anneden gelen yesil pasaportu varayrıca aile hangi dünyada yaşıyor da o çocuğa vize çıkabileceğini düşünüyor?
Selamlar herkese,
Bugun garip birsey oldu. Sikca konustugum ve yakin oldugum kuzenlerimden biri ile telefonda konusuyorduk bugun. Kendisi benden 8 yas buyuk, hatta direk ona 'abla' diye hitap ediyorum, kardes gibi. Hos gerci herseyimide bilmez ama, diger kuzenlere gore daha yakin bir iliskim var.
Evli ve bir kizi var 13-14 yaslarinda (liseye bu yil baslayacaksa tam kac yasinda olur?). Kiz kucuklugunden beri beni cok sever, ve benim gibide yabanci dile yatkinligi var. Hatta simdiden cok iyi ingilizce biliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum 4 yildir.
Kizda, fazla gundemi takip eden buna psikolojisi bozulan, yurdisina simdiden ozenen biri; hatta gecen yil okulunun duzenledigi bir programla 4 gunlugune Fransaya falan gitti.
Bugun kuzenimle telefonda konusurken 'artik zaptetmek cok zor, liseyi yurdisinda okumak istiyor, hatta senin yasadigin ulkeye heves ediyor (alakasiz bir ulke), dil kursuna yazdirdik, orda lise egitimi nasil?, biz bi onu onden, senin isinden izinli oldugun bir zamana denk getirip 1 haftaligina gondersek, o da oralari gorup oyle karar verse nasil olur?' dedi. Cok sasirdim acikcasi.... 13 yasindaki cocuk gelip gorup karar verse ne olur? Kendi kararlarini verebilecegi bir yas mi? Bide tamam gecen yil Fransaya gonderdiler, ama 5 ogrenci, baslarinda okuldan 3 ogretmen vardi ve sadece 4 gunlugune. Simdi bana gonderecekler tek basina. Ayrica ben evli ve cocuk sahibi degilim, ve zapir zupur bir hayatim var. Isten izinli oldugum zamanda arkadaslarimla baska bir ulkeye tatile falan giderim zaten ve partili rahatlamali biz izin ayarlarim. Ben ergen cocuk nasil idare edilir bilmem ki. Cok buyuk bir sorumluluk degil mi?
Bu arada kuzenim devlette ogretmen eside bir kargo sirketinde calisiyor, bunu dusunurken zengin falanda degiller. Kizlarinin yasindan cok olgun oldugunu dusunup sonsuz guveniyorlar. Lisede bir yeri kazanamadigi icin ozel liseye yazdirmislar, masrafi ayniya gelir diye dusunuyorlar yurtdisinda okursa. 13 yasinda cocugunuzu lise egitimi icin yurtdisina gonderir miydiniz?
Hos kiz buraya okula gelse, nerde nasil kalacak? Benimle mi? Bende 31 yasinda genc bir insanim ve bir hayatim var burada 4 yildir, neden yanima cocuk alayim anlamadim, ne istiyor benden. Kizini olgun biri gibi gordugunden, onun istek ve kararlarini kabul ediyor ama kiz buraya gelse; burada kahvalti yerlerinde bile alkol satisi oldugu icin 18 yas altinin yalniz oturmasi yasak, kiz kendikendine yada arkadaslariyla disari ciksa oturacak yer bulamaz.
Bi garip geldi. Ve bayada ciddiler. Bana izinde olabilecegim tarihi sordu. Ne diyecegimi bilemedm cidden. Belki 5 gun idare ederim onu burda ama, koca lise egitimi icin basinda durmamam zaten.. Burada annelere bir sormak istedim.
Bu bile riskli bence ya yine derler uzaktan gözkulak ol, ara sor diye. Beklerler yani en azından…Yatılı okul bakmalarını önerebilirsiniz.
benim de yeşil pasaportum var ama gidip istediğim ülkede istediğim kadar kalamıyorum. 180 günde max 90 gün kalabilir, boşuna o kadar güvenmesinler.anneden gelen yesil pasaportu var
kesinlikle sorun ailede. Yada cocugum yok, cocuk bakiminda egitimim yok, suan turkiye sartlarinda da yasamiyorum. O yuzden buyuk konusmak istemiyorum ama. 13 yasindaki cocuga 25 yasindaymis gibi davranip o sekilde ciddiye almak ve her istedigini yapmak neyin nesidir anlayamiyorum suanCocuga bisey diyemiyorum. Sorun ailesinde. Sınırınızı cizin net sekilee yoksa basiniz cok agrir
Olgun dedigi kizin daha 4 yil oncesine kadar p.posunu tuvaletten sonra hala o siliyordu aslinda, ben buraya gelmeden once en son onlari gordugumde.... Onuda garipsemistim biraz, tobe tobe, cocuk ama kac yasinda cocuk, hala tuvaletten isi bitince 'anneee gel' diye bagiriyordu. Mesela bunu ne zaman nasil bitirdiler? Cok yakin zamanda belliki. Kiz sabah uyaninca 'anneeee bal' diye bagiriyordu. Ilk uyandigi an agzina bal surulmesi gerekiyormus. O zamanlarda sanirim 9-10 yaslaridaydi. Nasil ve ne zaman olgunlasti anlayamadim.Kısa süreliğine de olsa kabul etmeyin 13 yaşındaki bir çocuk ne kadar olgun olursa olsun 30 yaş olgunluğunda değil ya hoş.
Ayrıca çocuğun sizin yanınıza gelince olgunluğu yalan olursa ne olacak? Bazı aileler çocuklarını dizlerinin dibindeki gibi sanıyorlar kuzeninizde kızını öyle sanıyor olabilir dertsiz başınıza dert alırsınız, beğendim ben burada okuyacağım derse yurt vs ayarlarsalar dahi kız kaldığım yeri beğenmedim sorun yaşıyorum dese çocuk hooop sizde.
Olgun diye diye size gönderecekler sorumluluğu da size yükleyecekler, ilkokulu bitirmeme 1 sene kala İsviçre’de yaşayan çok yakın aile dostumuz bir karı-koca vardı babamlar değil direkt aile beni yanlarına istediler eğitimine İsviçre’de devam etsin sonra isterse döner isterse İsviçre’de yaşamaya devam eder diye, ki ben tuvalet eğitimimi çoktan almıştım :)) Aile dostlarımız beni sevdiklerinden böyle bir teklifle gelmişlerdi ama henüz çocukları yoktu bir çocuğun sorumluluğu ne demek enine boyuna bilmiyorlardı, babam bu teklife evet diyebilirdi lakin hem benden ayrı kalamazdı hem de karşı tarafın alacağı sorumluluğu düşünerek reddetmişti, mantıken siz bile teklif etseniz böyle bir fikre sıcak bakmamaları gerekir, hoş İngiltere de dayısı varken siz ne alaka? Dayıdan veto yemiş olabilirler şanslarını sizde deniyorlar.Olgun dedigi kizin daha 4 yil oncesine kadar p.posunu tuvaletten sonra hala o siliyordu aslinda, ben buraya gelmeden once en son onlari gordugumde.... Onuda garipsemistim biraz, tobe tobe, cocuk ama kac yasinda cocuk, hala tuvaletten isi bitince 'anneee gel' diye bagiriyordu. Mesela bunu ne zaman nasil bitirdiler? Cok yakin zamanda belliki. Kiz sabah uyaninca 'anneeee bal' diye bagiriyordu. Ilk uyandigi an agzina bal surulmesi gerekiyormus. O zamanlarda sanirim 9-10 yaslaridaydi. Nasil ve ne zaman olgunlasti anlayamadim.
Bu arada ne olursa olsun, cidden ben maddi manevi hicbir sorumluluk alacak durumda degilim. ama daha bana sormadan, karar verip adimlar atip onun buraya gelisini planlamislar. Ben onu 1 gun bile misafir edemeyecegim. Bugun telefonda sasirdigimdan cok tepki veremedim ama, bir dahakine 'kusura bakma bende hic musaitlik yok' diyecegim. Bu cok agir bir sorumluluk. Yillardir arkadaslarimin kedilerine kopeklerine 3-5 gun bakmayi bile reddettim hep.