- 18 Kasım 2014
- 4.240
- 5.362
- Konu Sahibi Damdakiperi
Öncelikle rehberlik değil psikolojik danışmanız.Merhabalar,
5. sınıfa giden bir oğlum var. Sınıflarında hiperaktif bir çocuk var. Benim oğlum bu çocuktan çekiniyor (nedenini sorduğumda iri yapılı olduğunu söylüyor, aslında hafif toplu ve oğlumdan kısa boylu, yapısal olarak büyük farkları yok ancak anladığım kadarıyla baskın bir çocuk, benim oğlum da korkak yapılı bir çocuk değil ama çekindiği 1-2 çocuk arasında bu çocuk da var) Oğlumla ve diğer bazı çocuklarla ara ara yükseliyorlar, çocukta vurma, sözle ezme vb. durumlar olabiliyor. Oğlumla çocuk aynı arkadaş grubundalar ve grupları 5-6 kişilik, oğlum zaman zaman çocuğun hareketlerini anlatıp gülüyor, baktığınız zaman bir iyi bir kötüler ancak temelde oğlum bu çocukla çok arkadaş olma taraftarı olmasa da aynı gruptaki diğer arkadaşlarindan uzak kalmamak için sineye çekiyor gibi hissediyorum. Bu çocuğun can acıtma, sözlü şiddet eylemlerinden annesine bahsettim, kendisini arayarak oğlunu uyarmasini rica ettim. Göründüğü kadarıyla anlayışlı bir kadın, 2 konuşmamızda da çocuğunu uyaracagini söyledi ve haber verdiğim için teşekkür etti. Bu defada çocuk oğluma gelip "ana kuzusu" demiş. Birgün okula gittiğimde çocuğu güzellikle uyardım ama oğlum da dahil gruplarındaki tüm çocuklara güzel telkinlerde bulundum..(birbirinize vurmayın, kötü söz söylemeyin vs vs gerçi çocuk beni çok tınlamadi hep uzaklaşmaya çalıştı vs.)
Şimdi bir süredir bu çocuğun oğluma ve bazı çocuklara cinsel organını sürttüğünü (oğlumun tabiriyle, gelip vücudunu dayama şeklinde) öğrendim. Öğrenir öğrenmez de sınıf öğretmenlerini arayıp durumu anlattım. Oğlumun ismini vermeden çağırıp genel bir uyarı yapacağını söyledi, bir de bu çocuğun üzerinde rehberlik olarak çalışıldığını (detay bilmiyorum) Bu birkaç günlük zaman zarfında sınıf öğretmeni bir konuşma yaptı mı henüz bilmiyorum. Ama kendim daha işe yarayacak bir çözüm bulmak istiyorum. Anneye böyle bir konuyu direk söylemeli miyim yoksa sınıf öğretmeni aracılığıyla rehberlik ile mi görüşsem. Hassas da bir durum ancak çocuğumu da duygusal ve bedensel olarak korumak istiyorum, olumsuz etkilenmesini istemiyorum. Diğer tarafta hiperaktif olduğunu bildiğim bir çocuk var, incitici olmak da istemiyorum. Bu konuda tecrübeli veya uzmanlığı olan arkadaşlar ya da öğretmenlerimiz nasıl bir adımın daha doğru olacağı konusunda belki yorum yaparlar dedim. Okul sona eriyor, acaba 6.sinifta bu sorunlar çözülmüş olur mu diye düşünüyor ve umuyorum. Sınıflarındaki ortam ve çocuklar genel olarak uyumlu ancak bu çocukla ilgili bir sorun var ve çözülmesi lazım. Bu arada bu konuda başka bir şikayet var mı diye 1-2 anneyle daha görüşeceğim. İkilemde kaldığım konu; anneyle iletişime devam mı edeyim yoksa direk rehberliğe mi taşıyayım. Anneyle çözemez isek konuyu her halükarda sınıf öğretmeni eşliğinde yine rehber öğretmene taşıyacağım ama anneyle konuşmadan (çünkü daha önceki konularda ilerleme sağlayamadık) rehber öğretmene mi gitmeliyim. Annenin çocuk üzerindeki etkisi okul kadar etkili olmayacaktır diye düşünüyorum. Dışardan değerli görüşlerinize ihtiyaç duyuyorum. Teşekkürler
İkincisi bu genel uyarı yaparak geçecek bir durum değil. Çocukta dürtüsellik va belli ki. Öğretmeninizin direk psikolojik danışmana götürmesi gerekiyordu konuyu, o götürmediyse siz götürün. Aileyi doğru bir şekilde yönlendirecektir.