çocuğu 1. Sınıfa giden anneler - öğretmenlerden yardım istiyorum.

Hızımı alamadım bir de sudoku etkinliği yazayım.
3'er tane elma,mandalina,limon olsun masada.
Bir kartona 3'e 3 toplamda 9 kareden oluşan sudoku hazırlayın.
Meyveleri sudoku kurallarına göre yerleştirsin çocuğumuz.
Bunu kolayca yaparsa meyve sayısı armut da ekleyerek 4'er taneye çıkarın ve 4'lü sudoku hazırlayın.
Düşünme becerilerini geliştiren keyifli bir etkinliktir.

Ben abartmıyorum da Öğretmenimiz bugün karneyi vermeden evvel çocukların matematik konusunda zayıf olduğunu, benim oğlum birkaç kişi daha hariç herkes matematikte kötüymüş. Bende aslında şaşırdım çünkü bunlar zaten daha yeni matematik öğrenecekler!!! Neyse çalıştırın bol bol kitap alın dedi.

Anasinifi cocuklari boyama falan yapmiyor muydu? Ogretmen bu sonuca nerden varmis ayni cozemedim!

Birakin cocugunuz oyun oynasin. Onun oyundan baska birseye ihtiyaci yok. Hayalgucunun gelismesi icin oyun oynamali. Bu onun zekasinin gelisimi icin de onemli. Daha okuma yazma bilmeyen cocuga ne test kitabi Alkah askina? Lutfen birakin cocugunuz cocuklugunu yasasin. Cunku birinci sinifa basladigi andan itibaren zaten odev ve ders yuku altinda ezilecek. Simdiden bıktırmayın okuldan.

Anasinifi cocuklari boyama falan yapmiyor muydu? Ogretmen bu sonuca nerden varmis ayni cozemedim!
Cherrycim sen de hepten gömdün bizi.
Şaka bir tarafa kazanım ve göstergelerin olduğu bir eğitim programı var okul öncesinde.
Matematik özelinde konuşursak;
Rakamları tanıma,yazma,ritmik sayma,10 içinde basit toplama ve çıkarma yapma var kazanımların içinde.
Bununla birlikte hepsinin oyun yoluyla kazandırılması gerekiyor.

Benim oğlum da anasınıfına gidiyor sadece rakamları öğreniyor matematikte...

Birakin matematigi, universiteye gelen cocuk mantik kuramiyor 10 bilinmeyenli denklemi cozse ne olacak.. size tavsiye edecegim tek kaynak dgs setleri, hatta Osman Abali idi yanilmiyorsam, yasina uygun olanini alip calistirin.. 8 senelik uzman bir veli olarak yazayim ogretmenlerin en buyuk sikintisi dikkati daginik cocuklar, dikkatini toparlamayi ogretin derim..
Uzman veli ayağımıza gelmiş :KK53:
Şimdi bizim kızın okulunda rehber öğretmen metropolitan olgunluk testi diye bir şey yaptı çocuklara.
Bizimki ilk testte neredeyse yanlışsızken,2. testte çuvallamış.
O test de ayrıntı barındıran kısa öykülermiş.
Alsak faydasını görür müyüz acaba?
Yalnız benim kızın dinleme huyu pek yok. Zaten kara kara düşünüyorum okula başlayınca öğretmeni dinlemeyecek diye.
Ama oturup şakır şakır problem çözüyor,anlayamadım ki.

Uzman veli ayağımıza gelmiş :KK53:
Şimdi bizim kızın okulunda rehber öğretmen metropolitan olgunluk testi diye bir şey yaptı çocuklara.
Bizimki ilk testte neredeyse yanlışsızken,2. testte çuvallamış.
O test de ayrıntı barındıran kısa öykülermiş.
Alsak faydasını görür müyüz acaba?
Yalnız benim kızın dinleme huyu pek yok. Zaten kara kara düşünüyorum okula başlayınca öğretmeni dinlemeyecek diye.
Ama oturup şakır şakır problem çözüyor,anlayamadım ki.

küçük parçaları okuyup anlamlandırmada sıkıntısı var değil mi Loch, o zaman istersen bir set alıp dene.. ama onun da en büyük çözümlerinden bir tanesi çok kitap okuması, çünkü matematik bile anlayıp yorumlamaktan ibaret o yüzden bol bol kitap okut, bir setle de soru çözdürüp ilerlemesini kontrol et bence. dinleme huyu yeni neslin en büyük sorunu zaten, bizim küçük minnoşun sınıfında öğretmen ders anlatıyor, sınıf "aniden deprem olursa camdan atlama sonucu kimlerin hayatta kalabileceği ihtimalleri" üzerinde analiz yapıyordu :27:

küçük parçaları okuyup anlamlandırmada sıkıntısı var değil mi Loch, o zaman istersen bir set alıp dene.. ama onun da en büyük çözümlerinden bir tanesi çok kitap okuması, çünkü matematik bile anlayıp yorumlamaktan ibaret o yüzden bol bol kitap okut, bir setle de soru çözdürüp ilerlemesini kontrol et bence. dinleme huyu yeni neslin en büyük sorunu zaten, bizim küçük minnoşun sınıfında öğretmen ders anlatıyor, sınıf "aniden deprem olursa camdan atlama sonucu kimlerin hayatta kalabileceği ihtimalleri" üzerinde analiz yapıyordu :KK53:
Şimdi setin 3-5 görseline baktım. O sorular yapamayacağı şeyler değil. Ama kısa bir öykü okuyup o öykü hakkında soru sorunca abuk subuk cevaplar veriyor.
O sırada aklından neler geçiyordur kim bilir? " Ne olacak bu memleketin hali" falan mı :KK53:

Hangi yayın önerirsiniz peki ?
Oyunlarla matematik öğreniyorum seti vardı bi kitap yanında birsürü eğlenceli materyaller veriyorlar anasınıfı için birde yakamoz yayınlarının gizli büyüteç kitabı var onu da tavsiye ederim matematiksel kavramlarla oyun gibi düşünün kare var mesela elinde de küp var o küpü gidip kareye yerleştiriyor inceleyın çok güzel

O zaman anlaşmaya çalışmayın,bırakın kendi haline.
Ben de 45 yaşındayım, ama eğitimle, özellikle de alanımla ilgili yenilikleri,gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum.
Hocamız tecrübeli olabilir ama anlaşılan kendini çok yenilememiş.
Klasik, akademik kaygısı yüksek öğretmengillerden.
Çocuklara,anasınıfından itibaren yarış atı gibi test ve alıştırma kitabı yaptırma derdinde.
Size tavsiyelerim;
*Oyun hamuru ile rakam oluşturun birlikte.
*Çorap şeklinde kesilmiş renkli kartonlara rakamları yazın,odada uygun bir yere çoçuğunuzun göğüs hizasında ip gerin,verin mandalları eline,hadi 3 numaralı çorabı ipe asalım,3'ten sonra ne gelir?
7'yi as,9'u as,araya ne gelmeli?
*Fasulya,nohut,barbunya,fındık,fıstık sayılabilecek ne varsa; say,grupla,eşleştir,topla,çıkar,söylenen sayı kadar ekle vb
*Kartonlara 1'den 10'a rakamları yazın,karışık koyun koridora,yavrucak zıplasın söylenen rakama
*Renkli dil çubukları var kırtasiyelerde,alın onlardan hem sayma,toplama çalışın hem şekilleri
*Rakam birleştirerek şekiller oluşturma şeklinde eğlenceli sayfaları olan ince kitaplar var onlar da güzeldir.
Bunlar yeter de artar.
Yetmez Hocam,azmettik çok çalışacağız derseniz tekrar yazın bana.
Çok doğru demişsiniz ancak bu şekilde oyunlarla sayısal zekası gelişebilir

Şimdi setin 3-5 görseline baktım. O sorular yapamayacağı şeyler değil. Ama kısa bir öykü okuyup o öykü hakkında soru sorunca abuk subuk cevaplar veriyor.
O sırada aklından neler geçiyordur kim bilir? " Ne olacak bu memleketin hali" falan mı :KK53:
Öykü dinlemekte zorlanıyorsa ve konuşmayı seviyorsa taşlara veya tahta küplerin yüzeylerine farklı nesneler çizin renkli kalemlerle.
Sonra o taşları içi görünmeyen bir kutuya veya keseye koyun.
Çoçuğunuz içinden çekip alsın.
İlk taşla ilgili bir cümle kursun.
Mesela güneş parlıyordu.
Ardından çektiği ikinci taşıın görselini ilkiyle bağlantılı olacak şekilde cümle içinde kullansın.
Küp kullanırsanız küpü zar gibi atıp üstteki görselden başlayarak 6 ana figürlü bir öykü olur.

Ya da hikaye kitabı okurken can alıcı yerinde
Sence şimdi nolmuş olabilir? Diye sorun.
Hikayenin sonunda değiştirsen nasıl yazardın? Diye sorun.

Bir de el ve parmak kuklalarını öneririm size.
Eski kumaşlardan basit bir kukla sahnesi yaparsanız değmeyin keyfinize.

Bir şeyi anlamıyorum. Çocukken kimse bana sayı saymayı öğretmedi kimse çarpım tablosunu öğretmedi. Ama matematikten eksik kalmadık hoca ne verdiyse öğrendik yani. Hatta hocanın veremediğini öğrendik.

Konum en azından 1 gün taşınmazsa sevinirim... oğlum ana sınıfına gidiyor. Öğretmeni çok memnun ama matematik temeli ana sınıfında atılır bol bol matematik çalışın dedi. Bize ne önerirsiniz 1. Sınıf hangi yayınevinin matematik kitaplarını alsam? Harfleri sayıları toplamayı çıkarmayı biliyor. Geçen sene de ana sınıfına gitmişti en uygun seviye ne olur blemiyorm
kitap almak yerine oyunlar alın sayısal zekasını geliştirebilecek

Öykü dinlemekte zorlanıyorsa ve konuşmayı seviyorsa taşlara veya tahta küplerin yüzeylerine farklı nesneler çizin renkli kalemlerle.
Sonra o taşları içi görünmeyen bir kutuya veya keseye koyun.
Çoçuğunuz içinden çekip alsın.
İlk taşla ilgili bir cümle kursun.
Mesela güneş parlıyordu.
Ardından çektiği ikinci taşıın görselini ilkiyle bağlantılı olacak şekilde cümle içinde kullansın.
Küp kullanırsanız küpü zar gibi atıp üstteki görselden başlayarak 6 ana figürlü bir öykü olur.

Ya da hikaye kitabı okurken can alıcı yerinde
Sence şimdi nolmuş olabilir? Diye sorun.
Hikayenin sonunda değiştirsen nasıl yazardın? Diye sorun.

Bir de el ve parmak kuklalarını öneririm size.
Eski kumaşlardan basit bir kukla sahnesi yaparsanız değmeyin keyfinize.
Çok teşekkür ederim deneyeceğim mutlaka.
Son 1.5 yılımız çok kötü geçti. Sanırım çocukları biraz ihmal ettik.
Sizi yorumlarınızdan tanıyorum,dikkatle okuyorum.
Arasıra görüş almak isterim özelden mümkün olursa.

Back
X