Ev almak ve aylık 10 bin kredi ödemek&ödeyememek

Benim cevremde var boyle insanlar. Mal mülk içinde yasarken para yönetememekten dolayi sıfıra gelmiş. Parayla ilgili islerini cevresine sorarak yaparlar. Ben uyenin esinin mesleğini merak ettim açıkçası, bu kadar konuşunca. 😊
İnsanca yaşamak için bu maaş yeterli şükür ama öyle lüks de yaşanmaz bu maaşa. Bi yaptığımız yaz tatili o da taş çatlasın 8-10 günlük tatil. Geçen yıllarda 3 taksite böldürüp alabildiğim mont bugün 3.500-4.500 lira olmuş. Fakirleştik işte. Herkes gibi biz de. Eşim havacılık sektöründe

Ben bu kdr yuklu kredi ve yuklu pesinata karsiyim, once parayi isletmek sonra duruma gore hep yeni evde yasamayi tercih ederdim 10 yillik borcla ev ztn tamamen kisinin oldugunda hurdaya dönuyor. Bizim toplumuzda para isletme kavrami yok, birikimi biliyoruz ama yatirim bambaska birsey. Biraz daha finansal okuryazarliginizi gelistirmenizi en az 6 ay beklemenizi tavsiye ederim.

Hayat sizin tabi ama, emekli olunca ne yapacaksınız acaba? Üç kuruş parayla ev kiranızı dahi karşılayamayacaksınız. Hele bizim nesil için çok çok daha zor olacak. Evden kıymetli ne var? Kendi evimin verdiği güveni hiçbir şeye değişmem. Ki paramı devamlı gayrımenkule toprağa yatırırım. Daima da kazandırır. Daha dün 80 bine aldığım arsa, şu an 600 bin ediyor.

Babam bir şeyler yaparken günü birlik yaşayan arkadaşı, şu an kirada ve emekli, başını taşlara vuruyorlar gençken keşke kümes de olsa bir ev alsaydım diye. Emekli maaşı kirayı bile karşılayamıyor. Çocuklarına muhtaç, onlar da kirada onlar için de bir şey yapamadığı için. Aciz bir şekilde harçlık bekliyor, çalışacak kudret de yok. İnsanlar yapıyor ama sefasını da sürüyor. Yaşlılığımda sürüneceğime biraz dişimi sıkarım şartlar da uygunsa. Dişini sıkmak derken öl de demiyoruz, gayet uyguna gezersin de tozarsın da. Bugünün yarını da var.
Hic biriktirmeyin degil elbette 3 bes kurus biriktirseler emekli ikramiyesiyle alirlar evi.gencken bir ev icin yillarca sıkıntı yasamak bana sacma geliyor

Ben bu kdr yuklu kredi ve yuklu pesinata karsiyim, once parayi isletmek sonra duruma gore hep yeni evde yasamayi tercih ederdim 10 yillik borcla ev ztn tamamen kisinin oldugunda hurdaya dönuyor. Bizim toplumuzda para isletme kavrami yok, birikimi biliyoruz ama yatirim bambaska birsey. Biraz daha finansal okuryazarliginizi gelistirmenizi en az 6 ay beklemenizi tavsiye ederim.
Yatırım değil ki bu. Oturacağın evi almak niyet. Konfor için sadece. İstanbulda yeni evler çok çok pahalı. Biz türklere göre değil yani

Emekli ikramiyesiyle artık değil ev, araba bile alınmıyor. Kuş kadar emekli maaşıyla hem geçinmek hem kira ödemek mümkün değil. İnsanlar o yüzden 3 kuruş biriktirip ev almaya çalışıyor. Bu maaşlar hep 15-20 bin kalmayacak. Emekliliği de düşünmek zorundayız.
Her ay kenara 2 bin tllik altin atsaniz,emekli ikramiyesiyle beraber emekli olunca ev alinir.aulik 10 bim tl odeyip gencliginin en guzel yillarinda kiaitlanmaktan iyidir

Eskiden benzer düşünürdüm ama zamanla değişti düşüncelerim. Eskiden bende derdim kirasını ödedikten sonra bütün evler benim. Ama öyle değil. Kendi evim demenin huzuru bambaşka.
Çok fazla ülke gezdim, çok kaliteli otellerdede konakladım, çok vasat yerlerdede kaldım. Ama dünyanın en güzel yerinede gitsem döndüğüm yer evim oldu. O yüzden ev benim için çok önemli.
Konu sahibi 35 yaşlarında eminim bugüne kadar oda gezip tozmuştur çok.
Evin borcu bittiği zaman 45 yaşlarında olacak
Halen genç ve gezebilecek yaşta olacak yani.
Çocuğuda büyümüş olacak, gittiği yerlerden oda birşeyler anlayacak keyif alacak. Şuan 2-3 yaşındaki bir çocuk ile avrupa turuna çıksa ne o nede çocuk keyif alamaz. Kaldiki 10 yıl sonra gezilecek ülkeler duruyor olacak. Bugün gitmedi diye 10 sene sonra kapanmıyorlar oralar.
Şuanki aldığı maaş türkiye standartları için iyi gibi gözükse bile yurtdışında çok düşük rakamlar. Uçak biletlerine anca yeter belkide. Yani öyle yurtdışına çıkayım, yiyip içip alışveriş yapayım diyebileceği bir maaş değil.
Gencken giyinmenin hezmenin tadi baska.ben bu yaalarfa kenara az atip emekli olunca ev alma fikrindeyim.tabi herkesin fikri baska

Yatırım değil ki bu. Oturacağın evi almak niyet. Konfor için sadece. İstanbulda yeni evler çok çok pahalı. Biz türklere göre değil yani

Yinede bu gelir seviyesi ile krediye niyetlenmektense yatirim yapmayi tercih ederdim, ozellikle Istanbulda deprem konusu cok onemli. 25 yillik bina 99 oncesi oluyor, yonetmelik fln nerde?

Benim annem 1 yildir 10bin sermaye ile 1400 tl kredi oduyor mali olarak her ay 10 bin lira ayirabilirsiniz ama krediye ayirmayin finansal ozgurluge niyetlenin derim

Gencken giyinmenin hezmenin tadi baska.ben bu yaalarfa kenara az atip emekli olunca ev alma fikrindeyim.tabi herkesin fikri baska
Gençlik sizin için hangi yaş bilemiyorum
Ama çok giyinip gezdim, halen çok alışveriş yaparım çok gezerim. Giyim benim için hep önemli olmuştu, kalitesizde giyinmem. Tabii bunlar biraz imkan meselesi.
Ama imkanlarım hepsine yetmiyorsa yaşlanınca sefil hayatı süreceğime gençliğimde bazı şeylerden fedakarlık ederim. Buda benim düşüncem.

Hiç bakmadım desem. Ben aylık ödememe baktım. Şimdi emlakçıdan geliyorum ocakta bu fiyatları bile göremeyeceksiniz dedi
Onlar zaten ortalığı hep karıştırır ve rekabet yaratırlar. Az önce biraz araştırdım kredi ve faiz oranlarını. 500 bin krediye 10 sene vade ile ödendiğinde 500 bin küsür de faiz ödüyorsun 🙁. Peki dairenin fiyatı 10 sene sonra 1 milyon küsürü görecek mi ? Sonuçta dairenin yaşı 40 yaklaşıyor haliyle değeride düşecek. Bende prim yapacak bir yere bakın.

Hayır kiramız 2.400 oldu aidatla birlikte. Daha yüksek ev kiraları var etrafımda, ben 3+1lerde en ucuzundayım diyebilirim.

Evet bence de kiraniz uygunmus. Bence krediye girin cunku suan dolu dolu yasamiyorsunuz, lüks yasamiyorsunuz, sadece zaruri seylerle bu parayi bitiriyorsunuz. En azindan kredi ödenir iste.

Onlar zaten ortalığı hep karıştırır ve rekabet yaratırlar. Az önce biraz araştırdım kredi ve faiz oranlarını. 500 bin krediye 10 sene vade ile ödendiğinde 500 bin küsür de faiz ödüyorsun 🙁. Peki dairenin fiyatı 10 sene sonra 1 milyon küsürü görecek mi ? Sonuçta dairenin yaşı 40 yaklaşıyor haliyle değeride düşecek. Bende prim yapacak bir yere bakın.
İstanbul gibi biryerde evin değerinin yükselmemesi gibi bir olasılık gerçekten varmı?

Hic biriktirmeyin degil elbette 3 bes kurus biriktirseler emekli ikramiyesiyle alirlar evi.gencken bir ev icin yillarca sıkıntı yasamak bana sacma geliyor
Muhtemelen o paraya dandik bir doblo alırsınız. Hatta bu gidiş onu bile alamazsınız.

Benim bu bahsettiğim ev 2 yıl önce 450 bindi, şimdi 850bin
Bu iki seneyi katmayın zira pandemi ve global kriz birleşince böyle oldu. Benim evimde üçe katlandı oysaki iki sene öncesine kadar emlak fiyatları çok orantılı ilerliyordu. Sonuç itibariyle seneye kadar durulacağı konuşuluyor, ve bizde öyle umuyoruz.

Bence oturup kalem kalem giderlerinizi yazın.
Sağlık sigortanız varsa atıyorum aracınız varsa onun kaskosu,sigortası,faturalar vs aklınıza gelen herşeyi yazın. Ona göre karar verin zira insanın gelirine göre gideri oluyor.
16 bin liradan kenara atmıyorsanız her ay harcıyorsunuz demektir zaten,bunun 10 bin liralık kısmı olmazsa zorlanabilirsiniz.
Ha bu arada gecinilir,gecinilmez,yeter yetmez mevzusu değil bu bahsettiğim,tamamen sizin geliriniz ve giderinizle alakalı söylüyorum, yoksa 3 -4 bin lira ile yada asgari ücretle de evini cekip çeviren/çevirmek zorunda olanda var ama ayağına göre yorgan uzatmak meselesi birazda. Siz 10 bin lira eksilince zorlanacakmısınız,birşeyleri kismak zorunda kalacak ve bundan mutsuz olacakmısınız ona bakın derim.
Bana kalsa kirada oturuyorsam her ay kira ödemektense peşinatım da varsa kesinlikle ev alırdım kiradan fazla ödemeyi de göze alarak. Ama dediğim gibi siz bence önce bir gelir gider durumunuzu gözden geçirin yine de.
Hakkınızda hayırlısı olsun

Gençlik sizin için hangi yaş bilemiyorum
Ama çok giyinip gezdim, halen çok alışveriş yaparım çok gezerim. Giyim benim için hep önemli olmuştu, kalitesizde giyinmem. Tabii bunlar biraz imkan meselesi.
Ama imkanlarım hepsine yetmiyorsa yaşlanınca sefil hayatı süreceğime gençliğimde bazı şeylerden fedakarlık ederim. Buda benim düşüncem.
Ben konu sahibesi uzerinden degerlendiriyorum ben zayen 3 bine gecinecegim😅dedigim gibi 16 bin gelirler 10 bin odemezdim ben her ay atardim 3 binlik altin.emekli ikramiyesiyle beraber emeklilikte evimi alirdim.gencken 16 binden 6 bine dusmek hayat kalitesinin dusmesi demek.beni oatmayin ben zayen sefilim😅

17 agustostaki Depremden once yapilmis 25 yillik bina icin cok dusunmek gerekiyor. Kentsel donusum durumu vs hepsi arastirilmali. Son silivri depreminde bir cok bina hasar gordu ztn.
İmamoğlunun inşaatı bu ev. Bir de burada zemin kötü olsa da evler baya sağlam. Hemen hemen hepsi perde beton. Proje evi. Hatta devlet eliyle yapılmış bir bölge. Hepsi depremi yaşamış, avcılar yıkılırken buradan 1 tane yıkılan olmamış

X