Merhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....
Korku bizi bilinçlenmeye ve sorumluluk almaya yönlendiriyorsa faydalı, kaygı ve panik bozukluga sebep olup kendimize zarar vermemize neden oluyorsa son derece zararlı bi duygudur.
O nedenle korkuyu bastırmak yerine faydalı bi şeye dönüştürmek sizi daha huzurlu hissertirecektir.
Üstünüze gelip giden bi dolaptan bahsetmişsiniz mesela, demek ki ortada sabitlenmemiş ve tehlike teşkil eden bi dolap var. Evde buna benzer sabitlenmesi gereken eşyaları tespit edip usta çagırsanız, evinize en yakın toplanma alanı nerede, buraya en kestirme nasıl ulaşılır kafanızda bi güzergah belirleseniz ve burada buluşmak istediginiz yakınlarınızla da bu planı paylaşsanız ( dünkü gsm operatörleri krizinden sonra birbirimizi telefonla bulamayacağız belli oldu zira), deprem çantası hazırlasanız, cantanız zaten varsa bi gözden gecirseniz icindekileri, ilk sarsıntı anında evin beklenecek noktalarını tespit etseniz kendinizi daha güvende hisseseceksiniz bence.
Ben öyle yaptım mesela. Bi deprem cantam var zaten ama ona eklemeler yaptım, mesela atmler delirlidigi icin dün daha ciddi bi depremde sefillikten kırılmamak adına nakit ekledim biraz, daha çok kuru gıda ekledim, kışlık bi kapişonlu ekledim. Evde sabitlenmeyen eşyalarıma sinir oldum, haftasonu mutlaka birini çagıracağım. Sarsıntı anında zarar görenlerin cogu panikle merdivenlere ya da balkonlara vs. yönelenler oluyor malesef. Bu nedenle sakin sakin evde saklanılacak nokta tespiti yaptım, hatta gittim o köşede bi hayat üçgeni provası yaptım, ben buraya sıgarım, su yastıgı da tepeme koysam vs. diye planladım.
Belirsizlik kaygıyı körüklüyor bence, çok düsünüp hicbi sey yapmamak insanı delirtiyor. Aksiyon alın, emin olun daha iyi hissedeceksiniz.
Tabi daha köklü önlemler icin siyasi ve toplumsal hareket lazım ama polemikten polemige koşmak istemiyorum.
Not : Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak her an ölecekmiş gibi yaşamaktan iyidir. Zira sürekli ölümü düşünen, her davranışını ölümden sonra bana ne olacak kaygısıyla şekillendiren insan zaten yaşamıyordur, ölüdür. Ve kesinliginden emin olamayacağı bi alternatif yaşama elle tutulur, gözle görülür yasamından daha fazla yatırım yapan insanların kaderciliği kadar korkunç çok az şey var bu dünyada bence.