hazir uyumamisken matematiksel gelisim hakkinda da bildiklerimi paylasayim:) matematiksel gelisim cogumuzun bildigi gibi anaokulunda baslamiyor, 1 yas ve 4 yas arasi temelini atabiliriz. az cok, buyuk kucuk, uzun kisa gibi kavramlar gunluk hayatin icinde cocukla konusulmali, benim elmam az senin ki cok.sen kucuksun ben.buyuk, yine 4 lu puzzle lar 1.5 yasindan itibaren parca butun iliskisi kavrama acisindan kullanilmali.matematiksel zekanin gelismesi icin mantiksal gelisimin de olmasi sarttir.cocugun hayatinda neden ve sonuclar her zaman aciklanmalidir. gezerken oynarken yemek.yerken vs. 3 yaş civari artik sayilar hayatina girmelidir. tabagimda 1 kofte var seninkinde kac var. 1 bardak su istermisin, marketteyken 2 tane cikolata alalim, hadi ver bakalim vs. sayiyi kavram olarak ogretmek gereklidir.yoksa 1 den 20 ye kadar sayan 3 yasindaki cocuk matematik biliyor demek degildir.ileriki yaslarda, esit olarak paylasma ikiye bolme, birer dagitma ikiser dagitma gibi yontemleri her yerde kullanabilirsiniz. yemek yerken oyun oynarken vs. eksiltme ve arttirma kavramlarina baslayabilirsiniz 2 elma vardi 1 ini yedik kac kaldi, sana 1 findik daha verirsem kac olur gibi. bu alt yapi hazirlandiginda cocuk okula basladiginda asla zorluk cekmez.
şuda bir gercekki genlerle aktarilan matematik ust zekasi ne kadarsa biz egitimle ancak o seviyeye cilabiliriz. diger taraftan bu egitime maruz kalmamis bir cocuk genetik yetkinligi sebebiyle yasitlarinin cok uzerinde olabilir. yine de calistirilmayan beyin korelecegi icin ne kadar zeki olursa olsun egitim sarttir.
bir diger mevzu, ifade ve anlama becerisi, bebekliginden itibaren bir cocuga ilkokula baslayincaya kadar her gun kitap okunmalidir, yatmadan once tercih ettim ben, cocuga yalilabilecek en buyuk iyiliklerden biridir. ancak yasina uygun resimli olmali ve okunan kitapla ilgili mutlaka konusulmali, sorular sorulmali, bir ogretmen olarak kitap okunmus cocuklarla okunmamislar arasindaki buyuk farki.cok net gordum.
butun cocuklara basarilar diliyorum.