Emanet ergenlik cagindaki cocuk

13 yaşında çocuk ne kadar olgun olabilir? Annesini öğretmen ama pek gören biri değilmiş
Valla yillardir ogretmen kadin. Ben ne cocuk sahibi ne de formasyon egitimi almis biriyim. Bir yerde o daha iyisini biliyordur diye saygi durusuna gecmem gerekir diye hissediyorum. Ama...

Size konuyla alakalı görüşümü ilettim.

Eğer yurt dışındaki tek tanıdıkları siz olsaydınız ve o kişileri seviyorsanız yapabileceğiniz bir yardım da o kişiye çok yarayacak ise, evet yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Ancak dayı yurt dışındayken bu görev kuzene ait değildir.

Dayıdan bahsediyor olsaydık yine aynı şeyi savunuyor olacaktım.

Elbette her şey imkanlar dahilinde. Ancak yapılabilecek ufak fedakarlıklar karşı tarafın hayatını geri dönülmez bir şekilde değiştiriyor ise yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sahsen böyle de yapıyorum. O nedenle bu durum hangi durumda ve o kişilerin de hangi durumda olduğuna göre değişiklik gösteren bir şey.

yani bir haftalık kursa, hadi hadi maksimum yaz kursuna 2-3 ay gidilir gelinir, hadi olabilir. siz de 13 yaşında bi gence destek vermiş olursunuz. ama tüm lise nedir yuh. kendi kardeşine bile bırakılmaz insan tüm lise yılları boyunca. olcak iş değil. bi de 13-14 yaşında. kaybolsa etse, bişe içse bilmem ne size dert. dunyanın en saçma şeyi. açık acık deyin benim iş hayatım yoğun (ki iş hayatında olmasanız da aynı) sorumluluk alamam mümkün değil deyin. bunu anlayamaz olamazlar. çok değişik acıkcası ailesinin size göndermek istemesi. cocuk istiyosa aile de cocuguna güveniyorsa yatılı lisede okusun, o cocugun karakterine bağlı olabilir yine.

Psikolog öyle dememiştir de onlar öyle anlamış olabilir. Kirpi yavrusunu pamuğum diye severmiş.

Dayı İngiltere’deymiş, orası kolay kolay turist bile almıyor, öğrenci alırken bile 1000 şart sunuyor. Ben çocuğun oraya gidebilecek özellikte ve imkanda olduğunu düşünmüyorum

Bence bunu kabul etmeyin. Bu gelişi sizin için bir başlangıç olur ve devami da olacaktır. Bir evet demeniz yanınızda kalici olmasına kadar bile gider. Ve bu anne baba olmadan büyük bir sorumluluk. Türlü türlü sorunları olacak ve her defasında sizinle iletişim halinde olacaklar. Bu bir ihtimal degil. Olacak olanlar bunlar. Ben asla kabul etmezdim böyle bir şeyi. Ne kadar seversem seveyim. Basında durmak istesem evlenir çocuk yapar ona bakarım yani.

Sanki yurtdışında pamuklara sarıyorlar insanları ,öyle bir rahatlık seviyesi ailesindeki.
Ya tabi ki heryerde tehlike var bunda hemfikiriz yaşı itibariyle ancak yatılı okula yada aile gözetiminde olabilir o çocuk. Sizinde dediğiniz gibi madde kullanımı da yaygın. Illaki bakarak olmak lazım adı üzerinde çocuk bu. Üniversite yaşına gelir yine istemiyorsanız sizde kalmaz ama en azından doğruyu yanlisi akıl süzgeçinden gecirebilir olur,tehlikenin biraz daha farkında olur ailesi yerini okulunu vs ayarlar gönderir ama cok kucuk. 11 yaşında benim kızımda mesela bu sene orta 2 ,14 yaşında liseye gidecek hala cocuk saçını bile oremiyor,hala en ufak şeyde anne diyor. Ha tabi ki özbakımını kendi yapar,odasını toplar vs ama 3 sene sonra da kendini yabancı bir ülkede cekip çevireceğine inanmıyorum şahsen. Ama neyse ki iyi derecede İngilizce biliyor bende Londraya kuzenime göndereyim bari
Şaka bir yana olmaz. Siz çok haklısınız. Birde biz cocuklari biraz pamuklara sarıyoruz,okula bile yürümüyorlar arabayla birakıp alıyoruz,yazın bir yerde çalışma vb seyler yok,hayata biraz caylak kalir,ordaki çocuklardan bir sıfır geride olurlar diye düşünüyorum.

Hayir bu yasindan olgun dedikleri cocuk, turkiyedeki hersey yuzunden gecen yil depresyona falan girip bileklerini kesmeye kalkmis. Gecen yil konusmamizi hatirliyorum kuzenimle. Hayir kiz buraya gelse, yine bi depresyona girse, kendini kesmeye kalksa ne olacak? Bana paslayacaklar.
Son yillarda gidemedigimden bilmiyorum ama annem onlarla gorustugu anlardan anlatiyor zaten, 'xxx sikinti cikardi suraya gidemiyoruz' yada 'xxx guess marka canta istiyormus herkese kusup cile cektiriyor' yada 'xxx sunu, sunu, sunu yemiyor sadece makarna, pisirdigim makarnayida sevmedi, gittiler' diye. Hic kolay bir kiz yada ergende degil ayni zamanda. Baska bir yorumumda da yazdim, ben buraya 4 yil once gelmeden en son onlari gordugumde, kiz 9-10 yaslarinda olmasina ragmen hala annesi p.posunu siliyordu. Sabahlari agzina bal surulecekmis, uyaninca bas bas bagiriyordu 'aneee bal' diye.. Garip garip seyler.. Cidden insanlarin okuduklari ve profesyonellestigi alanlarin bazen turkiyede ise yaramadigini dusunuyorum.. Annesi formasyonlu yillarin ogretmeni, ama 10 yasindaki cocugun hala k.cini silerken her sabah agzina bal surerken, bunu nasil normal yetistirdigini ve 13 yasina gelincede 'yasindan cok olgun bir kiz, herseyi yapabilir' diyebildigini anlamiyorum cidden.

Yok artık ya.
5 yaşında oğlum bile poposunu kendi siliyor.
Ağzına birşey en son 2 yaşında vermiştim ben.
Kızım zaten 6 yaşında kendi duşunu almaya,ozbakıminı yapmaya başladı. Şu an havuzdan gelince önce kardeşini yıkayıp bornozunu giydirip kendi duşunu alip cıkıyor.
Epey pahalı bir ayakkabı istedi,istek dedim bu,çok istiyorsan para biriktirip alabilirsin. Biriktirdi aldı.(tabi ki ihtiyacı olan ayakkabıları mevcut yanlis anlaşılmasın ,kalitesiz de değiller ama o illaki bir markanın bilekli bana göre konforsuz bir modelini istedi) Guess canta istese ben almam alacak gücümde var ama ,istiyorsa illaki harçlıklarını biriktirip alacak. (Evde nike ve adidas okul cantası var)
Acayip şımartilmıs bir cocuk karşınızdaki. Sorumluluk verilmemiş belli ki.
Annesinin öğretmen olmasına çok şaşırdım. Terzi kendi söküğünü dikemez derler ya sanırım o hesap.
Siz başedemezsiniz zaten. Etmemelisiniz de.
Tamam yardıma ihtiyaçları var anlayabiliyorum inanın zira çok zor ergenlik dönemi,benim melek gibi kızım bile bazen tahammül zorluyor ama ona tahammül edecek,nazını kaprisini cekecek kişi de benim kuzenim,akrabam,annem falan olamaz ki. Gerekiyorsa psikolojik destek alınır ama benim cocugum,en zor zamanlarını da ben ve eşim yani biz göğüsleyeceğiz. Ona buna atamam.
Bu aileyi kiz yönetiyor. Bence başlarından atmak değil de hayir dememişler bu zamana kadar şu an da diyemiyorlar. Ne derse onu yapma gayreti bu.
Siz kabul edemezsiniz gayet haklısınız.

Kendileri çok olgun olduğunu düşündükleri kızları ile savaş halindeler. 13 yaşındaki kız çok olgun ama sürekli depresyona giriyor. Peki sizin yanınıza gelip gitmeyeceğim diye depresyona girer ve kaçarsa ne yapacaksınız. Sizin şuanda düşündüğünüz bu ayrıntıları onlar çocukları için düşünseler 13 yaşındaki çocuğu yanınıza göndermeye çalışmazlardı. Kuzeniniz bir eğitimci olabilir ama bu mükemmel kararlar aldığının göstergesi değildir. Hepimiz eğitim hayatımızda iyi öğretmende gördük, kötüsünü de. O yüzden bence daha fazla uzatmadan ben böyle bir mesuliyeti alamam deyin ve kapatın konuyu. Yoksa pişirip pişirip öne sürecekler.

Ben emanet çocuğa bakamam diyin küserse küssün

Oha yani

3 yaşında ki yeğenim kendi hallediyor annesi olmayınca

Kuzeninle konuş olmaz de burda başına bir şey gelse yolda yürürken düşse bile ben sorumlu olurum istemiyorum deyin

Şuan Türkiye'de yetişen nesil aman zorluk görmesin, bilmesin diye pamuklara sarılarak yetiştiriliyor. Dediğiniz gibi 9-10 yaşında olup wc'sini halledemeyen bir çok çocuk mevcut. Ki mevcut eğitim sisteminde de tüm çıplaklığı ile herşeyi görebiliyoruz. Maalesef her veli çocuğunun mükemmel olduğunu sanıyor. 6.sınıfa gidip doğru düzgün okuyamayan çocuğa bile bizim biricik akıllı çocuğumuz takdir aldı diyorlar. Maalesef mahalle bakkalı gibi açılan ve velilere duymak istediklerini söyleyen yüzlerce özel okul var. Bu gözler üniversitede mühendislik okuyup saat yönünü bilmeyen gördü. Bu gözler çarpım tablosunu bilmeyip mühendis diploması alan gördü. Maalesef içi boşaltılmış bir eğitim sistemimiz var artık. Diplomalar peynir ekmek gibi dağıtılıyor. Hele pandemi döneminde online olarak alınan diplomaların haddi hesabı yok. Yeni nesil aman aman diye pembe gözlükler takılarak büyütüldü ve büyütülmeye devam ediyor. Aman o çöp atamaz. Aman o bakkala gidemez. Aman onu yemesin. Bir sürü yasaklarla ot gibi büyüyor çocuklar. Ve her isteklerini önlerine sunuluyor. Kuzeniniz bir kere hayır demeyi becerebilse belki herşey çocuğu için daha farklı olur. Siz de şimdiden hayır diyerek sınırı belirleyin. Sizin için de kuzeninizin kızı için de en iyisi.

Anne on yaşında ki çocuğa hala tuvalet de yardım ediyorsa yanınıza gelince sizde yardım edeceksiniz bu kızın regl var falan. Hiç uğraşmayın olmaz deyin. Yakın şehire göndermiyorlar ki başka ülke bu

Katılıyorum, biz pamuklara sardikca aman ekonomi çok kötü ,aman ülke berbat diyip ülkeyi terk etmeyi planlayan gençlerle dolum sanki yabancı ülkeler onlara kollarını açmış bekliyorlarmiscasina. Bizim zamanımızda da ekonomi kötüydü , hiçbir zaman çok çok iyi olmadı ki. Üniversite zamanında cafelere gidip oturamazdik bile ailemizden para istemeyelim diye . Şimdi ki gençler o kadar hazıra alışmışlar ki yurt dışında bedavaya iş ve yemek verilecek falan sanıyorlar.

Aslinda yorum yapiyorum kendi dusuncemi ama, aile icinde ne karar veriyorsa, cocuklarina ne kadar guveniyorlarsa yada nereye gonderiyorlarsa aslinda beni ilgilendirmez, naparlarsa yapsinlar. Ama cocugunu bana emanet etmeye kalkismak ne alaka, ben ne alaka yani anlayamiyorum

bu hiç de ufak bi fedakarlık değil bence ya
sizin ilk yorumunuzu da okudum
fazlasıyla iyi niyetlisiniz
sizi üzerler, sizin üzerinizden dozerle geçerler aaah ah :)
tabii inşallah kimse iyi niyetinizi suistimal etmez
o kadar yapıyoruz ediyoruz günün sonunda tek bir kelime söyleniyor suratımıza
"yapmasaydın"

kaldı ki konu sahibi evet dediği an yapacağı fedakarlık gayet de büyük bence
hani ailece taşınsalar o ülkeye veya anne kız gelseler
konu sahibi de arada bir iki yardımlarına koşsa, yönlendirse falan ameanna da
bunlar şimdi kızı yollasalar yanına
kız ergen, zaptetmek zor
en deli çağları, kötü alışkanlıklara bi kere kaşla göz arasında bulaşırsa yandı
en basit örnek hasta bile olsa ailesi öğrendiği an vay kızımıza iyi bakamamış der
her şey bi kenara, kızcağız daha reşit değil
dünyanın binbir türlü hali var
başına bişey gelse konu sahibi vicdan azabı çeker, ilgilenemedim, göz kulak olamadım
sözümü geçiremedim diye diye
kaldı ki konu sahibi de çok genç ve çocuk sahibi değil, çocuk yetiştirme bilgisi yok
ebeveynlikle uzaktan yakından alakası olmayan birinin, başka birinin çocuğuna ebeveynlik yapabileceğini sanmıyorum
45-50 yaşında artık çoluğu çocuğu kendini kurtarmış bir anne falan olsa bi nebze
hem aşırı büyük bi sorumluluk hem de ömrünün en güzel zamanlarında hayatından kocaman bi
fedakarlık yapmış olacak
istediği gibi gezemez, evine istediğini çağıramaz,
tatillerini istediği gibi değerlendiremez
illa ki maddi destek de sunması gerekir, kazandığı cebine kalmaz belki
sizin kadar iyi niyetli insanlar pek kalmadı artık
ki maalesef sizin gibi düşünmeyenlere de hak veriyorum ben

Ben pazardan parça kumaş alır kıyafet diktirirdim. Keten modası vardı Hint fakiri gibi gezerdim ortada. Bir arkadaşım da iç giyim olarak giydiği atleti bile maviden kredi kartı ile alırdı. Kart borcunu da odeyemezdi. Hep asgarisini yatırdı. İşe girip çalışıp odemezdi. Ben yaz kış tüm dönem çalışırdım. Ailemle aynı şehirde üni okumama rağmen. Yani masrafim da daha azdı ona göre. Biraz kişiye göre de değişiyor ama zamanin , sosyal medyanın da getirdiği bir şey sanırım. Kimseye yetmiyor bir şey. Ayy ben bile. Ki o kadar tamahkar bir inşa insanimdir. Geçmişte ailemle yaptigim tatil sayısı 1-2 dir. Son 4-5 yıldır her yıl gidiyorum. Bu yıl da gittim. Ama sanki bir eksiklik var. Sanki hayatı kaciriyormusum. Sanki herkes çok rahat yaşıyormuş da ben eksikmisim gibi bir mutsuzluk çöküyor. Bu bilinç düzeyinde biri değilim aslında ama bunun enerjisi doğal olarak geliyor.

Haliyle bu yaş grubu çocukları daha çok etkiliyordur bu durumlar. Bizde de hata var. Benim de iki çocuğum var. Özellikle büyük olanda maddi durumum çok daha kotuyken hem isteklerini yaptım. Haliyle o daha talepkar. İkincisi hep abisinin artıklarını kullandığı için bir tişört bile alsak mutlu oluyor. Büyüğü de zengin pici gibi nerdeyse ama yine mutsuz yine mutsuz. Hatamin farkına vardım daha sınırlı bir yaşam sunmaya çalışıyorum. Ama zor gerçekten aile için de çocuk için de. Zamanın ruhu, atmosferi kötü. Bizim dönemle asla kıyas olmaz.

Diyelim ki kiz en iyi ihtimalle yatili okuyacak ama bu durumda bile surekli senden beklentileri olacak. En kucuk bir sorunda ilgilenmeni bekleyecekler. Bazi hafta sonlari sana gelsin diyecekler. Ya da disarida vakit gecirmeni isteyecekler.
Kizlarini gormeye gelseler kalacaklari yer hazir. Netice olarak sen onlara gore copsuz uzumsun.

Simdiden baslamis 1 hafta izinli oldugun zamana denk getirsek diye. Meali gelsin gezdir. Calisan insansin 1 hafta izinli olsan gezer, yer, icer keyfine bakarsin. Neden yillik izninden 1 haftani cocuk bakiciligina ayirasin ki? Birinden, ozellikle de çalışan birinden boyle bir istekte bulunmak bana cok bencilce geliyor.

Diyelim ki ergen bir cocugun sorumlulugunu kabul edemeyecegini soyledin bu sefer de ara tatillerde vs cikip cikip gelecekler agirlamak zorunda kalacaksin.

Ne yapmayi, ne demeyi dusunuyorsun?

Yeni eğitim öğretim yılınız kutlu olsun. Şaka bir yana önlemini almazsanız bir öğrenci velisi olarak devam edeceksiniz. Başkasının çocuğunun sorumluluğu altında bulacaksınız kendinizi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…