Bence sorun soyle: Siz dunyayi "kirlenmis" gozle goruyorsunuz. Kendinizi bu "kirlilik"ten korumak icin muhafazakar bir hayat stili seciyorsunuz. Bunu secerken elbette ozgur iradenizle seciyorsunuz ama, aile ve mahallenin ne dusundugu, sosyal gelenekler ne yazik ki kararlarinizi daha cok etkiliyor. Ama bu dunyanin gunah tanimi cok degiskendir unutmayin. Yani birine gore bira icmek gunah ise baskasina da "kola icmek" gunah olabilir (boyle dusunen insnalar var evet). Kimse bira icince olmez ve cevresindekilere zara vermez. psikolojik sorunu varsa zarar verir ictigindne degil. Sorumlu alkol tuketimi aksine sosyal baglari guclendirir, daha az stres daha cok uzlasma saglar. Tabi iyi ve kaliteli ickilerden bahsediyorum uyduruk ickiler degil!
Ve siz cok sevdiginiz esinizin ozgur iradesi olan bir insan, bir birey degil, bu sosyal degerlere kelimesi kelimesine uyan, kisligini bu degerlerin altinda tutan bir varlik olmasini istiyorsunuz. Iste hataniz da bu. Onu bir insan, bir birey olarak gormuyorsunuz. Eger gorseniz, orta yolda bulusurdunuz. Boylece ona davranislarinla rol modeli olur onu dizginlerdiniz. Onun icki icmesi sizi korkutmasin. Onun secimlerine on aaittir. Bir insani sizin deger yargilariniza biyat etmiyor diye dislamayin asla. Bu hayatinizin en buyuk yanlisi olur. Asil insan dislamak en buyuk gunahtir!
Eger size hic bir zarari yoksa adaminizi bosamayin, arkadasliginiz, evliliginizi bir ust seviyeye tasiyoin ve cevreye "bakin, biz muhafazakar ve ozgur iki insan bir arada olabiliyoruz " mesaji verin.
Toplum olarak her yonden UZLASMAYI ogrenmemiz lazim!
Ow oww oww diyorum bu cevaba:) Uzlaşma olarak düşünürsek mesela ben sizin böyle düşünmenize saygı duyarak sizinle uzlaşabilirim. Ama içerik olarak baktığımızda sizin yazdıklarınız çoğu bana göre doğru olmayan şeyler. Bazı şeyler çok keskindir, sınırları var olabilir değil olur yada olmazdır. Ben toplumda evet içki içen biriyle çok yakın dostluk kurabilirim mesela sizinlede olabilir bu farklı düşündüğümüz için söylüyorum, ama eşimle hayat arkadaşımla olacaksa bu beni tamamen kopartır. Dünyanın günah anlayışı derken, dini konulara girmek hiç istemiyorum(lütfen yanlış anlaşılmasın) ama bazı şeyler nettir. Direk yani bilmem anlatabiliyormuyum, azı, çoğu, markası vs geçerli değil nettir. Böyle bir seçim ile karşı karşıya kalırsam dediğim gibi ipler kopar bu evlilik biter. Ama Princess Amidala arkadaşın dediği gibi bu konuda benden cevap bekleyen bir eşim yok zaten, yada tercih yaptırmak zorunda bırakan. Bu sadece küçücük nedenlerden biri olabilirdi benm meselemde tamamen sorunumu kapsamıyor aslında.
Ben evlenmeden öncede benimle görüşmek isteyen, tanışmak isteyen sizin bahsettiğiniz gibi iki farklı insanın aslında güzel uyumu olabileceğini anlatmaya çalışan çok insanla karşılaştım. Hep çok net oldum tee genç deli kafadaykan bile:) ve hiç değişmeden aynı şekilde ilerliyorum hayatta. Yani demem o ki toplum bireyi olarak tüm dünyadaki insanlarla bu konularda uzlaşabilirim ama eşimle uzlaşamam :) sevgiyle..