Ev almak ve aylık 10 bin kredi ödemek&ödeyememek

Burada geçen bir üye yazmıştı. Bir emlak uzmanı "her 5 seneye bir ev fiyatlari bir sişer sonra düser" demis. O dönemdeysek eğer hem pahalıya alacak hem de bir dunya da faiz odeyeceksiniz. Ben sizin yerinizde olsam daha çok para biriktirmeye çalışır, uygun ev bulunca arabayı satıp pesin parayla alırdım. Mesela 700 binlik bir ev icin en az 1 milyon ödeyeceksiniz doğru biliyorsam.

Semte göre değişiyor muhakkak, bizim baktığımız yerde 850ye ev yok. 😅 içime sinenler 1,5-2 milyon :KK70:
3+1 bakıyoruz çocuk var 1 tane. Geniş, odaları biçimli 2+1 de olur ama daha öylesini görmedim. Odalar çok biçimsiz. İzmir deprem bölgesi malum çok eski bina da istemiyoruz. Maksimum 10 yıllık olsun, Asansörü olsun, ara kat olsun derken o fiyata bulunmuyor maalesef.
Biraz daha yaşlı evlere baksak buluruz, burda bile 25 yıllık eve 850bin verilmez deniyor. İnsan öyle düşünüyor bu sefer ama hakikaten fiyatlar böyle.

İzmir'de de ev fiyatları çok abartılı arttı maalesef ki İstanbul'u hiç aratmıyor. Ben 6-7 ay önce yolda gördüğüm satılık ilanını arayıp sorduğum bir daireye 1.300.000 dendiğinde ne bildiğimiz 1.300.000 mü diye tepki verip şoka girmiştim, o parayı o derece aklım almamıştı :) bugün o daireye 2.100.000 diyorlar. Benim o parayı kazanabilmem imkansız devlette çalışıyorum ama bu daireler çerez gibi de satılıyor, bu paraları nasıl kazanıyor insanlar aklım almıyor. Dubleks vs de değil bildiğimiz 3+1 daire bunlar, tek artıları asansör olması. O kadar paraya satılan daire tam istediğiniz gibi mi diye sorsanız o da değil, ben tek daire olsun istiyorum mesela her katta, her taraftan güneş alsın, çift daire bunlar. Bundan üç sene önce çok beğendiğim bir ev vardı, 450 bine, asansörü yok diye almamıştık, yaşlı insanlar için cidden zor oluyor çünkü asansör olmayınca, bugün keşke alsaymışız diyorum. Aslında oturduğumuz yer çok lüks bir muhitte değil bana göre, şirinyer işçievleri, ne bir manzarası var, ne sahile yakın, ne başka bir artısı, tek avantajı kavganın gürültünün olmadığı huzurlu bir semt, sanırım bu yüzden asla etmeyecek paraları istiyorlar ev sahipleri.

20 bin gelirli adamda ev alamıyorsa bu ülkede kim ev alacak arkadaş 🤯
Çok şükür üç beş bin gelirimizle zamanında başımızı sokacak bir ev almışız. Bu ne böyle telaffuz edemeyeceğim rakamlar dönüyor ama yine ev alınamamış.
Ben üzüldüm konu sahibine gerçekten. 25 yıllık ev çok eski ve çok pahalı. Bunca borca girilecekse keşke yeni bir ev alınabilseymiş.

5-6 sene öncesinin 6 bini bu zamanın 10-12 bini gibi geliyor bana
Evet. Sizden farkımız biz karı koca iki maaşlıyız ama maaş, eşinizin geliri civarındaydı. 2 çocuklu ama biri daha kreşe başlamamıştı. İlk iki sene biraz zorlandık. ;Sonra maaşa gelen zamlarla elimize biraz daha para kaldı. Burada bir üye bahsetmiş bizimki de kademeli krediydi.
Bence çok rahat 10 hatta 6 binde kalsa geçinilir. Tek sıkıntı bence önceden de dediğim gibi bankadan çekeceğiniz miktar fazla. Haliyle fazla faiz ödemesi olacak. Keşke biraz yarı yarıya olsaydı daha iyi olurdu.

Çok şükür üç beş bin gelirimizle zamanında başımızı sokacak bir ev almışız. Bu ne böyle telaffuz edemeyeceğim rakamlar dönüyor ama yine ev alınamamış.
Ben üzüldüm konu sahibine gerçekten. 25 yıllık ev çok eski ve çok pahalı. Bunca borca girilecekse keşke yeni bir ev alınabilseymiş.
Faizler ve ev fiyatları çok yüksek. İstanbul'da eli yüzü düzgün bir eb 900 binlerde. 200 bin biriktirseniz ki bu da çok zor. 700 bin kredi çekseniz 10 yıla 1400000 ödüyorsunuz, paralar çok uçuk yani. Alınacak gibi bile değil artık. Araba bile zor.

Bizde 8-10 bin gelirle evimizi arabamızı aldık 50 bin kadar borcumuz kaldı şükür eğer zamanında almasaydık bu ekonomik gidişatta asla alamazdık
konu sahibi yüksek gelirine rağmen ev almamış yiyip içmeyi tercih etmiş geç farkına varmış ama ekonomik kriz patladı artık Allah herkesin yardımcısı olsun

Doğru gerçekten de düşününce.
Gençken yapamayınca yaşlılıkta ne ehemmiyeti var ki?
Kiraya boşa giden para gözüyle bakılıyor o sebepten sanırım.
Yok boşa giden para demiyorum, bugün çıksam aynı eve 3500-4bin isteyecekler. Daha sonra ne isteyecekler?

3 yasinda cocuk suan krese gitmiyor mu, veya devletin zorunlu yasi gelene kadar egitim almayacak mi?

Konunuz bu degildi ama benim en cok o dikkatimi cekti.
Bir harcama kalemi olarak da onu görün derim.

Yoksa ocaga kadar 6 binle, sonra 10 binle yasanir cunku yazdiginiz hayat tarzi en dusuk seviye.
Evet 1 ay sonra 3 yaşına girecek. Seneye yarım gün göndermeyi düşünüyorum. Mümkünse devlete değilse özele. Ama sonra illa ki devlete vermeyi düşünüyorum. Ben evdeyken çocuğu erkenden kreşe göndermeyi de doğru bulmuyorum

Yok boşa giden para demiyorum, bugün çıksam aynı eve 3500-4bin isteyecekler. Daha sonra ne isteyecekler?
Yok genel olarak.
Hani kira veriyoruz zaten üstüne katar ev alınır diyoruz.
Baya yüklü bir borca da girmiş oluyoruz.
Okulu başlamadan önce bol bol gezin derim sizin için de ayrıca.
Yoksa okuldu vs derken hayat koşturmacası bitmiyor.
Ergenlik zamanı da herşeye muhalefetler gezdiğine gezeceğine pişman oluyorsun.😌

Canım eşim devlet memuru, maaşı 7.500
Ek gelir 2.400 var, bu ek gelir direk kiraya gidiyor, kiramız 2.400 TL 😏
Kalan 7.500 le araba kredisi ve bazı evlilik borçlarımızı ödüyoruz. Bize 3 bin falan kalıyor. Bununla da yeme içme, faturalar, gezme tozma yine de yetiyor. Bizde çocuk yok 🤷 aslında siz çok rahat geçinirsiniz diye düşünüyorum kalan paranızla. Ben olsam alırdım evi, çünkü borca girmeden birşey sahibi olunmuyor malesef.

-Linç tayfa uzak dursun konudan-
2 senedir ev alma çıkmazındayız. Son zamanlarda ev fiyatları da kiralarda öyle bir arttı ki “nasıl ödeyeceğiz artık alamayız” noktasıydık. Şimdi fiyatlara öyle alıştım ki Artık her ay “niye almadık ki o evi” diye pişman oluyoruz. 3 yaşında bir çocuk var, eve giren tek maaş. Pandemiden dolayı 1 senedir maaşta düşme oldu, ocakta eski düzene girilecekmiş. Şimdi biraz düzelttiler ve maaşlar 16bin oldu. Ocakta 20 bin olacakmış 🤲 elde 240 bin var peşinat için. Beğenmediğimiz evlerin kredi taksidi 7-8bin. İçimize sinen evin taksidi ise;10 bin. Bugün bu işe girecek olsak 6 bin kalır elimize. Bugün cesaret edemiyorum. Ama yarın 10 bin kalır elimize. Maaş günü hiç sarkmaz. Elimizde 240-250 bin değerinde araç var. Eğer taksitleri öderken kötü bir senaryo olursa(işten çıkarırsa tazminat verirler ya neyse o kötü şey işte o olursa) arabayı satmayı düşünüyorum ve bu beni 20 ay idare eder. 20 aya kadar da çoktan düzene gireriz.
Ele kalan 10 bin ile geçinebilir miyiz?! Büyük mü oynuyoruz. Böyle bir maaşa böyle ödeme çok mu kolay? Lüksümüz yok, gayet asgari harcarız her şeyi. Sigara yok, alkol yok, kıyafet yok… çocuktan sonra gezmemizde bir hayli azaldı.
Siz olsanız bu işe girer misiniz?
Eşim işten çıkarılsa en kötü bu maaşla iş bulur, başka şirketler daha iyi maaş veriyor.
Ben çalışırsam asgari ücretli iş bulabilirim. Çocuğa kreşe versem bütün para kreşe gider, çocuk da perişan olur. Bu yüzden benim çalışmam bize bişey kazandırmaz.
Bizimle aynı maaşı alan arkadaşlar, “şaşırdınız mı?! Ne yiyip içeceksiniz?!” Diyor. Biz de onlara şaşırıyoruz “bunlar ne yiyip içiyor” diye 🤷‍♀️
3 kişilik bir ailesiniz. Bence geçinirsiniz. İnsanlarda 6-7 binin üstünü biriktiriyor zaten.

Pahaliliga asla itirazim yok ama sizin gibi yasasam sanirim maasin yarisi oldugu gibi dururdu.
Kiraniz mi cok yuksek?
Hayır kiramız 2.400 oldu aidatla birlikte. Daha yüksek ev kiraları var etrafımda, ben 3+1lerde en ucuzundayım diyebilirim.

Burada geçen bir üye yazmıştı. Bir emlak uzmanı "her 5 seneye bir ev fiyatlari bir sişer sonra düser" demis. O dönemdeysek eğer hem pahalıya alacak hem de bir dunya da faiz odeyeceksiniz. Ben sizin yerinizde olsam daha çok para biriktirmeye çalışır, uygun ev bulunca arabayı satıp pesin parayla alırdım. Mesela 700 binlik bir ev icin en az 1 milyon ödeyeceksiniz doğru biliyorsam.
Ben türkiyede hiç bişeyin fiyatının düştüğünü görmedim. Arabayı sıfır 76bine aldık 2016 da şimdi sıfırını bilmem de ikinci eli 240bin. Düşün sıfırı kaç. Ev fiyatları da katlanarak artıyor çünkü araplar, suriyeliler, afganlar doldu.

İzmir'de de ev fiyatları çok abartılı arttı maalesef ki İstanbul'u hiç aratmıyor. Ben 6-7 ay önce yolda gördüğüm satılık ilanını arayıp sorduğum bir daireye 1.300.000 dendiğinde ne bildiğimiz 1.300.000 mü diye tepki verip şoka girmiştim, o parayı o derece aklım almamıştı :) bugün o daireye 2.100.000 diyorlar. Benim o parayı kazanabilmem imkansız devlette çalışıyorum ama bu daireler çerez gibi de satılıyor, bu paraları nasıl kazanıyor insanlar aklım almıyor. Dubleks vs de değil bildiğimiz 3+1 daire bunlar, tek artıları asansör olması. O kadar paraya satılan daire tam istediğiniz gibi mi diye sorsanız o da değil, ben tek daire olsun istiyorum mesela her katta, her taraftan güneş alsın, çift daire bunlar. Bundan üç sene önce çok beğendiğim bir ev vardı, 450 bine, asansörü yok diye almamıştık, yaşlı insanlar için cidden zor oluyor çünkü asansör olmayınca, bugün keşke alsaymışız diyorum. Aslında oturduğumuz yer çok lüks bir muhitte değil bana göre, şirinyer işçievleri, ne bir manzarası var, ne sahile yakın, ne başka bir artısı, tek avantajı kavganın gürültünün olmadığı huzurlu bir semt, sanırım bu yüzden asla etmeyecek paraları istiyorlar ev sahipleri.
Aynen tam olarak böyle maalesef. Hiç etmeyecek evler olmadık paralara satılıyor. ☹️

Yeni evler mümkün değil. Çatalca da bile ev fiyatları 750-800 den başlıyor.

Bulunduğum şehre geleli 4 yıl olacak. Geldiğimizde oturduğum yerdeki sıfır geniş muhitte göre manzaralı sıfır evlerin en pahalısı 500 bindi. Şimdi içine tek oda karanlık bitişik nizam site bile olmayan daireler 1milyon neredeyse.

Benim 10 yıllık öğretmen maaşım da en fazla 5100 lirayı gördü :işsiz:

Bizde 8-10 bin gelirle evimizi arabamızı aldık 50 bin kadar borcumuz kaldı şükür eğer zamanında almasaydık bu ekonomik gidişatta asla alamazdık
konu sahibi yüksek gelirine rağmen ev almamış yiyip içmeyi tercih etmiş geç farkına varmış ama ekonomik kriz patladı artık Allah herkesin yardımcısı olsun
Yok yahu ne yemesi ne gezmesi. Düğün borcu ödedik 1 sene. Borç biter bitmez araba aldık. Onun borcu bitti ufak ufak biriktirdik. 6 yıllık evliyim.
Mesele şu, geçen yıl 480bin olan ev nasıl 1 sene sonra 700-750 bin olur 🤷‍♀️

Bulunduğum şehre geleli 4 yıl olacak. Geldiğimizde oturduğum yerdeki sıfır geniş muhitte göre manzaralı sıfır evlerin en pahalısı 500 bindi. Şimdi içine tek oda karanlık bitişik nizam site bile olmayan daireler 1milyon neredeyse.

Benim 10 yıllık öğretmen maaşım da en fazla 5100 lirayı gördü :işsiz:
ek ders ne kadar oluyor? bu çıplak maaş dimi? düşük çünkü 10 yıl kıdeme göre

X