Çerkes adetleri böyle mi?

Valla gülüm ben dogrusu şaşırmadım çerkeslerin adetleri cok ağırdır biliyorum,cokta modernler,düğünlerde falan kızlı erkekli oynayip flortlesmeler muhabbetler vs de oluyor ama mesela,bir çerkes arkadasim babasiyla samimî değildi. Ayıpmış galiba..adam kızlarına sadece merhaba iyi aksamlar vs diyordu. Ya da görürse yolda el sallıyordu . Yani senin çocuğun var ama evde ayni odada muhattap olmuyorsun kızınla. Düşünsene cok garip yaaa Kız istemeye gelince mesela kahveleri kız yapmaz. Evde baska biri yapar. Ancak gariptir ki,bir başka çerkeste babasiyla cok samimiydi. Yine cerkes erkek bir arkadasim,cerkes dışında evlenmem diyordu
Ayni şekilde bi arnavut gelini de kapida ayakta duruyordu bak bu adet onlarda da varmis. Hic oturmuyordu kaynana kayınbaba yanında. Sadece hizmet ediyordu,ama cok deger veriyorlardi su anlamda geline birsuru mucevher,pahali paltolar vs. Sizinkilerde bu da yok herhalde.ya cok zor bi durum..napcaksin?
Bu kadar adeti yaşatan aileler oldugunu duyunca şaşırıyorum.
Mesela eski dogulularda çocuğunu ,babasının önünde sevmek falan ayıptı. Kucagina almazlardi simdi torunlariyla geziyorlar ediyorlar. Bunlar cok gelenekci aileymis sizinkiler.
Sen cok yıpranırsın bu sekilde ama cok zor

Benim sevgilim ve baba tarafı neredeyse tüm sülale çerkes. Yazdıklarınızın aksine en çok kadına ve evlilik birliğine değer veriyorlar. Sevgilimin annesi ve babası boşandı yıllar önce fakat yaşlı aile büyüklerine söylemiyorlar ayıp karşılanacağı için. Hani sadece sofrada eşinize şundanda ye dediniz diye ayıplansanız, sebebi genelde yemeği kadın yapıyorsa sofrada ise erkekler eşine servis yaparlar. Örf ve adetleri uygulanması alışageldik değil ve zor fakat kadına değersiz hissettirmezler zorluğu buradan değil alışageldik olmayan usüllerden gelir. ( örneğin size saygısızlık gibi gelmeyen bir şeyin onlar tarafından çok büyük saygısızlık gibi görülebilir ) yani bu sofrada yaşanan olay en fazla adet bilmemenize yorulabilir, size kızıp azarlamışlar. Ailede yeni evlenenler oldu ve gelinler çok kıymetliydi ne isterlerse o şekilde yapıldı, düğün vs... Bence her aile gibi o ailenin adetleride kendilerine eğitimlerine coğrafyasına vb. şeylere göre harmanlanmış, ortaya böyle bir şey çıkmış.

Bizde çerkez değiliz kürtüz. Kürtlerin genelinde böyle kayinbaba ve büyük kayinlarinin yaninda yemek yenilmez. Gerci artik kimse umursamıyor eskiden öyleydi bizimde sadece babamin yaninda yemezlerdi bir saygi göstergesi olarak bilinir. Abim,ablam çocuklarını babamin yaninda sevmezdi. Ben öyle değildim ama. Babam zaten yiyin,konuşun saygi öyle olmaz derdi yinede yengelerim çekinirdi. Evlendiğim de bende öyle yaptim ilk günler kayinbabam bizde öyle bir şey yok otur sofraya kizim demişti. Herkesin bir gelenek gorenegi vardir. Çoğu yerde devam ediyor bunlar. Hatta bizimkilere göre komik bir olay var annemin. Bir düğünde karni çok acıkmış amcalarim da sofradaymis annem gitmis oturup yemiş karni doyduktan sonra aaa abi sizde mi burdayiz hiç görmedim kusura bakmayın demiş amcamlarda baka kalmış.

Bu ne ya. Bende çerkesim ama bu adetler milatta kaldı. Babaannem bile yapmazmıs anneme bu kdr. Sadece babamın babaannemlere gittigimizde bizi sevmezdi annem başka odada babam başka odada olurdu. Size gözdagı veriyolar bence. Kızına yapılmayan adetler size niye yapılıyo. Hepmi yanyanasınız. Kocanında erkekligimi tutmuş. Adetler olmazmıs o zaman he heee. Siz kötüsüne çatmışsınız ama eskiden cok agırmış sartlar gelin olmazk zormuş. Kapı arkasında beklerlermiş. Yemegi en son yerlermiş. Misafir eksik olmazmıs. En son yatarlarmış mış mış.

Ay anneniz zeki kadinmis koptum

İşiniz zor allah sabır versin

Yanliz annesinin babasinin adeti değil, eşinin adetide. Eşin istese karşi gelebilirdi ama yapmiyor. Pisirii. Seni ezdirerek ego kasiyor.

Yaş tahminen 20-22 yaş arasi. Hayati öğrenmeden, ilk göz açtiğin çocuk ile evlendin. Genç ve tecrübesizsin diyede sonuna kadar kullanip eziyorlar seni.

Bir 2-3 sene sonra artik siniri yipranmiş, yorulmuş bir kadin olursun. Saygi görmediğin yerde elbette sevgide kalmaz. Umarim bir çocuğun olmaz, 10 kat daha yipranirsin çünkü.

bir insan bir kadın kendine bu saygısızlıkları nasıl yaptırır ?

insanın kendine saygısı yoksa hiç kimsenin saygısı olmaz.

E yapma herkesin içinde görümcenin niye yapmadığını sor. Yahu eski adetlere girersek gelin evlenince 3 gün konuşmazmış hangi devirde yaşıyoruz.

Adetlerin abartısı neye göre kime göre? Bir İngiliz içinde bayramda el öpmek gariptir hatta aşırı gelebilir ne alaka el öpmek falan diye. Bizim adetlerimiz de böyle

Gelinin köle olduğunu savunuyormusun yani? Oturduğun pozisyon, saygi ile ne alaka? Gelin niye normal bir şekilde koltukta rahat oturmasin? Erkek niye çocuklarini anne baba yaninda sevmesin?

Ve evet el öpmek ayirten pek hijiyenli değil ama en azindan köle muamelesi değil.

gidin kanepe de yukarı tarafa oturun kaş göz yaparsa herkesin için de anne gelmemi istemiyorsanız açık açık söyleyin gelmem deyin. eşinize de bir güzel ayar verin ben hizmetçi değilim el pençe divan duramam diye

Yıl olmuş 2019; adet mi kalmış, gelenek mi kalmış allah aşkına? Yok yere kendinizi ezdirmeyin kimseye. Çok adet gütmek isteyen kendi kökeninden gelin alırdı oğluna.

kONU S
Evet Cerkeslerde saygi cok onemlidir.sadece buyuge degil kucuklerede saygi gosterilir.
Benim babaannem odaya kucuk bir misafir cocuk bile girse ayaga kalkar mesela.
Konu sahibinin anlattığı şeylerin hangisi saygıyla ilgili ki. Hepsi saçmalık yobazlık kendini bilmezlik. Gelin kanepeye oturmayacak ne demek , sandalyeye oturcak ne demek. Kayınbabayla aynı masada yemek yememek demek ne demek. Kayınbaba zıkkımın dibini yesin o zaman. Bu aşağılık kopmleksi aşağılık hareketlerdir .Çerkezler saygıyı çok yanlış anlamış .

Diyelim ki adetleri böyle, sizi insan yerine koymayan, boynu zincirli eski zaman köleleri gibi nerede oturacağınıza bile karar verebilen insanların adetlerine uymamanız gerektiğini görecek muhakeme yeteneğiniz yoksa, keşke evlenmeseydiniz ya. Ve en azından sıkı sıkı korunun lütfen de, böyle bir aileye bir de çocuk kurban etmeyin. Şu yazdıklarınız benim insanlık gururuma dokundu cidden, utanç hissettim. Adetleri böyle mi kısmını bırakın da, bana insanca muamele etmeyen, kendilerini benden üstün gören bu insan müsveddeleriyle ne işim var kısmını düşünün. Adetmiş, şey ederim öyle adete diyemiyor musunuz cidden ya? Bu kadar absürt olaylara uyum göstermeye çalışma kafasını cidden anlayamıyorum.

Adetlerin abartısı neye göre kime göre? Bir İngiliz içinde bayramda el öpmek gariptir hatta aşırı gelebilir ne alaka el öpmek falan diye. Bizim adetlerimiz de böyle
gerçekten bu saçmalıkları savunuyor musunuz. O zaman inşallah köleliği amaaaan adetlerini tam manasıyla yapan bir aileye gelin gidersiniz.

Bende bunlari savunmuyorum zaten.eski donemin saygi anlayisi onlara gore boyleymis demekki.
Uygulamasi 2020 ye kadar devam etmesede olurmus..
Daha oncede yazdigim gibi annem turkken bu adetleri anneme uyguladiklari halde,eltileri cerkesken uygulamamislar.

Biraz dis gecirme durumu var.o yuzden is konu sahininde bitiyor.
Biraz sesini cikaracak ..

Bunun çerkeslikle ilgisi yok ki
Doğuda bir köye gitmiştim durum aynen anlattığınız gibiydi
Sofrada erkek yemek yerken kadının oturup yemek yemesini büyük ayıp olarak karşılıyorlardı
Bu sadece kadını ikinci sınıf görmekle alakalı bir konu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…