Çerkes adetleri böyle mi?

İnsanları çerkes vs diye ayırmıyorım ama çerkes bi arkadaşım bu dediğin saçmalıkların eskiden olduğunu anlatmıştı. Tanıdığım çerkeslerde nasıl desem kafa biraz kırık gibi. Sana dayattıkları şey resmen saçmalık bu ne cahillik

Ben inadına gider kanepeye otururdum
Eşim bir şey diyecek olsa bizde geline önem verilir çocuk gibi sandalye tepesinde oturtulmaz çok ayıp karşılanır
Bunu yapana dünyanın lafı söylenir derdim
Hoş bunu daha ilk bu saçmalıklar size söylendiğinde yapmalıydınız
siz beş yıldır aman ağzımızın tadı bozulmasın diye orada ses çıkarmadığınız için eşinizin 5 gram değişeceğini sanmam

ben cerkezim ve çok net diyorum çerkeslere gelin olunmaz.
bildiğin köle.
neyse ki kürtle evlendim de kırdım zinciri

Çerkes'den kız al , Çerkes'e kız verme derler.Bu arada annem de Çerkes ama böyle adetleri yok.Taaa annemin babası , dedesi zamanında filan böyleymiş , anneannem anlatırdı.

İnsanları çerkes vs diye ayırmıyorım ama çerkes bi arkadaşım bu dediğin saçmalıkların eskiden olduğunu anlatmıştı. Tanıdığım çerkeslerde nasıl desem kafa biraz kırık gibi. Sana dayattıkları şey resmen saçmalık bu ne cahillik
ben cerkezim ve çok net diyorum çerkeslere gelin olunmaz.
bildiğin köle.
neyse ki kürtle evlendim de kırdım zinciri

Ben kesinlikle milliyetçi bir insan değilim, ne çerkesim diye övünürüm ne türküm diye, ama ülkemi çok seviyorum.

Ona rağmen böyle genellemeler çok rahatsız ediyor.

Keşke KK 'da konu açanların eşleri babamın 10 da 1 i kadar olabilirselerdi, annem kadar sevilip sayılsaydı.

Kürt çerkesden iyidir, yok kafaları kırık vs hiç olmamış.

Mihail Zoscenko Mihail Zoscenko da ve ben de bu kültürün içinde büyümüş insanlarınız. Son derece güzel bir hayatım oldu. Ailem, kuzenlerim, amcamlar, kocaman bir aileydik biz. Herkesin çevresi kendisini bağlar, dünyanızı kendi gördüğünüz ile sınırlı tutmayın.

Ben kesinlikle milliyetçi bir insan değilim, ne çerkesim diye övünürüm ne türküm diye, ama ülkemi çok seviyorum.

Keşke KK 'da konu açanların eşleri babamın 10 da 1 i kadar olabilirselerdi, annem kadar sevilip sayılsaydı.

Mihail Zoscenko Mihail Zoscenko da ve ben de bu kültürün içinde büyümüş insanlarınız. Son derece güzel bir hayatım oldu. Ailem, kuzenlerim, amcamlar, kocaman bir aileydik biz. Herkesin çevresi kendisini bağlar, dünyanızı kendi gördüğünüz ile sınırlı tutmayın.
Benim tanıdıklarım öyle ama , ben kendi görüşümü belirttim alınacak birşey yok. Bende insanları o şekilde ayırmıyorum. Genelleme yapmadım bu kadar alınacak ne var ki?

bazı gerçekler vardır.
adetleri gerçekten ağır.
genel olarak bu böyle.
ben çerkez kızı olarak el üstünde tutuldum.
fazlaca değer gördüm.
ama annem ve yengem için durum çok farklıydı.
babanın ailesi bir çerkez köyünde yaşıyor genel olatak gelinlerin hali aynıydı.
kürtler için de aynı şey söylenebilir.
ama benim eşimin ailesi bambaşka bir yapıya sahip.
eşim de keza oyle.
Allah bin kere razı olsun hepsinden.

Benim tanıdıklarım öyle ama , ben kendi görüşümü belirttim alınacak birşey yok. Bende insanları o şekilde ayırmıyorum. Genelleme yapmadım bu kadar alınacak ne var ki?
Bilmem ki... galiba babamın vefatın berinden beri hassaslaştım. Onların jenerasyonu gerçekten milliyetçiydi, türkçe bile konuşulmazdı, çerkes olmayana kız verilmezdi vs. ama rüya gibi bir çocukluk yaşadım ben. Annem de bizler de çok mutluyduk. O yüzden sanki böyle cahil, eşini ezen insan yerine koymayan adam imajı babama hakaret gibi geliyor sanırım.

Kürtle evlenip kurtulduğunu söyleyen arkadaşda hangi çerkeslerden bilmiyorum, ama biz de aksine kadın baskın. Babannemin sözü dedemden ağırdı ailede.

bazı gerçekler vardır.
adetleri gerçekten ağır.
genel olarak bu böyle.
ben çerkez kızı olarak el üstünde tutuldum.
fazlaca değer gördüm.
ama annem ve yengem için durum çok farklıydı.
babanın ailesi bir çerkez köyünde yaşıyor genel olatak gelinlerin hali aynıydı.
kürtler için de aynı şey söylenebilir.
ama benim eşimin ailesi bambaşka bir yapıya sahip.
eşim de keza oyle.
Allah bin kere razı olsun hepsinden.
İşte genellememek lazım. Kalıplara sokulmamalı. Ne güzel, mutluluğunuz daim olsun inşallah.

Bilmem ki... galiba babamın vefatın berinden beri hassaslaştım. Onların jenerasyonu gerçekten milliyetçiydi, türkçe bile konuşulmazdı, çerkes olmayana kız verilmezdi vs. ama rüya gibi bir çocukluk yaşadım ben. Annem de bizler de çok mutluyduk. O yüzden sanki böyle cahil, eşini ezen insan yerine koymayan adam imajı babama hakaret gibi geliyor sanırım.

Kürtle evlenip kurtulduğunu söyleyen arkadaşda hangi çerkeslerden bilmiyorum, ama biz de aksine kadın baskın. Babannemin sözü dedemden ağırdı ailede.
Zaten bütün çerkesler böyle, bütün kürtler böyle gibi bi genelleme yapılamaz asla. Bu çok sığ bi görüş olur. Sadece ben normal olanına denk gelemedim, benim deneyimim bu yönde oldu :)

Siz ve aileniz eminim mükemmel insanlarsınızdır. Allah rahmet eylesin, babanız yattığı yerde dinlensin inşallah.

Aynen öyle ama eşime anlatamıyorum bunu hep ezmeye çalışıyolar görümcemde öyle davranıyo sen gelinsin sen yapacan ben izleyecem seni diyo bende bişey diyemiyorum hep sessiz kalıyorum sonradan çok içime oturuyo
Böyle sessiz kaldığın için çok rahat bir şekilde eziyorlar seni. herkesin adeti geleneği vardır ama bu kadarı fazla bu gelenek değil, gelin ne de olsa el kızı diye hizmetçi gibi davranan zihniyeti anlamıyorum. Sen o evin hizmetçisi değil gelinisin, hatta artık seni kendi kızları gibi görmeleri gerekir. Tavrını koymadığın sürece bu böyle devam eder. Birde eşinizin baş başa ikin iyi davranması mutlu olmak için yeterli değil en önemlisi ailesinin başka insanların yanında nasıl davrandığı. Eğer bu durumun değişmesini istiyorsan senin değişmen kendini ezdirmemen lazım

+1
Ben de bu kültürde büyüdüğüm için kendimi şanslı addederim, burada işin geyiğini yaptık bir bakıma. Düzgün medeni insanlar olmayı değerli olmayı öğrettiler özgür yetiştirdiler sağolsunlar. Türkiye'nin hangi yerinde kadın-erkek günlük hayatta bu kadar iç içe büyür, genç kızlar erkekler sabahlara kadar birlikte vakit geçirir birbirine güvenir ve nahoş hiç bir olay olmaz? İnsani değerleri fazlaca aşıladılar, gerçi -hiç evirip çevirmeyeceğim- çıkarcı olma, saygılı vefalı bir insan ol diye kafamıza vura vura öğrettikleri için hayatta epey zorluk da çektim, çünkü böyle kaygıları olmayan büyük bir çoğunluk da var kim ne derse desin. Burada konu adet vs diye şekilcilikle ele alınıyor, bizde de elbet iyiler var kötüler var belki yazanlar kötülere denk geldi bilemem. Dünyada olduğu gibi bizde de var yozlaşma ahlaki erozyon, maalesef. Yine de çerkesler ülkedeki müslüman azınlıklar içinde mantalite olarak en medeni topluluklardan biridir, böyle forum sayfalarında verilen örneklerden ziyade aralarında bir 10 yıl geçirmiş bir insan bunu kolaylıkla anlayacaktır.

Bu dediğiniz adetleri annemin bir arkadaşından duymuştum.
O teyze derdi ki "Çerkes erkeği zordur, Çerkesden kız al ama Çerkese kız verme "
Önünde iki seçenek ya alışmaya çalışacaksın ya da ben yapamıyorum deyip boşanacaksın.
Sonuçta öyle büyüyüp yetişmişler değiştiremezsin bu görüşü.

Back