Çocukların derdi hiç bitmeyecek galiba


Kesinlikle öyle,
Ustelik ben de ilkokulu ozelde okuyup sonrasini anadolu lisesinde devam edenlerdenim (o zamanlar 5. Sinifta sinava girip ortaokuldan itibaren anadolu lisesine gidiyorduk) benim ilkokul donemimde bu kadar renk ve cesitlilik yoktu, simdi toplumsal olaylari, sanat akimlari vs vs her seyi ogreniyorlar, agzim acik kaliyorum bazen.
 
Cocugum tatillerin bitiminde okuluna mutlu gidiyor, bu da beni tatmin ediyorsa bitmiştir.

bunu şimdi gördüm

esasen olay bu da velilerin çoğu özel okulda bile bunun ayırdımında değil

benim çocuğum okulu sevmiyor diyorlar

demek ki diyorum okul ona hitap etmiyor anında burada müdahale gerekiyor

okul nasıl sevilmez ki evde ne yapacak

benimki ayakları poposuna çarpa çarpa okula gidiyor

23 nisan da turnuvası var 3 gün, kara kara düşünüyor ben 3 gün okula gitmeyeceğim ya bir şeyleri kaçırırsam diye

çocuk okula gelmek istediğinde bile aman tatil olsun evde oturalım diyen anneler var

ne gerek varmış zaten o gün ders işlenmezmiş yılbaşı bayram tatil öncesindeki günlerde vs

okul sadece ders verilen bri yer değil ki

hayat deneyimi kültürel katkı vs vs

ama tabii işte okul var okul var

bizim okulda okul müdürü bayram töreninde Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması yaparken başka okullarda müdür okuldaki panodan emekçi sözcüğü kaldırılıyor

okulda öğretimden öte eğitim önemli

öğretim bir şekilde halloluyor da adam olmayı ancak yaşayarak öğrenebiliyor insan
 

Cok guzel ozetlemissiniz gercekten.
Muzik, spor, yabanci dil, sanat egitim ogretiminde katki saglayacak bir ozel okul olmasi onemli. 10.000/ 20.000 civarinda bir ozel okul ne duzeyde veriyor bunlari ki. Benim yurtdisi donusu cocugum ayni yabanci dille egitime devam etsin dedigim icin arastirdigim okullar 38.000den basliyordu.
Yabanci dil mesela anadili ingilizce/almanca/fransizca vs olan bi ogretmenle mi veriliyor? Istanbul'da yasadigim surecte gozlemledigim; binlerce ozel okul var ve bazisi sirf ismi ozel ve yeni mezun ingilizce ogrtmeni calistiriyordu. Yabanci dili cok ileri duzeyde ogrenmesi icin anadil seviyesinde ya da yakin ( near-native) ogretmenler olmali bence. Sporda basari orani nasil? Uni kazanma orani, sanatsal kulturel etkinlikler nasil vs vs...

Ama dediginiz gibi en onemlisi mutlu cocuk, mutlu birey yetistirmek..
 

Çocuğunuz zaten notları yüksek bir öğrenciymiş, devlet okulunda da başarısını sürdürecektir. Unutmayın sınavlarda derece yapanlar hep özel okullardan çıkmıyor. Hatta kimisi Anadolu'nun şehirlerinin dağ köylerinden çıkıyor.
Bir de daha 8. sınıfta gireceği bir sınav için bu kadar da kasmayın. Biraz rahat olun, izin verin çocuklar biraz çocukluğunu yaşasın.
 
Aslında ben sırf bu okul sıstemı ıcın kucuk bır sehıre tasınmayı bıle goze alırımda benım ıs ımkanım oralarda yok , benım suanda hedefım kayınvalıdemın oturdugu semtekı okulu bıraz arastırmak devlet okulu orası ama en azından 45 degıl , 35 kısı olursa benım ıcın ıyı olur.
Bırde aralarda yazdım ama oglum ram a yonlendırıldı, bır ustun zeka durumu var ama yanında dıkkat eksıklıgıde olabılır bunuda arastıracaklar, onlar bızı nasıl yonlendırırse o sekılde yol olucam. Son gorustugum okuldan dun aradılar buarada , nasıl gectı fılan . Dedım kı mudur yardımcınız sagolsun bır cumle kurdurmadı bıze, ne cocugun durumunu sordu , ne bız okuldan ne beklıyoruz o sebeple bız anlasamayız sızınle dedım . Korkuttu ozel okulda benı.
Kı benım cocugum naıf bır cocuk, sırf sandalyede saga sola donuyor dıye bız bu cocugu adam ederız demek ne demek fılan dedım .
Neyse oyle ıste.

Hayırlısı olsun onlar ıcın
 
Çok guzel yazmıssınız cok tesekkur ederım .

Ozel okul dusunme sebebım puanları 100 olsun dıye degıl. Daha ıyı bır ortamda rahat bır egıtım alsın . Ne bılım ıtelenmesın , sosyal aktıvıtesı olsun . Ozel derse ıhtıyac duymasın vs.

Ama ozel okullarında bakıs acısı her zaman kalıtelı degılmıs bunuda anlamıs oldum . Yorumunuz ıcın cok sagolun , endısem aslında oncelıkle puanları degıl , ozel durumundan dolayı ıcıne kapanmaması , ezılmemesı sonra aktıvıteler ve ders kalıtesı ve puanı evet ama oncelıgım degıl. Suanda yıllık odedıgım rakamlarla ozel okullar arasında az fark kalıyor , madem boyle daha cok vakıt kaybetmesın dıye dusunuyorum ama henuz kararımı vermedım . Ram bızı okul ıcınde yonlendırecekmıs , oradan gelecek donusede baglıyım suanda
 
Mesela benım oglumun ortalaması 93,destege ıhtıyacı var

Gerçekten mi? Çocuğunuz ilkokula gidiyor daha ve ortalaması 93. Siz desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsunuz öyle mi? Yapmayın nolur. Yazık değil mi çocuğa? Hayatı boyunca başarı odaklı bir insan olacak, en ufak başarısızlık onu ölümüne mutsuz edecek.

Akademik başarının gerçekten bu denli önemli olduğunu mu düşünüyorsunuz?
 
Hanımefendı bu bır ornek
Dıyelım kı cocugumun gercek ortalaması 70, ozel okul bana bunu 85 gosterırse ben bu destegı anlayamam derım kı 5 derım dahada abartanlarında oldugunu hem duydum, hemde buradan okuduk. Kısacası benım cocugum neyse ben onu ısterım , hazır puan degıl, daha kalıtelı ıletısım ıle egıtım ıstıyorum .
 
ilk okulda devlet okuluna gönderdim beni itten köpekten pişman etti adam ,
ortaokulda özele gönderdim ,
 
Ben ıse dondum eylul ayında, aynı zamanda 9 aylıkta bebegım vardı.
Okuldan eksık kalan kısımları artık ben ona ogretmek ıstemedım , hem aramızdakı ılıskı bozuluyor , hemde vaktım az cunku artık 2 cocugum var dedım.

Okul kursuna gonderemedım cunku cumartesı gunu oglene kadar bılım sanat ve futbol a gıdıyor . Bunların yerını degıstıremezdım , okul kursuda sabıt o sebeble kursta gıdıp 6 saat gecırecegıne ımkanım varken eve ogretmen gelsın ıstedım.

Hemde ortaokula daha guzel bır alt yapı ıle gıtmıs olur dıye dusundum . Hafta da 2 gun gelıyor matematik ve türkçe için sadece .
 
Genelde özel okullarda notlar şişiriliyor. Hatta özelde öğretmen olarak çalışan bi arkasimiza 70 altında not veremezsiniz demişlerdi. Ya da sınav sorularını veren özel okullarda var.
Ödevlerini yardımcı olduğum ve özel okula giden öğrencilerim var. Ama sorarsanız çocuklar çok mu iyi ?Maalesef hayır. Sosyal aktiviteler güzel, ingilizce eğitimi güzel ama o hariç çocuğa pek katkısı yok. Devlet okulu artı ozel ders gayet iyi
 

işte ben o notlar şişirmemi yoksa gerçektenmi diye
ben evde devamlı teste tabii tutyorum her soruyu ve her kaynak kitabın problemini çözüyorsa
o notlar da bence sıkıntı yoktur ,

ilk okulda ne problem versem çocuk çözemiyor ama ögretmeni çok iyi diyor hocam evde soru soruyorum
cevap veremiyor bu nasıl iyi diyorsunuz diyorum ,

siz biraz sinirlisiniz onun için diyor birde bana ,

ben sınıfta ayrımcılığın allahını yapıyorum demiyorda birde bana laf ediyor ,
ilkokul bittide kurtuldum adamdan
 
Ek olarak sunu soylemek ıstıyorum. Genellemeler yapılmıs ben soyleyım , boyleydım dıyerekten.
Is arkadasım cok kucuk bır sehırde muhendıslerın cocuklarının okuması ıcın yapılan bır devlet okulunda egıtım almıs . Seneler once ve Turkıyede , haftada 35 saat ıngılızce gormusler 5.sınıfta .
Hem her okul, her cocuk aynı degıl.
Bın bır turlu ekstra ılgıye ozene ıhtıyac duyan cocuklar var negatıf anlamda, artık bırde sosyal olarakta sorun yasıyor bu devrın cocukları. Kac kısının cocugu tek basına bahceye , sokaga ınıyor kı? Bakkala kac tane cocuk gıdıyor, veya kac anne gonderıyor .
Bu cocuklar bızım veya sızın zamanınızda kı gıbı yetısmıyor ıste, bunların ekstra seylere ıhtıyacları olabılıyor ıster akademık anlamda degerlendırın , ıster sosyal anlamda.
 
Aynı sekılde bılıyor musun

Ne eksik ne fazla. İlk 2 sene bunlarla ben kendım bogustum . 3.sınıfta bebegımız oldugu ıcın mecburen pesını bıraktım , 4.sınıfta eve ogretmen gelıyor sımdı.
Bızım ogretmen ayrımcılık yapmıyor, ama sınıf sankı butun yaramazların bır araya getırıldıgı ınanılmaz seslı bır sınıf. Okula gıdıyorum korıdordan cıkarken ıcım acıyor, bızım ogretmenın bas bas sesı cıkıyor sınıfı susturmak ıcın
 
ilk okulda matematıkten özel ders aldırdım onu yazmayı unuttum cnm
yoksa bomboştuı çocuk ,

allah yardımcın olsun zor bir karar cnm
Hangı sehır canım, sımdı kaca gıdıyor. Bırde su ozeldekı aktıvıteler bos mu onuda bıleyım.
 

Haftada 35 saat inglizce görmek, demek tüm dersleri inglizcede olmasi. Peki Türkce? Öncelik Türkcede olmamalimi? Elbette her cocuk farkli ve bir genelleme yapilmamali, her cocugun ihtiyaci farkli eminim fakat cidden 10 yasindaki cocuk niye 35 saat inglizce görsün? 2 yasindaki cocuk niye tiyatro dersi alsin?

Niye hersey abartiliyor ve orta yolu yok? Türkiyede cocuk 4-5 yasina gelmeden hersey icin cok kücük bulunuyor. Sonra birden yaris atina dönüyor. Hersey gelecegi icin yatirim oluyor. Bu cocukta agir bir baski olusturur.

Kizim kres'e gidiyor ve kesin öyle plani programi yoktur. Sadece yemek saatleri fix. Digeri o hafta görevliler hangi aktiviteleri uygun görüyorsa. Mesela cesitli materyaller ile boya, yada o gün hava güzel ise disarda yürüyüs yapilir, yagmur yagmis ise bot giydirilir ve cocuklar su'da oynar.

Türkiyede ise "ben buraya binlerce lira harciyorum, cocuk kesinlikle su su aktiviteleri yapmali ve hersey planli programli olsun" gibi bir hava var sanki. Bilemedim. Burdan yargilamakta kolay, neticede sistemin icinde degilim. Internetten okudugum kadarini biliyorum sadece.
 
Hangı sehır canım, sımdı kaca gıdıyor. Bırde su ozeldekı aktıvıteler bos mu onuda bıleyım.

cute bu çocuktan çocuğa değişiyor ki

ben oğluma ek ders aldırmıyorum evde test çözdürmüyorum ödevine dahi yardım etmiyorum

deneme sınavı yapılıyor erkenden bitiriyor full ya da 1 yanlış vs oluyor

aynı sınıftaki arkadaşları onun bitirip kontrol edip bir saat de boş oturduğu sürede soruların yarısını yapamıyor ya da 55 soruda 30 yanlışı olan bir grup var

evet hepsinin karnesi çok iyi

şimdi 30 yanlışı olan çocuğun annesi ile konuşursan okulda bir şey öğretmiyorlar notlar da şişirme diyecek

beninle konuşursan çocuğum öğrendi notları da olağan

yani bunun da bir ölçütü yok

aynı öğretmen öğretse de herkes aynı öğrenemiyor

bir de mevcut 40 olunca öğrenme ihtimali daha da azalıyor belki biraz daha ilgi ile öğrenecek çocuk onu da öğrenemiyor

özetle olay esasen çocukta bitiyor

özelin sosyal alanlarda farklılık avantajı var bir de sınıf mevcudu avantajı var

örneğin oğlum eskrim yapıyor

okulda kursu vardı haberdar oldu bir sene okuldaki kursa gitti sporu tanıdı şimdi devam ediyor

sitedeki çocuklar devlet okuluna gidiyor onlar futbol kursuna vs gidiyor benimki de giderdi eğer onlarla aynı okula gitseydi zira kimsenin eskrimden haberi olmazdı bile

ya da ne bileyim piyano çalıyor

anaokulunda başladı

anaokulunda özel okulda o piyanoya başlamasaydı ilkokulda bir erkek çocuğuna piyanoya başlatmak zor olurdu sokakta koşturmak top oynamak daha cazip gelirdi

ya da arkadaşın oğlu ortaokulda kemana başladı ama üniversitede başla desen zor

çok fazla ders odaklı olmamak lazım ki senin çocuğun başarısız değil

notları 80 olsa da olur 100 olsa da kendini iyi hissetsin yeter
 
Özel mi devlet mi bence kaliteli öğretmen ve okul. Çocuğa dersi sevdirecek bir ortam. Ben devlet okulunda çalışıyorum büyükşehirde merkezde sınıflar 10-15 kişilik . En fazla 25 kişilik sınıf var.

Yani okul araştırmalısınız bence. Ayrıca özel dersin öğrenciye kattı faydalar hepsinden fazla.

Çünkü okulda her öğrencinin öğrenme aşamasına rehberlik edemiyorsunuz. Tabi takıldığı yerlerde yardımcı oluyorsunuz. Ama ‘ hadi gel yanıma otur sen yap berelerde takılıyorsun beraber çözelim’ deyip onun yanlışlarını düzeltemiyorsun.o kadar vaktin olmuyor. Tabi iyi olan öğrencinin hatası da az oluyor , konuyu sindirmesi de kolay oluyor. Orta ve alt seviyedeyse notlarımız özel ders ideal.

Ayrıca şuna değinmek istiyorum çocuklarda matematiksel başarı istiyorsanız mantık ve muhakeme yönünü arttırın.

Satranç, su doku vs bir çok oyun var. Bunlara yönlendirin. Çok faydasını görürsünüz.
 


Sosyal etkinlikleri desteklemek kesinlikle çok önemli. Özel okulda müzik ve spor olarak değişik dersler oluyor. İlgisini keşfetmesi kolay oluyor.

Güzel bir örnek olmuşsunuz. Eskrim yapan küçük piyanist
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…