- 6 Şubat 2018
- 11.205
- 14.571
- 298
Bizde çerkez değiliz kürtüz. Kürtlerin genelinde böyle kayinbaba ve büyük kayinlarinin yaninda yemek yenilmez. Gerci artik kimse umursamıyor eskiden öyleydi bizimde sadece babamin yaninda yemezlerdi bir saygi göstergesi olarak bilinir. Abim,ablam çocuklarını babamin yaninda sevmezdi. Ben öyle değildim ama. Babam zaten yiyin,konuşun saygi öyle olmaz derdi yinede yengelerim çekinirdi. Evlendiğim de bende öyle yaptim ilk günler kayinbabam bizde öyle bir şey yok otur sofraya kizim demişti. Herkesin bir gelenek gorenegi vardir. Çoğu yerde devam ediyor bunlar. Hatta bizimkilere göre komik bir olay var annemin. Bir düğünde karni çok acıkmış amcalarim da sofradaymis annem gitmis oturup yemiş karni doyduktan sonra aaa abi sizde mi burdayiz hiç görmedim kusura bakmayın demiş amcamlarda baka kalmış.Peki yemek neden yenmez
Bunu çok mantıksız buluyorum işte.
Örneğin ben rahmetli kayınpederimle güle konuşa yemek yerdim.(çerkes değiliz,iki ayrı milletteniz eşimle)
Hastalandı elimle yemek yedirdim.
İnsaniz ya hepimiz,başka özel ihtiyaçlar karşılanmıyor ya,yemek yani,sosyal ve insanı bir olay.
Bizde çerkez değiliz kürtüz. Kürtlerin genelinde böyle kayinbaba ve büyük kayinlarinin yaninda yemek yenilmez. Gerci artik kimse umursamıyor eskiden öyleydi bizimde sadece babamin yaninda yemezlerdi bir saygi göstergesi olarak bilinir. Abim,ablam çocuklarını babamin yaninda sevmezdi. Ben öyle değildim ama. Babam zaten yiyin,konuşun saygi öyle olmaz derdi yinede yengelerim çekinirdi. Evlendiğim de bende öyle yaptim ilk günler kayinbabam bizde öyle bir şey yok otur sofraya kizim demişti. Herkesin bir gelenek gorenegi vardir. Çoğu yerde devam ediyor bunlar. Hatta bizimkilere göre komik bir olay var annemin. Bir düğünde karni çok acıkmış amcalarim da sofradaymis annem gitmis oturup yemiş karni doyduktan sonra aaa abi sizde mi burdayiz hiç görmedim kusura bakmayın demiş amcamlarda baka kalmış.
İşiniz zor allah sabır versinMerhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Biz hep evliliğimizin hayalini kurduk 5 sene boyunca sırf annesinin babasın adetleri yüzünden ayrılmak istemiyorum annesi çok şeytanlık yapıyo eşimde çok düşkün annesine ben annesinden biraz uzaklaşsın istiyorum
HistÇocukları olmadan önce ne diye sesleniyormus
Adetlerin abartısı neye göre kime göre? Bir İngiliz içinde bayramda el öpmek gariptir hatta aşırı gelebilir ne alaka el öpmek falan diye. Bizim adetlerimiz de böyle
Konu sahibinin anlattığı şeylerin hangisi saygıyla ilgili ki. Hepsi saçmalık yobazlık kendini bilmezlik. Gelin kanepeye oturmayacak ne demek , sandalyeye oturcak ne demek. Kayınbabayla aynı masada yemek yememek demek ne demek. Kayınbaba zıkkımın dibini yesin o zaman. Bu aşağılık kopmleksi aşağılık hareketlerdir .Çerkezler saygıyı çok yanlış anlamış .Evet Cerkeslerde saygi cok onemlidir.sadece buyuge degil kucuklerede saygi gosterilir.
Benim babaannem odaya kucuk bir misafir cocuk bile girse ayaga kalkar mesela.
gerçekten bu saçmalıkları savunuyor musunuz. O zaman inşallah köleliği amaaaan adetlerini tam manasıyla yapan bir aileye gelin gidersiniz.Adetlerin abartısı neye göre kime göre? Bir İngiliz içinde bayramda el öpmek gariptir hatta aşırı gelebilir ne alaka el öpmek falan diye. Bizim adetlerimiz de böyle
Bende bunlari savunmuyorum zaten.eski donemin saygi anlayisi onlara gore boyleymis demekki.kONU S
Konu sahibinin anlattığı şeylerin hangisi saygıyla ilgili ki. Hepsi saçmalık yobazlık kendini bilmezlik. Gelin kanepeye oturmayacak ne demek , sandalyeye oturcak ne demek. Kayınbabayla aynı masada yemek yememek demek ne demek. Kayınbaba zıkkımın dibini yesin o zaman. Bu aşağılık kopmleksi aşağılık hareketlerdir .Çerkezler saygıyı çok yanlış anlamış .
Bunun çerkeslikle ilgisi yok kiMerhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?