Oğlum ikinci sınıfa giderken bana Guernica tablosu Hakkında bilgi verdiğinde şok olmuştum
Hem ressamını hem hikayesini hem de görselini biliyordu
İşin ilginci ben kendimi kültürlü sanırdım babam da resim öğretmeni yaşım 40 a yakın ve ben bilmiyordum
Ya da geçen 8 mart ta dünya emekçi kadınlar gününün doğuşunu, Türkiye de ilk ne Zaman kutlandığını vs anlatınca da neden Özel okula gittiğini anladım
Cocugum tatillerin bitiminde okuluna mutlu gidiyor, bu da beni tatmin ediyorsa bitmiştir.
Ama iste insanlar zannediyorlar ki, cocugunu ozel okula gonderip sonucunda atom fizigi profesörü olmasini bekliyorsun. Aslinda hic alakasi yok, normal her cocuk ne ogreniyorsa onu ogrensin, notu 50 olmuş, 100 olmus benim icin bir sey ifade etmiyor. Yurt disina gittiginde kendini ifade edebilecek, Oturup sohbet ettigimde mozarttan, van goghtan konusabilecek, en az bir iki spor daliyla keyif alabilerek ilgilenen, mutlu bir cocuk olsun bana yeter. Cocugum tatillerin bitiminde okuluna mutlu gidiyor, bu da beni tatmin ediyorsa bitmiştir.
Herhalde bu konular bin kere acildı, bin kere konusuldu. Konu ozel okul, devlet okulu.
Ortaokulda kesın ozele verırım dıyordum, ama gıt gıde ne yapacagımı bılemez hal alıyorum. Gorduklerım, duyduklarım benı korkutuyor.
4.sınıf bu sene benım oglan, seneye ortaokul kısmet olursa. Cevremızde gonderebılecegım butceye uygun 3 okul var. Ortalama fıyat soyluyorum 15 ıle 19 arası yıllık fıyatları. Yanı oyle koklu okullar degıller, 3, 4 veya 5 subelı okullar bunlar.
Ben bu sene oglumun ozel dersı ıcın haftada 2 gun 9 ayda 8000,8500 gıbı bısey odemıs oluyorum. Ayrıca ıngılızce ye gıdıyor yıllık 2000 lıra,buna devam edecek ozelde olsa, devlette olsa.
Devlet okuluna gore, ozel okullar daha kolay yazılı soruları sorup, sısırme sonuclar verıyor dıyolar. Bunu deneyım eden, pesıne dusen var mı? Mesela benım oglumun ortalaması 93,destege ıhtıyacı var ama ozel okul 98 yaparsa bunu derım kı ha cocugum ıyı, destek olmam daha sonra lise sınavlarında cakılı kalırsa? Yanı bana gercegı gostermezler ise, o zaman bundan cıkarım ne olacak benım.
Devlet okulları kalabalık, ogretmenler ne kadar yetiyorsa o kadar, cocuk bılgıyı almak ıcın hep mücadele etmek zorunda, yanında konusanla, arkada kavga edenle, ısrarla derste kalmalı kafası... Ne kadar mumkun olursa artık...
Yoksa devlet okuluna verıp, ekstra dershaneye mı gonderılmelı cocuğu. Yoksa ozele gonderıp, devlet okulunda okuyan çocuklardan daha sısırme sonuclarla mı devam etmelı? Bu nasıl kontrol edılır, ben yarın bır okulla gorusecegım. Yanıma 4 sınıf 1.donem yazılılarını aldım, sınıf ortalaması e okulda mevcut, onlarda bana sınıf ortamlarını, yazılı sorularını gosterır mı dersınız. Ben muhtemelen bu konudan oturu 6, 7 gun banlanacagım. Konumu unutmayın olur mu, buda benım derdım ıste.
Aslında ben sırf bu okul sıstemı ıcın kucuk bır sehıre tasınmayı bıle goze alırımda benım ıs ımkanım oralarda yok , benım suanda hedefım kayınvalıdemın oturdugu semtekı okulu bıraz arastırmak devlet okulu orası ama en azından 45 degıl , 35 kısı olursa benım ıcın ıyı olur.Çocuğunuz zaten notları yüksek bir öğrenciymiş, devlet okulunda da başarısını sürdürecektir. Unutmayın sınavlarda derece yapanlar hep özel okullardan çıkmıyor. Hatta kimisi Anadolu'nun şehirlerinin dağ köylerinden çıkıyor.
Bir de daha 8. sınıfta gireceği bir sınav için bu kadar da kasmayın. Biraz rahat olun, izin verin çocuklar biraz çocukluğunu yaşasın.
Çok guzel yazmıssınız cok tesekkur ederım .93lük 4. Sınıf çocuğunu 100lük yapmak için para ve zaman ayırmayın bence ya hem size hem ona yazık. Ortalama özel okula ayıracağınız bütçeyi şimdiden kenara atıp değerlendirseniz Koç'un yarı burslusunu karşılarsınız çocuğunuz üniversite çağına geçince.
Matematik dersi yerine de seveceği az bilinen bir spor dalına başlatsanız şimdiden, lise çağına gelince kolejlerden milli sporcu bursu olur üstüne sporla uğraşmak onu daha sağlıklı yapar, kafası boşalır dikkat dağınıklığı filan kalmaz. Takımıyla yarışlar için şehir, ülke gezmeler, başarılar madalyalar derken özgüveni ve bağımsızlık hissi de tavan yapar. Türkiyede ilgili aileler akademik odaklı çok fazla üstlerine düşüyor çocukların ama bu sefer farklı alanlarda geri kalıyor çocuklar.
Buarada çocukta dikkat dağınıklığı olsa 40 kişilik sınıfta ortalama üstü olmazdı bence. Sınavlarda altı çizili değildirlere yeterince dikkat etmeme ya da basit işlem hatası yapma gibi konulardan dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen testi erken tamamlama isteğinden ya da daha yeterince test deneyimi olmadığından hata yapıyordur.
Mesela benım oglumun ortalaması 93,destege ıhtıyacı var
Hanımefendı bu bır ornekGerçekten mi? Çocuğunuz ilkokula gidiyor daha ve ortalaması 93. Siz desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsunuz öyle mi? Yapmayın nolur. Yazık değil mi çocuğa? Hayatı boyunca başarı odaklı bir insan olacak, en ufak başarısızlık onu ölümüne mutsuz edecek.
Akademik başarının gerçekten bu denli önemli olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Ben ıse dondum eylul ayında, aynı zamanda 9 aylıkta bebegım vardı.Malesef ki özel okula gitsede spor kursları dil kursları dışarıdan desteklenmek zorunda kalınıyor..yüksek meblalı okulllarda tam verim alınıyor olabilir ama bahsettiğiniz bütçeli okullarda haftada bir saat yapılan spor aktiviteleri yetmiyor çocuğa..evet belki piyano bale yüzme vs okulumuzda mevcut ama sorun baklım ne kadar öğrendi kızım dört yılda bence hiç hepsi lafta..dışarıdan destekliyoruz mecburen..birde merak ettim benim kızımda aynı dördüncü sınıfta nedne özel ders aldırma gereği duydunuz oğlunuza?.
Hanımefendı bu bır ornek
Dıyelım kı cocugumun gercek ortalaması 70, ozel okul bana bunu 85 gosterırse ben bu destegı anlayamam derım kı 5 derım dahada abartanlarında oldugunu hem duydum, hemde buradan okuduk. Kısacası benım cocugum neyse ben onu ısterım , hazır puan degıl, daha kalıtelı ıletısım ıle egıtım ıstıyorum .
Ek olarak sunu soylemek ıstıyorum. Genellemeler yapılmıs ben soyleyım , boyleydım dıyerekten.Ancak sanirim Türkiyedeki egitim sistemi buna uygun degil. Özel okul fiyatlari 20binden basliyormus, sok oldum bu konuyu okurken. Devlet okulunda bile üniforma, kirtasiye derken birsürü para gidiyor. Yasadigim yerde okullar ücretsiz. Sadece okul cantisi aliniyor ebeveyn tarafindan, defter kalem ve sayre okul karsiliyor. Ki burda devlet, özel diye bir ayrim yok, herkes devlet okuluna gidiyor.
Yani ne bilim, kim bilir bende Türkiyede olsam bende ayni kafada olurdum bilmiyorum. Ve birsey söylemek istemiyorum ama kültürlü olmak ille Mozart, Van Gogh'u bilmek degil. Bu baya klise birsey. Benim genel kültür bilgim yüksektir, ve ikisi hakkinda bilgim kisitli. Klasik müzik dinlemem.
Yani cocuklari sirf havali görünüyor diye bunlari ögretmekte, kusura bakma ama bana sacma geliyor. Türkiyede bu olay cok var burda okuyorum. Yok 3 yasindaki cocuga tiyatro, inglizce ders,..ögretiliyor. Yahu o yasta cocuk boya yapmali, makas kullanmayi ögrenmeli, motor beceriler gelissin. Botlari ile yolda suyun icinde hoplasin ziplasin.
Bu aktiviteler icin anne baba binlerce lira harciyor. Burda ana okulunda yüzme var ve jimnastik var. Diger zamanlar dedigim gibi boya, sarki söylemek, o hafta atiyorum konu cicek ise o cicek hakkinda bilgi vermek,..
Yani uzun lafin kisasi, cocugu iyi yetismis olmasi ille antin kuntin derslere katilmasi gerekmiyor. Asgari seyleri ögrenmesi, sinif arkadasi ve ögretmeni ile mutlu olmasi yeter bence.
Aynı sekılde bılıyor musunişte ben o notlar şişirmemi yoksa gerçektenmi diye
ben evde devamlı teste tabii tutyorum her soruyu ve her kaynak kitabın problemini çözüyorsa
o notlar da bence sıkıntı yoktur ,
ilk okulda ne problem versem çocuk çözemiyor ama ögretmeni çok iyi diyor hocam evde soru soruyorum
cevap veremiyor bu nasıl iyi diyorsunuz diyorum ,
siz biraz sinirlisiniz onun için diyor birde bana ,
ben sınıfta ayrımcılığın allahını yapıyorum demiyorda birde bana laf ediyor ,
ilkokul bittide kurtuldum adamdan
Aynı sekılde bılıyor musun
Ne artı ne eksi yani .
Hangı sehır canım, sımdı kaca gıdıyor. Bırde su ozeldekı aktıvıteler bos mu onuda bıleyım.ilk okulda matematıkten özel ders aldırdım onu yazmayı unuttum cnm
yoksa bomboştuı çocuk ,
allah yardımcın olsun zor bir karar cnm
Ek olarak sunu soylemek ıstıyorum. Genellemeler yapılmıs ben soyleyım , boyleydım dıyerekten.
Is arkadasım cok kucuk bır sehırde muhendıslerın cocuklarının okuması ıcın yapılan bır devlet okulunda egıtım almıs . Seneler once ve Turkıyede , haftada 35 saat ıngılızce gormusler 5.sınıfta .
Hem her okul, her cocuk aynı degıl.
Bın bır turlu ekstra ılgıye ozene ıhtıyac duyan cocuklar var negatıf anlamda, artık bırde sosyal olarakta sorun yasıyor bu devrın cocukları. Kac kısının cocugu tek basına bahceye , sokaga ınıyor kı? Bakkala kac tane cocuk gıdıyor, veya kac anne gonderıyor .
Bu cocuklar bızım veya sızın zamanınızda kı gıbı yetısmıyor ıste, bunların ekstra seylere ıhtıyacları olabılıyor ıster akademık anlamda degerlendırın , ıster sosyal anlamda.
Hangı sehır canım, sımdı kaca gıdıyor. Bırde su ozeldekı aktıvıteler bos mu onuda bıleyım.
cute bu çocuktan çocuğa değişiyor ki
ben oğluma ek ders aldırmıyorum evde test çözdürmüyorum ödevine dahi yardım etmiyorum
deneme sınavı yapılıyor erkenden bitiriyor full ya da 1 yanlış vs oluyor
aynı sınıftaki arkadaşları onun bitirip kontrol edip bir saat de boş oturduğu sürede soruların yarısını yapamıyor ya da 55 soruda 30 yanlışı olan bir grup var
evet hepsinin karnesi çok iyi
şimdi 30 yanlışı olan çocuğun annesi ile konuşursan okulda bir şey öğretmiyorlar notlar da şişirme diyecek
beninle konuşursan çocuğum öğrendi notları da olağan
yani bunun da bir ölçütü yok
aynı öğretmen öğretse de herkes aynı öğrenemiyor
bir de mevcut 40 olunca öğrenme ihtimali daha da azalıyor belki biraz daha ilgi ile öğrenecek çocuk onu da öğrenemiyor
özetle olay esasen çocukta bitiyor
özelin sosyal alanlarda farklılık avantajı var bir de sınıf mevcudu avantajı var
örneğin oğlum eskrim yapıyor
okulda kursu vardı haberdar oldu bir sene okuldaki kursa gitti sporu tanıdı şimdi devam ediyor
sitedeki çocuklar devlet okuluna gidiyor onlar futbol kursuna vs gidiyor benimki de giderdi eğer onlarla aynı okula gitseydi zira kimsenin eskrimden haberi olmazdı bile
ya da ne bileyim piyano çalıyor
anaokulunda başladı
anaokulunda özel okulda o piyanoya başlamasaydı ilkokulda bir erkek çocuğuna piyanoya başlatmak zor olurdu sokakta koşturmak top oynamak daha cazip gelirdi
ya da arkadaşın oğlu ortaokulda kemana başladı ama üniversitede başla desen zor
çok fazla ders odaklı olmamak lazım ki senin çocuğun başarısız değil
notları 80 olsa da olur 100 olsa da kendini iyi hissetsin yeter
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?