- 21 Mart 2016
- 210
- 162
- 34
-
- Konu Sahibi Birikiucdort
evet okadar dogru ki bu söylediklerin resmen sisteme robotlar yetiştiriyoruz.Ama sistem ne olursa olsun herzaman cogunluktan korkulmustur kimse cogunluga ters gitmek istemez.Bütün anneler bi serzenişte bulunsalar itiraz etseler eminimki eski sistemden eser kalmaz.B Birikiucdort Sizinle hemen hemen ayni dusunceleri paylasiyorum.
Esimde bende anne-baba olmayi dusunmuyoruz ama dunyanin kurulu sisteminde yetistirilen cocuklar uzerine cok konusuyoruz.
Eger anne olmak isteseydim asla cocugumu okula gondermezdim. Okuma, yazma ogrensin.
Alisveris yapinca parasinin uzerini dogru alacak kadar 4 islem bilsin benim icin yeterlidir.
Dans etsin, basket oynasin, yuzsun, enstruman calsin, yeni diller ogrensin. Bunun sonucunda bir basari elde etmek zorunda degil, sinav stresini yasamasini istemiyorum.
Ilgisi varsa program yazsin, periyodik cetveli elementleri incelesin vs. bunlari hobi olarak yapsin.
Okulda bir seyler ogretiliyor ancak yeterli gorulmuyor hafta sonlari kurslar, ozel hocalar, dersaneler, hafta icinde etut merkezlerinde odev yaptirmalar, yazin kamplar falan acikcasi vicdanli, duyarli nesiller yetismiyor mekanik bireyler saracak etrafi.
Kreste birlikte oyun oynadigin en yakin arkadasin universite sinavinda senin rakibin, is hayatinda belki ustun olacak ve arkadas olarak degil ezeli dusman goreceksin. Istedigin seyleri elde etmen icin onlari geride birakip gecmen gerekecek.
Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir maas, en hizlisindan bir araba, en luksunden bir ev vs. bu yatirimi cocuk egitimi uzerinden yapiyorlar. Sadece Turkiye' de degil dunyada boyle.
Kisi derseki ben cocugumu okula gondermem baska tarz egitim verecegim, cocugu sen dogursan da cocuk devletin cocugu, yaptirimlari var devlet elinden alir cocugunu (Cahil kalmis insanlarin ozellikle kiz cocuklarini egitimden yoksun birakmis olmasinin tabii ki takibi yapilmali).
Yani is ebeveynlerde bitmiyor. Sistemin tumden degismesi gerek bu da kimsenin isine gelmez.
Sistem yanlış, sistem eksik dedim zaten. Ama lise düzeyinde bir çocuk zaten kendi ilgi alanını keşfeder. Tarihe ilgisi varsa okur, kimyaya fiziğe ilgisi varsa araştırır öğrenir. Müziğe ilgisi varsa bir müzik aleti çalmak ister.
Sen kullanmıyorsun türevi integrali ama bir inşaat mühendisi kullanıyor mesela. O da tarihi umursamıyor belki.
Çernobile amerikanın atom bombası attığını sanan gençler gördü bu gözler. Yazıktır günahtır, böyle yetiştirilmez o çocuklar.
Kesinlikle...Ben okulu çok gereksiz buluyorum zaten. Bilinçli ebeveyn olacaksın eğitimi evde vereceksin.. Ha okumayacak ipsiz sapsız olacak değil. Boş adam olmayacak.Koyun olmayacak ama her konuda bilgi sahibi olmak için araştırıp öğrenecek. Bence okul araştırmayı engelliyor.
Sistem yanlış, sistem eksik dedim zaten. Ama lise düzeyinde bir çocuk zaten kendi ilgi alanını keşfeder. Tarihe ilgisi varsa okur, kimyaya fiziğe ilgisi varsa araştırır öğrenir. Müziğe ilgisi varsa bir müzik aleti çalmak ister.
Sen kullanmıyorsun türevi integrali ama bir inşaat mühendisi kullanıyor mesela. O da tarihi umursamıyor belki.
Çernobile amerikanın atom bombası attığını sanan gençler gördü bu gözler. Yazıktır günahtır, böyle yetiştirilmez o çocuklar.
Sistemde hatalar var muhakkak. Keske devlet eğitime daha fazla katkı sağlasa..en basiti olimpiyatlara bak türkiye'den kaç sporcu katılabiliyor.spora bile yeterli maddi katkı sağlanamıyor ve önemde verilmiyor.Ben el bebek gül bebek çocuk yetiştirmeyi doğru bulmuyorum ama höt höt çocuk yetiştirmeye de karşıyım. Disiplin konusunda size katılıyorum. Bu çocuklar iş hayatına başladığında her tip insanla karşılaşacak. Okul bir nevi hayata hazırlık zaten. Sorun şu ki; her çocuğun bir yeteneğindeki olduğunu düşünüyorum ben ama gerek algı gerek ekonomik kaygılar yüzünden çocuklar gerçekten yapmak istediklerini yapamıyorlar bence.
son dediğinde popüler kültüründe etkisi var, misal yeni nesil abd vietnamda kazandı zannediyor, rombo ve bilimum hollywood filmleri sağolsun
demek istediğim temel bilgileri verdikten sonra öğrencileri ilgi alanlarına göre ayır, baştan ayrılmış olsak ben muthemelen avukat ya da gazeteci olurdum, ama te liseye kadar zorunlu matematik vardı
Hepimizin istediği o. Ama mümkün mü? Ya da biz görebilir miyiz?
Aslında lisede sözel bölüm seçince haftada iki saat falandı matematik dersi. Onda da türev integral falan öğretmiyordu hocalar. Dil ve spor sınıflarında da aynıydı. Şu an öyle mi bilmiyorum.
Müzik ve matematik birbirine çok benzer mesela. Yanılmıyorsam mozart matematik denklemleri üzerine yazıyordu bestelerini. Matematiği anlamayan müziğe yetenekli olsa da bir yere kadar ilerler demişti müzisyen bir tanıdığım da. Ama bizim ülkemizde bu çocuğun kafası matematiğe, derslere basmıyor sesi de güzel müzisyen yapalım bari diye keman derslerine falan başlayan aileler var. Ailelerin eğitilmesi gerek başta.
Ben o kısmı çözemedim tam. Bizim nesil hem okula gitti hem dershaneye gitti hem özel ders aldı. Şimdiki nesilde böyle yetişiyor ( Benim çevredekiler öyle en azından) Bakıldığında eğitime çok önem veriyoruz gibi görünüyor değil mi? Başka milletten birine anlatsan afallar eminim. Liseyi hatırlıyorum. 5 gün okul 3 gün sabah 8 akşam 8 ders çalışıyorum. ( okuldan sonra etüte gidiyorum. ) Haftasonu yine kurs. Gerçi yararını gördüm mü? Gördüm. Hukuku o bilgiler sayesinde daha doğrusu o temel sayesinde tutturdum ama hiçbir şey başaramayanlarda oldu. Aptal insanlarda değillerdi.Sistemde hatalar var muhakkak. Keske devlet eğitime daha fazla katkı sağlasa..en basiti olimpiyatlara bak türkiye'den kaç sporcu katılabiliyor.spora bile yeterli maddi katkı sağlanamıyor ve önemde verilmiyor.
Ülke eğitime önem vermiyor.sorunumuz biraz da bu bence.
köy enstitülerini geri kursunlar bitti gitti, amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok, derdin dermanı bu, bence
Şu an para kazanmak önemli. Yani aslında güç. Güçlü oldun mu okusan da olur okumasan da.ben de sürekli okumaya karşıyım. yani en azından şu an ki sistemle okumak çok da önemli değil. oğluma asla baskı yapmayacağım. şu okula git, şu sınava gir, şunu başar, bunu başar demeyeceğim. okuma yazma bilsin gerisinde neye meyli varsa onu yapsın.
Şöyle söyleyeyim bEnver yetenekli oldukları alanda eğitim alsalar bile bu alanda devam ettirebilecekileri garanti değil.Ben o kısmı çözemedim tam. Bizim nesil hem okula gitti hem dershaneye gitti hem özel ders aldı. Şimdiki nesilde böyle yetişiyor ( Benim çevredekiler öyle en azından) Bakıldığında eğitime çok önem veriyoruz gibi görünüyor değil mi? Başka milletten birine anlatsan afallar eminim. Liseyi hatırlıyorum. 5 gün okul 3 gün sabah 8 akşam 8 ders çalışıyorum. ( okuldan sonra etüte gidiyorum. ) Haftasonu yine kurs. Gerçi yararını gördüm mü? Gördüm. Hukuku o bilgiler sayesinde daha doğrusu o temel sayesinde tutturdum ama hiçbir şey başaramayanlarda oldu. Aptal insanlarda değillerdi.
Evet. Yine nereye bağlanıyor işin sonu? Paraya.Şöyle söyleyeyim bEnver yetenekli oldukları alanda eğitim alsalar bile bu alanda devam ettirebilecekileri garanti değil.
Bir soru;mega kent İstanbul'da kaç tane buz pateni pisti var?Tamam bu çok önemli değil diyebiliriz en azından mesleki açıdan.ama dediğim şu her alanda gelisebilecek çocuklar yetiştirmek için her alanda fırsatlar sağlamak lazım.
Bilime yada bilimsel gelişmelere dahi olanak sağlanamıyor. Bu yüzden bu alandaki eğitimler de sönük kalıyor sanki..
Evet ama sadece ailenin desteği olacak paraya değil. Devletin bu alanlarda destek olması gereken paraya..Yılda bilmem ne kadar diyanete destek veren hükümet eğitime gelince yok diyor.Evet. Yine nereye bağlanıyor işin sonu? Paraya.
bravo siz gerektigi kadar cocugunuzu sosyallestiriyorsunuz zaten ilgi alanları genişliyor.Ben okula göndermeyelim demiyorum sistemi hafifletelim bilgileri cok derinlerden vererek baslamayalım egitime daha yüzeysel mesela ezberden cıkalım artık topyekun yok edelim demiyorum egitimi.Evet egitim fazlasıyla var ama ögretim yok.ezber var.ezber dedigimde sadece sözel degil.Matematiklerimiz bile ezber.Formülleri ezberle çöz.Matematigi ele alalım mesela.Dogayı arastırarak buldular matematiği doganın matematiği keşfedildi pi sayısını 3.14 diye ögrendir ve problemde yerine bu rakamı koy çöz soruyu. Bu mudur?Egitimimiz bu işte halbuki pi sayısını inceletmeliler mesela dogadaki örneklerini vermeliler o çocuk hayretler içinde keşfetmeye koyulur.Matematiği zeki olma kriteri olarak degil kutsal birşeyi keşfeder gibi bakmalı baktırılmalı daha dogrusu.Temel egitim alınmalı deniyor ben bu egitimi ezberden alsam ne almasam ne?Mücadele bilgisayar gibi bilgiyi depolamaya calışmak oldu.Beyin üretmekten cok hafızasında tutmaya calısıyor.Bu sekilde egitimin ruhunu almadan ezberini alan mühendise mühendis bile denmemeli.Hafızası ve hırsı iyiymiş diyorum okadar.Özgün ne katmış mesela bu dünyaya okadar emek veripte .Yeni bir formül geliştirebilmiş mi?Varolan formüllerden standart evler yapmışsa onu her mühendis yapıyor.Kesinlikle katılıyorum.
Ve suanda yorum yazanların cocukları henuz olmadıgı ıcın cocukları tanımadıklarını dusunuyorum.
Ayrıca cocuk butun bunları yapmazsa ne sosyal olabılecegıne ınanıyorum nede yenılıkle acık olacagını dusunuyorum.
Benımde oglum okula gıdıyor kucuk daha ılkokulda, hafta sonu yuzuyor okul bıttıgınde suanda arastırıyorum ama bır kolejın kampına katılacak. hem dogayı tanıyacak fıdan ekecek hemde her gun 2 saat ıngılızce gorecek. Bence muthıs bır deneyım olacak , cocukları okula gondermezsek onlara bırseyler vermezsek butun gun hadı televızyonda ızlemesınler(bende cok ızletmıyorum), tabletlede hıc oynamadıklarını varsaydık ne yapacaklar? ne yapabıleceklerını zannedıyorsunuz hanımlarMalesef butun gun oyun oynamıyorlar, ılgılerı cabuk dagılmasada sıkılıyorlar, mesela tablette ızledıgı bır vıdeodan deney yapmak ısteyebılıyorlar.
Egıtım sıstemın yanlıslıgına bende katılıyorum ama bunu elestırıcez dıye kahve koselerınde oturabıleek bır cocuk yetıstırmek ıstemıyorum,Buarada ders calısmaktan kasıt kesınlıkle turkce hayat bılgısı matematık degıl benım oglum suanda evde duvarda kulac atmayı denıyor. Bır baskası sut cekmeyı calısıyor, bır suru ornek emınım cevrenızde vardır.
Mucadele hayatın her alanında yok mu?