- Konu Sahibi Sonnenschein_
çok az yiyosun - karataya göre bu kadar az yemene gerek yok biliyosun- ama bu yemeye güneşim altında 15dk bisiklet faydalı değil zararlı dikkat et kendine
Şimdi güneş deyince, hemen yazmak istedim bildiklerimi.
Güneş herkesin bildiğinin aksine öğle vakti zararlı değildir. Hele kimisi kanser falan yapar diyor. Tamamen palavra.
Hatta şöyle ki her zaman gölgemizin kendi boyumuzdan kısa olduğu öğle zamanlarını tercih etmemiz gerekiyor güneşlenirken. Çünkü sadece bu zamanlarda D vitamini sentezleyebileceğimiz yararlı UVB ışınlarına maruz kalmış oluruz. Aksi takdirde gölgemizin kendi boyumuzdan uzun olduğu vakitler olursa kanser yapıcı UVA ışınları gelmeye başlamış demektir.
Ayrıca güneş kremi sürmek de yararlı UVB ışınlarının geçmesine engel olup, direkt zararlı UVA ışınlarının geçmesine neden olacağı için öğle vakti güneşlenirken özellikle ilk 15 dakika hiçbir şey sürmemeye dikkat etmeliyiz. Ondan sonra bronzlaşmak için güneş kremi sürüp daha uzun süre güneşlenebiliriz. Ama yine de unutmayalım, güneş kreminin her türlüsü her zaman kanserojendir, önerilmez.
Her gün 15 dakika- yarım saat arası güneşlenmek gerekir. Cilt tipine göre bu süre değişiklik gösterir. Mesela esmerlerin D vitamini alabilmeleri için açık tenli sarışınlardan çok daha fazla güneşte kalmaları gerekir. Hele ki zenciler çok zor D vitamini alabilirler. Bunun için dışarıdan D vitamini takviyesi de alınabilir.
Ayrıca sadece vücudumuzun bir kısmı, mesela öğle vakti yüzümüz ve ellerimiz bile güneşe maruz kalsa hiç güneşlenmemekten çok ama çok yarar sağlar bize, diğer vakitlerden daha faydalıdır.
Ayrıca Karatay ve Taş devri diyeti yağdan bol, karbonhidrattan düşük bir beslenme çeşidi oldukları için D vitaminin en çok sevdiği diyetlerdir. Çünkü D vitamini bildiğimiz gibi yağda eriyen vitaminlerdir (A, D, E, K). Dolayısıyla D vitamini sentezi yapabilmemiz için barsaklarımızda yağ olması gerekir. Aksi takdirde diğer yağsız diyetlerde saatlerce güneşlenilse bile D vitamini sentezi asla yapılmaz.
Güneşlenme ile ilgili kontrol için akıllı telefonlara yönelik süper bir uygulama var. Eğer Ingilizceniz yeterliyse gözünüzü kırpmadan kullanın derim hepinize. Ben acayip memnun kaldım. "D minder". Çok detaylı, her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, harika bir uygulama.