Kesinlikle katildigim yerler varÖğretmenlik maalesef gerçekten sadece okulda bırakılacak bir meslek değil. Eve o kadar çok taşımak zorunda kalıyoruz ki. En basiti ne işleyeceğimizi düşünmek üzerinde çalışmak, konuyla ilgili hazırladığımız materyaller, alıştırma kağıtları. Sınav kağıtlarını evde okumak zorundayız, okulda okuma şansımız pek yok. Anca öğle arası varsa o ara ama öyle de bitmiyor. Dışarıda öğrenciyle veliyle karşılaşıyorsun bazen hemen öğrencinin durumuyla ilgili bilgi istiyorlar, ödevi soruyorlar. Markette bile öğretmen olmak zorundasın. Ben branş öğretmeni olarak okul gruplarına girmedim hiç. Sınıf öğretmenlerinden de beni almamalarını istedim. Ona rağmen numaramı bulup arayanlar oluyor. Bizde olul bitti, okuldan çıktım mesaim de bitti durumu asla olmuyor. Mesai saatleri dışında ulaşılamayan öğretmen de şikayet ediliyor
Bir keresinde o gün dersine girmediğim öğrenciyi kimse almaya gelmemiş. Ben de sınıf öğretmenine ulaşıp velisini arattırdım. Gelemeyeceklermiş, ben bırakır mıymışımBeni de velinin biri arayıp komşuya gidiyorum çocuğa haber verir misiniz oraya gelsin demiştiekmek de alsın mı gelirken demiştim ben de.İyice ayağa düştü meslek.
Of okurken yoruldumİnsanları memnun etmek o kadar zor ki..Hoş öyle de bir niyetim yok ama,en azından bir teşekkür beklerken herkesin olumsuzu görmesi,yargılaması,iğneyi kendine batırmadan çuvaldızı başkasına batırması..Buna rağmen bu insanları anlamak için uğraşmam..
İlkokulda öğretmenim..Velilerin dertleri bitmiyor..Takmamak için uğraşsam da sabahlara kadar uyuyamıyorum bu tavırlar yüzünden..Sanki bu kadar sene onlar okumuşlar, her şeyi onlar biliyorlar gibi tavır içindeler..O da yetmezmiş gibi çocuklar arasındaki ilişkileri abartıp beni sıkıştırmaları yok mu..Bizim zamanımızda öğretmenin numarası ne gezerdi biz de..Şimdi bütün velilerle akraba olduk nerdeyse..Ne özel hayatımız kaldı,ne mesafemiz..Biz koymaya çalışsak da olmuyor..
Mesela sınıf düzenini bozan çocuklar var..Bunlar için ödül ve ceza yöntemini uyguluyorum..Öyle böyle yaramaz değiller..Çok afedersiniz başka sınıfın öğretmenine ana bacı düz gitti bir tanesi..Detayları anlatıp değerli vaktinizi almayacağım.Bir hafta gözlem yaptım.Her gün bir kişi başkanlık yapıyor.(Tek bir kişiye vermiyorum bu görevi,çünkü başkanın velisini topa tutuyorlar sonra..) Her günün başkanından durum bilgisi alıyorum.Bu çocukları da onların söylemesine gerek kalmadan zaten tanıdığım için ceza vermeye karar verdim.Psikolojide ikinci tür ceza yöntemi var.Sevdiği şeylerden mahrum bırakma yöntemi..Cuma günü beden eğitimi dersine çıkmayacaklarını ,hataları üzerinde düşünmeler gerektiğini söyledim..
Beni mesaj yağmuruna tutmuşlar.”Hocam,başkan hep benim çocuğumu yazmış,benim çocuğum aslında böyle yapmamış,ağlıyor sabahtan beri,hasta olacak,psikolojisi bozulacak.Siz hep ceza veriyorsunuz.A öğrencisi de böyle yapmış.B öğrencisi benim çocuğuma bunu demiş vs.”Ay sabaha kadar beni topa tutmuşlar.İlk iki ders İngilizce olduğu için biraz geç gittiğim günde okula gelmişler.Herkese beni sormuşlar..
.Bunda takacak ne var diye düşünebilirsiniz.Bunun gibi her hafa yüzlerce olay yaşıyorum..Bir tanesi de iki hafta öncenin vukuatını anlatıyor.Oğluyla arkadaşı yaramazlık yapmış.Ben o çocuğa değil sadece oğluna kızmışım..
Yine bir gün genel değerlendirme sınavı yaptım.İki kişi sınıfta en yüksek doğruyu yaptı.Sonuçları gruptan paylaşıyorum.Biri yazmış,benim kızımın doğrusu daha fazla,o öğrenciyi siz bir fazla göstermişsiniz.Ben saydım.E ben bu çocukları tebrik etmişim,ödüllendireceğimi söylemişim.”Kızım sen bir tane eksik yapmışsın aslında,ödül hakkını kaybettin deyip ,hevesini mi kırayım.”
“Hocam siz Ayşe’ yi kaldırmamışsınız.Parmak kaldırmış.Benim kızım çok üzülüyor..”
“Hocam yılbaşı etkinliği yapılacaksa ben çocuğu göndermeyeceğim,günah..”
“Hocam,benim çocuğumun dersleri biye kötü?”
“Benim çocuğum öyle şey yapmaz,siz benim çocuğumu sevmiyorsunuz.”
“Benim çocuğum terliyor çok koşmasın..”
“O çocuk benim çocuğumla oturmasın..”
“Benim çocuğum beslenmesini bitirmiyor.”
“Çocuğum teneffüste düşmüş,kim düşürmüş?”
“Ödevler çok,”
Bu arada bu sebeplerle Cimer şikayet olayları..
Yoruldum arkadaşlar yaa..Bu velilere biri dur desin..
Bu arada okulun karşısındaki kırtasiyelerden biri de esnafluğını beğenmeyip ordan alışveriş yapmadığımız için veliler dolduruşa getirip üzerimize salıyor.Bir kaç tane arkadaşın gizlice numarasını alıp onlara ağza alınmayacak laflar etmiş.Dolandırıcıkla suçlamış..Kaynak kitap aldırmak yasak ama bizler velilerin talepleri ve meb kitaplarının yetersiz kalması üzerine mecbur aldırdığımız için adamı şikayet de edemiyoruz..
öğretmenlerin çok üzerne geliniyor..Bırakın bizi işimizi yapalım...Bizler dolandırıcı değiliz,çocuğunuzun istikbali ve vatana millete hayırlı olmasından başka bir kaygımız yok,diye bağırmak ..Haykırmak istiyorum..
Aslında hiç şaşılacak bir şey değil. Çocuğuna öyle davranan aileden öyle tepki beklenir.Bir keresinde o gün dersine girmediğim öğrenciyi kimse almaya gelmemiş. Ben de sınıf öğretmenine ulaşıp velisini arattırdım. Gelemeyeceklermiş, ben bırakır mıymışım. Sevdiğim öğrenciydi yakın diye bıraktım. Ailesi ne bir teşekkür etti, ne içeri davet etti bir çay ikram edelim vs. Sanki ben servisçiyim
Bizim idare de pandemi den dolayı veli ziyaretleri yapılamıyor diye " arkadaşlar gerekirse çocuğun evinin bahçesine gider bir el sallarız uzaktan, moral olur" demişti. Kaç yıllık meslek hayatımda ilk defa bir toplantıda istemsiz gülmüştümAslında hiç şaşılacak bir şey değil. Çocuğuna öyle davranan aileden öyle tepki beklenir.
Bir ara ev ziyaretleri zorunluydu öğretmenlere. Bir veliye gittim görüştüm, bisküvi getirdi, acsindir ye dedi. Kırmamak için bir tane aldım. Çıkarken dedi ki bundan sonra kızımla daha iyi ilgilenirsin artık. Bir biskuviye beni satın aldı
Hah hayBizim idare de pandemi den dolayı veli ziyaretleri yapılamıyor diye " arkadaşlar gerekirse çocuğun evinin bahçesine gider bir el sallarız uzaktan, moral olur" demişti. Kaç yıllık meslek hayatımda ilk defa bir toplantıda istemsiz gülmüştüm
Yok tuhaf değilsiniz aksine ben de aynen bu şekilde düşünüyorum özel numaranın velilerde işi ne anlamsızInanin su pandemi butun dunyada farkli yerlerde ama benim Turkiyede olan ilerlemelerde aklimin almadigi okadar cok sey varki.
Biz yurtdisinda yasiyoruz
Pandemi buradada oldu, mail yoluyla ogretmenlerle kontakda kaldik. Bu sadece bizim okula has bise degil.
Illaki ogretmen bi veliye ulasmasi gerekiyosa, okulun kullandigi cep telefonu numarasi vardir oradan iletisime gecer, ki buna bile hic gerek duymadilar
Benim ozel numarami neden professionnel hayatimda kullanayim ? Benmi bi tuhafim gercekten?
O maaş ve tatil olmasa öğretmenlik yapacak insan bulamazlar zaten. Psikolojimizi azıcık yerinde tutmayı bu sağlıyorbiz öğretmenlerin çektiğini çeken meslek grubu yok. en basitinden atanmak için bile bir sürü uğraş veriyoruz sonra mesleğe başla bunlar ama tatilimiz maaşımız gözlerine batar. bence ayrı bir hat alın velilere onu verin ve belli saatlerde açık tutun başka da ne desem bilemedim
Mesaj/arama başına ücret alıyorum deseniz arayan olmazMaalesef kolay meslek yok ülkede
Doktora şiddet, avukata şiddet, öğretmene şiddet… Bitmez de bitmez
Ben avukatım, müvekkil habire rahatsız eder işte de evde de mesela. Kısa cevap verince saygısızlaşır, senin işin bu diye horozlanır, büroya aniden gelir, gece aniden arar… Meslek zaten yoğun sürekli eve iş getiriyosun
Hocam öyle şeyler söyleniyor ki ne söyleyeceğimi bilemiyorum.Konuşmak işn tahrik ediliyorum.Geçen velim ,çocuğunun benim çok bağırdığımı,benden korktuğunu o yğzden benimle konuşamadığını söyledi.Asla bunu kabul etmiyorum ama insanlık hali bazen gergğn olduğumuz anlar oluyor.O an bi düşünüyorum.Acaba çocuk haklı mı diye..Hocam biraz sert bir durus sergilemeniz gerekiyor. Veliler bunlari soylemeye cekinmeli. Yoksa böyle seyler yuzunden yapmaniz gereken isleri yapamazsiniz. Ben de ilkokulda Ingilizce ogretmeniyim. Isime mudahale edici bir tavirla karsilastigimda gereken cevabi veririm. Onun disinda ogrencinin ozel bir durumu varsa tabi ki bilmem gerekir. Gelip de bana parmak kaldirmis soz vermemissiniz, one oturmak istemis oturtmamissiniz ya da ne bileyim odevini yapmis ama yildiz koymamissiniz gibi elestirilerle gelen olursa dinlemeyecegimi bilir. Sinifta ne yasiyoruz, hangi sartlarda ders yapiyoruz, bunu yalnizca biz biliriiz. Isimizle ilgili eksik bir durum varsa bunu okul idaresi takip edip gereken uyariyi yapar zaten.
Müthiş gerçektenAslında hiç şaşılacak bir şey değil. Çocuğuna öyle davranan aileden öyle tepki beklenir.
Bir ara ev ziyaretleri zorunluydu öğretmenlere. Bir veliye gittim görüştüm, bisküvi getirdi, acsindir ye dedi. Kırmamak için bir tane aldım. Çıkarken dedi ki bundan sonra kızımla daha iyi ilgilenirsin artık. Bir biskuviye beni satın aldı
Eski sevgilimin teyzesi mi halası mi ne, ikinci sınıf dersini yıllarca veremedigi için okulu uzayan oğlunun üniversite hocasins gidip konuşmus, çocuk geçtibir on sene falan oluyor, bilemiyrium şimdi nerede ama onda o anne varken gider patronla da konuşur anasi
Sicil cezasıAA bu gerçek mi ? Nasıl sonuçlandı peki ?