Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

Yahu benim doğduğum toprak belli, ev belli, il belli ilçe belli. Sen oraya alıyorsun diye ben oralı mı oldum? Gerçekten kepaze uygulamalar. Neymiş namusunu koruyormuş o soyadı altında hahahha ne kadar komik ya gece gece baya güldüm.

Konu sahibi davanı destekliyorum sonuna kadar, ben evlenirken böyle bir hak yoktu. Ben iki soy isim kullanmakla yetinmiş oldum. Olsaydı ben de kullanmak isterdim. Çünkü evlenince kendisini eşinin ailesine ait hisseden biri olmak DNAmda yok :) Benim annem belli babam belli çok şükür. Ailemden de çok memnunum Allah uzun ömürler versin. Beni bunca sene büyüten ailemin yerine de eşimin soyadı ile adımı yan yana görmek nedense benim içime hiç sıcaklık falan vermedi. Sıcaklık bu değil çünkü bana göre. Kendi kimliklerimizi kaybetmeden evlenmeyi öğrenebilsek keşke. Bu bakış açısına göre eşlerimiz bizi hiç sevmiyorlar ve çok benciller. Tek amaçları soyları yürüsün. Sonra da bir lütuf olarak benim namusunu korusun gözlesin. Ay gene bir gülme geldi
-Çocuklar da eşin ailesine ait bu zihniyete göre ben hiç kız ailesinin bebeğin ismiyle uğraştığını görmedim ama aksini burada çok okuyorum.
-Kızına/damadına emrivaki yaparak evine gelen kız annesi de görmedim ama kv aksine hiçbir şey söylemeden gelir gider, istediği kadar kalır bu zihniyete göre.
-Kadın tüm gün çalışıyor olsa da (hatta dur çalışmamış olsun, sonuç olarak o evde akşama kadar yapılacak işler var bir şekilde mesai kavramı yok ev işinde) akşam misafir varsa erkek oturur kadın yorgunluktan geberse de hizmet yapacak bunlara göre,
-Yemeğe en son kadın oturacak, yemek sırasında da 100 kere kalkacak onu bunu tazeleyecek, servis edecek vsvsvs.
Siz de çok sofu geçinen insanlar o kadınların kul hakkına girmemiş olacaksınız öyle mi? Bile bile eziyet ettiğiniz bunca haksızlık yaşattığınız bu kadınlara...
-Kadın ister evde ister dışarıda çalışsın mesai kavramı yok, misafir ne zaman giderse işler ne zaman biterse (misafirler gittikten sonra da yığınla iş olur) o zaman kendine vakit ayırabilir. Ama erkek 8-5/8-6 ne ise çalışır kendini eve atar, direkt ayakları uzatma moduna geçer. Onun için günlük sorumluluk bitmiştir. Fiziksel gücü daha fazla olmasına rağmen hep en çok dinlenen de odur aslında. (Erkeklerin yüzde kaçı taş taşıyor da madencilik yapıyor, inşaat vb ağır beden işlerinde çalışıyor?) Masa başı iş yapan erkeklerin tutumları farklı mı? Değil maalesef değil ve kadınlar da bu konuda erkekleri destekliyor, ne diyeyim, pes!

Haklısın canım. Ama erkeklerin bunlara cesaret edebilmesinin nedeni kadınlar. Bir kadın bu muameleye ses çıkarmıyorsa erkek de yapar. Düşün ki sen işten geliyosun eşin sana hiç bir iş yaptırmıyor ya da sen lütfedip 2 tabak koyuyosun masaya ve her şeyi o yapıyor. Bir süre sonra rahata alışırsın tabi ki ve bunu eşinin görevi bellersin.
Bizim evde hiç bir zaman bu söylediklerin olmadı olamaz da mesela. Niye? Çünkü ben izin vermem. Ben işten çıkıp 11de geldiğim oluyor eve o saatten sonra iş mi yapıcam bir de. Önce gelen kimse o yapacak tabi ki.
Eşim de ben erkeğim ben yapamam kafasında olmadı hiç bir zaman. İlk başlarda denedi tabi beni ama baktı annesi gibi değilim. Tuttu işin ucundan. Her şey iş bölümüyle olur evde.
Ben hayret ediyorum eşim yardım etmiyor bana vs diye sızlanan kadınlara. Yapma sende yani. Yatağın kendi tarafını düzelt yemeği tek kişilik yap yani.

Desenize bunca yıldır erkekler bizim soyumuzun yürümesini engellemiş ve adaletsizlik yaşatmışlar bize, vay anam. Erkekleri erkeklerden çok düşünen kadınlar da gözlerimi yaşartıyor.
Vala bende anlamiyorumkinaslinda ben onlarida dusunurujm ama bu soy isi gercekten sacma yani :)

Şimdi boşanmış kadınlar beni daha iyi anlayacaktır,ben diğerleri için anlatayım. Eşimin tayini çıktı ve biz dört ay kadar kızımla yalnız kaldık. Bu arada arabanın cami catladi gittim degistirdim. Sanayiye gittim bak
Kimse de bana buraya erkekler araba getirir demedi:)) kızım birinci sınıfta aksam dersleri ev işleri falan. Ben gündüz çalışıyorum zaten. Tek başıma yaptım hepsini. Bir hafta annem geldi o kadar. Fiziksel olarak erkekler güçlü olabilir ama biz erkeklerden çok daha güçlüyüz bence. Bu dünyanın seçiliminde de güçlüler ayakta kalır. Hem sadece buradaki erkeklerin soyu mu önemli? Kanada,Fransa,İtalya da neden böyle değil? Ya da Japonya da niye böyle dayatma yok dava açmalı falan. Herhalde böyle kabullenmiş insanlar olmadığı içindir

Evlenirken ev işinden anlar mısın diye sormak lazım bence, erkek anaları da artık oğluşlarını ona göre yetiştirsin. Ama ne var biliyor musun? Kıyamazlar. O kvler oğulları yardım etsin istemez. Çünkü kendi kocaları böyle bir şey yapmadığını için (%99) gelinlerine de yapılsın istemezler diye düşünüyorum. Ama çalışan bir kız bul demeyi bilirler(yine buradaki çoğu konuda gördüğüm). Yemin ediyorum çalışan kadınlar özgürlük değil kölelik yaşıyor şu çağda.

Mecbur bırakılırsa herkes güçlü olur. Ama sana o sorumluluk verilmezse neden alasın ki o sorumluluğu?Rahatına bakarsın. Kadınlara sen aslansın kaplansın hepsini yaparsın gazı da yine bu düzenin iki yüzlü bir uygulaması. Ben neden kaplan oluyorum? Neden kendimi kanıtlamak zorundayım? Ben zaten değerliyim kaplan olmama gerek yok insanım ben. Herkes işin ucundan tutacak, yok öyle yağma. İşlerine geldi mi de zayıfız ya güya. Yapsınlar o zaman süpermenler.

evet bende aynı şeyi düşünüyorum sizinle. Kadın evden adam işten sorumlu diyenleri geleneksel ve yanlış buluyorum ama düşünce sistemlerini anlıyorum. Belli bir iş bölümü oturtmuşlar kafalarında.
Ama şu kadın da çalışacak ekonomik gücü olacak deyip, tabiki ev işleri kadının diyenleri nereye koysam bilemiyorum. Yani düşün bi adam da kadın da çalışıyor. Eve giren para aşağı yukarı aynı. Dışarda kalma süreleri aşağı yukarı aynı. Niye ev kadının?
Konuşa konuşa anlata anlata azalacaklar diye düşünüyorum.

Toplum o kadar cahil ki, anlatamazsın sayın konu sahibi. Yine sınırlı bir kesim ile kalacak maalesef. Yüzyıllar geçmesi gerekiyor. Ve cesur kadınlar...

Evet aynı şeyi dusunuyorum. Onun için bunu örnek verdim. Sanki toplumda kalıplaşmış cinsiyetçi roller varmış gibi örnekler verilmiş ama iş başa düşünce her şeyi yapıyorsun. Yalnız yaşayan bir erkek nasıl yemek temizlik utu yapıyorsa biz de her şeyi yaparız. Burda birkaç mesaja sinir oldum da ortadan girdim muhabbete:)))

Evet o sistemi ben de anlıyorum, en azından adil bir nebze de olsa. (kadın çalışmamayı kendisi tercih ediyorsa ve akşam bahsettiğim gibi yine tüm işler kadına bırakılmıyorsa)

Toplum o kadar cahil ki, anlatamazsın sayın konu sahibi. Yine sınırlı bir kesim ile kalacak maalesef. Yüzyıllar geçmesi gerekiyor. Ve cesur kadınlar...
Bence daha kısa süre de anlatıcaz bunları. Bir nesilde bile büyük ilerleme kaydettik diye düşünüyorum. Çoğu kadın annesi gibi düşünmüyor. Diğer kadınlar da onları görerek belki düşünce sisteminde olmasa bile kıskanarak ya da imrenerek kocasına onu yaptırıyor. Misal temizlik kadının işi dese de, ayşenin kocası evi süpürüyomuş sen niye yapmıyosun süpürgeyi sen yap haftada bir diyo
Kar kardır hesabı. Evdeki çocuk da bakıyo babası süpürge yapıyo bilinçaltına işliyor bu gibi.

Ben genele yayılması açısından söyledim, halen orta çağı aşamamış katmanlar var bu toplumda.

Haklısın canım. Ben banlanmayayım diye bazılarını görmezden geldim mesajların. Tabiki herkes burda verilen örnekleri yapabilir. Öyle abartıldığı kadar bir durum yok.
Bu yalnız yaşarken her şeyi yapan erkeklerin evlenince herşeyi ayağına istemesi iki yüzlülüğü de var mesela. En nefret ettiğim..

Aynen. Ama onları i hale getiren de önce ailesi sonra sevgili oldukları ve evlendikleri kadınlar
Herkes her şey ortak dese acaba ben yanlış miyim diye bir durup düşünür ama düşünmesine de izin verilmiyor demek ki

Öyle öyle yeni moda kocişim çılgınlığı.. Eskiden erkek bilmez denirdi, şimdi benim kocam çok yoruluyo yapamaz o deniyor. Hizmetlerin,sunumların önü arkası kesilmiyor.
Kadın kendine değer verse bunu talep etse erkek kendine çeki düzen verecek de.. Ah kadınlar kadınlarımız..
Burda bile kraldan çok kralcılar çıktı. Adamın soyunu kurutuyomuşum falan.

Öyle dediğiniz gibi. Televizyonlarda böyle bir algı var. Gelin evi, gelinim mutfakta vs. Sanırım bunu aşmamız istenmiyor. Siz yine de yapın istediginizi. Ben de zamanında yapayım dedim ama ismim de zaten soyismimle aynı benim onun için neyse dedim ikisi soyismimle kaldım:) hem daha bir mantıklı oldu sanki:)

Damadım tamiratta, damat sanayi de programlarını niye yapmıyorlar acaba?
Zaten hükümet eliyle bir kadını küçültme durumu yaşanıyor şu yıllarda.
Yok etek giymiş yok gece dışardaymış yok çocukmuş ama 13 kişiye rızası varmış. Hamileyken dışarı çıkılmasınmış seviştiğini ilan ediyomuş kadın. Yok gülmesinmiş. Tövbeler olsun yani insanın asabını bozuyorlar. Kadına övgü bile çok delikanlı kızmışsın ha şeklinde yapılıyor bu toplumda daha ne olsun.

Şöyle bir durum var. Soyadını alabilirsin bir şekilde ama malesef devlet seni eşinin soyadının üstüne kaydediyor. Aslında kendi soyadın sadece kadına verilmiş sus payı. Kütüğün gelmişin, geçmişin hepsi eşinde olmaya devam ediyor. Resmi evraklarda da sorun oluyor. Bu yüzden yılların feministi olan ben üzülerek direkt eşimin soyadını aldım. İki ismim var ve eski soyadım da yeni soyadımla neredeyse aynı. Birden 4 isim sahibi, üstelik neredeyse aynı isimli tekerleme de olmak istemedim. Mücadeleni ver bakalım ne çıkacak sonuç olarak. Umarım ben yanlış biliyorumdur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…