Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

Kızım akıl zeka oyunlari yarismasina katildi geçen sene cok çalıştık birlikte ki bende dikkat ediyorum ama cok seciyor. Nerdeyse çoğu oyunda ilceden gelen cocuklar birinci oldu. Esimde yaninda gitti kizimin ve anlatti zehir gibilerdi diye. Yani ilce dedigim zaten bildigim bir dyerdi. Bende artik inanmiyorum beslenme ile zekanin paralel gittiğine

Herkesin standardı farklı işte. Bak ben tek başıma yaşıyorum. Ortalama gelirim 8K çok şükür yetiyor ama hayallerime de ulaşamıyorum açıkçası. Çocuk olsa o hayalleri kıvırıp anladın sen Maaşıma gelirsek çocuk olsa yine yeter evde pişen yine pişecek, benim gittiğim yere o da gelecek. Yani ekstra ne artacak bilemiyorum. Evde taş kemirmiyorum ki çocuk yok diye. Okul ve bakıcı masrafı olacak fazladan. Çocuk benim hayatımı yönetmeyecek, benim hayatıma entegre olacak. Ben günümüzde çocukların tüketim için bir araç olarak kullanıldığını düşünüyorum.

beslenme ve gelişim

Bizim gelirimiz de 10 civari birazcik ustu suan. Kredi, borc vs yok ama cocuk yapmayi maddi olarakta gozum kesmiyor. Cocuk isteyen bir cift olup cocuk sevdamiz tutuşsa belki gozumuze gorunmez o ayri.
Bi cocuga 10bin harcandigindan degil de kendimize fazla harciyoruz cocukta eklenince ne olur?

Cocuk her turlu buyur orasi bir gercek ama ben o sekilde buyutmeyi tercih etmek istemem dogrusu.

Mayısta hemen hamile kalacağınız kesin değil, kemerleri sıkacağınız dönemler de olacaktır daha rahat olduğunuz zamanlar da. Farkındasınız zaten şartlarınızın. Ben olsam bu şartlarda bahar aylarında başlardım çalışmalara.

Bilmiyorum ya yazmışlar hani 10.000 lira ile çocuğa yetemiyorum diye.
Bir çocuk bir ayda10.000 lik ne yapar da yetmez?
Şimdi sana kalem kalem yaş yaş dönem dönem yazardım ama nasılsa evlenip ilk çocuğunu kucağına aldığın gün anlayacaksın tatlım nasıl yetmediğini...Ayrıca beni kastettiysen bir düzeltme yapayım, 10000 eşimle ikimizin toplam maaşı, yani salt çocuğa 10000 harcayamıyoruz , eve giren para az da olsa bizim yememiz içmeniz, evin ortak fatura ve giderleri,eşimin sağlık giderleri, bizim cep harçlığımıza da harcanıyor, salt çocuğa yeme içme hariç sadece 3000 ayrılıyor ( o da burslu okuduğu için devlet okulundan bile hesaplı hali)… yani bekara çocuk bakmak uzaktan kolay geliyor tabii de, sanırım pekçok anne ne demek istediğimi çok iyi anlıyor şu anda, inan bana açlık sınırının 3000 olduğu bir ülkede ( o da TÜİK verisi, yersen) 10000 gelir yetirip arttırılacak bir miktar değil asla

Son düzenleme:

Yorumu yazarken Piraye diye yazmış mıyım, niye üstüne alındın ki?
Bütçe planlamasını yazmana gerek yok, daha beteri bende var her ay yaptığım.
Ayrıca tatlım bu konuda çocuğuna 10 bin harcayıp yetmediğini yazan var açıp okursun.
Hedef alman gereken kişi ben değilim.
Çocuğum olunca gayet makul bir bütçeyle de büyüyebilir, benim büyüdüğüm gibi.

Keşke dediğiniz gibi olsaydı, bu ülkenin zenginleri o rahat yaşam için yıllarca donanım kazanmış, dolayısıyla eğitim düzeyiyle doğru orantıya sahip olsaydı zenginlik:)

Zengine niye zengin demiyorum ki yoksul niye yoksul demediğim gibi.
Bunlardan çok çok bağımsız olarak ‘hayat aşırı pahalı’ diyorum, siz hala para puldan bahsettiğimi düşünüyorsunuz.
İnsan gibi yaşamak her bireyin hakkı, dar gelirli diye vitaminsizlikten, gıdasızlıktan ölsün mü yahu?
Milletin ülkesinde asgari ücretli çalışan neler alabiliyorsa onu alsın, yeter.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, listeyi şuan burada veremeyeceğim de abd asgari gelirlisi listede olan her ürünü ayda 49 kere karşılayabilirken, bu oran bizim ülkemizde 3.
Yanlış okumadınız 3!

Orası sana kalmış.
Herkes çocuğunu nasıl büyütür ben bilmem.
Anlatmak istediğim nokta, çocuğa aylık 10 bin 6 bin harcamak aşırı lükse kaçmıyor mu?

Evet ama yuhalandım ben neredeyse

bak ben yazayım sana

benimki 10 yaşında, mama bez bakıcı masrafı yok

burada bakıcı asgari ücret artı yol parası idi benimki bebekken, 2010 da 800 TL veriyordum

okulu 30000

aylık 3000 ediyor

geçen seneki fiyatları yazıyorum zira bu sene pandemi

spor kursu 350

müzik kursu 150

geçen bir öğün hesaplamıştım burada yine

kahvaltısı en az 5 TL öğle yemeği 20 TL akşam yemeği 25 TL desek sadece yemekleri 50 TL

1500 TL de yemekleri etti

bak ne kitap aldık, ne oyuncak ne kıyafet

LC Waikiki den bir takım pijama, bir alt üst alsan 200 eder

bir spor ayakkabı 300 civarı, dışarı ayakkabısı, okul için salon ayakkabısı hatta bizimkinin ayrıca antrenman ayakkabısı da var

mesela bir çikolata alsak bildiğin kare eti çikolata 6,95 TL

günde bir çikolata yese abur cubur mahiyetinde 200 TL eder

süt mesela günlük süt içer 6,95 aylık 75 TL süt parası tutar sadece

kitap okusun deriz kitap alırız 3-5 kitap aldım geçen 200 üstü tuttu

telefon, internet faturaları var

pandemi öncesi arkadaşları ile paylaşımı artsın denilir birlikte bir yere gidilir ya da aile ile bir sinema 100 TL

bazen değişik yemekler yesin denir en az 150 de ayda bir yemek desek

konuda kuruyemiş fiyatları var zaten benimki bir akşamda oturup en az yarım kilo mandalina yiyor eşime sordum 3 kilosu 20 TL dedi yani nerede ise aylık mandalina masrafı dahi 100 TL

sen benden iyi hesaplarsın

bak bu sadece tek bir çocuğun masrafı

ha bak okul servisi vs yok bunun içinde geçen eşimin işi vardı tek arabamız var okul çıkışı taksi ile eve geliyoruz bir seferi 45 TL

evet tabii ki herkes benim kadar harcamıyor harcayamıyor

ama ben de kendime en son 3 yıl önce bot almışken okul olsaydı oğluma her yıl olduğu gibi bu yıl da alacaktım

ha bu arada bu kadar masraflı dediğim çocuğun şu an ne botu ne montu var zira evde ama alınırsa en az 1000 TL de ona gider

10000 miktarını ben kullandığım için ben üstüme alındım , hedef falan da almış değilim estağfurullah, sadece yanlış anlama varsa düzeltmek istedim, benden başka da bu miktarı yorumlayan okumadım bu konuda ama atlamış olabilirim...son olarak da çocuğun olunca "makul bütçe " kavramını seninle yeniden tartışmak isterim çok eğlenicez belli

Bekara karı boşamak kolay dkfjsld
Tabi ki de zordur kıyas yapmıyorum da geçen biri de yazdı doğumu odası derken 60 bin harcadım diye.
Zaten yapamıyorum iyice çocuksuz öleceğim bu yorumlardan sonra

Orası sana kalmış.
Anlatmak istediğim nokta, çocuğa aylık 10 bin 6 bin harcamak aşırı lükse kaçmıyor mu?
6 bin tl çocuğa harcamak lüks gibi gözükebilir ama 6 binin içinde ne olduğu da önemli sanırım. Mesela çocuğunu Şişli Terakkiye gönderen mesai arkadaşım var, yıllık 60 bin tl imiş. Bu sadece okulun ücretidir muhtelemen, her ekstra ders veya aktivite için ayrıca ücret ödeniyordur. Bu okula giderken tabi ki kıyafet veya kullanılan eşya standardı da değişiyor.

Ya da kendimden örnek vereyim; yakın zamanda otizm tanısı almış bir oğlum var. Şu anda aylık özel eğitim masrafı (aylık 16 ders için yol masrafı ile birlikte) 4000 civarı. Ona aldığım aktivite oyuncakları, kıyafet, yaptığımız sağlık harcamaları beslenmesi hariç 5000 tlden fazladır. Ama ben bunu ödemek zorundayım hatta çocuğumun aslında alması gereken eğitim haftalık 40 saat iken ben aylık 16 saat alabiliyorum.

Yoksa kimse çok fazla kazanmadıkça sadece kıyafet ve beslenme olarak o rakamları vermiyordur.

Orası sana kalmış.
İşte bunu çocuk olmadan anlamak imkansız.
Çocuğuna pahalı ürünler alıp giydiren, yediren bir anne olmadım hiç.
Sağlıkları konusunda hassasım, gerisi en alt düzeyde sağlamaya çalışıyorum çünkü gereksiz görüyorum.
Lcw, defactodan şaşmıyorum mesela.
Bu sene kışlık kıyafetleri için kılı kırk yardım, oturdum birçok markanın sitesini inceledim ve karşılaştırma yaparak alışveriş yaptım.
Hangisi en ucuzu neredeyse, oradan aldım ve evde olmalarına sadece ev eşofmanı, pijaması, atleti, montu botu 3,500 tl yi geçti iki çocuğun
Tek çocuk 1500 alt standart, bunun daha altı yok.
Eş dost vermiyorsa, yok arkadaşım bu ülkede daha ucuzu yok inan.
Birkaç ay giyeceği bu, yazın bir daha hoppa yine aynı.

Allah yukarda kendime bak pandemi boyunca 10 aydır, 1 tane spor ayakkabı o da dandik 90 tl ye, 2 sweet 2 tayt aldım, marttan beri giyiyorum

Çocuk ürünleri aşırı pahalı, yaşamadan öngörebilmek mümkün değil/

Haklisiniz ama bu durum kolay çözülebilecek birşey degil. Ulkemizin durumu bu. Tek kisinin ya da alamayanin sesini cikarmasiyla duzelebilecek bir durum değil zaten koronadan sonra gördük ulkemizin durumunu iki hafta karantina getiremediler. Ekonomik durumumuz buna müsaade etmedi çünkü. Asgari ucretlinin ya da durumu olmayanin elinden birşey gelmez diyorum ben de.üzüldükleri ile kalırlar sadece

Damdan ben gideyim en iyisi yumurtalıklarımı aldırayım

Doğrudur kalpten inanıyorum.
Şunu diyorum sadece, kendim ben büyürken özel okula gitmedim, anaokuluna gitmedim, kursa üniversite için gittim.
Lcw o zaman ultra zenginler giyinirdi.
Yeme içme konusu da standarttı, avokadoyu 10 sene önce tanıdım çocukken yoktu.
Yani normal bir standart çocuk olarak büyüdüm.
Sağlıklıyım, meslek sahibiyim yani IQ m yerinde.
Evet anne olarak en iyisi olsun diyoruz ama bu kadarına da gerek var mı diyorum.
Tabi ki de parası olan 10 binde harcar 50 binde :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…