2 tane dershane sahibi biri olarak söyleyeyim; seneye ne olacağımız hiç belli değil. Yani seneye devlet okulu+dershane seçeneğiniz hiç olmayabilir. Benim 3. sınıfa giden bir kızım var, ilkokula başlamadan önce, özel eğitimin içinde olduğum halde, ilk okulda devlet okuluna göndereceğim dedim, yapamadım. Çalışıyorum, öğleden sonra okuldan çıkıp eve giderse, evde kadın olması lazımdı, onun maaşı + İngilizce'ye anaokulunda başladı ve ilk okulda devam etmesini istedim ona ekstra kursa vermek lazım kurs parası, + bir spor ve sanat dalıyla ilgilensin istedim, yüzme kursuna göndersen ona da ekstra para. + Ayrıca bu programlara gidebilmesi için ya servis tutmak lazım, ya da benim işimi gücümü bırakıp onun peşinden koşmam lazımdı, hepsini toplarsan etti mi sana zaten bir özel okul parası! Sonradan zaten bir de kardeşi oldu, ben hem çalışan hem de 2 çocuklu bir anne olarak benim için kızımı özel okula kayıt ettirmek mantıklıydı.
Evde olan, başka küçük çocuğu olmayan, çocuğuyla hem ödevleri, hem kursları v.s. ile ilgilenebilecek olan bir anne ise, çevresinde iyi bir devlet okulunda iyi bir öğretmen bulup kayıt ettirirse, gayet memnun kalabilir. Zayıf olduğunu düşündüğü bir iki dersten de takviye özel ders aldırır, gayet de güzel olur. Amma ve lakin orta okulda bunlar da yetmeyebilir. Çünkü orta okul, lisenin ve dahi üniversite sınavlarında çözeceği matematiğin başlangıcıdır mesela. Eskiden ortaokulda devlet okulu + dershane seçeneğiyle ben ne devlette okuyan çocuklar gördüm ki Galatasaray, Robert, İstanbul Erkek, Kabataş... bu liselere çok öğrenci gönderdik. Ama artık dershane seçeneği olmazsa, sadece devlet okulunda verilen eğitim asla yeterli değil. Ha, eğer ki diyorsanız mahalledeki Anadolu lisesine gitsin, zaten artık onlar sınavla değil, ama başarılı bir çocuk ve lisede yüksek hedefler varsa sadece devlet okuluyla çok zor.
Bir de şöyle bir şey var, evet başarılı olan çocuk her yerde yürür gider, ama özel okul ve devlet okulu arasında fark üniversitede ve hatta ilerde çalışma hayatında da belli olur mesela, ODTÜ mezunu büyük bir ilaç firmasında çalışan bir arkadaşım bana dedi ki, bir festival vardı, herkes orda kendini bir yarışmaya kayıt ediyordu falan. Sonra ben bir baktım benim profesyonel olarak katılabileceğim hiç bir etkinlik yok! Spor, sanat, satranç...çünkü bunları profesyonel olarak hiç yapmadım! Ya da benim yeğenim Tıp fakültesinde şu anda, o da devlet okulu mezunu, bu yaştan sonra piyano dersi almak istiyor çünkü arkadaşları var piyano çalıyor, ya da şu an İngilizce kursuna gitmek istiyor ama derslerinin yoğunluğundan gidemiyor. Ama özel okuldan gelen arkadaşları İngilizce biliyor mesela, piyano çalan var, sporda lisanslı olanlar var. Yani bu özel okula verdiğim parayı biriktirir çocuğa o parayla bir iş kurarım mantığı kulağa güzel geliyor da, özel okul bazen aynı zamanda vizyon da demek olabiliyor.
Dezavantajları da var, yok değil, anlat deseniz; bir dokun bin ah işit. Ama kâr-zarar hesabı yapmak lazım, hangisi ağır basıyorsa onu seçtim ben, diğerini de seçseydim başka şeylerden şikayet edecektim.