COCUKLAR YARIŞ ATLARI DEGİL

evet eğitim sistemimiz berbat ama sizin yaptığınız analizlerde oldukça çelişkili ve hatalı bir kafa karışıklığınız var belli ki. neyi savunduğunuzu da anlayamadım belki de hastayım ondandır neyse şunu söylemek istedim bir çocuk sizin beklentinizdeki gibi yetenek yüklüyse zaten ne yaparsanız yapın o şekilde yeteneği olan çocuğun önünde duramazsınız eğitim sistemi berbatta olsa o çocuk bir şekilde aradan sıyrılır. kısaca deha, aşırı yetenekli vs olanlar içinde ayrıca sınıflar var merak etmeyin.
hem egitim sistemini hem dünyanın geldiği noktayı,insanlıgı,savasları,vs.herşeye deginmeye calıştıgım için kafanız karısmıs olabilir.herseyin bası egitim oldugu için konuyu okullardan actım ve insanların geldiği bu durum cocuklugundaki ihmaller egitimsizlikler oldugu için kızgınım öfkeliyim yıllarca verilen boş mekanik egitimlere.

egitim sistemimizin agır olmadıgına eminmisiniz.derdim bu zaten hem boş hem agır.hem okulda hersey tahtada anlatılmak zorunda degil örnegin botanik dersleri olabilir.ögretmenler bilinçlendirilmeli.vicdan dersi konulsun demiyorum ama bu hırsla yarışla vicdanlarının paylaşmalarının köreldiği kesin.küçük yaşta önde olmanın önemli oldugunu aşılamasınlar,hırsın yenmenin,en yüksek alanın takdir alacagını ögretmeseler yeterli vicdan egitimini temiz bi zemine veririm böylece.
gücün simgesi amerika,dogaya yuksek saygısı olan hisleri gelişmiş evrenle işbirliği içinde olan ve ona sahip cıkan kızılderilileri katletmeseydi mesela.varsın yüksek katlı binaları yapan ezberden çalışan mühendisler yetişmeseydi.matematiği sadece matematik ögretmeni olmak için ögrenen insanlar olmasaydı cokta güzel olurdu ve hiçbisey eksik kalmazdı.mesela bizde hadi başlayın yarışı kim kazanacak desen herkes bi hırsla diğerini gecmeye kosullanmısken kızılderili bi çocugun biri kaybedip üzülmüşken ben neden sevinimki zihniyetinde olması o çocuguda alıp ayaklarını birleştirip yöresel danslarını yapması beni cok etkilemişti.işte bukadar ütopiğini yapamasakta artık biraz onların zihniyetine dönmeye ihtiyacımız var.

Eğitim sisteminin içindeyim ve evet ağır değil müfredat.

Bu dedikleriniz modern dünyada olacak şeyler değil. Sadece türkiyeye özgü bir durum değil bu, dünyanın hiç bir ülkesinde olmaz, olamaz. Çünkü bilim denilen bişey keşfettik. Bilimde ilerlemek için matematik, fizik bilmeli öğrenmeli, öğretmeliyiz. Tarih bilmeliyiz ki keşifler nasıl yapılmış, nelere sebep olmuş bilelim. Daha çok örneği verilebilir bunun da uzatmayayım.
Evet eğitim sistemimiz yanlış ve eksik en başta da söylediğim gibi. Ama sizin kafanızdaki sistem de çok doğru değil. Bilgi olmadan, bilim olmadan insan eğitilmez. Doğayı anlamak için bile öğrenmek gerekir. Ağaçlar neden bu kadar önemli, neden fotosentez yapar mesela? O küçümsediğiniz dersler bunları öğretecek bebelerinize.

Matematiğin fiziğin bu kadar yerildiği başka bir ülke var mıdır acaba?

Olur mu öyle şey. Ne bilecek denir mi, yapmayın allah aşkına.
Zihnini çalıştıracak, tahmin yürütmeyi analitik düşünmeyi öğrenecek o çocuk o alıştırmaları yaparak.
Tamam gereksiz çok konu var da bu gereksiz değil. Gereksizden öte çok çok önemli hatta.
Ondalık sayılar ikinci sınıf müfredatında yok ki.
müfredatı bilmiyorum çalışma kağıdında olanları söylüyorum. tabiki de bende isterim bütün çoçukların tahmin yürüterek analitik düşünmelerini ama bu alıştırmalarla olmamalı

müfredatı bilmiyorum çalışma kağıdında olanları söylüyorum. tabiki de bende isterim bütün çoçukların tahmin yürüterek analitik düşünmelerini ama bu alıştırmalarla olmamalı

Neyle olacak peki? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Bir çocuğa analitik düşünmek bu alıştırmalarla olmamalıysa nasıl olmalı, sizin çözümünüz nedir? Boyunlarından çip takıp analitik düşünme yeteneği uygulaması mı yükleyelim çocuklara?

Ondalık değildir o çalışma kağıdında gördüğünüz. En yakın onluğa yuvarlamadır. Ondalık sayılar beşinci sınıfta işleniyor.

Bu dedikleriniz modern dünyada olacak şeyler değil. Sadece türkiyeye özgü bir durum değil bu, dünyanın hiç bir ülkesinde olmaz, olamaz. Çünkü bilim denilen bişey keşfettik. Bilimde ilerlemek için matematik, fizik bilmeli öğrenmeli, öğretmeliyiz. Tarih bilmeliyiz ki keşifler nasıl yapılmış, nelere sebep olmuş bilelim. Daha çok örneği verilebilir bunun da uzatmayayım.
Evet eğitim sistemimiz yanlış ve eksik en başta da söylediğim gibi. Ama sizin kafanızdaki sistem de çok doğru değil. Bilgi olmadan, bilim olmadan insan eğitilmez. Doğayı anlamak için bile öğrenmek gerekir. Ağaçlar neden bu kadar önemli, neden fotosentez yapar mesela? O küçümsediğiniz dersler bunları öğretecek bebelerinize.

Bilime nekadar saygım var halbuki alanım olmadı halde fazlasıyla arastırıyorum dibine kadar inmeye calışıyorum.Matematiği küçümsüyorum ama hangi matematigi formülleri yerine koymayı sonuca ulasmayı yeter sanan matematiği eleştiriyorum.Daha dogrusu bunu bu şekilde ögreteni eleştiriyorum.matematiği dogadan esinlenerek buldular bi aycicek cekirdeginin diziliminden fibonacciyi buldular mesela altın oranı.bu küçücük bi örnek şimdiki matematikte ise bu şöyle anlatılıyor.çocugum fi sayısı(altınoran):1,618 dir.fiyi gördügün yere bu sayıyı yazıcaksın denklemi çözmüş olucaksın.Bu dur işte eleştirdiğim matematik.halbu ki matematik dedigimiz sey evrenin kalbi mühendisliğidir.

Bilime nekadar saygım var halbuki alanım olmadı halde fazlasıyla arastırıyorum dibine kadar inmeye calışıyorum.Matematiği küçümsüyorum ama hangi matematigi formülleri yerine koymayı sonuca ulasmayı yeter sanan matematiği eleştiriyorum.Daha dogrusu bunu bu şekilde ögreteni eleştiriyorum.matematiği dogadan esinlenerek buldular bi aycicek cekirdeginin diziliminden fibonacciyi buldular mesela altın oranı.bu küçücük bi örnek şimdiki matematikte ise bu şöyle anlatılıyor.çocugum fi sayısı(altınoran):1,618 dir.fiyi gördügün yere bu sayıyı yazıcaksın denklemi çözmüş olucaksın.Bu dur işte eleştirdiğim matematik.halbu ki matematik dedigimiz sey evrenin kalbi mühendisliğidir.

ne yapılabilir biliyo musun örnek mesela.tam o derste yaratılan herkeste herseydeki fi anlatılmalı.nasıl hesaplandıgı ögretilmeli mesela matematik dersinde o çiçek işlenmeli.şimdiki sistemde ne komik olur degil mi

Bende bütün gün eğitimi saçma buluyorum. Bana deseler ki yarim gün okula git diğer saatlerde sana kalsın ben gider bir spora yazilirim ya da bir kursa vaktim değerlenir. Her şey tamamen ders değil. Keske oyle yapsaydım diyorum hani kendime bir aktivitie bulsaydim haftasonu kursuna gitmiyorum diye sorumsuz damgasi yiyorum bence insanların kendine ayıracak vakitleri olmalı ilgi alanlari. Geçen derste kitap okuyorum diye sen ygsyi hallettin diye bir hoca kendince laf sokmaya çalışmıştı.

Okullarda temel dersler veriliyor ve bunlar herkesin öğrenmesi gereken dersler.
Sözel kısımlar dünyayı , evreni tanıtır.
Sayısalla haşır neşir olmak, işlemler yapmak beyni geliştirir.Pratik düşünmeye fayda sağlar vs.

Fizik , kimya , biyoloji ,coğrafya bunlar hep hayatımızda olan şeyler.
Tarih eski insanları ,uygarlıkları anlatır.
Türkçe dersinin önemini anlatmaya zaten gerek yok.
Söyleyin hangi ders gereksiz?

70 yaşında profesörler hala cilt cilt kitaplar okuyor neden? Çünkü öğrenmek bitmiyor.O kadar kitaplardan öğrenmemiz gereken şeyler var.

Neyle olacak peki? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Bir çocuğa analitik düşünmek bu alıştırmalarla olmamalıysa nasıl olmalı, sizin çözümünüz nedir? Boyunlarından çip takıp analitik düşünme yeteneği uygulaması mı yükleyelim çocuklara?

Ondalık değildir o çalışma kağıdında gördüğünüz. En yakın onluğa yuvarlamadır. Ondalık sayılar beşinci sınıfta işleniyor.
daha önce de söyledim müfredatı bilmediğimi. eğitimcisiniz anladım kadarıyla. 8 yaşındaki bir çoçuğa sayılara bakarak cevaplamasını sonra gerçek sonucun bulmasını sonra da yuvarlamasını istiyor sistem. sadece gerçek sonuçu bulamayarak matematik dersini yapamayan ve korkan çok fazla çoçuk varken bu kadar çok sonuçu olan matematikten hemem hemem hepsi korkar kaçar bence.

çözümünde matematik dersini sevdirmek. matematik veya diğer dersleri severek anlayarak yapabiliyorsa bir çoçuk analitik düşünür

1. ne yapılabilir biliyo musun örnek mesela.tam o derste yaratılan herkeste herseydeki fi anlatılmalı.nasıl hesaplandıgı ögretilmeli mesela matematik dersinde o çiçek işlenmeli.şimdiki sistemde ne komik olur degil mi

O şekilde anlatanlar da var.
Hadi diyelim sizin dediğiniz gibi oldu, sizin istediğiniz gibi anlatıldı dersler ülkenin her okulunda her sınıfında. Yine başarısız olanlar, anlamayanlar, ilerleyemeyenler olmayacak mı? Yine okuldan soğuyanlar, tabiri caizse kafası basmayanlar, üniversiteye gidemeyenler olmayacak mı?
Başarı ve başarısızlık hayatın gerçeği. Kimi insan başarılı olacak kimi başarısız. Ya da farklı alanlarda başarılar yakalayacaklar. Önemli olan sizin çocuğunuzu beklentiler arasında sıkıştırmamanız. Sistem değişmez, belki iyileşir ama değişmez değişemez.

Eğitim sistemimiz yerlerde sürünüyor o yüzden size katılıyorum konu sahibi arkadaşım.Siniflar her tür zeka seviyesindeki çocuklarda oluşan karma karışık bir ortam.Tek tip çocuklar yetiştiriyoruz ne yazık ki..Ödev konusu ise tam bir ızdırap.Çocuklar evlerinde ödev işkencesi görüyorlar,hani nerde huzur nerde bu çocukların çocukluğu..

daha önce de söyledim müfredatı bilmediğimi. eğitimcisiniz anladım kadarıyla. 8 yaşındaki bir çoçuğa sayılara bakarak cevaplamasını sonra gerçek sonucun bulmasını sonra da yuvarlamasını istiyor sistem. sadece gerçek sonuçu bulamayarak matematik dersini yapamayan ve korkan çok fazla çoçuk varken bu kadar çok sonuçu olan matematikten hemem hemem hepsi korkar kaçar bence.

çözümünde matematik dersini sevdirmek. matematik veya diğer dersleri severek anlayarak yapabiliyorsa bir çoçuk analitik düşünür

Adı üstünde tahmin. Gerçek sonucu bulması istenmiyor zaten çocuklardan. Düşünme yeteneğini geliştirmesi için önemli alıştırmalar bunlar.
Eğitim sistemimiz yanlış eksik diyoruz ama o konular oraya laf olsun diye konmuyor. Üzerinde düşünülüp taşınılıp araştırılıp diğer ülkelerden örnekler alınıp müfredatlar oluşturuluyor.
Hiç bir öğretmen çocuğu gerçek sonucu tahmin etmeye zorlamaz. Önemli olan tahmin yürütebilmesidir sadece. Ama aileler kendi çocuklarını zorluyorlar bu konuda en doğruyu, en yakını bulması için. O şekilde çocukları daha başarılı olacak sanıyorlar. Kuzeninizin de başına gelen budur muhtemelen.

Ve gerçekten sekiz yaşında bir çocuğun 46'nın 50'ye mi 40'a mı daha yakın olduğunu tahmin edemeyeceğini mi düşünüyorsunuz? Bu kadar küçümsemeyin çocuklarınızı, doğru şekilde anlatın sadece. Anlarlar.

Müfredat ağır mıdır? Bu sorunun cevabını bilemiyorum açıkcası. Fakat yıllar sonra fark ettiğim bir durum var. Tarıh kim kiminle savaşmış sonuç hangi anlaşma yapılmıştan öte bugünü anlamayı ve yorumlamayı sağlıyormuş. Felsefe bilgelik sevgisinden öte insanin aslında kendisini bulma yolculuğuymuş. Fizik ve matematik formüllerini ezberlerken kaçırdığım bir nokta varmış ki oda yaşama uyarlanabildikleri. Bence konudan çok metot yanlış. Ezber mantığı ancak teog, ygs, lys, kpss sınavının son dakikalarına kadar etkili.

O şekilde anlatanlar da var.
Hadi diyelim sizin dediğiniz gibi oldu, sizin istediğiniz gibi anlatıldı dersler ülkenin her okulunda her sınıfında. Yine başarısız olanlar, anlamayanlar, ilerleyemeyenler olmayacak mı? Yine okuldan soğuyanlar, tabiri caizse kafası basmayanlar, üniversiteye gidemeyenler olmayacak mı?
Başarı ve başarısızlık hayatın gerçeği. Kimi insan başarılı olacak kimi başarısız. Ya da farklı alanlarda başarılar yakalayacaklar. Önemli olan sizin çocuğunuzu beklentiler arasında sıkıştırmamanız. Sistem değişmez, belki iyileşir ama değişmez değişemez.
bu şekilde anlatan hiçbi hocam olmadı var diyelim yüzde kaçı acaba.Herkes istedigimiz gibi egitim veriyo hayal edelim,bide saatleri azalttılar,tatillerde ödev degil dinlenme var,puan sistemi daha mantıklı hale getirildi,dersler tüm okullarda uygulamalı anlatılmaya calısılıyo matematikte bile,sınavlar daha esnek böylece korku,tehdit bilinci oluşturulmuyo,ögretmenler otoriteyle yönetmiyo anlayışla karşılıyo vs. ozaman işte cok daha basarılı olur cocuklar.Herseye ragmen basarısızda olabilirler sorun degil dedigim gibi herkes basarmak zorunda degil ama sonuç olarak cocukların tahmini %90 ı okuldan nefret etmez eminim cogu severek gider.bunlar ufak degişiklikler bence sizinde katmak istediğiniz cok degişiklikler olur

Müfredat ağır mıdır? Bu sorunun cevabını bilemiyorum açıkcası. Fakat yıllar sonra fark ettiğim bir durum var. Tarıh kim kiminle savaşmış sonuç hangi anlaşma yapılmıştan öte bugünü anlamayı ve yorumlamayı sağlıyormuş. Felsefe bilgelik sevgisinden öte insanin aslında kendisini bulma yolculuğuymuş. Fizik ve matematik formüllerini ezberlerken kaçırdığım bir nokta varmış ki oda yaşama uyarlanabildikleri. Bence konudan çok metot yanlış. Ezber mantığı ancak teog, ygs, lys, kpss sınavının son dakikalarına kadar etkili.
cok ama cok dogru

Adı üstünde tahmin. Gerçek sonucu bulması istenmiyor zaten çocuklardan. Düşünme yeteneğini geliştirmesi için önemli alıştırmalar bunlar.
Eğitim sistemimiz yanlış eksik diyoruz ama o konular oraya laf olsun diye konmuyor. Üzerinde düşünülüp taşınılıp araştırılıp diğer ülkelerden örnekler alınıp müfredatlar oluşturuluyor.
Hiç bir öğretmen çocuğu gerçek sonucu tahmin etmeye zorlamaz. Önemli olan tahmin yürütebilmesidir sadece. Ama aileler kendi çocuklarını zorluyorlar bu konuda en doğruyu, en yakını bulması için. O şekilde çocukları daha başarılı olacak sanıyorlar. Kuzeninizin de başına gelen budur muhtemelen.
Sadece kuzenimin başına gelen birşey değil. Malasef bütün çocuklarda durum aşağı yukarı böyle. Sistemin yaptığı yanlışlardan biri matematikten korkan kaçan neslin psikolojisini anlamadan diğer ülkelerde böyle yapılıyor bizde yapalım demesi.

bu şekilde anlatan hiçbi hocam olmadı var diyelim yüzde kaçı acaba.Herkes istedigimiz gibi egitim veriyo hayal edelim,bide saatleri azalttılar,tatillerde ödev degil dinlenme var,puan sistemi daha mantıklı hale getirildi,dersler tüm okullarda uygulamalı anlatılmaya calısılıyo matematikte bile,sınavlar daha esnek böylece korku,tehdit bilinci oluşturulmuyo,ögretmenler otoriteyle yönetmiyo anlayışla karşılıyo vs. ozaman işte cok daha basarılı olur cocuklar.Herseye ragmen basarısızda olabilirler sorun degil dedigim gibi herkes basarmak zorunda degil ama sonuç olarak cocukların tahmini %90 ı okuldan nefret etmez eminim cogu severek gider.bunlar ufak degişiklikler bence sizinde katmak istediğiniz cok degişiklikler olur

Ufak dediğinşz değişiklikler için önce bunları uygulayabileyecek eğitimciler gerek. O eğitimcileri eğitecek daha büyük eğitimciler gerek. O uygulamalara uyum sağlayabilecek eğitim seviyesinde aileler gerek. Yani bugün başlasak bu ufak değişikliklere tahmini en az 70 yıl sonra belki idare edecek kıvama gelir.

Ufak dediğinşz değişiklikler için önce bunları uygulayabileyecek eğitimciler gerek. O eğitimcileri eğitecek daha büyük eğitimciler gerek. O uygulamalara uyum sağlayabilecek eğitim seviyesinde aileler gerek. Yani bugün başlasak bu ufak değişikliklere tahmini en az 70 yıl sonra belki idare edecek kıvama gelir.
evet olabilir ama enazından olur.Hem ögretmenlerin bi kısmı,genellemek istemiyorum müfredatta ne varsa yapma kafasındalarki emin olun onlara bunu anlatın demeleri yeterli.onları egitecek büyük egitimcilere gerek kalmadan olur.zaten gönülden yapan eminin söyledigimin biçocunu düşünmüş oluyo.

X