Hocam beni bu konuda aydınlatın lütfen :) "pedagog" ünvanı kimlere veriliyor? Bu konuda herkes bir şey söylüyor ve çokça araştırmama rağmen netleşmedi bu durum zihnimde. Ülkemizde herkes pedagog. Uzmanlar diyor ki böyle bir bölüm yok. Birileri diyor ki, şu bölümü okuyup üstüne şu eğitim ve sertifikasını alırsa pedagog olur. Geçenlerde yurt dışında çalışan bir pedagogun yazısını okudum. Bizim ülkemizde pedagog ünvanı alınacak bir eğitim yok diyor. Ama baktığında herkes pedagog. Çocuk gelişimi okuyan da, psikoloji okuyan da. Seçenekler çoğaltılabilir. Aydınlatın beni lütfen :)
İdrakcim ülkemizde 1980 den sonra pedagoji eğitimi veren lisans bölümleri kapandı dolayısıyla 'pedagoji' adı altında lisans veya yüksek lisans eğitimi veren bir üniversite, fakülte,bölüm yok.
Bununla birlikte çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünde, Yükseklisans veya artı doktora yapmış kişilerin pedagog ünvanını kullanması olağan karşılanıyor.
Pedagog ünvanı psikolojik alt yapısı olan kişilere değil daha çok eğitimsel bakış açısına yönelik bir ünvan.
Yine zaman zaman Eğitim Programları ve Öğretimi ve/veya Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans veya artı doktora yapmış kişiler de pedagog ünvanını kullanabiliyorlar
mesela Dr.Özgür Bolat buna bir örnek.
Bir de yurtdışında pedagoji lisansı okumuş ülkemizde sosyoloji veya piskolojide Yükseklisans yapmış bazı kişiler pedagog ünvanını kullanıyor örneğin Adem Güneş.
Çocuğunuzla ilgili üç farklı uzmandan,üç farklı görüş almanıza çok şaşırmadım çünkü psikoloji matematik gibi 2 + 2=4 eder şeklinde kesin kuralları olan bir bilim değil.
Psikolojide farklı ekoller ve bu ekolleri benimseyen uzmanlar var ve bir çocukla ilgili görüş ve/veya öneri bildirirken yaklaşımımızı bu ekoller belirliyor.
Ayrıca kişisel olarak çocuğa ve ebeveynliğe bakışımız,mesleki tecrübemiz,alanda kendimizi ne kadar yenilediğimiz, ne kadar farklı okumalar yaptığımız ve benzeri bir çok unsur bu görüş farklılığında rol oynuyor.
Çünkü değişmeyen tek şey değişim,psikoloji bilimi de tıpkı dünya ve diğer bilim dalları gibi her gün yeni bilgilerin ışığında değişiyor,evriliyor.
Geçenlerde,çocuk psikiyatristi olarak ciddi bir ün yapmış,kitaplarını üniversitelerde ders kitabı olarak okuduğumuz ve şu anda hayatta olmayan bir hocamızın kitabı elime geçti.
kitapta,çocuğa fazla hırpalamadan,hafif şiddetteki dayağın kabul edilebileceği yazıyordu.
20-30 yıl önce bu fikir belki normal görülüyordu ve kabul edilebilirdi,şu anda asla kabul edilemez.
Sözü fazla uzattım,umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir.