Deprem fobisi tak etti

99 depremınde İstanbuldaydım. Abim avşadaydı. 12 yaşındaydım ilk defa regli olmustum tam o sıra ve sonrasında 1 sene reglı olamadım tramvaya baglı olarak gelısmıs bu durum. Cok uzun bır sure parkta yattık 1 hafta sonra eve gırdıgımız ılk saatlerde yenıden sallandık. O zaman tabı ınt cok yok boyle el altında her dk sallanıyorsakta anladıgımızı bılıyorduk anlamadıgımızı bılmıyorduk.

Sonra babam derme catma bı cadır yaptı sankı o kadar sure orada kaldık kı okullar acılmıs bır kerede okulda da depremı yasamıstık gıbıme gelıyor. Abım avsadaydı sonrakı gun aksam gelebıldı eve. Onun gordugu o ates toplarını denızden cıkan seylerı gordugunu dınleyerek gecırdım cocuklugumu. 15 yasına kadar annemın yanında yattım o kadar korktum atlamadım.

Şımdı 32 yasındayım 2 cocugum var. Dun ısyerındeydım. Ayakta bahcedeydım. Dusecek gıbı oldum ay dedım basım dondu .Bır kac gun oncekı depremı ben hıssetmemıstım. Sonra daha cok hızlandı gerı cekıldım ıkı bınamız var bırı ofıs dıgerı fabrıka. ıkısıde celıkten ama asma kat var . Nasıl sallandıgını o goruntuyu hafızamdan sılemıyorum. Ozel alanlarda kapıları kıtlenen arkadaslarda oldu tabı. Telefon hatları anında yoktu hıc kımseye ulasamadım eve gıtmem varmam 4 oldu mu. Nerde olduklarını bılmıyorum ama tahmın ettıgım yerde aramaya basladım buldum benmkılerı 1 saat en fazla durup eve gıtmek zorunda kaldım cocuklarım acıkmıstı cunku. Sabahı sabah ettım desem. Oyle dıkan ustunde yattım kı, hele 11 de olan 2 sallantı ve sureklı kandıllıye bakmam benı benden aldı, bu kadar cok bılınce mı korkmaya basladık 99 depremınden sonrada ılla kı artcı deprem olmustur dımı

Yeşilköydeyim. Dİken ustunde durdum butun gece. Evde 3 lerı hıssetmıyorken ıste maalesef ki 2 lerı bıle hıssedıyorum işyerim sahıle cok yakın cunku
99 orada çok sert hissedildi. Yeşilköy alüvyon zemin. Evveliyatında serbesti caddesine yakın bir yere kadar denizmiş. Alüvyon zeminlerde deprem anında zemin sıvılaşması görülüyor. Zemin sıvılaşması durumunda bulunduğunuz yapı ne kadar sağlam olursa olaun içe batmalar olabilir. Zaten olası büyük depremde tsunami beklentisi mevcut. Yani denizden çalınanı deniz geri alacak... son olarak yeşilköy alüvyon zeminden dolayı ivmeyi çok hissediyor. Yani mecidiyeköyde deprem 7.5 hissedilirken yeşilköyde merkeze yakınlık ve zeminden kaynaklı 7.5şiddetindeki bir deprem 8.2gibi hissedilebilir. Çok güvenmeyin kısacası.
Ayrıca binaların çoğu hasarlı 99dan kalma 40senelik. bir depremi daha kaldıramazlar....
Bu arada en yakın afet toplanma merkezi de çirozda sahile yakın bir yerde. Pek güvenilir olduğunu düşünmüyorum...

Konuya dün sabah yazmıştım gündüz olursa hepimiz başka yerdeyiz çocuklar ben eşim diye maalesef 2 saat geçmeden oldu, ben iyi değilim hiç uyumadım ama hiç bu seklide işe geldim ki zaten evde eşim olmadan kalmam. Deprem in adı bana yeterdi zaten gene uyuyamayacağım kafamda bir sürü senaryo dolanıyor. ben ölmekten korkmuyorum tek ben yaşarsam diye çok korkuyorum

İşyerim yesılkoyde evım 2.derecede. Acaba bahsettıgınız o alanı ben kapsıyormuyum. Sıze ozelden nerede oldugumu soylıyım. Cok fazla hıssedılıyor gercekten. Yanı sabıt saglam bır sekılde yerde dururken dun dusecektım neredeyse ustune dusecegım ınsanlar tuttu benı. Ben yazmayı unutmusum cocuklarımızı koruyalım kızlar, ben dun aksam yataga yattım nasıl tıtrıyorum anlatamam. Asırı korkuyorum cocukluk tramvam bu benım .
Oglumda tedırgın oldu ama onun yanında hıc konusmamaya calıstık. Onu korkutmak ıstemıyorum. Aynı odada yattık yatak odasında gardolabın onunde bıde .
Nasıl cahılız 99 depremınde boylemıydık ne kadar oneml aldık kendı capımızda. Uzun sure salonda yatmayı dusunuyorum coluk cocuk.

msj tekrarı

Son düzenleme:
Cok haklısın. Bende boyle dusunuyorum

Bende her hafta sabiha gökçenden aktarma yapıyorum uçakla 2 saat filan bekliyorum orda. Orası güvenli mi diye düşüne düşüne uykum kaçtı dün gece.

Havaalanları güvenlidir diye düşünüyorum.

İstanbul'daki çoğu kişinin psikolojisi bozuldu zaten artçı sarsıntılar olmuş dün gece hep.

En guvenilir alanlar mezarliklar olacaktir baska bos alanmi kaldi

Yazabilirsin canım bildiğim kadarıyla yardımcı olurum.
20 yıl geçti hala aynı cahillik devam ediyoruz ülkece. Güvenli yerlerde yatın ani bir sallantıda zor durumda kalmayın.
Ben 99u yeşilköyde yaşadım. Çok zor geçti.

Insanlar birşey diyebiliyorlarmi? En ufak birşey dersen hemen fetöcu/terrorist damgasini yiyorsun.

Ki insanlar sormadan önlem alinmaliydi. Deprem vergisi ile cidden birşeyler yapilmaliydi. Eğitim bile verilmedi, bu konuda bile millet çok bilinçsiz. Birbirimizden bilgi almaya çalişiyoruz.

Ha şöyle, bir kesim yillardir binalarin dikilmesini bir arti olarak görüyordu. Itibar olarak görüyordu. Umarim bu deprem en azindan biraz gözlerini açmiştir. Millet niye bu kadar parklarin kalmasi için mücadele verdiklerini görsünler.

Eger millet cesaretlenip, kamuoyu oluştursa bile, herşey için o kadar geç ki. Binalari tekrar sökecek halleri yok. Hele gecekondu, kaçak yapilan yerler,.. Diyorum ya şans ve önlem kurtarici olacak. Cok üzücü çok.

Ben yazdım ama gormedın. mesaj atamaıyorum sana. 9.18 de 1.9 luk depremı bıle hıssedıyorum yesılkoyde olan var mı? Kafayı yıyecegım

Kizlar deprem cantalarinizi kapidami yaninizdami tutacaksiniz
Ben odalara sise su koydum ufak bir canta ayarlayacagim
Bana gece uyudugum oda mantikli geliyor.

Ben İstanbul'da yaşamıyorum ama geçen gün yaşadığım şehirde 1.1 lik bir depremi bile hissettim. Yatağımda yatıyordum gece yarısıydı ve yatak titredi, anladım deprem olduğunu. Olaya karşı hassas olursanız hissedebilirsiniz ama ben ayakta olsaydım muhtemelen hissetmezdim.Bu arada İstanbul'da yaşayan bütün arkadaşlara çok geçmiş olsun diyorum.

Isine karismak gibi olmasin ama kotu ruyalarj anlatmaman daha iyi.

Depreme yakalanır mısınız yakalanırsanız hayatta kalır mısınız bunu bilemeyiz ama bence diğer dünyaya hazırlık en iyisi. Ölüm tek gerçek çünkü. Korkutmak deil niyetim ama hayatın gerçeği

Ben bı bavul yaptım. Icıne cocuklara kalın kalın seyler koydum normalde evde gıydırmeyecek oldugum seyler. Yelek kalın coraplar, Iç camasırı , süt , bıskuvı ,su ıslak mendıl, bez , su kablosuz sarj aletlerınden koydum. Mont koydum ıkısıne bavuluda ındırdım asagıya apartman kapısına

Evede salonda yatmayı dusunuyorum uzun sure hepımız.Evın krokısını cızecegım. cocukların yanı basına ıgnelıcem onları. kım nerde evde kac kısı yasıyor kol cantam yanımda olaca. Duduk, el fenerı, su, yıyecek bıseyler. Agrı kesıcı ve buzdolabı posetlerı koyucam. Bunları konusmak canımı sıkıyor. Daha olmaz cok gencız hayır

Saoğlun evet betondan korkuyorum ya yıkılırsa oğlumla ayrı yerde kalırsak diye onu kurtaramam dıye bizim buralarda bütün alanlar dolu cadırlar kurmuşlar. Burdakı evımı 2 katlı ama 30 yıllık. Yazlıga gitsem orası tam deniz dibi bi köpeğim bi cocugum peşlerinden ayrılamıyorum