- 1 Ağustos 2014
- 8.810
- 12.560
Biz 6 kardeştik, sadece babam calisiyordu. 6 cocuk ve anne baba 8 kişi doysun diye az peynir zeytin bol ekmek yemekten obez olduk abartmiyorum.
Simdi totomu yirtiyorum ta o zamanlardan gelen gobegimi eritmek icin.
İşsiz, parasiz, kuru ekmege talim etmek zorunda kalan, mutsuz, yeterli beslenemeyen, parasizliktan aşik olup evlenemeyen
Ama genç bir toplum olmak tercih edilesi mi?
Avrupa'da yaşli nüfus fazla, evet, ama insanlar kaliteli yasiyor, tiklim tiklim üst üste otobuse binmiyorsun. Ben erasmusla avrupaya gittim oradaki deneyimimden yola cikiyorum, istatistiksel veri incelemedim yani. Ne gorduysem o.
Kaldi ki cocuk dogurmak kadin vücudu için tam bir yıkımdır. O dönemde de cok cok iyi beslenmek gerekiyor. Komsumun üç çocugu var 33 yasinda ve agzinda diş kalmamis her hamilelikte üçer beşer kaybetmiş dişlerini.
Dogurmayin ey kadinlar, biraz da kendinizi düşünün.
Ne tepki gelirse gelsin valla bunlar da benim dusuncelerim.
Yalniz biz burada cocuklarin her istedigini almaktan ziyade, cocuklarin mamalarini ''alabilmekten'' konusuyoruz. Örnegin eşim 1500 lira maas aliyor, 500 kira, 400 lira az once bebek icin aylik hesap yazmis arkadaslar. 600 lira kaliyor, bununla cep tel faturasi, elektrik, su, dogalgaz ki kisin bebekli evde kendimizde oldugu gibi tasarruf edelim diye en kisik ayarda açamayiz ve kendimiz icin suan gunduz kapatiyoruz kombiyi, bebek olsa kapatamazdik. Ee sen calis dersen ben suan iş ariyorum ama bebek olunca nasil calisayim?Bu konuda Cumhur Başkanına katılıyorum. Allah ın büyüklüğüne inanmayanlar şartların elverişsizliğinden yakınabilir. Çevremde çok görüyorum maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları gerçekten iyi yerlere gelebiliyor. Tam tersi zengin ailelerin çocukları koca serveti eritebiliyor. Rızık tamamen Alllah ın güvencesinde. İnsanın çabaları pek az şeyi değiştiriyor.
Ayrıca bence , çocuğu yokluk içinde yetiştirmek kötü birşey olmadığı gibi, istediği her şeye sahip olması da iyi bir şey değil. Eşim maddi açıdan iyi bir semtte öğretmen. Onun gözlemi çocukların son derece şımarık ve çevresine karşı zalim olduğu. Önceki çalıştığı okulda(Fakir bir mahalleydi) ise çocuklar saygılı ve gayretliydi.
Burada ve birçok forumda fakirliğin hep kötü bir şey olduğu konuşuluyor. Ben bunu gerçekten çok yanlış buluyorum.
Bu konuda Cumhur Başkanına katılıyorum. Allah ın büyüklüğüne inanmayanlar şartların elverişsizliğinden yakınabilir. Çevremde çok görüyorum maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları gerçekten iyi yerlere gelebiliyor. Tam tersi zengin ailelerin çocukları koca serveti eritebiliyor. Rızık tamamen Alllah ın güvencesinde. İnsanın çabaları pek az şeyi değiştiriyor.
Ayrıca bence , çocuğu yokluk içinde yetiştirmek kötü birşey olmadığı gibi, istediği her şeye sahip olması da iyi bir şey değil. Eşim maddi açıdan iyi bir semtte öğretmen. Onun gözlemi çocukların son derece şımarık ve çevresine karşı zalim olduğu. Önceki çalıştığı okulda(Fakir bir mahalleydi) ise çocuklar saygılı ve gayretliydi.
Burada ve birçok forumda fakirliğin hep kötü bir şey olduğu konuşuluyor. Ben bunu gerçekten çok yanlış buluyorum.
Ayrica forumda fakirligin kotu oldugu dusunuluyormus ve siz bunu yanlis buluyormuşsunuz.Bu konuda Cumhur Başkanına katılıyorum. Allah ın büyüklüğüne inanmayanlar şartların elverişsizliğinden yakınabilir. Çevremde çok görüyorum maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları gerçekten iyi yerlere gelebiliyor. Tam tersi zengin ailelerin çocukları koca serveti eritebiliyor. Rızık tamamen Alllah ın güvencesinde. İnsanın çabaları pek az şeyi değiştiriyor.
Bu konuda Cumhur Başkanına katılıyorum. Allah ın büyüklüğüne inanmayanlar şartların elverişsizliğinden yakınabilir. Çevremde çok görüyorum maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları gerçekten iyi yerlere gelebiliyor. Tam tersi zengin ailelerin çocukları koca serveti eritebiliyor. Rızık tamamen Alllah ın güvencesinde. İnsanın çabaları pek az şeyi değiştiriyor.
Ayrica insanlarin cabalari pek az sey degistirir ne demek?Bu konuda Cumhur Başkanına katılıyorum. Allah ın büyüklüğüne inanmayanlar şartların elverişsizliğinden yakınabilir. Çevremde çok görüyorum maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları gerçekten iyi yerlere gelebiliyor. Tam tersi zengin ailelerin çocukları koca serveti eritebiliyor. Rızık tamamen Alllah ın güvencesinde. İnsanın çabaları pek az şeyi değiştiriyor.
yine burada konu olmuştu chess kadının bebeği vardı altını poşetle bezlemişti birde çay veriyormuş süt veremediğinden..sapla samanı karıştırıyor bazıları..zenginin çocuğu olmaz zaten genelde, rıskını verir diye habire doğuran fakirler genelde... adamın işi gücü yok 5-6 tane çocuğu var, ne doyurabilir ne giydirebilir ne okutabilir
fakirlik iyi bir şey değil tabiiki,anne baba keyifsiz olur yüzleri gülmez çocukları üzülür..ezilmenin ne gibi iyi bir yönü var,varoşlarda oturan çocukların çoğu çok ahlaksız küfürler ediyorlar anne baba sessiz kalıyor küfürlerine..Ayrica insanlarin cabalari pek az sey degistirir ne demek?
Bir insan kpss calisiyor sinavda basarili olup ataniyor ve calisip parasini kazaniyor.
Calismasaydi atanabilecek miydi peki?
Deveyi bagla ve tevekkul et. Yani calismadan bir beklentiye giremezsin.
Siz dini baya yanlis anlamişsiniz bence.
yine burada konu olmuştu chess kadının bebeği vardı altını poşetle bezlemişti birde çay veriyormuş süt veremediğinden..sapla samanı karıştırıyor bazıları..
Tok açın halinden anlamaz bence o yuzden boyle rahat konusabiliyor tuzu kuru olanlar.fakirlik iyi bir şey değil tabiiki,anne baba keyifsiz olur yüzleri gülmez çocukları üzülür..ezilmenin ne gibi iyi bir yönü var,varoşlarda oturan çocukların çoğu çok ahlaksız küfürler ediyorlar anne baba sessiz kalıyor küfürlerine..
sen istersen 5-6 tane doğur ama başkalarının doğurmasına karışma benceSenin hesabınla ömür boyu çocuk sahibi olmaman gerekiyor. Bu sana mantıklı geliyor mu? Ayrıca benim çocuğum 1,5 yaşında. Bakıcı parası olmasa bez ve mama parası dahil 100 lirayı geçimiyor masrafı. Kardeşlerimden ve kendimden bildiğim okul parası liseye kadar keza öyle fazla bir külfet değil. Ama lüksleri ihtiyaç olarak gördüğümüz için bu devirde 5000 de yetmez.Çevremde 1500 lira hatta daha azına geçinip 2-3 çocuğu olan aileler var. misal akrabam 1500 tl alıyor. Tokinin düşük gelirli konutundan ev aldı. Yakıt dahil aylık 400 tl veriyorlar. gayet te iyi geçiniyorlar. babam işçi parasıyla 4 çocuğunu okuttu. Hiç birimiz demedik madem fakirdin niye bizi doğurdun diye. Her zaman minnet duyduk onlara.
Parayla yapılan ibadetlere zenginlere mahsustur. Dinimiz maddi durumu kötü olanlara haccı da farz kılmamıştır, zekatı da. Ayrıca cennetin çoğunluğu fakirlerden oluşacak diye hadis var. Çalışmak gayret teşvik edilir ama her zaman çalışmanın karşılığını alacağına taahhüt yoktur.
Düz mantık kpss çalışırsan kazanırsın, ne kadar kolay söylemesi. Çalıştın ama sınavda heyecanlandın yapamadın, ya da yaptın ama atama yok ne yapacaksın. Bizim bölümden iki kişi alındı. Allah tan birisi ben olabildim. Benden 0,01 puan düşük olan atanamadı. Çalışmadığı için mi atanamadı sence.
yakıt dahil 400 veren aile 1100 tl ile et süt bal yedirerek geçinmiyorlardır sanırım..tokinin konutları vardı nette kimse içinde girmeden her yerinde çatlaklar oluşmuş..Senin hesabınla ömür boyu çocuk sahibi olmaman gerekiyor. Bu sana mantıklı geliyor mu? Ayrıca benim çocuğum 1,5 yaşında. Bakıcı parası olmasa bez ve mama parası dahil 100 lirayı geçimiyor masrafı. Kardeşlerimden ve kendimden bildiğim okul parası liseye kadar keza öyle fazla bir külfet değil. Ama lüksleri ihtiyaç olarak gördüğümüz için bu devirde 5000 de yetmez.Çevremde 1500 lira hatta daha azına geçinip 2-3 çocuğu olan aileler var. misal akrabam 1500 tl alıyor. Tokinin düşük gelirli konutundan ev aldı. Yakıt dahil aylık 400 tl veriyorlar. gayet te iyi geçiniyorlar. babam işçi parasıyla 4 çocuğunu okuttu. Hiç birimiz demedik madem fakirdin niye bizi doğurdun diye. Her zaman minnet duyduk onlara.
Parayla yapılan ibadetlere zenginlere mahsustur. Dinimiz maddi durumu kötü olanlara haccı da farz kılmamıştır, zekatı da. Ayrıca cennetin çoğunluğu fakirlerden oluşacak diye hadis var. Çalışmak gayret teşvik edilir ama her zaman çalışmanın karşılığını alacağına taahhüt yoktur.
Düz mantık kpss çalışırsan kazanırsın, ne kadar kolay söylemesi. Çalıştın ama sınavda heyecanlandın yapamadın, ya da yaptın ama atama yok ne yapacaksın. Bizim bölümden iki kişi alındı. Allah tan birisi ben olabildim. Benden 0,01 puan düşük olan atanamadı. Çalışmadığı için mi atanamadı sence.
ha büyür çocuk fakir fukara şekilde allah rıskını kesse canını alır zaten,rızıklandırmadan kasıt bu sonuçta açlıktan ölen yok şükürler olsun..sapla samanı karıştırmak yada bazılarının işlerine öyle geliyor..bir çocuğun günlük olarak hangi besinlerden tüketmesi gerektiğini biliyor mu acaba kendisi ? Bir ara da 2 yaşına kadar sadece (!) anne sütü verin diyordu bebeklere hadi dediğini yaptık 2 yaşına kadar böyle idare ettik sonra ne yapacağız ?
3 tarafımız deniz balık bol ama bu bolluğa rağmen pahalı, verimli topraklarımız tarıma elverişli arazilerimiz var ama sebze- meyve ateş pahası, et, süt keza öyle. Ne yedireceğiz çocuklarımıza ? Gdo' dan hormondan sebzeler sebzelikten çıkmış, yani paran olsa bile emin olamıyorsun çocuğun yediği şeyden. Şenol Güneş' in bir sözüvar ' ben fakirlik içinde büyüdüm ama sebzeyi, meyveyi bağda bahçede güvenle yiyorduk şimdi zenginim ama çocuklarıma doğal sebze meyve arıyorum bulamıyorum yesinler diye' Oradan güzel görünüyor tabii vatandaşın hali, şimdi oturduğum daire merkezi sistem ıs pay ölçer yok apartman görevlisi gündüzleri doğalgazı açmıyor akşamlrı iki saat yakıp kapatıyorlar hepimiz perpeişan olduk ama ses edemiyoruz çünkü apartmana dünyanın faturası geliyor , orta direk aileler bu halde benzin pahaşı toplu ulaşım pahalı bir nefes almak için dışarı çıkmak için elli kere düşünüyoruz,hoş nefes alacak yer de bırakmadınız, açlık sınırının altındaki aileler ne yapsın çocuklarına ne yedirsin ne giydirsin nasıl eğitim versin nasıl huzurlu bir ortam sağlasın, borçlar yüzünden, parasızlık yüzünden evinde huzuru kalmayan o kadar çok insan var ki . İnsanlık onuru ayaklar altında sayenizde anneler çocuklar çöplerden yemek topluyor hala utanmıyor musunuz bunları demeye ? Parayla alakası yoksa neyle var ?