- 14 Haziran 2019
- 14.427
- 69.822
-
- Konu Sahibi Liona Esposito
- #141
Anlıyorum. Ama bu bir döngüye sokuyor insanı. Ben oğlumu 9 da uyutup kendim 12-1 arası uyumaya programladım o zaman ortalama 7-8 saat uyuyorum nispeten dinç kalkıyorum. Yoksa bir döngüye giriyor insan. Dinlenemeden zorla kalkıp uykusuzluktan aslında mutsuz gezip daha geç yattıkça döngüye giriyor. Çocuk en geç 10da uyusa iki üç saat kendinize ayırabilirsiniz.gün içinde kendime hiç vakit ayıramıyorum ne kitap okuma ne film izleme hiçbişey. o yüzden en azından o uyuyunca biraz yapayım diyorum yoksa bu sefer benim moralim bozuk oluyor. geç yatınca da onunla beraber kalkarken zorlanıyorum baya
Her çocuk farklıdır, bin tane de makale gösterseniz her çocuk farklıdır.Bu emzirme meselesi sadece çocukla ilgili bir durum değil. Çok yakınım bir insan memeyi bıraktırırken çocuktan çok zorluk yaşadı. Kendini işe yaramaz hissetti, çocuk elinden alınmış gibi hissetti, kaldıramadı, mızmızlandı epeyce, çocuğun ondan ayrı bir birey olduğunu kabul edemedi.. daha ne sorunlar.. çocuk 2 yas sendromunu çok ağır geçirdi. 4 yaşına kadar hırpaladı kendini.
ben 2 yaştan fazla emzirme derdine düşenlerin böyle bir ‘psikolojik sorun’u olabileceği ihtimalini de düşünüyorum. Çocuk bırakacak o bıraktırmıyor..
benim gosterecegim makaleler cocuklar aynidir ve 2 yas geldigi zaman sut kesilmelidir demiyor zaten. emzirmek istersen sen bilirsin ama 2 yil sonundaki sutun zaten besin degeri yok.. degerler sunlar diye gosteriyor. veya psikolojik makalelerde cocugun 2 yas sendromuna girdiginde anneden ayrismasi gerektigini anlatiyor.. 2 yasindan sonra cinsiyetin farkina varmaya baslar cocuklar. cogu cocuk sut emmeyi biraksa bile meme derdindedir. eller, acar, koklar.. dillendirir.. emme derdinde degil 'meme' derdinde olabilir. ama anne emmek istiyor sute ihtiyaci var diye algilayabiliyor bu durumu.Her çocuk farklıdır, bin tane de makale gösterseniz her çocuk farklıdır.
2 yaş civarı emzirmeyi kesseydim ana-oğul çok hırpalardık birbirimizi, 3 yaşında birbirimizi üzmeden bitirdik.
Kitabî bilgiyle hareket etmeye gerek yok, burda emzirmeyi kesin önerileri alışılagelmiş olan.
Bazı çocuk 2 yaşında hazır olur, bazıları daha erken, bazıları daha geç.
Çocuğun huyunu suyunu bilmeden emzirmeyi bıraktır demek anlamsız.
Neye göre emmesi normal değil? Mesela benim çocuğum da 33 aylık emiyor. Bir anormallik görmüyorum doktorumuz da destekliyor. Yeni doğmuş bebek gibi 7-24 memede durmuyorlar zaten. Bebeğin ne zaman anne sütünü bırakacağına anne ve bebek karar verir bunun bir sınırı da yok bence. Doğadaki hiçbir canlı memesine salça sürüp kıl yapıştırıp yavrusunu sütten kesmeye çalışmıyor bunu yapan sadece insan. Buna da bazen hayat şartları sebep oluyor bazen çevre baskısı ,bazen de annenin gerçekten bunalması. Buna saygı duyuyorum emzirmek gerçekten bir anne için bir süre sonra zor olabiliyor ama çevre baskısını anlayamıyorum.Kötü bir anne değilsiniz.
Emme noktasında hala devam etmesi çok normal değil.
Konuşmak çok önemli değil eğer komutlarla ilgili bir sıkıntı yaşamıyorsanız ben de kardeşim de 3,5 tan sonra tam konuşmuşuz.
Bir uzman desteği alabilirsiniz ama içiniz rahat etsin.
Ailelerin verdiği eğitim elbette önemli 4 yaşıma kadar eline kalem almamış çocuklar var annesi sırf koltukları yazmasın diye vermemiş bu çocuk ister istemez ince motor becerileri tam gelişmiyor.
Siz mesela akşam yemeğinde kahvaltıda TV açık iken yiyorsanız bu çocuk da kendince öğrenebilir. Yemek yesin diye ısrar edilirken aa hadi çizgi film açalım denirse aynı şekilde öğrenir.
Askere gidene kadar emzirin bence. Ileride yakalanma ihtimali olan butun hastaliklardan korumus olursunuz çocuğunuzugerçekten mi? ben kesmek istiyorum ama önce bi uyku eğitimi vermem lazım emerek uykuya geçiyor çünkü. onu bi halletsem gün içinde emmez zaten pek. ben de birinden şöyle bişey duymuştum o yüzden çokta kasmadım kendimi, bi tanıdığımız çocuğunu 4-5 yaşına kadar emzirmiş sonra bu çocuk menenjit olmuş kendisiyle beraber aynı yoğun bakımda kalan çocuklar ya ölmüş ya da ağır hasar almış, sadece bu çocuk minimum yok denecek hasarla atlatabilmiş. doktor da bunu anne sütünü çok almasına bağlamış.
Muhtemelen dişleri çarpaşık olacak çocuğunuzun. Çene ve diş gelişimi üzerinde olumsuz etkileri var uzun süre emzirmenin.gerçekten mi? ben kesmek istiyorum ama önce bi uyku eğitimi vermem lazım emerek uykuya geçiyor çünkü. onu bi halletsem gün içinde emmez zaten pek. ben de birinden şöyle bişey duymuştum o yüzden çokta kasmadım kendimi, bi tanıdığımız çocuğunu 4-5 yaşına kadar emzirmiş sonra bu çocuk menenjit olmuş kendisiyle beraber aynı yoğun bakımda kalan çocuklar ya ölmüş ya da ağır hasar almış, sadece bu çocuk minimum yok denecek hasarla atlatabilmiş. doktor da bunu anne sütünü çok almasına bağlamış.
Neye göre emmesi normal değil? Mesela benim çocuğum da 33 aylık emiyor. Bir anormallik görmüyorum doktorumuz da destekliyor. Yeni doğmuş bebek gibi 7-24 memede durmuyorlar zaten. Bebeğin ne zaman anne sütünü bırakacağına anne ve bebek karar verir bunun bir sınırı da yok bence. Doğadaki hiçbir canlı memesine salça sürüp kıl yapıştırıp yavrusunu sütten kesmeye çalışmıyor bunu yapan sadece insan. Buna da bazen hayat şartları sebep oluyor bazen çevre baskısı ,bazen de annenin gerçekten bunalması. Buna saygı duyuyorum emzirmek gerçekten bir anne için bir süre sonra zor olabiliyor ama çevre baskısını anlayamıyorum.
Doğadaki canlıların sosyalleşmeye, bağımsızlaşmaya ihtiyaçları da yok ona bakarsanız, bezi bırakmayacaklar ve kreşe gitmeyeceklerNeye göre emmesi normal değil? Mesela benim çocuğum da 33 aylık emiyor. Bir anormallik görmüyorum doktorumuz da destekliyor. Yeni doğmuş bebek gibi 7-24 memede durmuyorlar zaten. Bebeğin ne zaman anne sütünü bırakacağına anne ve bebek karar verir bunun bir sınırı da yok bence. Doğadaki hiçbir canlı memesine salça sürüp kıl yapıştırıp yavrusunu sütten kesmeye çalışmıyor bunu yapan sadece insan. Buna da bazen hayat şartları sebep oluyor bazen çevre baskısı ,bazen de annenin gerçekten bunalması. Buna saygı duyuyorum emzirmek gerçekten bir anne için bir süre sonra zor olabiliyor ama çevre baskısını anlayamıyorum.
benim gosterecegim makaleler cocuklar aynidir ve 2 yas geldigi zaman sut kesilmelidir demiyor zaten. emzirmek istersen sen bilirsin ama 2 yil sonundaki sutun zaten besin degeri yok.. degerler sunlar diye gosteriyor. veya psikolojik makalelerde cocugun 2 yas sendromuna girdiginde anneden ayrismasi gerektigini anlatiyor.. 2 yasindan sonra cinsiyetin farkina varmaya baslar cocuklar. cogu cocuk sut emmeyi biraksa bile meme derdindedir. eller, acar, koklar.. dillendirir.. emme derdinde degil 'meme' derdinde olabilir. ama anne emmek istiyor sute ihtiyaci var diye algilayabiliyor bu durumu.
2 yastan sonra manasi olmadigini bilirseniz kendiniz de hazirlanirsiniz cocugu da hazirlarsiniz o donem yaklasirken.. cocugun fitrati devreye giriyor buna katiliyorum, cogu konuda her cocuk farkli bunu da biliyorum. ama bazi seyleri yonetecek olan da annedir. cocugun keyfine birakirsan emmeyi de birakmaz, tuvalet egitimini de istemez.. ki cogu cocuk bildigi halde altina yapar anneye soyleyebilen bir cocuk oldugu halde soylemez israrla..
Sizi çok iyi anlıyorum çünkü benzer sorunları oğlumda yaşadım. 3.5 yaş civarı tam anlamıyla konuşmaya başladı. Öncesinde sizin çocuğunuz gibi kelime bazlı söyledikleri vardı. Söyleyemediklerini ise işaret ederek anlatmaya çalışıyordu. Doktorumuza danıştık, sizi anlıyor ve söylediklerinize doğru tepkiler veriyorsa sorun yok demektir demişti. Ailenizde mutlaka bir geç konuşma öyküsü vardır diye de eklemişti. Çok ciddi bir çevre baskısı gördük, eşimle aynı fikirde olsak da etrafa laf anlatmak çok yorucuydu. Hele bir de İngilizceci anne-babanın çocuğu olup da konuşmaması milletçe çok yadırganıyordu. Onlara kalsa çocuğun İngilizceyi de konuşuyor olması gerekliydiOğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.
ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.
kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.
zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.
asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.
çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?
veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.
bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.
sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Konuyu uzatmak istemiyorum da sadece insanlar sosyalleşmiyor bağımsızlaşmıyor. Hayvanların sosyalleşmeye bağımsızlaşmaya ihtiyaçları olmadığı konusunda da katılmıyorum. Anne sütü almakla bez bırakmak ve kreşe gitmek arasında bir bağlantı yok. Herkesin tercihi kendisini bağlar, emzirme ve bez bırakma gibi konular anne ve çocuğun karar vereceği özel konular. Normal ya da anormal denilecek şeyler değil benim için. Kimisi 1 yaşında hazır olur bırakır kimi 4 yaşındaDoğadaki canlıların sosyalleşmeye, bağımsızlaşmaya ihtiyaçları da yok ona bakarsanız, bezi bırakmayacaklar ve kreşe gitmeyeceklerkendimizi hayvanlarla karşılaştırmayalım lütfen
hatalarımı görmek için açtım çünkü eşim o kadar yanlış konuşan yanlış düşünen bi insan ki onun eleştirileri benim davranışlarımı sorgulamama neden olmuyor sadece geriyor beni. o yüzden size sormak istedim siz burda evet şu konuda hatan var bunu yapma derseniz dikkate alacağım, o yüzden kötü yorum yapan eleştiren insanlara bile kapım açık saygım sonsuz gerçekten yapmacık olmadan kırmayım diye uğraşmadan doğrusu yanlışı neyse söylemek lazım ki düzeltebilelim :)