Ben İstanbul’dan şehir dışında okumaya gitmiştim. Ama Tokat’a değil, başka yere, küçük bir yere.
Benim tecrübelerim şunlardı:
1) İstanbul’daki gibi her sokakta bakkalmış, marketmiş yoktu. Bu konuda çok şikayetçiydim.
Bir bakkal için bayağı yürürdüm veya market için. Her gün evde bir şeyin eksik olduğunu düşünün, ekmek, yiyecek vs...
İstanbul’da olsam her yerde bakkal olurdu diye özlerdim.
Muhtemelen Tokat’ta da her yerde bakkal, market olduğunu sanmam. Uzun yürüyebilirsiniz.
2) Hastane uzaktaydı, Allah’tan trafik olmadığı için otobüsle hastaneye çabuk varırdım.
Trafik olmaması, bir yere çabuk varmak güzel bir şey.
Ayrıca hastane İstanbul’daki gibi kalabalık olmazdı, çabuk sıra gelirdi, bu güzeldi.
Ama küçük yerde hastaneleri donanımlı bulamayabilirsiniz. Her branş olmayabilir, doktorların sayısı azdır falan. Başka şehirlerdeki hastanelere gitmek zorunda kalabilirsiniz.
3) İstanbul’daki gibi her sokakta eczane, kırtasiye, nalbur, terzi, büyük market, kitapçı, kafe, lokanta, makyaj, temizlik ve güzellik malzemeleri satan dükkanlar, kıyafet satan mağazalar gibi dükkanları bulamayacaksınız, çok yürümeniz gerekecek ya da paraya kıyıp toplu taşımaya bineceksiniz.
4) Yollar çok önemli. Benim okuduğum şehrin bazı yolları düzgün, bazı yolları taşlıktı ve yokuştu. Yolları düzgün mü? Ayakkabılarınızı sağlıklı ve dayanıklı seçmelisiniz.
5) Toplu taşımada bineceğiniz durak evinize yakın olmalı, yoksa zorlanırsınız, hele hele yollar düzgün değilse.
6) İnsanları çok önemli, komşularınız çok önemli. Onlarla anlaşmanız çok önemli. Küçük yerde dedikodu çok olur ve çabuk duyulur maalesef.
7) Kıyafetiniz çok açıksa gideceğiniz şehirdeki insanlar tarafından ayıplanabilir maalesef, istediğinizi giymekte zorluk çekebilirsiniz, gerçi Türkiye’de nerede özgürüz ki?
8) Bulunduğunuz şehirde erkeklerin davranışları çok önemli, kadınlara nasıl bakıyorlar, nasıl davranıyorlar? Erkekler kadınlara iyi davranıyorsa, rahatsız etmiyorsa sorun yok. Evliyim, bir şey olmaz demeyin, haberlerde neler duyuyoruz, evlilerde kaçırılıyor ya da rahatsız ediliyor, maalesef.
9) Sessiz bir yer mi seviyorsunuz, kalabalık yer mi, eğer benim gibi sessiz yer seviyorsanız cennet gibi gelir ama kalabalık, hareket seviyorsanız maalesef azap çekebilirsiniz, bu durum evliliğinizi bile etkileyebilir, Allah korusun, sizin ve eşinizin karakteri önemli.
Tokat küçük yerdir herhalde, gitmedim ama sessizdir büyük ihtimal.
10) Sessiz, huzurlu yer çok seven ben eğer itiraf edersem zaman zaman canım hareket, kalabalık istemiştir.
Sokağa çıktığımda insan görmediğim günler çok olmuştur.
11) Tokat’ta deniz, göl gibi şeyler var mı bilmiyorum ama denizsiz yapamam diyen insanlardansınız ve orada yoksa çok zorlanırsınız. Benim denizi görmem yetiyor, denizi çok seviyorum, yüzmesem de olur.Sizin denizle aranız nasıl?
12)İnternet iyi çekiyor mu? Telefonunuz iyi çekiyor mu? Benim telefonum az da olsa çekmediği zamanlar olmuştu, maalesef.
13) Orada kendinizi geliştirecek misiniz ve üniversiteye, kursa gitmek, meslek sahibi olmak gibi şeyler yapacak mısınız? Tokat’ta kendinizi geliştirebileceğiniz yerler var mıdır? İyi araştırmalısınız. Yoksa hayal kırıklığına uğramayın.
14) Bulunduğun yerde toplu taşımaya bindiğimde çok aktarma yapardım, aktarma yapmak zorunda kalırdık, çünkü İstanbul’daki gibi bir otobüs birçok yere gitmez, küçük şehirlerde. İster istemez aktarma yapıyorsunuz. Daha fazla toplu taşımaya para gidiyor maalesef. Her sene ücretler zamlanırdı.
Bir şey olmaz, yürürüm demeyin bence, yolların hepsinin düzgün olduğunu sanmıyorum. Ben bulunduğum yerde kısa mesafelerde bile otobüse, minibüse binmek zorunda kalmışımdır, çünkü bazı yollar kötü, taşlı, zor yürünendi ve yokuştu.
15) Tokat’ın iklimi nasıl? Benim gittiğim şehirde kışın çok soğuk olduğu için çok zorlandım, çok hasta oldum, iyi giyindiğim halde çok üşürdüm, bahar gelince rahatlıyordum.
16) Hangi havayı seviyorsunuz? Güneşi mi, yağmuru mu? Bunlar çok önemli çünkü ben hayatım boyunca yağmurlu havayı hiç sevmemişimdir, içim kararır, güne yenik başlarım. Tokat’ın havasını bilmiyorum ve oranın havasını, iklimini severseniz çok mutlu olursunuz.
17) Evlendiniz, çocuklarınız oldu diyelim, bir yere gitmek istediğinizde veya çalışmak isterseniz gibi şeyler nedeniyle çocuklarınızı emanet edebileceğiniz güvenilir bir yer var mı? Kaynana olur, kreş olur falan.
18) Tokat’ın insanlarıyla anlaşabilecek misiniz? Yoksa onlarla aynı hayat görüşüne, bakış açısına sahip değil misiniz? İstediğiniz gibi insanlarsa, rahatsız olmazsanız çok mutlu olursunuz. Çok önemli bir konu, her memleketin insanı farklıdır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.