COCUKLAR YARIŞ ATLARI DEGİL

Ben bir de sabah erkenden okula gitmelerine karşıyım. Yavrum benim resmen uyuklayarak kalkıyor, akşam erken uyusada sabah çok zorlanıyor. Bedeni okula giderken beyni yatakta kalıyor.
Bak o sorun da eğitimsizlikten. Kış saati Türkiye şartlarına uygun. Kış saati izmitten geçen Meridyen. Yaz saati kars. Şimdi türkiyenin kaçta kaçına kars kaçta kaçına izmit saati uyar onu hesaplamamaktan kaynaklanıyor sıkıntı.
 
Çok güzel bir konu olmuş bu aslında..
Her fikrinizle birebir uyuşmasamda daha 3 yaşındaki oğlum için malesef gelecek kaygısı yaşamaya başladım..
Eğitim şart ama nasıl şart?böyle eğitim olur mu ?ne kadar verimli?
6 yaşındaki oyun çocuklarını sabit bir şekilde 6 saat sırada oturması ne kadar doğru?
Oyunla eğlenerek bişeyler öğrenmeye evet ama bu sistem bu dayatma çok çok yanlış durumda..
Kendi ilkokul zamanıma baktığımda aklımda sadece korku,isteksizlik ve oyun oynamak varken o yazılara,sayılara gömülme mecburiyetim gelir aklıma..
Etrafımdaki tüm çocuklar ya okumaz-adam olmaz damgası yemiş ya da yarış ati gibi kolejden,etüte ordan özel derse koşuyor..
Ama fazla bilinçli aileler araya bale sokmayı da ihmal etmiyor..
Sistem yanlış ama aileler de yanlış..
Bu düzen değişmez o belli..
Cetvelle sıra dayağı yerdik biz en azından o kalktı bununla avunalim en iyisi!!
 

Sorun temelden başlıyor bırakın ilkokulu falan
2 yaşında 3 yaşında garipler sabahın altısında sokaklara dökülüyor kreş diye
Sosyalleşmek, öğrenmek martavallarına asla inanmıyorum, çocuk ilk okula kadar annesinin dizinin dibinde olmalı ve 6 yaşından aşağı okula gitmemeli. Dünyanın em kötü eğitim sistemi içindeyiz, bu kadar yüklenmeye rağmen yine de hiç bir şey bilmiyor çocuklar en çok ona üzülüyorum, bari çektiklerine değse aldıkları eğitim. En içimi acıtan nokta sürekli yüklenmeleri okul, sınav, yabancı dil bitmedi spor, aktivite koş çocuğum koş, yazıktır bu evlatlara...
 
evet sorumluluk bilinci ödevlerle derslerle verilmeye calışılıyor.Sorumluluk bilinci güzel şey ama neye karşı sorumluluk bilinci?Bi dogaya karşı sorumluluk bilincini nekadar geliştiriyor bu egitim.Dünyaya karsı sorumluluklarımızın nekadarını anlatıyor.Artık güçlü insanlara degil,bu yeterince var ve dünyanın hali ortada,artık vicdanlı duyarlı insanlara ihtiyacımız var dogaya saygıyı anlatmalılar,cana saygıyı anlatmalılar sabahtan akşama durdukları egitim yerlerinde.
 
Mesela ben de sayısalcı olarak hangi eseri kimin yazdığını nerde kullanıcam merak ediyorum.
Üstelik son sene lisedeki edebiyat hocamın hiç acıması yoktu. Türev integralden en yüksek notlarla geçip işime yaramayacak olan edebiyat dersinin beni geriye defalarca kez çekmiş olması çok üzücü.
 

O daha çok ailenin görevi değil mi?
Sizin çocuğunuza vermeniz gereken eğitimleri okulun vermesini mi bekliyorsunuz? Siz ne yapacaksınız peki bu süreçte?
 
O daha çok ailenin görevi değil mi?
Sizin çocuğunuza vermeniz gereken eğitimleri okulun vermesini mi bekliyorsunuz? Siz ne yapacaksınız peki bu süreçte?
Cocuga egitim vermek amacsa bunu okulda desteklemeli hem okuldan bi dolu kafayla gelen cocugu düşünün ben bu durumda ona eglenme dinlenme fırsatı mı tanıyacagım,verilen ödevleri yapmaya mı zorlayacagım yoksa bahsettigim tarzdaki egitimi vermeye mi çalışacagım.Ozaman onlar cocukları günün çogunda makineleştirmeye calıştırırken geri kalanındada biz yanlışları düzeltelim.İyi bi egitim benim görevim ama onlarada emanet ediyorsam onlarında görevi.
 


Yorum yazsammı bılemedım , olur mu hıc oyle sey.
vicdanı vicdanlı olmayı ıyı bır bırey olması ogretılecek bır olgu olarak goremezsınız, sız nasılsınız, esınız nasıl, cevrenız nasıl, duyarlımısınız, olaylar, hayat yasayısınız bır suru sey var. Yanı oturup gel cocugum vıcdanı anlatacagım desenızde anlamazlar keza
 

İyi de doğa sevgisi, canlıya saygı falan aşılamak için çocuğu karşınıza alıp arkanıza da bir kara tahta koyup ders anlatır gibi anlatmayacaksınız zaten. Kendi çocuğunuzla zaman geçirirken arada verilecek şeyler bunlar. Aynı zamanda bu dedikleriniz ikokulda özellikle hayat bilgisi dersinde konuşuluyor, anlatılıyor zaten.
Sizin isteğiniz hiç ders olmaması, sadece sosyal olarak eğitilmesi mi çocukların? Anlamadım ben gerçekten. Öyle kafaları kazan olacak kadar ağır değil eğitim sistemiz. Hatta bomboş içi. Dert edecekseniz bunu etmelisiniz.
 

Ama o noktaya kadar hıc bırsey almamış ılgısız kalmıs cocuklar o sorulara cevap veremıyorlar. Hayat bılgısınde bır hıkaye 12 tanede soru cıkar tamam. Yazdıkları cevaplara yanlıs dıyemeyız o cocuk nasılsa onu yazar, benımkıde oyle yazar.

Önceden ders kıtaplarında konu anlatımları olurdu ben mesela bolme ıslemını pekala bılıyorum ama nasıl anlatıldıgını bılmıyorum bakmak ıcın 2. sınıf kıtabını actım goremedım Neysekı ucretlı etut uyelıgımız var actım bır vıdeo oaradan hem dınlettım hemde dınledım. ah ah
 

İşte eğitim ailede başlıyor diyorum ben de zaten cute. Çocuk okula başlayana kadar aile sosyal bilinç veremediyse okul, öğretmen ne yapsın? Bir yere kadar ilerleyebilir o da.
 
Bir teog annesi olarak benim de bir iki lafım var.
Eğitim sistemindeki bir çok bilginin çocuklara boşuna verildiğine sonuna kadar katılıyorum.
Mesela dönüşüm geometrisi adı altında bir matematik ünitesi var ki, günlerdir acaba ne işe yarar, hangi konuda bir kenarından tutarım diye düşünüyorum. Mesela bir üçgeni çizebilmek için koskoca bir ünitenin acayip ifadelerle anlatılması ve bunlardan çocukların bunalması o kadar normal ki. O üçgeni çizmek bu kadar önemli midir? Çocuk pergel, gönye vs. olmasa üçgeni çizemeyecek mi veya çizse ne işine yarar?
Türkçede fiilimsiler diye bir konu var ki evlere şenlik. Ben fiilimsileri bilmiyorum ama düzgün yazabiliyorum, okuyabiliyorum, okuduğumu anlayıp ifade edebiliyorum. Hele ki dil bilgisinin ıncık cıncık konulara girmesi çocukları resmen manyak ediyor.
Vaktim yok daha yazardım ama neyse. Tabi ki çocuklarımızı yarış atı etmeyelim diyoruz ama bu düzende başka yapacak bir şey de yok.
Allah sonumuzu hayır etsin.
 
hislerime tercüman olmuşunuz. daha da kötüsü ikinci sınıfa giden kuzenim var. matematik dersi çalışıyoruz. örneğin 26+42 toplamında bile önce tahmini sonuç gerçek sonuç ve ondalık sayıda en yakın sonuçu buluyorlarmış. bu çoçuklar ne bilecek böyle şeyleri. yazık
 

Olur mu öyle şey. Ne bilecek denir mi, yapmayın allah aşkına.
Zihnini çalıştıracak, tahmin yürütmeyi analitik düşünmeyi öğrenecek o çocuk o alıştırmaları yaparak.
Tamam gereksiz çok konu var da bu gereksiz değil. Gereksizden öte çok çok önemli hatta.
Ondalık sayılar ikinci sınıf müfredatında yok ki.
 
Kendi dilini anlamayan yabancı dilleri nasıl konuşsun o zaman? Kendi dilinin detayına kadar öğrenmen gerek tabii fiilimsileri bilmeyip doğru düzgün yazıp konuşuyorum ne demek? Bilinçli bir teog annesi olduğunuza emin misiniz? Çocuğunuz bunu duyup fiilimsilere gerek yok nasıl olsa anlayıp konuşuyorum der sınavda da yapamaz zaten yarış atıydı diğer çocuklarla kıyaslamaya başlarsınız sınav sonucu açıklandığında...
 
evet eğitim sistemimiz berbat ama sizin yaptığınız analizlerde oldukça çelişkili ve hatalı bir kafa karışıklığınız var belli ki. neyi savunduğunuzu da anlayamadım belki de hastayım ondandır neyse şunu söylemek istedim bir çocuk sizin beklentinizdeki gibi yetenek yüklüyse zaten ne yaparsanız yapın o şekilde yeteneği olan çocuğun önünde duramazsınız eğitim sistemi berbatta olsa o çocuk bir şekilde aradan sıyrılır. kısaca deha, aşırı yetenekli vs olanlar içinde ayrıca sınıflar var merak etmeyin.
 
Ahh ah.. Yavrum kıvranıyor resmen.. Keşke Türkiye'de de homeschoolling olsa. Tüm gün bizim olsa .. Yavaş yavaş istedikce ogretsem.. Merak ettikçe anlatsam.. Doğal olsa eğitimi, yaşayarak öğrense.. Çok sevdiği resim dalına dilediği kadar vakit ayirabilse.. Hep isteyerek içinden gelerek yapsa herşeyi ..
 
egitim sistemimizin agır olmadıgına eminmisiniz.derdim bu zaten hem boş hem agır.hem okulda hersey tahtada anlatılmak zorunda degil örnegin botanik dersleri olabilir.ögretmenler bilinçlendirilmeli.vicdan dersi konulsun demiyorum ama bu hırsla yarışla vicdanlarının paylaşmalarının köreldiği kesin.küçük yaşta önde olmanın önemli oldugunu aşılamasınlar,hırsın yenmenin,en yüksek alanın takdir alacagını ögretmeseler yeterli vicdan egitimini temiz bi zemine veririm böylece.
gücün simgesi amerika,dogaya yuksek saygısı olan hisleri gelişmiş evrenle işbirliği içinde olan ve ona sahip cıkan kızılderilileri katletmeseydi mesela.varsın yüksek katlı binaları yapan ezberden çalışan mühendisler yetişmeseydi.matematiği sadece matematik ögretmeni olmak için ögrenen insanlar olmasaydı cokta güzel olurdu ve hiçbisey eksik kalmazdı.mesela bizde hadi başlayın yarışı kim kazanacak desen herkes bi hırsla diğerini gecmeye kosullanmısken kızılderili bi çocugun biri kaybedip üzülmüşken ben neden sevinimki zihniyetinde olması o çocuguda alıp ayaklarını birleştirip yöresel danslarını yapması beni cok etkilemişti.işte bukadar ütopiğini yapamasakta artık biraz onların zihniyetine dönmeye ihtiyacımız var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…