Evlilik. Kendi soyadımı kullanmak..

tintinn

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Kasım 2012
3.521
11.093
208
İstanbul
Arkadaşlar temmuz ayında evlendik, 8 yıllık erkek arkadaşımla. Nüfus cüzdanı vs değiştirmedim daha.
Şöyle bir sorun var ki sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum. Bunu ona da söyledim, beni mahkemelerde süründürmüceksen istediğini yap. Ben uğraşmak istemiyorum, sen uğraşacaksan tamam dedi.
Araştırma falan yaptım internette çok az dava var kazanılan. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı? Yıllarımı bu uğurda adliyelerde geçirmek istemiyorum açıkçası yada çuvalla avukat parası vermek istemiyorum.
Bu şekilde dava açan var mı forumda merak ettim. Ya da bu konuyla ilgili bilgisi olan avukat arkadaşlar yol gösterebilir mi?

Son düzenleme:
Herkese vermiyorlar o Hakkı aile mahkemesine dava açabilirdiniz . 1 sene falan Sürüyor bildiğim .

Şimdi toplu cevap vereyim yazılanlara. Evet ismimim yazılı olduğu kurumlar var. Kaşe vs de var tabi ama kaç para bir kaşe o mesele değil açıkçası.
Sadece evlendiğim için böyle bir değişiklik yapma fikrine hep karşıydım. Sadece evlendim sonuçta kimliğimin değişmesine gerek yok kafasındayım.
Kişisel sebepler dolayısıyla istiyorum bunu. Bir nevi özlük hakları meselesi

Evlenince sizin soyadınız otomatik olarak değişmiyor sanırım. Sadece eşinin soyadını alanlar da var iki soyadı kullananlar da var çünkü. İkisinden birini seçme şansı sunuyor olmaları lazım değil mi?

Evet ya sadece eşinin soyadını alıyorsun yada 2 soyadını birlikte kullanıyorsun. Benim istediğim sadece benim soyadım olsun kullandığım.

Evliliğiniz hayırlı olsun öncelikle. Çok emin olmamakla birlikte eğer mesleğiniz gereği evlilik öncesi soyadınızla tanınıyorsanız, çift soyadı kullanmanın karışıklığa yol açacağına dair geçerli sebepleriniz varsa evlilik öncesi soyadınızı kullanmanız mümkün diye biliyorum.

Evlenirken zaten maddi manevi tüm haklarının yarısını da eşler birbirine devreder

Sadece evlendim dediğiniz şey ömrünüzün geri kalanı

Çocuklarınızın babası olacak adamdan bahsetiyorsunuz

İsterseniz çocuklar da sizin soyadınızı tasısın doğunca

Öyle bir karışıklık olacak durumum yok kesinlikle. Yine de böyle bir hakkım yok mudur?

Bir dava vardı bundan yaklaşık on sene önce (yanılmıyorsam 2009) sonuçlandı. Aysel Kurt diye hatırlıyorum kadın avukattı ve kendi soyadını kullanmak istiyordu, o dönem iki soyadı kullananlar vardı ama kanunda "kadın evlenince eşinin soyadını alır" ibaresinden dolayı tek başına kendi soyadını kullanma durumu yoktu. Hatta bu avukat hanımın en büyük destekçisi eşi ve kayınvalidesiydi diye hatırlıyorum. Ben o dönem kısa süreli olarak avukat yanında çalışmıştım dolayısıyla hukuki konularda kendimi geliştirmek için epey şey okudum o zamanlar.
Sonra iki soyadı kalktı, ya kendininki ya eşininki dendi sonra yine iki soyadı geldi falan karışmıştı bu işler. Ben mümkün diye biliyorum.

Usul nedir bilmiyorum, ama gönülden destekliyorum. Hep derim, soy dediğin babadan geçer zaten, kocadan değil. Evlenince kocanın adını almak kadar saçmalık yok bence. O benimkini alsın, illa ortak olacaksa

Öyle bir karışıklık olacak durumum yok kesinlikle. Yine de böyle bir hakkım yok mudur?

Hiç bilmiyorum inanın, hukukçu arkadaşlar daha iyi bilgi verirler ama böyle bir duyum almıştım. Umarım karışıklık olmasına gerek yoktur, bence herkes istediği soyadını seçebilmekte özgür olmalı. Dava açmak dahi gereksiz. Kimlikte evli yazıyor mu, yazıyor işte bitti.

Gerçekten bu sorunun cevabına ihtiyacım var ve bu yüzden tartışmak istemiyorum sizinle.
Sadece şunu sorayım madem haklar ortak, çocuklarımın babası olacak adam. Tersine çevirin bende onun çocuklarının anası olucam. O benim soyadımı alsın. Olmaz mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…