Ev almak ve aylık 10 bin kredi ödemek&ödeyememek

Yok yahu ne yemesi ne gezmesi. Düğün borcu ödedik 1 sene. Borç biter bitmez araba aldık. Onun borcu bitti ufak ufak biriktirdik. 6 yıllık evliyim.
Mesele şu, geçen yıl 480bin olan ev nasıl 1 sene sonra 700-750 bin olur 🤷‍♀️
Bu soruya cevap yazmaya Kalksam banlanırım 😂 bu zamana kadar evini alan şanslıydı bundan sonra çok zorlaştı malesef

Eşim makine mühendisi 16 bin almıyor..adaletine dünya ya da adaletsizliğine..
Ayrıca 25 yıllık eve asla o kadar para vermezdim ben..

Şu anda en azinda tam gelişmemiş ama gelişecek olan yerden ev alırdım 0 kiraya verirdim kredisini öderdi iyice değerlendiğinde satar evimi alırdım öyle imkanınız varsa şu anda ev alsanız her türlü değerlenir

Ben olsam almam.yasam standartiniz da o maasa goredir.eger o maasin her ay gelmesi garanti ise ben ev almazdim.
Turkiyede nedense para alip ev almayana birikim yapmayana bos insan gozuyle bakiliyor alakasi yok.siz zaten o maasi hep alacaksaniz,ve bir yilda 4 bin zam yapiliyorsa kirayi dusunmeyin bence.en guzel yillarini istedigini alarak ulke ulke gezerek gecirmek varken kendini sıkmak niye.emekli olunva emekli ikramiyesiyle alirsiniz bi ev.
Cocuklara miras birakmak icin calisan insanlar.hayatinin 10 senesi ev odemeyle 10 senesi araba odemeyle gecen surekli borc odeyen hayatini yasamadan yaslanan insanlar.bir defa geliyoruz dunyaya calisip.meslek.sahibi olmussunuz simdi gezme vakti
Eskiden benzer düşünürdüm ama zamanla değişti düşüncelerim. Eskiden bende derdim kirasını ödedikten sonra bütün evler benim. Ama öyle değil. Kendi evim demenin huzuru bambaşka.
Çok fazla ülke gezdim, çok kaliteli otellerdede konakladım, çok vasat yerlerdede kaldım. Ama dünyanın en güzel yerinede gitsem döndüğüm yer evim oldu. O yüzden ev benim için çok önemli.
Konu sahibi 35 yaşlarında eminim bugüne kadar oda gezip tozmuştur çok.
Evin borcu bittiği zaman 45 yaşlarında olacak
Halen genç ve gezebilecek yaşta olacak yani.
Çocuğuda büyümüş olacak, gittiği yerlerden oda birşeyler anlayacak keyif alacak. Şuan 2-3 yaşındaki bir çocuk ile avrupa turuna çıksa ne o nede çocuk keyif alamaz. Kaldiki 10 yıl sonra gezilecek ülkeler duruyor olacak. Bugün gitmedi diye 10 sene sonra kapanmıyorlar oralar.
Şuanki aldığı maaş türkiye standartları için iyi gibi gözükse bile yurtdışında çok düşük rakamlar. Uçak biletlerine anca yeter belkide. Yani öyle yurtdışına çıkayım, yiyip içip alışveriş yapayım diyebileceği bir maaş değil.

Ben olsam almam.yasam standartiniz da o maasa goredir.eger o maasin her ay gelmesi garanti ise ben ev almazdim.
Turkiyede nedense para alip ev almayana birikim yapmayana bos insan gozuyle bakiliyor alakasi yok.siz zaten o maasi hep alacaksaniz,ve bir yilda 4 bin zam yapiliyorsa kirayi dusunmeyin bence.en guzel yillarini istedigini alarak ulke ulke gezerek gecirmek varken kendini sıkmak niye.emekli olunva emekli ikramiyesiyle alirsiniz bi ev.
Cocuklara miras birakmak icin calisan insanlar.hayatinin 10 senesi ev odemeyle 10 senesi araba odemeyle gecen surekli borc odeyen hayatini yasamadan yaslanan insanlar.bir defa geliyoruz dunyaya calisip.meslek.sahibi olmussunuz simdi gezme vakti
Emekli ikramiyesiyle artık değil ev, araba bile alınmıyor. Kuş kadar emekli maaşıyla hem geçinmek hem kira ödemek mümkün değil. İnsanlar o yüzden 3 kuruş biriktirip ev almaya çalışıyor. Bu maaşlar hep 15-20 bin kalmayacak. Emekliliği de düşünmek zorundayız.

-Linç tayfa uzak dursun konudan-
2 senedir ev alma çıkmazındayız. Son zamanlarda ev fiyatları da kiralarda öyle bir arttı ki “nasıl ödeyeceğiz artık alamayız” noktasıydık. Şimdi fiyatlara öyle alıştım ki Artık her ay “niye almadık ki o evi” diye pişman oluyoruz. 3 yaşında bir çocuk var, eve giren tek maaş. Pandemiden dolayı 1 senedir maaşta düşme oldu, ocakta eski düzene girilecekmiş. Şimdi biraz düzelttiler ve maaşlar 16bin oldu. Ocakta 20 bin olacakmış 🤲 elde 240 bin var peşinat için. Beğenmediğimiz evlerin kredi taksidi 7-8bin. İçimize sinen evin taksidi ise;10 bin. Bugün bu işe girecek olsak 6 bin kalır elimize. Bugün cesaret edemiyorum. Ama yarın 10 bin kalır elimize. Maaş günü hiç sarkmaz. Elimizde 240-250 bin değerinde araç var. Eğer taksitleri öderken kötü bir senaryo olursa(işten çıkarırsa tazminat verirler ya neyse o kötü şey işte o olursa) arabayı satmayı düşünüyorum ve bu beni 20 ay idare eder. 20 aya kadar da çoktan düzene gireriz.
Ele kalan 10 bin ile geçinebilir miyiz?! Büyük mü oynuyoruz. Böyle bir maaşa böyle ödeme çok mu kolay? Lüksümüz yok, gayet asgari harcarız her şeyi. Sigara yok, alkol yok, kıyafet yok… çocuktan sonra gezmemizde bir hayli azaldı.
Siz olsanız bu işe girer misiniz?
Eşim işten çıkarılsa en kötü bu maaşla iş bulur, başka şirketler daha iyi maaş veriyor.
Ben çalışırsam asgari ücretli iş bulabilirim. Çocuğa kreşe versem bütün para kreşe gider, çocuk da perişan olur. Bu yüzden benim çalışmam bize bişey kazandırmaz.
Bizimle aynı maaşı alan arkadaşlar, “şaşırdınız mı?! Ne yiyip içeceksiniz?!” Diyor. Biz de onlara şaşırıyoruz “bunlar ne yiyip içiyor” diye 🤷‍♀️
Maaş artışı olduktan sonra diyeceğim ama kredi bir girdap ve faiz git gide içine çekiyor ev bile almam artık bankaya bulaşmam oyüzden hayırlısı olsun sizin için.

Burada geçen bir üye yazmıştı. Bir emlak uzmanı "her 5 seneye bir ev fiyatlari bir sişer sonra düser" demis. O dönemdeysek eğer hem pahalıya alacak hem de bir dunya da faiz odeyeceksiniz. Ben sizin yerinizde olsam daha çok para biriktirmeye çalışır, uygun ev bulunca arabayı satıp pesin parayla alırdım. Mesela 700 binlik bir ev icin en az 1 milyon ödeyeceksiniz doğru biliyorsam.
Geçmişe dönük olarak baktığınızda hiç ev fiyatlarının tl bazında düştüğünü gördünüz mü? Dolar bazında belki düşer ama o da maalesef bizi bağlamıyor.

O parayla kıyafet,gezme gibi şeylere harcama yapmayacaksaniz geçinirsiniz.Ama normal zamanda aylık 2,3 bin atıyoruz gibi bir yazı gördüm o zaman paranızın bereketi yok diyebilirim.Ben ve eşim toplam 14 bin alıyoruz .8 bin lira kredimiz var ev kirası vs. Yok.Tam yetiyor.Kiyafet,gezme vs de yapıyoruz çok şükür

Haziran ayında ev tuttuk izmirdeyiz kira 2800 o günlerde oha o kadar paraya kiraya mı çıktınız diyen herkes su an bize çok iyiye çıkmışsınız ucuz diyor. Evlenmek icin bekleyin diyenler iyi ki evlenmişsiniz diyor.
Eve giren para iyi bir para normal şartlara göre ama birikim yapamıyoruz eşimle dün artık şu bitcoin olaylarına mı girsek dedik ev almamız imkansız mümkün değil yani bir ev parası daha faiz vermek gerek hatta dün gece oturup konuştuk elimizde olan kenardaki az bi para vardı dolar Euro yaptık kuş kadar bisey oldu 250 euro gibi icim cız etti resmen 🥲
Hani dedik 1+1 eve mi girsek elimize peşinat yok Benim arabam var micra 2017 de 60.000₺ ye sıfır almıştım suan 150.000 e satarız ama arabasız yapamayız elimiz ayağımız oldu ev almak mümkün değil yani zorlamıyoruz da ev almak şartta değil bir ev alıyorsun iki ev bir bankaya bir devlete veriyorsun zaten

Çocuğumuz yok 2-3 yıl düşünmüyoruz zaten ev almak hedefimizde yok bize de aileden ev kalmadı çocuk icin ev borcuna yıllarca perişanlık parasızlık çekemeyiz o da kaderiyle doğsun teknoloji çocuğu olacak zaten şimdikiler bizi zengin eder ilerde 😅😅😅

ek ders ne kadar oluyor? bu çıplak maaş dimi? düşük çünkü 10 yıl kıdeme göre
Evet çıplak maaş.

Ek ders değişiyor. Mesela kuzen eşi köyde maaş karşılığı giriyor sadece ek ders yok.

Eşim idareci. 8 5 okulda. Ful ek ders alıyor. Yani bir öğretmenin alacağı maksimum ek dersi(kurs varsa artar biraz daha ama o da her branşta herkese de olmuyor). O da 1500 1600. Ki bu ek ders mesela ocak şubat aylarında eksiktir. Yazın 2 ay hiç yoktur.

Ben şu an ücretsiz izindeyim maaşım da yok.

Hayat sizin tabi ama, emekli olunca ne yapacaksınız acaba? Üç kuruş parayla ev kiranızı dahi karşılayamayacaksınız. Hele bizim nesil için çok çok daha zor olacak. Evden kıymetli ne var? Kendi evimin verdiği güveni hiçbir şeye değişmem. Ki paramı devamlı gayrımenkule toprağa yatırırım. Daima da kazandırır. Daha dün 80 bine aldığım arsa, şu an 600 bin ediyor.

Babam bir şeyler yaparken günü birlik yaşayan arkadaşı, şu an kirada ve emekli, başını taşlara vuruyorlar gençken keşke kümes de olsa bir ev alsaydım diye. Emekli maaşı kirayı bile karşılayamıyor. Çocuklarına muhtaç, onlar da kirada onlar için de bir şey yapamadığı için. Aciz bir şekilde harçlık bekliyor, çalışacak kudret de yok. İnsanlar yapıyor ama sefasını da sürüyor. Yaşlılığımda sürüneceğime biraz dişimi sıkarım şartlar da uygunsa. Dişini sıkmak derken öl de demiyoruz, gayet uyguna gezersin de tozarsın da. Bugünün yarını da var.

Niye inanmadiniz ki, banka müdürleri 16 17 bin alıyor. Diş hekimleri çok kazaniyor, avukatlar kazanıyor, pilotlar kazaniyor. Yuksek maasli isler var yani.
Tabiki var. O kadar para alıp parayı nasıl yonetecgini bilmeyince öyle bı para olmadığını düşündürüyor ister istemez 😂😂

alın bence çünkü hiçbirşeyin fiyatı düşmeyecek maalesef :KK43:
ve durumunuz hiç de kötü değil maşallah
bikaç yıla çocuğun okul masrafları vs olacak o zaman hiç kalkışamazsınız

Tabiki var. O kadar para alıp parayı nasıl yonetecgini bilmeyince öyle bı para olmadığını düşündürüyor ister istemez 😂😂
Benim cevremde var boyle insanlar. Mal mülk içinde yasarken para yönetememekten dolayi sıfıra gelmiş. Parayla ilgili islerini cevresine sorarak yaparlar. Ben uyenin esinin mesleğini merak ettim açıkçası, bu kadar konuşunca. 😊

Paramızın değeri gittikçe eriyor. Ev gibi değeri azalmayacak ve ömür boyu kullanabileceğiniz bir yatırım mantıklı.

X