Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Anlıyorum. Ama bu bir döngüye sokuyor insanı. Ben oğlumu 9 da uyutup kendim 12-1 arası uyumaya programladım o zaman ortalama 7-8 saat uyuyorum nispeten dinç kalkıyorum. Yoksa bir döngüye giriyor insan. Dinlenemeden zorla kalkıp uykusuzluktan aslında mutsuz gezip daha geç yattıkça döngüye giriyor. Çocuk en geç 10da uyusa iki üç saat kendinize ayırabilirsiniz.
 
Ablacım bence siz kendiniz geç uyuma probleminiz çözün önce. 5te uyuyup 10da kalkıyorum diyorsunuz, tabi kafanız milyon olur yataktan kalkamazsın. Günün yarısı da bitmiş oluyor zaten. Kendiniz bir düzen tutturamazsanız çocuğa bir düzen vermeniz zor. Sabah kalkın erkence, kahvaltı yapın çocuğu dışarı çıkarın oynasın. Hayatınız düzene girdikten sonra da kreşe verin derim.

Siz 4e 5e kadar ne yapıyorsunuz, salonda mısınız? Niye eşinizle beraberce uyumuyorsunuz? Beraber uyumak uyanmak önemli bence evlilik için yoksa her 2 taraf farklı yerleresavrulmuş oluyor sanki.
 
Her çocuk farklıdır, bin tane de makale gösterseniz her çocuk farklıdır.
2 yaş civarı emzirmeyi kesseydim ana-oğul çok hırpalardık birbirimizi, 3 yaşında birbirimizi üzmeden bitirdik.
Kitabî bilgiyle hareket etmeye gerek yok, burda emzirmeyi kesin önerileri alışılagelmiş olan.
Bazı çocuk 2 yaşında hazır olur, bazıları daha erken, bazıları daha geç.
Çocuğun huyunu suyunu bilmeden emzirmeyi bıraktır demek anlamsız.
 
benim gosterecegim makaleler cocuklar aynidir ve 2 yas geldigi zaman sut kesilmelidir demiyor zaten. emzirmek istersen sen bilirsin ama 2 yil sonundaki sutun zaten besin degeri yok.. degerler sunlar diye gosteriyor. veya psikolojik makalelerde cocugun 2 yas sendromuna girdiginde anneden ayrismasi gerektigini anlatiyor.. 2 yasindan sonra cinsiyetin farkina varmaya baslar cocuklar. cogu cocuk sut emmeyi biraksa bile meme derdindedir. eller, acar, koklar.. dillendirir.. emme derdinde degil 'meme' derdinde olabilir. ama anne emmek istiyor sute ihtiyaci var diye algilayabiliyor bu durumu.

2 yastan sonra manasi olmadigini bilirseniz kendiniz de hazirlanirsiniz cocugu da hazirlarsiniz o donem yaklasirken.. cocugun fitrati devreye giriyor buna katiliyorum, cogu konuda her cocuk farkli bunu da biliyorum. ama bazi seyleri yonetecek olan da annedir. cocugun keyfine birakirsan emmeyi de birakmaz, tuvalet egitimini de istemez.. ki cogu cocuk bildigi halde altina yapar anneye soyleyebilen bir cocuk oldugu halde soylemez israrla..
 
Ben emzirmeden çok çizgi film izlemeden yemiyor oluşuna taktım. Bence bu problemi çözerseniz daha iyi bir anne olabilirsiniz. Diğer konulara gelince, çocuk 7 de kalkıp gün içinde 1 ya da 1 defa şekerleme uykusu yaparsa akşam zaten pestili çıkmış şekilde en geç 9 da gece uykusuna geçer. Benim 1 yaşındaki oğlum bile öyle oluyor sizinki daha enerjiktir eminim. Böylece çok geç yatmamış dolayısıyla geç de kalkmamış olursunuz. Çocuk şimdiden 10 da 11 de kalkmaya alışırsa ilerde okul hayatında zorlanır diye düşünüyorum.
 
Neye göre emmesi normal değil? Mesela benim çocuğum da 33 aylık emiyor. Bir anormallik görmüyorum doktorumuz da destekliyor. Yeni doğmuş bebek gibi 7-24 memede durmuyorlar zaten. Bebeğin ne zaman anne sütünü bırakacağına anne ve bebek karar verir bunun bir sınırı da yok bence. Doğadaki hiçbir canlı memesine salça sürüp kıl yapıştırıp yavrusunu sütten kesmeye çalışmıyor bunu yapan sadece insan. Buna da bazen hayat şartları sebep oluyor bazen çevre baskısı ,bazen de annenin gerçekten bunalması. Buna saygı duyuyorum emzirmek gerçekten bir anne için bir süre sonra zor olabiliyor ama çevre baskısını anlayamıyorum.
 
Askere gidene kadar emzirin bence. Ileride yakalanma ihtimali olan butun hastaliklardan korumus olursunuz çocuğunuzu
 
Muhtemelen dişleri çarpaşık olacak çocuğunuzun. Çene ve diş gelişimi üzerinde olumsuz etkileri var uzun süre emzirmenin.
 

Bu bahsettiğiniz şekildeki bıraktırma şekli zaten tramvatik olur. Anne değilim gözlemleri neticesinde söylüyorum. 0-2 yaş bebeklik sonrası ilk çocukluk evresi ve çocuk anneye hala bağımlı iken beslenme noktasında sağlıklı bir bireyselleşmeye gidemediğim düşünüyorum, gözlemlediğim kadarıyla.
 
Doğadaki canlıların sosyalleşmeye, bağımsızlaşmaya ihtiyaçları da yok ona bakarsanız, bezi bırakmayacaklar ve kreşe gitmeyecekler kendimizi hayvanlarla karşılaştırmayalım lütfen
 
Her nasip vaktine esirdir diye bir söz var.Siz elinizden geleni yaptıktan sonra takdir Allahın demekki oda öyle büyüyecek. Herkesin çocuğu bir olamazki. Her çocuk ayrı bi dünya.
Eşinize ve ailesine gelince yaptıkları hiç hoş değil.Bu konu bidaha açılırsa sakin bir şekilde "Benim yetemediğimi de buyur sen tamamla hayatım baba anneden daha etkiliymiş bu konularda demekki senin desteğine ihtiyacı var. Ayrıca her çocuk ayrı bi birey beni yargılamadan önce benim çocuğumunda kapasitesi budur belkide diye bakarsan daha iyi olur" de ucu biraz kendine dokununca susar belkide.
Sizde söylediklerini kendi içinizde tastikleyip sorgulamayın kendinizi.sen anneysen oda baba ve aynı şeylee onun içinde geçerli.
 

O sütün besleyiciği ile ilgili makaleleri atar mısınız? Merak ettim gerçekten. Okumak istiyorum.
 
Bireysel farklılıklar her zaman olur ayrıca sınıf öğretmeniyim herkese göre çocuğu böyle okula başlıyorlar hemen hepsi aynı o yüzden çok takılmayın ama dikkat geliştirici etkinlikler yaptırmayı da ihmal etmeyin bunu herkes yaş grubuna göre çocuğuna yapmalı
 
Cevremde cocugunu gece 12 de 1 de yatiran cok anne var..sorsaniz cocuk uyumuyor derler..özellikle ramazanda yaparlar yillardir her ramazan 7 veya 8 de uyanir oyle oruc tutarim...biraz kendi rahatinizdan fedakarlik edin..o yasta cocuk 8 de yatar sabah 7 de kalkar..arada uyanir o ayri..uyku terbiye edilen birseydir
 
Sizi çok iyi anlıyorum çünkü benzer sorunları oğlumda yaşadım. 3.5 yaş civarı tam anlamıyla konuşmaya başladı. Öncesinde sizin çocuğunuz gibi kelime bazlı söyledikleri vardı. Söyleyemediklerini ise işaret ederek anlatmaya çalışıyordu. Doktorumuza danıştık, sizi anlıyor ve söylediklerinize doğru tepkiler veriyorsa sorun yok demektir demişti. Ailenizde mutlaka bir geç konuşma öyküsü vardır diye de eklemişti. Çok ciddi bir çevre baskısı gördük, eşimle aynı fikirde olsak da etrafa laf anlatmak çok yorucuydu. Hele bir de İngilizceci anne-babanın çocuğu olup da konuşmaması milletçe çok yadırganıyordu. Onlara kalsa çocuğun İngilizceyi de konuşuyor olması gerekliydi Bizimki 3.5’ta bir başladı konuşmaya hala konuşuyor (6 yaşında şuan) Bize fırsat dahi vermiyor. Bazen eşimle espiri yapıyoruz; “acaba 5 yaşında filan konuşsaydı daha mı iyi olurdu” diye Mutlaka doktora götürün, ona göre bir yol çizin.
Sayı sayması filan çok önemli değil. Ana okulunda bir başlayacaklar sayı saymaya bıkana kadar. O nedenle duygusal ve fiziksel gelişimine katkı sağlayacak oyunlar oynayın. Akademik gelişimi öğretmenlere bırakın, onlar zamanı gelince her şeyi yapacaklar nasıl olsa
 
Toplumda uzun süreli emzirme ile ilgili nasıl bir önyargı ve bilgi kirliliği varsa çoğunluk oraya takılmış ama benim ilk takıldığim nokta ekran ve yemek yeme oldu. Ekranin zaten başlı başına zararları var, yemek yerken ekran farklı sorunlara yol açıyor. Ki gün içinde de ekrana fazla maruz kaldığını tahmin ediyorum. Kıyas yapmak doğru değil ancak şu an 2,5 yaşında olan oğlumla ile ilgili yaşıt çocuğu olan annelerin ilk sorduğu soru konuşuyor mu oluyor, benim gözlemlerime göre birçok ebeveyn konuşma ile ilgili sıkıntılı ve yine gozlemledigim kadarıyla hep bir ekran maruziyeti var.
Evet amcası teyzesi vs. Geç konuşmus olabilir ama o zamanki şartlar ile şimdiki şartlar aynı mı,.onu da sorgulamak gerekir bence.
Ayrıca sabahları ayilmak adına çocuğu emzirme doğru gelmedi bana. Eğer emmek isterse emer ama zorlamak, oyalamaya calismamak gerekiyor.
Etkinlik, birşey öğretme kısmına gelirsek ben hiç etkinlik yaptırmadim çocuğuma, yaptırmaktan da rahatsiz olurum ama çok oyun oynariz ben de babası da. Oyunları kendi kurar oğlum, bizi yönlendirdiği şekilde oynarız,. müdahale etmeemeye çalışarak. Özellikle hiçbir şey öğretmen. Bu konularda Waldorf cuyum.
Emzirme kısmı ile ilgili de birkaç şey söyleyeceğim. Uzun süreli emzirmeyi destekliyorum daha doğrusu bebeğin ihtiyacı kalmayana kadar emmesini.destekliyorum. toplumda çok yanlış bilgi var ve 2 yaş üzeri emen bir bebekse herşeyin faturasi buna çıkabiliyor. Ancak bütün olarak değerlendirmek gerekir
 
Bu yaş çocuğuna oturtup birşeyler öğretemezsiniz. Daha çok gizil öğrenmeyle öğrenirler. Mesela sayıları saklambaç oynayarak öğretebilirsiniz. Ya da renkleri elma alırken kırmızı elma alalım, aaa mavi gökyüzüne bak gibi öğretebilirsiniz.
Benim de oğlum 3 yaşında her çocuğun gelişimi farklı ilerleyebilir. Bir de yaş grubuna göre eğitici kitaplar var onlardan alıp hergun yapabilirsiniz. Biz her gün kitaplarından kavramlar, sayılar, geometri şekiller çalışıyoruz oyun şeklinde. Bu şekilde kolay öğreniyorlar.
 
Doğadaki canlıların sosyalleşmeye, bağımsızlaşmaya ihtiyaçları da yok ona bakarsanız, bezi bırakmayacaklar ve kreşe gitmeyecekler kendimizi hayvanlarla karşılaştırmayalım lütfen
Konuyu uzatmak istemiyorum da sadece insanlar sosyalleşmiyor bağımsızlaşmıyor. Hayvanların sosyalleşmeye bağımsızlaşmaya ihtiyaçları olmadığı konusunda da katılmıyorum. Anne sütü almakla bez bırakmak ve kreşe gitmek arasında bir bağlantı yok. Herkesin tercihi kendisini bağlar, emzirme ve bez bırakma gibi konular anne ve çocuğun karar vereceği özel konular. Normal ya da anormal denilecek şeyler değil benim için. Kimisi 1 yaşında hazır olur bırakır kimi 4 yaşında
 
Çocuğunuzun gelişimi geri mi değil mi görmeden konuşamayız. Ancak bu yaşta ekrana maruz kalması ve uyuma uyanma saatlerinin uygunsuzluğu gelişim geriliğine sebep olabilir. Problemi çözmek istiyorsanız ekranı tamamen ortadan kaldırmalı ve en geç 9’da uyuyup sabah 8-9 civarı uyanmasını sağlamalısınız. Beyin gelişimi için uyku saatleri çok önemli.
 

Bu yaştaki çocuğun uyku eğitimine hiç ihtiyacı yok.

Memeden kestikten bir hafta sonra kendi kendine uyumayı zaten öğreniyor.

Artık sütün bitmek üzere olduğunun haberini vermelisiniz kesecekseniz.

Sütten kestikten sonra ah keşke önceden bunu yapsaydım diyeceksiniz.

Çünkü o kadar rahat bir dönem ki emzirmeden geçen dönemler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…