Çerkes adetleri böyle mi?

bazı gerçekler vardır.
adetleri gerçekten ağır.
genel olarak bu böyle.
ben çerkez kızı olarak el üstünde tutuldum.
fazlaca değer gördüm.
ama annem ve yengem için durum çok farklıydı.
babanın ailesi bir çerkez köyünde yaşıyor genel olatak gelinlerin hali aynıydı.
kürtler için de aynı şey söylenebilir.
ama benim eşimin ailesi bambaşka bir yapıya sahip.
eşim de keza oyle.
Allah bin kere razı olsun hepsinden.

Bu yazınıza katılıyorum.
Çerkes geliniyim.
Kız çocukları aşırı değerli.
Bu konuda gerçekten söylenebilecek asla bir şeyim olamaz.
Çok deger veriyorlar evlatlarına.
Kızlara daha başka bir düşkünler.
Ama söz konusu gelin ise orada durum değişiyor.
Senin kendi kızları kadar özgürlüğün söz konusu olamıyor.
Gelinsin sen deniliyor.
Ha tüm çerkeslerde aynı değildir elbette.
Ama genel olarak gözlemlediğim eşimin ailesinde bu idi.
Modernler evet.
İleri görüşlüler evet.
Geç evlenirler evet.
Kız erkek ayrımları yoktur herkes eşittir.

Çerkeslerin adetleri zordur. Bizim komşumuz çerkesdi kayınpederinin yanında hiç konuşamazdı. Çocuklarını sevemezdi ve aynı evde yaşıyorlardı. Bu bahsettiğim kadın şu an 60 yasındadır kayınpederini siz düşünün.. eskiler uygulamıştır adetlerini ama artık uygulayan yok. Bu bahsettiğim ailenin yeni nesil gelinlerine bunlar uygulanmıyor mesela

ben olsam gittiğim yerde koltuğa bile oturamayacaksam o eve gitmezdim.

eşim çok kızar, kavga ederiz, onun için gideyim ben diye düşünseydim de gider diğer odada koltukta otururdum.

adet-gelenek-görenek sözleri midemi bulandırıyor resmen, madem çerkes adetleri böyleymiş kendileri uysunlar, sen çerkes değilsin yapmak zorunda da değilsin bence.

kONU S

Konu sahibinin anlattığı şeylerin hangisi saygıyla ilgili ki. Hepsi saçmalık yobazlık kendini bilmezlik. Gelin kanepeye oturmayacak ne demek , sandalyeye oturcak ne demek. Kayınbabayla aynı masada yemek yememek demek ne demek. Kayınbaba zıkkımın dibini yesin o zaman. Bu aşağılık kopmleksi aşağılık hareketlerdir .Çerkezler saygıyı çok yanlış anlamış .
Çerkez değil çerkes. Ayrıca bu son cümleyi hiç beğenmedim.

Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim var 🤦🏻‍♀️ Fikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Uygulama. Evcil hayvan misin sen? Bu adamla bile bile evlendiysen sende sorun var. Bilmeden evlenip dediklerini yapıyorsan yine sende sorun var. Kendine bu muameleyi nasıl hak görüyorsun.

Çerkes adetlerinin özü mesafedir, bazı bahsettikleriniz, sofraya oturmamak vs. artık çok da uygulanan şeyler değil ama genel bir mesafe mevcut bir çok Çerkes adetinde pratiğinde. Aslında o mesafe doğru şekilde kurulabilirse burada görebileceğiniz bir çok soruna aile, kaynana, kp odaklı soruna panzehir olabilir. Ama sizin eşiniz ve aileniz altınları alarak o mesafeyi epeyce bozmuşlar...

Çok samimiyet seven, en iyi koltuk benim hakkım, çocuğumdan bol bol herkese bahsetmeliyim diyen birisi iseniz zorlanabilirsiniz. daha mesafeli, daha az bencildir Çerkes adetleri.

sandalye vs dikkat etmiyorum misal ama baş köşeye de geçip oturmuyorum bir Çerkes olarak. Neyi ne kadar yapacağınız size kalmış bir karar olacaktır nihayetinde. Ben bilmiyorum ki onları der çıkarsınız işin içinden. Onlar siz aileye yeni girdiniz diye de biraz abartıyorlardır belki.

Hanımlar,
belki çevrenizde görüp şahit olduklarınıza göre yorum yapıyorsunuz ama tabiri caizse sitede 72 millet kadınız, çerkes de var, laz da, kürt de, pomak da, herkesin geleneği adetleri farklı, bize ağır gelebilir, mantıklı bulmayabiliriz ama eleştireyim derken aşağılamayın lütfen.

Merhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim var 🤦🏻‍♀️ Fikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Çerkez gelini gibi ayakta durma gel otur derler bizim oralarda. Buradan geliyor demekki lafın kaynağı.

çerkesim ve evet bizde de sandalyeye oturıyorlar.biraz garip ama dogru.ancak diğer yazdıklarınızın hepsi eşinizin davranışları kusura bakmayın.

Bunun çerkeslikle ilgisi yok ki
Doğuda bir köye gitmiştim durum aynen anlattığınız gibiydi
Sofrada erkek yemek yerken kadının oturup yemek yemesini büyük ayıp olarak karşılıyorlardı
Bu sadece kadını ikinci sınıf görmekle alakalı bir konu

Aynısını bir arkadaşım anlatmıştı.
Telefonda babamla konuşmamı duyup çok garipsemişti. "Nasılsın, iyi misin, şunu bunu yaptın mı" vs diye normal bir konuşmaydı.

"Biz babamızla asla böyle konuşmayız. Babamız, abimiz diğer odadan bile gelmiş olsa ayağa kalkarız. Misafir varsa yemek yeneceği zaman önce erkekler ve misafirler yer, kadınlar en son yer. Kadınlar asla eşlerinin yanına oturmaz" vs bir sürü şey anlatmıştı.
Dinlerken bile içim daralmıştı.

Özbek başka bir arkadaşım da aile içinde birbirimize "sen" diye hitap etmemizi garipserdi. Çünkü onlarda herkes birbirine ve küçük kardeşler abla ve abilerine bile "siz" diyorlardı.

Şimdi bu geleneklerle büyüyen insanlar için bunlar normal olabilir.
Ama evlilik yoluyla kendini böyle adetlerin içinde bulan insanların bunlara uyum gösterme çabasını anlamıyorum.
Sanki saraya gelin gitmiş de "neyleyelim ki kaderimiz böyleymiş, 1000 yıllık nizamı ben mi değiştireceğim" diye boyun büküyor.

Forumda çerkes birileri varsa kusura bakmayın ama o kadar saçma adetleri var ki.Yakın koz arkadaşımı istemeye gelecekleri zaman çocuğun babası gelirse çocuk gelemiyormuş.Çocuk babası ve dedesi yanlış hatırlamıyorsam aynı odada kalamazmış.Birisi mutlaka o ortamdan ayrılacakmış vs.
Hayatımda bundan daha saçma şey duymadım.Düşünsenize çocuk kız istemeye gidemiyor.
Kaçıncı yüzyıldayız allah aşkına.

Evlenilmeyecek adamlar listesinde 1 numara annesinin sözünden çıkmayan erkektir. Bekar arkadaşlara duyurulur.

Çerkes dedi mi kaç. Babam çerkes ve sülalesini anlatmak istemiyorum.

Kızlar ne olursa olsun, aman diyim şu ''ANNECİ'' erkeklerle evlenmeyinnnnn....

Bu nedir ya.. Bunun üstüne bir de adetleri çıkmış. Resmen kölelik... Allah sabır versin sana. Bu kadar gelenekselci olan bir aile hayatta değişmez....

Kızlar ne olursa olsun, aman diyim şu ''ANNECİ'' erkeklerle evlenmeyinnnnn....

Bu nedir ya.. Bunun üstüne bir de adetleri çıkmış. Resmen kölelik... Allah sabır versin sana. Bu kadar gelenekselci olan bir aile hayatta değişmez....
Anneci olmaması için uğraşcam ama ne yapcağımı bilmiyorum😔

Vallahi bacım eşinin kolay kolay değişeceğini sanmıyorum. Anlattığına göre aşırı gelenekselciler. Ya artık dayanamadığını belirtip resti çekeceksin ve ailesine fazla gidip gelmeyeceksin bu sorunları yaşamamak için ya da böyle devam edeceksin.

Konuşmayı anlatmayı dene bakalım. En azından evlenmeden önce sana böyle anlatmadığını, neden şimdi böyle davramndaığını ve böyle giderse mutlu olamayacağınızı bilsin.

Güzel kardeşim, böyle bir durumdan ancak iki şekilde kurtulabilirsin aklıma başkası gelmiyor:
1. Bu kadar naif olma biraz dişli ol diyeceğim ama bu da yapı biraz, üstelik yaşın küçük ve karşındaki yaşlı bir kurttur (valideanım)
2. Boşanmayı da göze alarak rest çekmek ve eşinin yanında olup olmayacağını görmek. Herşey eşinde bitiyor aslında

merhaba, benim babam da çerkes.. ablam ilk doğduğunda babam dedemin yanında ablamı eline bile almıyormuş.. çok değişik adetleri var gerçekten ama anneme pek sökmemiş adetleri :) bende babamın kültürünü tanıyayım diye bi şenliklerine katılmıştım.. tartışıp döndüm eve ve babama '' hayatımdaki tek çerkes sensin, diğerleri uzak dursun benden dedim..

Güzel kardeşim, böyle bir durumdan ancak iki şekilde kurtulabilirsin aklıma başkası gelmiyor:
1. Bu kadar naif olma biraz dişli ol diyeceğim ama bu da yapı biraz, üstelik yaşın küçük ve karşındaki yaşlı bir kurttur (valideanım)
2. Boşanmayı da göze alarak rest çekmek ve eşinin yanında olup olmayacağını görmek. Herşey eşinde bitiyor aslında
Rest çeksem eşim yanımda olmaz diye çok korkuyorum göze alamıyorum boşanmayı annesinden uzaklaşması için başka yol yok mu ya😔

Back