiz istenilen yapı oluşamaz ve ekmek mayalanamaz.

Glüten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir proteindir. Fakat bazı kişiler glüteni sindiremez. Bu kişiler çölyak hastalığı olarak adlandırılan glüten intolerantlardır.

Glüten bir seri farklı proteinin karışımıdır ve iki grupta sınıflandırılır bunlar, Prolaminler ve Glutelinlerdir. Başlıca prolamin proteini olan Gliadin, çölyak hastalığı veya gluten intoleransında başlıca problemdir, gliadin antikorları bu hastalıkla alakalı olan bağışıklık komplekslerinde bulunmaktadır.

Çölyak hastalığına sahip kişiler glüten içeren gıda yediklerinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsağa zarar vererek karşılık verir. Belirli bir biçimde, ince bağırsak zarında bulunan, villi olarak adlandırılan, küçük parmak benzeri çıkıntılar kaybolur. Besin öğeleri gıdalardan bu villi sayesinde kan dolaşımına emilirler. Villi olmaksızın, kişi kötü beslenmiş olur--yediği gıdanın miktarıyla alakasız olarak.

Çünkü vücudun kendi bağışıklık sistemi hasara neden olur, çölyak hastalığı otoimmün bozukluk olarak kabul edilir. Bununla beraber, absorbsiyon bozukluğu olarak da sınıflandırılır çünkü besin elementleri absorblanamamaktadır. Çölyak hastalığı, ayrıca çölyak psiloz, tropikal olmayan psiloz ve glüten-duyarlı enteropati olarak da bilinmektedir.

Çölyak hastalığı ailelerde gözlenen genetik bir hastalıktır. Bazen hastalık, ameliyattan, hamilelikten, doğumdan, viral enfeksiyondan veya ciddi duygusal streslerden sonra ilk kez tetiklenir veya aktif hale gelir.

JELATİNİN ALTERNATİFİDİR
Buğday yada diğer tohumların unları nişastayı ayırmak için yıkandığı zaman geride kalan dayanıklı, yapışma özelliği olan nitronize bir maddedir. Tutkal ya da tutkala benzer bir maddedir. (Ne yazık ki bu nimet marangoz atölyelerinde kablama da tutkal gibi kullanılmaktadır)

Bitki aleminden elde edildiği için insan sağlığı için çok yararlıdır. Jelatin'in en önemli alternatifidir. Tat, koku ve lezzetinden daha iyi ve ekonomiktir. Bu ürünlerin tat, koku ve lezzeti jelatinden daha iyidir. Ayrıca bitki proteinleri vücut tarafından daha kolay sindirilir. Bütün insanlar sağlık açısından hayvan kaynaklı jelatin yerine bitki kaynaklı jelatine geçiş yapmalıdırlar.

Çölyak hastalığı (gluten intoleransı) ve buğday alerjisi
Çölyak hastalığı (diğer adı ile çölyak, tropik olmayan sprue, çölyak sprue, gluten sensitif enteropatisi), tahıllarda bulunan genelde glutenin bulunduğu bazı protein zincirlerine karşı oluşan kronik bir reaksiyondur. Bu reaksiyon ince bağırsakta villüslerin destrüksiyonuna neden olur ve bunun sonunda malabsorbsiyon ortaya çıkar.

Çölyak hastalığında ailesel katkının olduğuna dair bir kısım deliller mevcut. Çölyak hastalığı tanısı konan kişilerin birinci derece akrabalarında % 5-10 oranında çölyak gelişebilir. Hastalık her iki cinsiyeti de etkileyebilir ve herhangi bir yaşta başlayabilir; mesela, kişinin bebekliğinde (tahılları ilk kez alıyor olabilir) ya da daha sonraki hayatında (öteden beri şahıs tahıllı gıdalar tüketiyor olsa da). Hastalığın başlaması için 2 unsura gereksinim var gibi gözükmektedir. Birincisi genetik dispisisyum, ikincisi ise diğer birtakım tetikleyici faktörler. Bu faktörler çevre (buğday ile çok karşılaşma), durumsal (emoyanel stres durumu) fiziksel (gebelik yada operasyon) ya da patolojik (vinol enfeksiyon) olabilir.

Bir zamanlar bu hastalık çocukluk çağının doğal seyrinde görülen bir durum olarak düşünülüyordu. Yakın zamandaki deliller göstermiyor ki son ya da geç çocukluk zamanı boyunca hastalık semptomlarının kaybolması nadir değil. Ne yazık ki, insan sağlıklı gibi görünse de zarar devam ediyor ve hayatın ileriki dönemlerinde ince bağırsakta önemli defektlere neden olup önemli besin ihtiyacından kişiyi mahrum ediyor.

Ürünler

Yasak tahıllardan oluşan liste; buğday, çavdar, arpa ve yulaftan oluşuyor. Fakat değişik isimlerle adlandırılan birçok çeşitleri mevcuttur. Durum ve irmik bazı değişik kullanımlar için üretilen buğday çeşitlerinin bazılarıdır. Spelt ve Kamut da buğday türlerindendir. (Bunlar için diğer isimler: spelta, polish wheat, einkorn ve small spelt'tir). Bulgur ise buğdayın özel işlemlerle üretilmiş halidir. Tretacle, buğday ve çavdardan melezlenerek üretilen bir tahıldır ve yine çölyak hastaları için yasak listesindedir. Mısır da bir çeşit tahıldır ve çölyak hastalığı açısından ciddi bir risk değildir. Çölyak hastaları tarafından tölere edilebiliyor.

Tahıllar içinde pirinç ise diğerleri gibi sorun yaratmadığı için tercih edilen bir tahıldır. Mısır ve pirinç bir yana, glutensiz diyette kullanılan daha başka bir çok tahıl mevcuttur. Amarant kara buğday (kasha), nohut (garbanzos), job stears (hatomugi, junas tears, riper goin) mercimek, millet, bezelye, quinoa, ragi, sorghum, soya, topioca, teff ve yabani pirinç gibi tahıllar değirmende öğütülerek un haline getirilip kullanılabilir. Bunların birçoğu şifalı bitki satan dükkanlarda bulunabilir. Pirinç unu da yine bakkallarda bulunabilir. Çoğu aşçı glutensiz pişmiş yemeklerin içeriğini zenginleştirmek için xanthan zamkı, guar zamkı (bazen laksatif etkisi olduğu düşünülüyor) yada metil selülozu kullanırlar. Ayrıca, yemeklerde glutensiz yağlar oldukça popülerdir. Bunlar; mısır, yer fıstığı, zeytin, kanola, soya ve ayçiçek yağıdır.

Canlarimmmm,yasam guclerim herbirinize yuregim dolusu simsicacik merhabalar.Herbirinize aileniz,ebeveynleriniz ve de evlatlarinizla saglikli ,mutlu,huzurlu,basarili,bolluk ve bereket dolu,hayirlara vesile olacak bir yil temenni ederim canlarim.Rabbime emanet olunuz insaallah.

Glutensiz beslenme ve avantajları
Sadece Amerika’da 3 milyondan fazla kişi gizli bir salgından mustarip. Eğer şişkinlik, yorgunluk veya eklem ağrıları yaşıyorsanız, bunun sebebinin çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olabileceğini düşünmenizi öneririm. Çölyak hastalığı vücudunuza ciddi şekilde zarar verebileceği gibi sizi karaciğer hastalıkları veya kansere yatkın hale getirebilir.

Daha da kötüsü ve önemlisi bu hastalığa çoğunlukla yanlış teşhis konuluyor ya da doktorlar tarafından fark edilemiyor. Ancak riskte olduğunuza dair endişeleriniz varsa dikkat edeceğiniz önemli işaret ve belirtiler var. Glutensiz bir diyet, dualarınıza yanıt olabilir ve hatta eğer gluten toleransınız varsa, gluteni hayatınızdan çıkarmak kilo vermenize de yardımcı olabilir.

Gluten: Nedir ve nelerde bulunur?
Çölyak hastalığı, bağırsaklarınızın besinleri doğru düzgün emmesine engel olan bir sindirim bozukluğudur. Çünkü çölyak hastaları genellikle buğday, çavdar ve arpa gibi diğer tahıllarda bulunan bir protein olan gluteni hazmedemezler.
Ekmeğin esnek dokusunu gluten sağlar. Hatta ilaç ve kozmetik gibi üretim alanlarında da kullanılır. Gluten aynı zamanda jambon, rokfor peyniri, bira, aromalı kahve, meyan kökü ve soya sosu gibi ürünlerde saklı olabilir.

Gluten aldığınızda ne olur?
Gluten intoleransınız varsa ve bu proteini vücudunuza aldıysanız, bağışıklık sisteminiz, besinlerin emilimini ve kana geçmesini sağlayan, ince bağırsağın mükemmel mimarisinin bir parçası olan villüslerinize zarar veren antikorlar salarak bunu yanıtlar.

Normalde ince bağırsak yiyeceklerdeki önemli besinleri emen parmak benzeri tüylerle kaplı bir peluş halı gibidir. Çölyak hastalığına maruz kaldığınızda, bu villusler düzleşir ve halıya benzeyen bağırsak daha çok parke tabana benzer. Böylece artık besinler doğru düzgün emilemezler.

Bu da, ne kadar yerseniz yiyin, yetersiz beslenmeye yol açar. Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı arasındaki fark, gluten intoleransının genellikle bağırsağa aynı zararı vermemesidir ancak gluten alımı, rahatsızlık verici belirtilere yol açabilir.

Çölyak hastalığının belirtileri
Belirtileri saptamak zor olabilir ancak genelde en yaygın şikayetler karın ağrısı, şişkinlik ve aralıklı ishal. Bazen çölyak hastaları mideyle, karınla ilgili hiçbir sorun yaşamazlar ve bunun yerine asabiyet, eklem ağrısı, kas krampları, ağız yaraları, ayaklarda karıncalanma, veya gluten intoleransından kaynaklanan kaşıntılı, kabartılı bir deri hastalığı olan dermatit herpetiformis gibi şikayetlerde bulunabilirler. Bu döküntünün ve diğer çölyak hastalığı belirtilerinin tedavisi, glutensiz bir beslenme programı sağlamaktır. Aslında esas anahtar, doğru tanıyı bulmakta. Çölyak hastalığı yanıltıcı bir teşhise neden olabilir, çünkü bu hastalık IBS (Hassas Bağırsak Sendromu), ülser, Crohn Hastalığı (İltihabi Bağırsak Hastalığı) ve anemi gibi hastalıkları taklit edebilir.

Şişkinlik, yorgunluk veya eklem ağrısı yaşıyorsanız siz de çölyak hastalığı veya gluten intoleransından mustarip milyonlarca insandan biri olabilirsiniz.

Araştırmacılar artık ABD’de çölyak hastalığının özellikle de yüksek orandaki yanlış teşhislere bakarak, önceden düşünülenden daha yaygın olabileceğine inanıyorlar. Artık doktorunuzun çölyak hastası olup olmadığınıza karar vermesine yardımcı olmak için güvenilir kan testleri mevcut. Çölyak hastalığı bir otoimmün hastalığı olduğu için çölyak hastalarının bazı antikor seviyeleri anormal derecede yüksektir. Doktorunuz bu antikor seviyelerini ölçüp, endoskopik doku örneğiyle birlikte teşhisi doğrulayabilir. Eğer çölyak hastalığınız varsa, glutensiz bir diyet rahatlamanızı sağlayacaktır çünkü şu anda tedavisi yoktur.

Kaçınılması gereken başlıca yiyecekler

• Ekmek
  • Krakerler
  • Tahıl
  • Makarna
  • Kurabiye, pasta ve börek
  • Unlu soslar Amarant, esmer buğday, kinoa gibi bazı tahıl çeşitleri gluten içermezler ancak siz etikette gluten içermez yazdığından emin olun çünkü bu ürünler glutenli tahıllarla aynı fabrika veya tesislerde üretiliyorsa çapraz bulaşma meydana gelebilir.

Çölyak hastaları için genellikle güvenli olan yiyecekler
    Meyve ve sebzeler
    Et, balık ve kümes hayvanları (panesiz)
    Çoğu süt ürünleri
    Glutensiz un (pirinç, soya, mısır, patates)
    Patates

Çölyak hastalığı hakkında bilinçlenme arttığından dolayı üreticiler giderek daha fazla glutensiz ürün sunuyorlar. Uzman bir diyetisyen de size glutensiz yiyecekleri öğretmekte yardımcı olabilir.
    Yanlışlıkla gluten tüketiminde bulunursanız, ishal veya mide krampları yaşayabilirsiniz çünkü azıcık miktarda tüketilen gluten bile zarara neden olabilir. Önemli olan yiyeceklerin etiketini okuyarak almak ve gluten içerenleri elemek, çünkü glutensiz bir beslenme genellikle çoğu hasta için tam iyileşme sağlar

senin oğlanı görünce benimkinin küçüklüğünü hatırlıyorum seninkide iri :nazar:
benimki 1 yaşından sonra yaşıtlarından hep boy farkı ile önde gitti 4 yaşından sonra en farkıda ekledi, ana sınıfında 7 cüceleri oynuyorlar sıraya dizdiler benimki en sonda ve en uzun çocuktan bir karış uzun enini saymıyorum...:9::9: 6 cüceler ve 1 dev gibi oldu herkes güldü :9::9: 10 yaşındayken insan azmanı gibi dururdu kimse inanmazdı 10 yaşında olduğuna seninkide öyle maşşallah

:)) Evet bizde yaşıtlarından önde gidiyoruz...boy olarak ama..kiloyu bilmiyorum..sınıftakileri görünce benim oğlum çok kibar geldi gözüme..:))boy yok ama kiloları maşallah çok fazlaydı..abur cubur yedikleri belli..

Ta...m varya onda vardı.

Ben bir marketten aldım poşetlemişlerdi,marka değildi ama çok tazeydi..

:nazar::nazar::nazar: :46::46::46: afiyet olsun şimdiden,kardeş kardeş ne tatlı olur o yemek..

Canlarimmmm,yasam guclerim herbirinize yuregim dolusu simsicacik merhabalar.Herbirinize aileniz,ebeveynleriniz ve de evlatlarinizla saglikli ,mutlu,huzurlu,basarili,bolluk ve bereket dolu,hayirlara vesile olacak bir yil temenni ederim canlarim.Rabbime emanet olunuz insaallah.

Amin canan ablacım,cümlemizin inaşallah..Bende herkesin yeniyılını şimdiden kutluyorum..Allah sağlık ve huzur versin,gerisi mutlaka geliyor..

Ben yemek yemedim,sadece yemeğin köftelerini ayırdım..domates-peynir-zeytin yedim..
Yürüyüşe çıkıyorum şimdi,görüşürüz..

merhaba arkadaşlar.. dün giremedim topige bugünde hem oku hem çalış şimdi yazabiliyorum.. dün rahatsızlandım öğleden sonra başım döndü midembulanıp durdu fenaydım yani...
menüm sabah kkk yer fıstığını zçok seviyorum kavrulmamış çiğ alıyorum. faydalarınıpaylaşmışsınız sevindim.
öğlen bi portakal yoğurt yedim.. ne olduysa bundan sonraoldu. herhalde portakal mahvetti beni. bide su limonlu içtiğim için :14:
5 gibi acaba acktım mı midem böyle dedim ayran içtim ama hiç işe yaramadı :50:
akşam bişi yiyemedim. avuç içi kadar ekmeğe peynir koydu eşim zorla yedirdi midemi rahatlatsın diye... ve iki ay sonra ilk kez ekmek yedim malesef
ama işe yaramadı başım döndükçe midem bulandı ve nihayet çok afedersiniz çıkardım en son..:50:
iş çıkışı servise biniyorum . bi de trafik eklenince yolda tuttu beni... ayyyy dün çok kötüydümmm. bugünde başımda bi ağırlık var

Ekincigim,yeni yilda yeni yasinla rabbim gonlunden gecenleri hayirlisi ile sana nasip etsin yavrum.Esin ve ailenle nice mutlu ,saglikli ve basarili yaslara ve yillara...Dogum gunun kutlu olsun yavrum.

merhaba arkadaşlar.. dün giremedim topige bugünde hem oku hem çalış şimdi yazabiliyorum.. dün rahatsızlandım öğleden sonra başım döndü midembulanıp durdu fenaydım yani...
menüm sabah kkk yer fıstığını zçok seviyorum kavrulmamış çiğ alıyorum. faydalarınıpaylaşmışsınız sevindim.
öğlen bi portakal yoğurt yedim.. ne olduysa bundan sonraoldu. herhalde portakal mahvetti beni. bide su limonlu içtiğim için :14:
5 gibi acaba acktım mı midem böyle dedim ayran içtim ama hiç işe yaramadı :50:
akşam bişi yiyemedim. avuç içi kadar ekmeğe peynir koydu eşim zorla yedirdi midemi rahatlatsın diye... ve iki ay sonra ilk kez ekmek yedim malesef
ama işe yaramadı başım döndükçe midem bulandı ve nihayet çok afedersiniz çıkardım en son..:50:
iş çıkışı servise biniyorum . bi de trafik eklenince yolda tuttu beni... ayyyy dün çok kötüydümmm. bugünde başımda bi ağırlık var

Geçmiş olsun. Trafik mahvediyor insanı, bende otobüste kötü oluyorum, midem bulanıyor. Metrobüs, metro bu açıdan iyi, ama onda da sigara, ter vs.. kokular kötü oluyor, kalabalıkta. Allahtan çabuk gidiyor. Serviste de kötü olur.

Back