Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Ben bu sorumluluğu alamam en iyi gönderme diyeceksiniz.Selamlar herkese,
Bugun garip birsey oldu. Sikca konustugum ve yakin oldugum kuzenlerimden biri ile telefonda konusuyorduk bugun. Kendisi benden 8 yas buyuk, hatta direk ona 'abla' diye hitap ediyorum, kardes gibi. Hos gerci herseyimide bilmez ama, diger kuzenlere gore daha yakin bir iliskim var.
Evli ve bir kizi var 13-14 yaslarinda (liseye bu yil baslayacaksa tam kac yasinda olur?). Kiz kucuklugunden beri beni cok sever, ve benim gibide yabanci dile yatkinligi var. Hatta simdiden cok iyi ingilizce biliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum 4 yildir.
Kizda, fazla gundemi takip eden buna psikolojisi bozulan, yurdisina simdiden ozenen biri; hatta gecen yil okulunun duzenledigi bir programla 4 gunlugune Fransaya falan gitti.
Bugun kuzenimle telefonda konusurken 'artik zaptetmek cok zor, liseyi yurdisinda okumak istiyor, hatta senin yasadigin ulkeye heves ediyor (alakasiz bir ulke), dil kursuna yazdirdik, orda lise egitimi nasil?, biz bi onu onden, senin isinden izinli oldugun bir zamana denk getirip 1 haftaligina gondersek, o da oralari gorup oyle karar verse nasil olur?' dedi. Cok sasirdim acikcasi.... 13 yasindaki cocuk gelip gorup karar verse ne olur? Kendi kararlarini verebilecegi bir yas mi? Bide tamam gecen yil Fransaya gonderdiler, ama 5 ogrenci, baslarinda okuldan 3 ogretmen vardi ve sadece 4 gunlugune. Simdi bana gonderecekler tek basina. Ayrica ben evli ve cocuk sahibi degilim, ve zapir zupur bir hayatim var. Isten izinli oldugum zamanda arkadaslarimla baska bir ulkeye tatile falan giderim zaten ve partili rahatlamali biz izin ayarlarim. Ben ergen cocuk nasil idare edilir bilmem ki. Cok buyuk bir sorumluluk degil mi?
Bu arada kuzenim devlette ogretmen eside bir kargo sirketinde calisiyor, bunu dusunurken zengin falanda degiller. Kizlarinin yasindan cok olgun oldugunu dusunup sonsuz guveniyorlar. Lisede bir yeri kazanamadigi icin ozel liseye yazdirmislar, masrafi ayniya gelir diye dusunuyorlar yurtdisinda okursa. 13 yasinda cocugunuzu lise egitimi icin yurtdisina gonderir miydiniz?
Hos kiz buraya okula gelse, nerde nasil kalacak? Benimle mi? Bende 31 yasinda genc bir insanim ve bir hayatim var burada 4 yildir, neden yanima cocuk alayim anlamadim, ne istiyor benden. Kizini olgun biri gibi gordugunden, onun istek ve kararlarini kabul ediyor ama kiz buraya gelse; burada kahvalti yerlerinde bile alkol satisi oldugu icin 18 yas altinin yalniz oturmasi yasak, kiz kendikendine yada arkadaslariyla disari ciksa oturacak yer bulamaz.
Bi garip geldi. Ve bayada ciddiler. Bana izinde olabilecegim tarihi sordu. Ne diyecegimi bilemedm cidden. Belki 5 gun idare ederim onu burda ama, koca lise egitimi icin basinda durmamam zaten.. Burada annelere bir sormak istedim.
Bakın karsi komşum bu yaz lise 3 e giden çocukları Amerika'ya amcalarinin yanına gönderdi. Koca çocuk orda sapanla oynarken sapan gözüne isabet etti. Ve şimdiye kadar 2 ameliyat geçirdi halen amerikadalar. Komsumda tabi hemen çocuklarının yanına gittiler vize çıkması falan zaman aldı içi içini yedi kadincagizin. Öğretmen kendisi aklı başında bir kadındır. Çocuklarda büyük olunca amerikaya gondermekte sakınca görmedi normal olarak. Ameliyatı orada olduğu için birkac ay daha orada kalmak zorundalar. Diyeceğim o ki sorumluluk almak çok iyi düşünülmesi gereken bir karar. Olacağın önüne gecemeyiz ama işte ona göre düşünün taşının.Olgun dedigi kizin daha 4 yil oncesine kadar p.posunu tuvaletten sonra hala o siliyordu aslinda, ben buraya gelmeden once en son onlari gordugumde.... Onuda garipsemistim biraz, tobe tobe, cocuk ama kac yasinda cocuk, hala tuvaletten isi bitince 'anneee gel' diye bagiriyordu. Mesela bunu ne zaman nasil bitirdiler? Cok yakin zamanda belliki. Kiz sabah uyaninca 'anneeee bal' diye bagiriyordu. Ilk uyandigi an agzina bal surulmesi gerekiyormus. O zamanlarda sanirim 9-10 yaslaridaydi. Nasil ve ne zaman olgunlasti anlayamadim.
Bu arada ne olursa olsun, cidden ben maddi manevi hicbir sorumluluk alacak durumda degilim. ama daha bana sormadan, karar verip adimlar atip onun buraya gelisini planlamislar. Ben onu 1 gun bile misafir edemeyecegim. Bugun telefonda sasirdigimdan cok tepki veremedim ama, bir dahakine 'kusura bakma bende hic musaitlik yok' diyecegim. Bu cok agir bir sorumluluk. Yillardir arkadaslarimin kedilerine kopeklerine 3-5 gun bakmayi bile reddettim hep.
Sorması ayıp millete böyle tavsiyeler verirken üç senede hem araba hem ev almış biri olarak kaç tane akrabanıza evinizi açıp eğitiminin sorumluluğunu aldınız ve Türkiye' nin hali ortada iken kaç kişinin geleceğini kurtardınız acaba?4 senedir orda değil misiniz, öyle yazmışsınız. 4 sene için ben, ben daha yeniyim demezdim açıkçası..çünkü ben 3 senedir yurt dışındayım ve yeni olduğumu düşünmüyorum.
Geldiğimden beri de ev aldım, araba aldım.
Belli ki ya az kazanıyorsunuz yaptığınız iş kaynaklı, ya da bahsettiğiniz yaşam tarzınıza epey para harcıyor olmalısınız.
Her iki durum için de madem kafanızda netsiniz, bu netliği onlara da yansıtın madem de onlar da kendilerince manevi olarak da size güvenmesin ona göre ülke secsin.
Evet bana normalde zaten guvenmesinler diye düşündüğünüzü ben anladım ancak bu aslında zaten full size güvenme değildi, normalde sizi sevdikleri için yurt dışında sizi tek tanıdık olarak görmeleriydi.
Ancak buna yoksaniz daha az samimi davranarak bundan sonra sınırınızı çizebilirsiniz.
Cidden cok manyakca geldi banada.. Sok oldum soylediklerine ve sorduklarinab
14 yaşında bir ergeni yalnız yurtdışına göndermeyi düşünmek, bunlar nasıl kafalar böyle, az bişey bu rahatlıktan istiyorum . Ben markete gönderirken bile camlarda bekliyorum gelişiniOyle bir sorumluluk alamam ben zaten. Ama oyle planlanmis ve ciddi gibi konustu ki herseyi ayarlayip cocugu gonderseler bile, cocuk baska yerde kalsa bile beni surekli arayip sorarlar, ilgilenmemi isterler gibi geliyor. Cocuk kendini idare edebilecek yasta degilki. Koca ogretmek kuzenimde... iyice sacmaliyorlar artik yurtdisi muhabbetlerini
Hayır İspanya
Ailemin geleceğini kurtardım siz merak etmeyin, kuzenlerimin çocuğu büyüyünce ben onların geleceğini de kurtarırım.Sorması ayıp millete böyle tavsiyeler verirken üç senede hem araba hem ev almış biri olarak kaç tane akrabanıza evinizi açıp eğitiminin sorumluluğunu aldınız ve Türkiye' nin hali ortada iken kaç kişinin geleceğini kurtardınız acaba?
Bir insan başkasının çocuğunun sorumluluğunu neden alsın ki? Madem bu kadar basit bir şey gibi söylüyorsunuz siz getirmediniz akrabalarınızın çocuğunu hayrına yaşadığınız ülkeye?
+1Açıkça size güvenerek iş yapmaması gerektiğini, böyle bir sorumluluğu kabul etmediğinizi söyleyin. Gerçekten saçmalamışlar.
Hehe yani bekarim, cocugum yok bos zamanlarimda arkadaslarimlayim egleniyorum. Yalniz yasadigim icin evim tamtakir degil, 1 gun yemek yapsam 3 gun yemek yapmiyorum. Evde donla geziyorum. Date lere cikiyorum. Vs vs..:).. Belki yurtdisina yanina gondermek istedikleri insan evli cocuklu 50-60 yasinda zaten duzenli bir hayati olup cogunlukla evde geciren, cocuklar konusundada bilgili ve olgun biri, kontrol ve sahip cikma mekanizmasi olsa anlarimKendi yalnız kirada yapabilecek mi ya da yurtlarla ilgili bir şeyler söyleyin
Gelse bile sizde kalamayacağını belli eden cümleler kurun yani
Sizin yanınızda kalmasını istediklerine dair bir şey söylemediler zannedersem çünkü. Bunu varsayarak bir şeyler söylemek yanlış olur gibime geliyor
Bir de zapır zupur hayat nasıl oluyor
ya anladigim kadariyla uzun zamandir kizla savas halindeler, cunku kiz cok inatla yurtdisida simdiden okumak ve yasamak istiyor. Sikca depresyona giriyormus, terapiye falan bile goturmusler. Terapist, 'bu kadar herseyden etkilenmesi normalde yasina gore anormal ama, yasindan cok olgun dusunen bir kiz, o yuzden toplum sorunlarini ekonomiyi cok takiyor kafaya ve buundugu ortamdan memnun degil'demis. Kuzenimde buna katiliyor ve esiyle beraber kizlarinin daha olgun oldugunu dusunuyorlar. Ama bir marka canta icin 3 gun aglayip kusen bir ergen o hala. Sirf sosyo kulturel ve ekonomik sorunlari kafaya takiyor, ve bunlari takip edip onemsiyor diye onu olgun yerine koymak ne kadar mantikli bilemedim.+1
bir çocuk emanet alamayacağınızı kesin ve net bir şekilde belirtin
isterse küssün
benim kızımda dil okuyor dile yatkınlığı var 17 yaşında
benim aklımdan bile geçmez birine göndermek etmek hastalık vs bişey olmadıktan sonra
şimdinin ergenleri zor.. başlarından atmak mı istiyorlar nedir
Kesinlikle oyle. Daha birkac hafta once haberlerde burada 7 liseli gencin 1 kiza ayni anda tecavuz ettigini ve kizin öldugunu okudum. Burada da tecavuz, cinayet oluyor. Ama bir sekilde sosyal medyada infial olmuyor, turkiyedeki olaylar gibi.. Kadin cinayetide var, tecavuzde var, hersey var (belki turkiye yogunlugunda degil ama) Helede hirsizlik top nokta burada. Daha cevremde parasini, telefonunu hic kaptirmamis arkadasim yok burada.2 çocuklu bir anne olarak ben göndermezdim çocuğumu,kimsenin çocuğunu da kabul etmezdim. Siz zaten hic kabul etmemelisiniz.
Ben yoğun çalışıyorum kusura bakma bana güvenip program yapmayın,istersen yatılı araştır diyebilirsiniz. Cidden en başında önünü kesmelisiniz,çocuk gelse görmeye ay ben burayı sevmedim kalmam demez muhtemelen bu sebeple en başında kestirip atın.
Ailesine de ayrı şaşırdım,sanki yurtdışı melekler şehri toz pembe bir dünya illaki bir yetişkin gözetimi gerekir. Gönderelim gitsin demek ne rahatlık?
son dönemde ülkedeki gidişat ve sorunlar insanları bi yurt dışına kapak atmaya özendirdiKesinlikle oyle. Daha birkac hafta once haberlerde burada 7 liseli gencin 1 kiza ayni anda tecavuz ettigini ve kizin öldugunu okudum. Burada da tecavuz, cinayet oluyor. Ama bir sekilde sosyal medyada infial olmuyor, turkiyedeki olaylar gibi.. Kadin cinayetide var, tecavuzde var, hersey var (belki turkiye yogunlugunda degil ama) Helede hirsizlik top nokta burada. Daha cevremde parasini, telefonunu hic kaptirmamis arkadasim yok burada.
Uyusturucuda yasal oldugundan cok yaygin. En cokta kose baslarinda ortaokul, lise cagindaki cocuklari icerken goruyorum. Ha oyle goz onunde bir suc islenmiyor genelde, yada huzursuz tehlikeli sokaklar yok, ama bu demek olmuyorki hicbir suc yok, ve Avrupada toz pembe bulutlar altinda, masalsi bir diyarda yasaniyor. Oyle degil, var... Nereye e zaman gidecegini bilmeyen cocuklar icin hala tehlike
Turkiyede ekonomik durum kotu olabilir ama, cocuklar ac susuz degil, misal benim kuzenimin o kizi; zaten bir lise kazanamadi diye koleje yazdirilmis. Bir sekilde iyi bir egitim alabilecegi dusunulmus. Durumda bulmuslar yada yaratmislar bunun icin. Ben kimi nerden kurtaracagim? Hic kolejde okumamis, tirnaklari basariyi kazirken parcalanmis ben, hersey ayaginin altina serilmis cocugu nereden ve ne sebeple yuksek sorumluluk alacak kurtaracagim??Ailemin geleceğini kurtardım siz merak etmeyin, kuzenlerimin çocuğu büyüyünce ben onların geleceğini de kurtarırım.
Ben tüm iyi niyetimle o karşınıza çıkması umulan kişiyim. Ancak sizler gibi insanların sayısı arttıkça beni bile zaman içinde bencillestirecek bir grup olacak o belli oldu :)