Düğünsel Stresler

benim kuaförüme bi arkadaşım 7 sene önce nişan başı için telefon açtı, 200 küsür demişlerdi.
aynen kot tshirt gitti, akşam kuzenimin nişaını var şık bir topuz yapalım dedi, 50 küsür verdi çıktı :)
Açık olsaydım kesinlikle bunu yapacaktım ben de ama tesettür olunca mümkün olmadı :KK70:

İkiniz de çalışıyor musunuz? Maaşlarınız önümüzdeki 12 aylık süreçte bu masrafların altından kalkabilecek miktarda mı?
Yani ben de evlenirken çok stres olmuş ailelerin gönlü olsun diye gereksiz yerlere paralar harcamış kendi konforum için gerekli olan bazı şeylerden kısmıştım saçma sapan. Sonra düğün bitti gitti borçlar taksitler kısa sürede ödendi. Aklımda yapmadıklarım kaldı açıkçası. Ucuza kaçtığım bazı şeylerde keşke daha pahalısını daha kalitelisini alsaydım nasılsa ödeniyor dedim kendime defalarca.
Ama işte o an stresten bunları ön göremiyorsun. Allah kolaylık versin. Tek diyeceğim düğün takılarınıza dokunmayacak ve önümüzdeki 1 yıl içinde ödeyebilecek şekilde borçlanın istediklerinizi yapın. Ailelere de kulak tıkayın.
Düğünden 5 ay sonra toplarız kendimizi fakat bu 2 ay bi geçseydi diyoruz.. Herkesin elinde yeni bir fikirle gelmesinden bize gına geldi..

Elinizin ayarı yok belli ki
17 bin tl ye ben 2.5 yıl önce yatak odası, oturma odası, yemek odası dizdim, üstüne para kaldı.
Evet fiyatlar çok uçtu. 2.5 sene önce ile kıyaslamak çok abes ama günümüzde bir pikniğin 17 bin tutacağını da sanmıyorum
Yerinizde olsam pırlantayı satar düğün yapardım veya düğün yapmazdım
Mesela ben düğün yapmadım
Çevremde de bir tane bile düğünle hava atan arkadaşım yok
Siz nasıl çevrelerde bulunuyorsunuz veya bu tür insanları neden çevrenize alıyorsunuz?
Düğünle hava atmak ne basitlik ne avamlık
Boşverin siz onları
Düğünden sonra gezmek yemek içmek tatil yapmak varken tutup borç içinde yüzeceksiniz

Nişanlımın dükkanı var ben de Muhasebeciyim aylık ortalama gelirimiz 12.000 (ikimizin birlikte)
Ben araba kredisi ödüyorum.. onunda vergisi algısı ev kirası dükkan kirası vs var..

Bu 12 bin elinize kalan net paraysa çok strese girmenize gerek yok sanki halledermişsiniz gibi geldi. Sanki net para da bu değilmiş gibi yazmışsınız. Keşke pandemi döneminde virüsü bahane edip direk nikah kıysaydınız bence açılmaları bekleyip hata etmişsiniz.

Gidersin kotla tişörtle bir kuaföre nişanım var demezsin en güzel topuzu yapar 100 tl ye. Nişan tepsisi nedir ya 500 e 😂ondan sonra da paramız yetmiyor diye düşünüyor çiftler.
Ya kuzenim evlenirken "Gelin evi" yazılı kapı süsüne kadar hazır yaptırdı aldı mesela; ha vardı harcadılar bir şey diyemem ama durumun ona göreyse ve böyle şeylere de hevesin varsa, oturursun bir akşam gezersin diy videolarını ve üç beş malzeme ile çıkarırsın tüm süslerini. Bak bu kapı süsünü ben yaptım:
IMG_20210723_135028_312.jpg
Atıyorum, daha simli ışıldak renkler kullanıp ortasına bi kumaş gerip üzerine kasnak ile gelin evi yazsam, buyur işte gelin süsü.

Nisanda biraz gereksiz açılmışsınız.

Ben evlenirken pırlantam yoktu. çunku esim bana evlenme teklifi ettiğinde ögrenciydi esimin ailesi de dügünü zor yapacak durumdaydilar.

0.1 karat pırlantasiyla yere göğe sıgmayan kızlarla dolu olmasina rağmen sülalem hic biri de umrumda olmadı.

Esim bana pırlanta yüzük aldigimda 5. evlilik yıl dönümümuzdü artık ikimizinde guzel maaslari vardi borcumuzda yoktu. Esimin is yeri bir pırlanta markasiyla indirim anlaşması yapmış. is yerindeki bekar muhendisler hepsi firsat bu firsat alalim pirlanta yuzukleri evlilik teklif ederken hazir olur demisler. bir de aralarinda kizlar boyle seylere ozen gosteriyor birbirlerine gosteriyorlar olmayan ozeniyor diye konusmuslar. Esimde dusunmus belki vaveyla da zamaninda ozendi ama bana hic soylemedi diye gitmis o da bana almiş pırlanta tektaş. Hatta ilk gordugumde "Ya buna kac para verdin kim bilir ben sorun etmiyordun ki" dedim sonra da icimden sacmalama ya adam jest yapmis hevesini kaçirma dedim.

Bu arada ilk evlendiğimizde bizimde televizyonumuz yoktu tv aldıgimizda 1 yillık evliydik. Esime prim parası yatmistı bende yeni atanmis ilk maasimi almistim o zaman gittik aldık.

Benim kiralik evimde de ankastre felan yoktu. zaten eski tarz mutfak olduğu icin eski tarz firin ustu set ocaklardan almistik en ucuzundan. Sonra kendi evimi alinca mutahitin taktigina fark odeyip en iyi ankastere seti taktirdim 3. yıllık evliydim o zamanda.

Bir de bizim zamanimizda hayat bu kadar pahalı değildi. Su an benim evlendigim donemin 5 6 katı fiyatlar. Boyle bir donemde her seyi dort dörtluk yapmayı beklemeyin. Ailelerde beklemesin bir zahmet. Bekliyorlarsa soyleyin biz yetisemiyoruz el atın o zaman diye.

Velhasılı bazı seyler zamanla da olur. evlendikten sonra da olur.

Ya kuzenim evlenirken "Gelin evi" yazılı kapı süsüne kadar hazır yaptırdı aldı mesela; ha vardı harcadılar bir şey diyemem ama durumun ona göreyse ve böyle şeylere de hevesin varsa, oturursun bir akşam gezersin diy videolarını ve üç beş malzeme ile çıkarırsın tüm süslerini. Bak bu kapı süsünü ben yaptım:
Eki Görüntüle 2891681
Atıyorum daha farklı renkler kullanıp ortasına bi kumaş gerip üzerine kasnak ile gelin evi yazsam buyur işte gelin süsü.
Ne kadar güzel ve zarif görünüyor 😍

Bu 12 bin elinize kalan net paraysa çok strese girmenize gerek yok sanki halledermişsiniz gibi geldi. Sanki net para da bu değilmiş gibi yazmışsınız. Keşke pandemi döneminde virüsü bahane edip direk nikah kıysaydınız bence açılmaları bekleyip hata etmişsiniz.
Araba Kredisi 2000
Ev kirası 750
Dükkan Kirası 1200
Sabit giderlerimiz bunlar

Maddi olarak yorulduysanız düğün yapmayabilirsiniz. Dünyanın sonu değil. Maddi gücü olmayan insanların düğün diye tutturması zaten çok anlamsız. Napıcaksınız borçlanıp 2 saat insanlar tepinsin diye aylarca belki yıllarca borç mu ödeyeceksiniz?

17 bin tlye piknik yapmak da ayrı bir olaymış. Ben geçen yıl evlendim bundan çok daha az bir paraya söylediğin şeyleri hallettim ki öyle ucuz olsun diye kalitesiz falan da almadım.
Ucuz kalitesz almadm çoknaz paraya dedklerni halettim diyosnda bime gelen tv 5 bin oldu artk bu zamanda evlenmek hiçte kolay degil

17 bin tl ye ben 2.5 yıl önce yatak odası, oturma odası, yemek odası dizdim, üstüne para kaldı.
Evet fiyatlar çok uçtu. 2.5 sene önce ile kıyaslamak çok abes ama günümüzde bir pikniğin 17 bin tutacağını da sanmıyorum
Siz nasıl çevrelerde bulunuyorsunuz veya bu tür insanları neden çevrenize alıyorsunuz?
Boşverin siz onları
Düğünden sonra gezmek yemek içmek tatil yapmak varken tutup borç içinde yüzeceksiniz
Şöyle söyleyim en kötü koltuk takımına 8.000den ağız açıyorlar herhangi bir kalite vs yok 2 sene sonra dökülür.. 2 sene sonra yenisini alacak kadarda zengin değilim 1-2 bin fazla verip iyisini alırım..

Boşverin siz onları
6 bin pırlantaya normal bir fiyat satmasın 3000 e zor gider. Düğünü yemekli falan değil basitçe yapsın. Eşyaların fiyatları çok arttı kuzum . Uygunları bile uçtu. Düğüne saça tepsiye saçmalıklara 1 gün için para verileceğine eşyaya gitsin daha mantıklı

Keşke arada ki yorumları okusanız..
Okudum,nişanda ki masrafların çoğu gereksiz.Bir sandalye 300 tl demişsiniz,her bütçeye uygun var.Siz 500 tl lik beğenip almak isterseniz evet her şey pahalı olur.
Kim ne derse desin düğün istemiyorsanız yapmayın,surat asanları görmeyin net olun.
Davetiye bana göre çok gereksiz kağıt israfı çöpe gidiyor,whatsapp dan davet edin kendiniz bir davetiye oluşturup,hatıra kalması için 10 tane falan matbaaya bastırın bitti gitti.
Mutfağa masa alırsınız,salona daha sonra alırsınız.Tv ikinci ellerde çok uygun,sırf bir üst model çıktı diye yepyeni modelleri satanlar var.
İstemediğiniz hiçbirşeyi başkalarını memnun etmek için yapmayın.

Ucuz kalitesz almadm çoknaz paraya dedklerni halettim diyosnda bime gelen tv 5 bin oldu artk bu zamanda evlenmek hiçte kolay degil
Hay ağzını öpeyim be ablacım ya.. Piyasa çıldırmış durumda.. benim durumum kötü değil ama ben bile bunaldım.. Burda borç batağındayım demiyorum yanlış bir algı var.. daha borcumuz yok şükür ama adım atmaya korkuyoruz..

Karatın pırlantanın büyüklüğüyle ilgisi yok bildiğim kadarıyla. Çok daha küçük pırlantanın karatı daha büyük olabiliyor diye biliyorum.

o dediginiz parlaklık ve renkte oluyor. karat direk buyuklukle ilgi. ama fiyatı sadece buyukluk etkilemiyor parlaklik ve renkte etkiliyor.

Ya yanlış anlamayın ama nişan organizasyonu bana aşırı saçma geliyor söz yaparken her şeyi takarlar biter iş
Arkadaşlarım genelde öyle yaptı
Evlendikten sonra eksi bilmem kaç binlik borç ödemek akıl karı değil

bu arada adetler vs va demişsiniz de kimse kimsenin beklentisini karşılamak zorunda değil hani biraz bu iş bana bahane geliyor

Hay ağzını öpeyim be ablacım ya.. Piyasa çıldırmış durumda.. benim durumum kötü değil ama ben bile bunaldım.. Burda borç batağındayım demiyorum yanlış bir algı var.. daha borcumuz yok şükür ama adım atmaya korkuyoruz..
Haklısnz biz 2017 de evlendik hiç borçsuz şuan evlenenleri konşup üzülüyoruz Allah yardm etsn gençlere diye artk 5 bin tl 500 lira gibi olmuş bende sehpa ve halısız evlendm düğün snrası alırsınz ama herşey btnce diceksin ki nasl oldu nasıl yaptık bunca şeyi helal olsn bize diceksin emin ol herşey oluyo çnkü bşeklde stres boşunaa

Şöyle liste vereyim arkadaşlar
Nişanlık 500tl
Damatlık 1250tl
Alyanslar 3000tl
Pırlanta 6000tl
Organizasyon 600tl
Tepsi 500tl
Çiçek 450tl
Damat traşı200tl
Nişan saçı 450tl
Hediyelikler 200tl
Piknik 500tl
Nişanlık 500tl (normal)
Damatlık 1250tl (bazı damat kombinleri 1000 tl oluyor kampanya, burdan 250 kırpalım)
Alyanslar 3000tl (altın fırladı normal)
Pırlanta 6000tl (bu biraz tuzlu olmuş. Bin tl kırpalım)
Organizasyon 600tl (500 600 civarı bu zaten)
Tepsi 500tl (tepsi nedir? Nişan tepsisiyse organizasyonun içinde oluyor o bunu kırpalım)
Çiçek 450tl (çiçek isteme çiçeği diyince kazıklıyorlar normal)
Damat traşı200tl (normal berberde traş olsaydı damat traşı demeseydi şu dönemde damat traşı olcam diye girilir mi berbere :KK53: 50 tl yeter burdan 150 kırpalım)
Nişan saçı 450tl (nişan saçı bahçe kokteyli pikniği için fazla olmuş. Bi maşa hafif toplama için en fazla 150 tl verilir. Neden nişan saçı yaptırcam diye giriliyor kuaföre hiç anlamadım:) burdan 300 kırpalım)
Hediyelikler 200tl (nişan şekeri bu da normal)
Piknik 500tl (poğaça kurabiye sarma vs gitsin 200 tl en fazla. Burdan 300 kırpalım)

2500 tl para çıkardım kırparak
Buna halı alınabilir 😊
Zaten burdaki sizin yazdıklarınız 17bin tl değil 12bin küsur tutmuş.
2500 da düşelim 10bine kapanırdı bu mesele
7 bine tv halı vs alırdınız.
Bir cümlenizde eskiden fiyatına bakmadan alır çıkardım demişsiniz, belki de bu yüzden şimdi maddi konularda tutarlı ekonomik davranamıyorsunuz ve baskıda hissediyorsunuzdur.
Çünkü sizin "e kıstık herşeyden" dediğiniz şeyler bile gereksiz şekilde pahalı :)

X