Valla yillardir ogretmen kadin. Ben ne cocuk sahibi ne de formasyon egitimi almis biriyim. Bir yerde o daha iyisini biliyordur diye saygi durusuna gecmem gerekir diye hissediyorum. Ama...13 yaşında çocuk ne kadar olgun olabilir? Annesini öğretmen ama pek gören biri değilmiş
Size konuyla alakalı görüşümü ilettim.Turkiyede ekonomik durum kotu olabilir ama, cocuklar ac susuz degil, misal benim kuzenimin o kizi; zaten bir lise kazanamadi diye koleje yazdirilmis. Bir sekilde iyi bir egitim alabilecegi dusunulmus. Durumda bulmuslar yada yaratmislar bunun icin. Ben kimi nerden kurtaracagim? Hic kolejde okumamis, tirnaklari basariyi kazirken parcalanmis ben, hersey ayaginin altina serilmis cocugu nereden ve ne sebeple yuksek sorumluluk alacak kurtaracagim??
Ha acliktan agzi bile koksa yasadigi ortamda; bende buraya hersey onume sunularak gelmedim en basta. Pastanin, cikolatanin tadini unutmustum, pilav makarna yiye yiye ilk master ogrencilik yilimda.. Hersey herkesin onune altin tepsiyle sunulmuyor. 'Yardim' adi altinda altin tepsiyle birseyler sunarsanizda, bunun kimseye yardimci olacagini sanmiyorum, ancak birilerinin sirtindan gecinmeyi ve buna umut baglamayi beklerler hep diye dusunuyorum
Psikolog öyle dememiştir de onlar öyle anlamış olabilir. Kirpi yavrusunu pamuğum diye severmiş.ya anladigim kadariyla uzun zamandir kizla savas halindeler, cunku kiz cok inatla yurtdisida simdiden okumak ve yasamak istiyor. Sikca depresyona giriyormus, terapiye falan bile goturmusler. Terapist, 'bu kadar herseyden etkilenmesi normalde yasina gore anormal ama, yasindan cok olgun dusunen bir kiz, o yuzden toplum sorunlarini ekonomiyi cok takiyor kafaya ve buundugu ortamdan memnun degil'demis. Kuzenimde buna katiliyor ve esiyle beraber kizlarinin daha olgun oldugunu dusunuyorlar. Ama bir marka canta icin 3 gun aglayip kusen bir ergen o hala. Sirf sosyo kulturel ve ekonomik sorunlari kafaya takiyor, ve bunlari takip edip onemsiyor diye onu olgun yerine koymak ne kadar mantikli bilemedim.
Ve evet, kizdaki bu sorunlardan oturu sanirim, bir nevi artik gonderelimde kurtulalim moduna girmis olabilirler
Dayı İngiltere’deymiş, orası kolay kolay turist bile almıyor, öğrenci alırken bile 1000 şart sunuyor. Ben çocuğun oraya gidebilecek özellikte ve imkanda olduğunu düşünmüyorumSize konuyla alakalı görüşümü ilettim.
Eğer yurt dışındaki tek tanıdıkları siz olsaydınız ve o kişileri seviyorsanız yapabileceğiniz bir yardım da o kişiye çok yarayacak ise, evet yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ancak dayı yurt dışındayken bu görev kuzene ait değildir.
Dayıdan bahsediyor olsaydık yine aynı şeyi savunuyor olacaktım.
Elbette her şey imkanlar dahilinde. Ancak yapılabilecek ufak fedakarlıklar karşı tarafın hayatını geri dönülmez bir şekilde değiştiriyor ise yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sahsen böyle de yapıyorum. O nedenle bu durum hangi durumda ve o kişilerin de hangi durumda olduğuna göre değişiklik gösteren bir şey.
Bence bunu kabul etmeyin. Bu gelişi sizin için bir başlangıç olur ve devami da olacaktır. Bir evet demeniz yanınızda kalici olmasına kadar bile gider. Ve bu anne baba olmadan büyük bir sorumluluk. Türlü türlü sorunları olacak ve her defasında sizinle iletişim halinde olacaklar. Bu bir ihtimal degil. Olacak olanlar bunlar. Ben asla kabul etmezdim böyle bir şeyi. Ne kadar seversem seveyim. Basında durmak istesem evlenir çocuk yapar ona bakarım yani.Selamlar herkese,
Bugun garip birsey oldu. Sikca konustugum ve yakin oldugum kuzenlerimden biri ile telefonda konusuyorduk bugun. Kendisi benden 8 yas buyuk, hatta direk ona 'abla' diye hitap ediyorum, kardes gibi. Hos gerci herseyimide bilmez ama, diger kuzenlere gore daha yakin bir iliskim var.
Evli ve bir kizi var 13-14 yaslarinda (liseye bu yil baslayacaksa tam kac yasinda olur?). Kiz kucuklugunden beri beni cok sever, ve benim gibide yabanci dile yatkinligi var. Hatta simdiden cok iyi ingilizce biliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum 4 yildir.
Kizda, fazla gundemi takip eden buna psikolojisi bozulan, yurdisina simdiden ozenen biri; hatta gecen yil okulunun duzenledigi bir programla 4 gunlugune Fransaya falan gitti.
Bugun kuzenimle telefonda konusurken 'artik zaptetmek cok zor, liseyi yurdisinda okumak istiyor, hatta senin yasadigin ulkeye heves ediyor (alakasiz bir ulke), dil kursuna yazdirdik, orda lise egitimi nasil?, biz bi onu onden, senin isinden izinli oldugun bir zamana denk getirip 1 haftaligina gondersek, o da oralari gorup oyle karar verse nasil olur?' dedi. Cok sasirdim acikcasi.... 13 yasindaki cocuk gelip gorup karar verse ne olur? Kendi kararlarini verebilecegi bir yas mi? Bide tamam gecen yil Fransaya gonderdiler, ama 5 ogrenci, baslarinda okuldan 3 ogretmen vardi ve sadece 4 gunlugune. Simdi bana gonderecekler tek basina. Ayrica ben evli ve cocuk sahibi degilim, ve zapir zupur bir hayatim var. Isten izinli oldugum zamanda arkadaslarimla baska bir ulkeye tatile falan giderim zaten ve partili rahatlamali biz izin ayarlarim. Ben ergen cocuk nasil idare edilir bilmem ki. Cok buyuk bir sorumluluk degil mi?
Bu arada kuzenim devlette ogretmen eside bir kargo sirketinde calisiyor, bunu dusunurken zengin falanda degiller. Kizlarinin yasindan cok olgun oldugunu dusunup sonsuz guveniyorlar. Lisede bir yeri kazanamadigi icin ozel liseye yazdirmislar, masrafi ayniya gelir diye dusunuyorlar yurtdisinda okursa. 13 yasinda cocugunuzu lise egitimi icin yurtdisina gonderir miydiniz?
Hos kiz buraya okula gelse, nerde nasil kalacak? Benimle mi? Bende 31 yasinda genc bir insanim ve bir hayatim var burada 4 yildir, neden yanima cocuk alayim anlamadim, ne istiyor benden. Kizini olgun biri gibi gordugunden, onun istek ve kararlarini kabul ediyor ama kiz buraya gelse; burada kahvalti yerlerinde bile alkol satisi oldugu icin 18 yas altinin yalniz oturmasi yasak, kiz kendikendine yada arkadaslariyla disari ciksa oturacak yer bulamaz.
Bi garip geldi. Ve bayada ciddiler. Bana izinde olabilecegim tarihi sordu. Ne diyecegimi bilemedm cidden. Belki 5 gun idare ederim onu burda ama, koca lise egitimi icin basinda durmamam zaten.. Burada annelere bir sormak istedim.
Sanki yurtdışında pamuklara sarıyorlar insanları ,öyle bir rahatlık seviyesi ailesindeki.Kesinlikle oyle. Daha birkac hafta once haberlerde burada 7 liseli gencin 1 kiza ayni anda tecavuz ettigini ve kizin öldugunu okudum. Burada da tecavuz, cinayet oluyor. Ama bir sekilde sosyal medyada infial olmuyor, turkiyedeki olaylar gibi.. Kadin cinayetide var, tecavuzde var, hersey var (belki turkiye yogunlugunda degil ama) Helede hirsizlik top nokta burada. Daha cevremde parasini, telefonunu hic kaptirmamis arkadasim yok burada.
Uyusturucuda yasal oldugundan cok yaygin. En cokta kose baslarinda ortaokul, lise cagindaki cocuklari icerken goruyorum. Ha oyle goz onunde bir suc islenmiyor genelde, yada huzursuz tehlikeli sokaklar yok, ama bu demek olmuyorki hicbir suc yok, ve Avrupada toz pembe bulutlar altinda, masalsi bir diyarda yasaniyor. Oyle degil, var... Nereye e zaman gidecegini bilmeyen cocuklar icin hala tehlike
Hayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.Sanki yurtdışında pamuklara sarıyorlar insanları ,öyle bir rahatlık seviyesi ailesindeki.
Ya tabi ki heryerde tehlike var bunda hemfikiriz yaşı itibariyle ancak yatılı okula yada aile gözetiminde olabilir o çocuk. Sizinde dediğiniz gibi madde kullanımı da yaygın. Illaki bakarak olmak lazım adı üzerinde çocuk bu. Üniversite yaşına gelir yine istemiyorsanız sizde kalmaz ama en azından doğruyu yanlisi akıl süzgeçinden gecirebilir olur,tehlikenin biraz daha farkında olur ailesi yerini okulunu vs ayarlar gönderir ama cok kucuk. 11 yaşında benim kızımda mesela bu sene orta 2 ,14 yaşında liseye gidecek hala cocuk saçını bile oremiyor,hala en ufak şeyde anne diyor. Ha tabi ki özbakımını kendi yapar,odasını toplar vs ama 3 sene sonra da kendini yabancı bir ülkede cekip çevireceğine inanmıyorum şahsen. Ama neyse ki iyi derecede İngilizce biliyor bende Londraya kuzenime göndereyim bari
Şaka bir yana olmaz. Siz çok haklısınız. Birde biz cocuklari biraz pamuklara sarıyoruz,okula bile yürümüyorlar arabayla birakıp alıyoruz,yazın bir yerde çalışma vb seyler yok,hayata biraz caylak kalir,ordaki çocuklardan bir sıfır geride olurlar diye düşünüyorum.
Yok artık ya.Hayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.
Son yillarda gidemedigimden bilmiyorum ama annem onlarla gorustugu anlardan anlatiyor zaten, 'xxx sikinti cikardi suraya gidemiyoruz' yada 'xxx guess marka canta istiyormus herkese kusup cile cektiriyor' yada 'xxx sunu, sunu, sunu yemiyor sadece makarna, pisirdigim makarnayida sevmedi, gittiler' diye. Hic kolay bir kiz yada ergende degil ayni zamanda. Baska bir yorumumda da yazdim, ben buraya 4 yil once gelmeden en son onlari gordugumde, kiz 9-10 yaslarinda olmasina ragmen hala annesi p.posunu siliyordu. Sabahlari agzina bal surulecekmis, uyaninca bas bas bagiriyordu 'aneee bal' diye.. Garip garip seyler.. Cidden insanlarin okuduklari ve profesyonellestigi alanlarin bazen turkiyede ise yaramadigini dusunuyorum.. Annesi formasyonlu yillarin ogretmeni, ama 10 yasindaki cocugun hala k.cini silerken her sabah agzina bal surerken, bunu nasil normal yetistirdigini ve 13 yasina gelincede 'yasindan cok olgun bir kiz, herseyi yapabilir' diyebildigini anlamiyorum cidden.
Kendileri çok olgun olduğunu düşündükleri kızları ile savaş halindeler. 13 yaşındaki kız çok olgun ama sürekli depresyona giriyor. Peki sizin yanınıza gelip gitmeyeceğim diye depresyona girer ve kaçarsa ne yapacaksınız. Sizin şuanda düşündüğünüz bu ayrıntıları onlar çocukları için düşünseler 13 yaşındaki çocuğu yanınıza göndermeye çalışmazlardı. Kuzeniniz bir eğitimci olabilir ama bu mükemmel kararlar aldığının göstergesi değildir. Hepimiz eğitim hayatımızda iyi öğretmende gördük, kötüsünü de. O yüzden bence daha fazla uzatmadan ben böyle bir mesuliyeti alamam deyin ve kapatın konuyu. Yoksa pişirip pişirip öne sürecekler.ya anladigim kadariyla uzun zamandir kizla savas halindeler, cunku kiz cok inatla yurtdisida simdiden okumak ve yasamak istiyor. Sikca depresyona giriyormus, terapiye falan bile goturmusler. Terapist, 'bu kadar herseyden etkilenmesi normalde yasina gore anormal ama, yasindan cok olgun dusunen bir kiz, o yuzden toplum sorunlarini ekonomiyi cok takiyor kafaya ve buundugu ortamdan memnun degil'demis. Kuzenimde buna katiliyor ve esiyle beraber kizlarinin daha olgun oldugunu dusunuyorlar. Ama bir marka canta icin 3 gun aglayip kusen bir ergen o hala. Sirf sosyo kulturel ve ekonomik sorunlari kafaya takiyor, ve bunlari takip edip onemsiyor diye onu olgun yerine koymak ne kadar mantikli bilemedim.
Ve evet, kizdaki bu sorunlardan oturu sanirim, bir nevi artik gonderelimde kurtulalim moduna girmis olabilirler
Ben emanet çocuğa bakamam diyin küserse küssünSelamlar herkese,
Bugun garip birsey oldu. Sikca konustugum ve yakin oldugum kuzenlerimden biri ile telefonda konusuyorduk bugun. Kendisi benden 8 yas buyuk, hatta direk ona 'abla' diye hitap ediyorum, kardes gibi. Hos gerci herseyimide bilmez ama, diger kuzenlere gore daha yakin bir iliskim var.
Evli ve bir kizi var 13-14 yaslarinda (liseye bu yil baslayacaksa tam kac yasinda olur?). Kiz kucuklugunden beri beni cok sever, ve benim gibide yabanci dile yatkinligi var. Hatta simdiden cok iyi ingilizce biliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum 4 yildir.
Kizda, fazla gundemi takip eden buna psikolojisi bozulan, yurdisina simdiden ozenen biri; hatta gecen yil okulunun duzenledigi bir programla 4 gunlugune Fransaya falan gitti.
Bugun kuzenimle telefonda konusurken 'artik zaptetmek cok zor, liseyi yurdisinda okumak istiyor, hatta senin yasadigin ulkeye heves ediyor (alakasiz bir ulke), dil kursuna yazdirdik, orda lise egitimi nasil?, biz bi onu onden, senin isinden izinli oldugun bir zamana denk getirip 1 haftaligina gondersek, o da oralari gorup oyle karar verse nasil olur?' dedi. Cok sasirdim acikcasi.... 13 yasindaki cocuk gelip gorup karar verse ne olur? Kendi kararlarini verebilecegi bir yas mi? Bide tamam gecen yil Fransaya gonderdiler, ama 5 ogrenci, baslarinda okuldan 3 ogretmen vardi ve sadece 4 gunlugune. Simdi bana gonderecekler tek basina. Ayrica ben evli ve cocuk sahibi degilim, ve zapir zupur bir hayatim var. Isten izinli oldugum zamanda arkadaslarimla baska bir ulkeye tatile falan giderim zaten ve partili rahatlamali biz izin ayarlarim. Ben ergen cocuk nasil idare edilir bilmem ki. Cok buyuk bir sorumluluk degil mi?
Bu arada kuzenim devlette ogretmen eside bir kargo sirketinde calisiyor, bunu dusunurken zengin falanda degiller. Kizlarinin yasindan cok olgun oldugunu dusunup sonsuz guveniyorlar. Lisede bir yeri kazanamadigi icin ozel liseye yazdirmislar, masrafi ayniya gelir diye dusunuyorlar yurtdisinda okursa. 13 yasinda cocugunuzu lise egitimi icin yurtdisina gonderir miydiniz?
Hos kiz buraya okula gelse, nerde nasil kalacak? Benimle mi? Bende 31 yasinda genc bir insanim ve bir hayatim var burada 4 yildir, neden yanima cocuk alayim anlamadim, ne istiyor benden. Kizini olgun biri gibi gordugunden, onun istek ve kararlarini kabul ediyor ama kiz buraya gelse; burada kahvalti yerlerinde bile alkol satisi oldugu icin 18 yas altinin yalniz oturmasi yasak, kiz kendikendine yada arkadaslariyla disari ciksa oturacak yer bulamaz.
Bi garip geldi. Ve bayada ciddiler. Bana izinde olabilecegim tarihi sordu. Ne diyecegimi bilemedm cidden. Belki 5 gun idare ederim onu burda ama, koca lise egitimi icin basinda durmamam zaten.. Burada annelere bir sormak istedim.
Oha yaniHayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.
Son yillarda gidemedigimden bilmiyorum ama annem onlarla gorustugu anlardan anlatiyor zaten, 'xxx sikinti cikardi suraya gidemiyoruz' yada 'xxx guess marka canta istiyormus herkese kusup cile cektiriyor' yada 'xxx sunu, sunu, sunu yemiyor sadece makarna, pisirdigim makarnayida sevmedi, gittiler' diye. Hic kolay bir kiz yada ergende degil ayni zamanda. Baska bir yorumumda da yazdim, ben buraya 4 yil once gelmeden en son onlari gordugumde, kiz 9-10 yaslarinda olmasina ragmen hala annesi p.posunu siliyordu. Sabahlari agzina bal surulecekmis, uyaninca bas bas bagiriyordu 'aneee bal' diye.. Garip garip seyler.. Cidden insanlarin okuduklari ve profesyonellestigi alanlarin bazen turkiyede ise yaramadigini dusunuyorum.. Annesi formasyonlu yillarin ogretmeni, ama 10 yasindaki cocugun hala k.cini silerken her sabah agzina bal surerken, bunu nasil normal yetistirdigini ve 13 yasina gelincede 'yasindan cok olgun bir kiz, herseyi yapabilir' diyebildigini anlamiyorum cidden.
Şuan Türkiye'de yetişen nesil aman zorluk görmesin, bilmesin diye pamuklara sarılarak yetiştiriliyor. Dediğiniz gibi 9-10 yaşında olup wc'sini halledemeyen bir çok çocuk mevcut. Ki mevcut eğitim sisteminde de tüm çıplaklığı ile herşeyi görebiliyoruz. Maalesef her veli çocuğunun mükemmel olduğunu sanıyor. 6.sınıfa gidip doğru düzgün okuyamayan çocuğa bile bizim biricik akıllı çocuğumuz takdir aldı diyorlar. Maalesef mahalle bakkalı gibi açılan ve velilere duymak istediklerini söyleyen yüzlerce özel okul var. Bu gözler üniversitede mühendislik okuyup saat yönünü bilmeyen gördü. Bu gözler çarpım tablosunu bilmeyip mühendis diploması alan gördü. Maalesef içi boşaltılmış bir eğitim sistemimiz var artık. Diplomalar peynir ekmek gibi dağıtılıyor. Hele pandemi döneminde online olarak alınan diplomaların haddi hesabı yok. Yeni nesil aman aman diye pembe gözlükler takılarak büyütüldü ve büyütülmeye devam ediyor. Aman o çöp atamaz. Aman o bakkala gidemez. Aman onu yemesin. Bir sürü yasaklarla ot gibi büyüyor çocuklar. Ve her isteklerini önlerine sunuluyor. Kuzeniniz bir kere hayır demeyi becerebilse belki herşey çocuğu için daha farklı olur. Siz de şimdiden hayır diyerek sınırı belirleyin. Sizin için de kuzeninizin kızı için de en iyisi.Hayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.
Anne on yaşında ki çocuğa hala tuvalet de yardım ediyorsa yanınıza gelince sizde yardım edeceksiniz bu kızın regl var falan. Hiç uğraşmayın olmaz deyin. Yakın şehire göndermiyorlar ki başka ülke buHayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.
Katılıyorum, biz pamuklara sardikca aman ekonomi çok kötü ,aman ülke berbat diyip ülkeyi terk etmeyi planlayan gençlerle dolum sanki yabancı ülkeler onlara kollarını açmış bekliyorlarmiscasina. Bizim zamanımızda da ekonomi kötüydü , hiçbir zaman çok çok iyi olmadı ki. Üniversite zamanında cafelere gidip oturamazdik bile ailemizden para istemeyelim diye . Şimdi ki gençler o kadar hazıra alışmışlar ki yurt dışında bedavaya iş ve yemek verilecek falan sanıyorlar.Şuan Türkiye'de yetişen nesil aman zorluk görmesin, bilmesin diye pamuklara sarılarak yetiştiriliyor. Dediğiniz gibi 9-10 yaşında olup wc'sini halledemeyen bir çok çocuk mevcut. Ki mevcut eğitim sisteminde de tüm çıplaklığı ile herşeyi görebiliyoruz. Maalesef her veli çocuğunun mükemmel olduğunu sanıyor. 6.sınıfa gidip doğru düzgün okuyamayan çocuğa bile bizim biricik akıllı çocuğumuz takdir aldı diyorlar. Maalesef mahalle bakkalı gibi açılan ve velilere duymak istediklerini söyleyen yüzlerce özel okul var. Bu gözler üniversitede mühendislik okuyup saat yönünü bilmeyen gördü. Bu gözler çarpım tablosunu bilmeyip mühendis diploması alan gördü. Maalesef içi boşaltılmış bir eğitim sistemimiz var artık. Diplomalar peynir ekmek gibi dağıtılıyor. Hele pandemi döneminde online olarak alınan diplomaların haddi hesabı yok. Yeni nesil aman aman diye pembe gözlükler takılarak büyütüldü ve büyütülmeye devam ediyor. Aman o çöp atamaz. Aman o bakkala gidemez. Aman onu yemesin. Bir sürü yasaklarla ot gibi büyüyor çocuklar. Ve her isteklerini önlerine sunuluyor. Kuzeniniz bir kere hayır demeyi becerebilse belki herşey çocuğu için daha farklı olur. Siz de şimdiden hayır diyerek sınırı belirleyin. Sizin için de kuzeninizin kızı için de en iyisi.
Aslinda yorum yapiyorum kendi dusuncemi ama, aile icinde ne karar veriyorsa, cocuklarina ne kadar guveniyorlarsa yada nereye gonderiyorlarsa aslinda beni ilgilendirmez, naparlarsa yapsinlar. Ama cocugunu bana emanet etmeye kalkismak ne alaka, ben ne alaka yani anlayamiyorumKatılıyorum, biz pamuklara sardikca aman ekonomi çok kötü ,aman ülke berbat diyip ülkeyi terk etmeyi planlayan gençlerle dolum sanki yabancı ülkeler onlara kollarını açmış bekliyorlarmiscasina. Bizim zamanımızda da ekonomi kötüydü , hiçbir zaman çok çok iyi olmadı ki. Üniversite zamanında cafelere gidip oturamazdik bile ailemizden para istemeyelim diye . Şimdi ki gençler o kadar hazıra alışmışlar ki yurt dışında bedavaya iş ve yemek verilecek falan sanıyorlar.
bu hiç de ufak bi fedakarlık değil bence yaSize konuyla alakalı görüşümü ilettim.
Eğer yurt dışındaki tek tanıdıkları siz olsaydınız ve o kişileri seviyorsanız yapabileceğiniz bir yardım da o kişiye çok yarayacak ise, evet yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ancak dayı yurt dışındayken bu görev kuzene ait değildir.
Dayıdan bahsediyor olsaydık yine aynı şeyi savunuyor olacaktım.
Elbette her şey imkanlar dahilinde. Ancak yapılabilecek ufak fedakarlıklar karşı tarafın hayatını geri dönülmez bir şekilde değiştiriyor ise yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sahsen böyle de yapıyorum. O nedenle bu durum hangi durumda ve o kişilerin de hangi durumda olduğuna göre değişiklik gösteren bir şey.
Ben pazardan parça kumaş alır kıyafet diktirirdim. Keten modası vardı Hint fakiri gibi gezerdim ortada. Bir arkadaşım da iç giyim olarak giydiği atleti bile maviden kredi kartı ile alırdı. Kart borcunu da odeyemezdi. Hep asgarisini yatırdı. İşe girip çalışıp odemezdi. Ben yaz kış tüm dönem çalışırdım. Ailemle aynı şehirde üni okumama rağmen. Yani masrafim da daha azdı ona göre. Biraz kişiye göre de değişiyor ama zamanin , sosyal medyanın da getirdiği bir şey sanırım. Kimseye yetmiyor bir şey. Ayy ben bile. Ki o kadar tamahkar bir inşa insanimdir. Geçmişte ailemle yaptigim tatil sayısı 1-2 dir. Son 4-5 yıldır her yıl gidiyorum. Bu yıl da gittim. Ama sanki bir eksiklik var. Sanki hayatı kaciriyormusum. Sanki herkes çok rahat yaşıyormuş da ben eksikmisim gibi bir mutsuzluk çöküyor. Bu bilinç düzeyinde biri değilim aslında ama bunun enerjisi doğal olarak geliyor.Katılıyorum, biz pamuklara sardikca aman ekonomi çok kötü ,aman ülke berbat diyip ülkeyi terk etmeyi planlayan gençlerle dolum sanki yabancı ülkeler onlara kollarını açmış bekliyorlarmiscasina. Bizim zamanımızda da ekonomi kötüydü , hiçbir zaman çok çok iyi olmadı ki. Üniversite zamanında cafelere gidip oturamazdik bile ailemizden para istemeyelim diye . Şimdi ki gençler o kadar hazıra alışmışlar ki yurt dışında bedavaya iş ve yemek verilecek falan sanıyorlar.