- 24 Eylül 2010
- 5.812
- 18.699
-
- Konu Sahibi Liona Esposito
En az 24 ay oHer ciger kanseri olan sigarami içti? Hayir. Hiç haytinda sigara içmemis insanda kanser olabiliyor. Ancak sigara içersen bu riskin dahada çogalir.
Yani evet hiç emzirilmemis cocuklarin çene yapisida farkli nedenlerden dolayi degisebilir. Ancek emmen cocuk, bu meme olsun, emzik olsun, çene yapasinin degismesinin riski daha çok artiyor.
Emzirmenin elbette faydalari var fakat dünya saglik örgütü bile en fazla 24 ay tavsiye ediyor. Doktorunuz hangi bilemsel makaleye göre size farklisini tavsiye etti merak ediyorum.
Emme olayi cok fazla uzamis .Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.
ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.
kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.
zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.
asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.
çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?
veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.
bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.
sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Yigenim 11 aylık sipa cümle kuruyor ama benim kiz 2 yasinda konustu mutlaka bir pedagoglada gorussunArkadaşlar insanları yanlış yönlendirmeyin lütfen ya.Sizin çocuğunuz 3 yaşında konuşmuş olabilir ama bu olay bu durumu normal yapmaz çünkü böyle söyleyerek belki de bir başkasının otistik çocuğunu doktora götürerek erken teşhis ettirmesini engelliyosunuz bu devirde ne bu cehalet. Erkek çocukları da hiç de geç konuşmuyo ayrıca benim oğlum ilk anne dediğinde 8 aylık cümle kurduğunda 1,5 yaşındaydı.
Bir çocuğun 3 yaşında konuşmuyor olması normal değildir ve doktora götürülmesi gerekir. İnsanları yanlış yönlendirmeyin.
Mutlaka yararı var ama tamamen emzirmeyle alakalı değildir bence.
Eşimin kardeşi 5 yaşına kadar emmiş, boyu ailedeki ortalamadan kısa, zeka evet var ama sosyal zekada bence sıkıntılı. Ne arkadaş ne iş, evde annesinin dizinin dibinden ayrılmaz. Yani en tuhaf çocuklarıdır kendisi. Çocuğunuzdaki özellikler sizin ilgi alakanız ve beslenmesiyle de alakalıdır bences alt anne sütüne bağlamak da sağlıklı değil bence.
Ben mesela burada emzirmekten ziyade, sabah uyanan çocuk 20 dk daha uyusun diye emzirilmesini düzen anlamında sağlıklı bulmadım
Benim bi kuzenim var 4 yaşına kadar 3 kelime konuştu. Adıma kamine diyodu sürekli. Her çocuk denk olmak zorunda değil einstein gerizekalı sanılırken bir dahi çıktı unutmayın.Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.
ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.
kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.
zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.
asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.
çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?
veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.
bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.
sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Ne gibi sorunlar oluyormuş mesela ? 09:00 -17:00 okula giden , eğlenceli , neşeli komik bir çocuğum var. Bana " sana aşırı bağlanır kopamaz vs dediler 27 aylıktan beri tam gün kreşe gidiyor. Güvenli bağlamayı tam gerçekleştirdik, çocukla ilgili tek sorunum cadaloz olması o da bana çekmiş şaşırmıyorum. Heryere girer çıkar toplum içinde konuşur, merak ettim nasıl etkileri oluyormuş uzun emzirmenin ?Uzun süreli emzirmenin çocukta fiziksel değil ruhsal bir takım sıkıntılar yaratabileceğini yazacaktım ama korktumNitekim bahsettiğiniz kişide tam aklımdan geçen şekilde sıkıntılar olmuş.
Oral dönem bittikten sonra emzirmenin de bitmesi gerekiyor diyor işin uzmanları. Doktorlar değil, düşünürler.
Size şimdi burdan uzun uzun bütün ekollerin emzirme konusundaki araştırmalarını ve görüşlerini aktaramam. Araştırın okuyun merak ediyorsanız. Pek çok kaynak mevcut.Ne gibi sorunlar oluyormuş mesela ? 09:00 -17:00 okula giden , eğlenceli , neşeli komik bir çocuğum var. Bana " sana aşırı bağlanır kopamaz vs dediler 27 aylıktan beri tam gün kreşe gidiyor. Güvenli bağlamayı tam gerçekleştirdik, çocukla ilgili tek sorunum cadaloz olması o da bana çekmiş şaşırmıyorum. Heryere girer çıkar toplum içinde konuşur, merak ettim nasıl etkileri oluyormuş uzun emzirmenin ?
Teşekkür ederim . Emzirirken kimseye sormayacaktım sormadım zaten , dr dışında . KudrAlobarcım canım balım alıntı yaptığın ark örneklendirdiği kişi neredeyse engelli bir profil. enn enn çocuğu ben yaptım demiyorum ama biri çocuğu emzirmişsin alık olacak garip olacak öyle olacak böyle olacak derse kaynak isterim. Araştır öğren diyemezsin açıklamak durumunda kalırsın bilimsel bir yaklaşım değil. Emzirdim çocuk için bütün forum karşı olsa umrumda değil ama biri çıkıp da bu kadar zeka seviyesi düşük bir toplumda emzirdiğim için çocuğum neden sorunlu olacak onu öğrenmek istiyorum ? çünkü toplumda emzirme 6 ay civarı ve toplumun seviyesi ortada. Korkuyorum belki cahilim bilmek istiyorum. Ya da insanlar atıp tutmasın istiyorum ve genellemesin istiyorum belki.Size şimdi burdan uzun uzun bütün ekollerin emzirme konusundaki araştırmalarını ve görüşlerini aktaramam. Araştırın okuyun merak ediyorsanız. Pek çok kaynak mevcut.
Yani ne diyelim şimdi? çok emzirmişsiniz çok fayda görmüşsünüz, muhteşem bir çocuğunuz varmış. Tebrikler en doğrusunu yapmışsınız.
Anne terörü diye bir şey var şekerim ve ben ilk başta dediğim gibi çok korkuyorum bundan. O yüzden fikirlerim olduğu halde yazmadım konuya pek bir şey. Forumda konuşulacak, konu hakkında bilgisi olmayan insanlarla tartışılacak konular değil benim için. Bilgi isteyen olursa veririm ama “ben yaptım oldu” “sen yanlış yapmışsın olmamıştır o” “hepiniz yanlışsınız en doğru benim” diyen analara gücüm yetmezTeşekkür ederim . Emzirirken kimseye sormayacaktım sormadım zaten , dr dışında . KudrAlobarcım canım balım alıntı yaptığın ark örneklendirdiği kişi neredeyse engelli bir profil. enn enn çocuğu ben yaptım demiyorum ama biri çocuğu emzirmişsin alık olacak garip olacak öyle olacak böyle olacak derse kaynak isterim. Araştır öğren diyemezsin açıklamak durumunda kalırsın bilimsel bir yaklaşım değil. Emzirdim çocuk için bütün forum karşı olsa umrumda değil ama biri çıkıp da bu kadar zeka seviyesi düşük bir toplumda emzirdiğim için çocuğum neden sorunlu olacak onu öğrenmek istiyorum ? çünkü toplumda emzirme 6 ay civarı ve toplumun seviyesi ortada. Korkuyorum belki cahilim bilmek istiyorum. Ya da insanlar atıp tutmasın istiyorum ve genellemesin istiyorum belki.
yalancı memede bu dediklerinize katılıyorum ama anneyi bu yaşında emenlerde doymak değilde daha çok sıcaklığı hissetmet için çünkü benim kuzular yemek üstüne sütlü kahve içerlerdiArkadaşlar bunlar ne kadar bilimsel açıklamalar böyle waaaooovvv...
Ben yaptım olmadı demek ki kesin olmaz gibi nasıl bir kanıya varmakmış bu
Şöyleki öğünlerinde emmeyi tercih eden süt dişleri sürmüş bebeğin çiğneme fonksiyonu azalır. Bu da daimi dişlerinde sürme gecikmelerine sebep olur. Sürme gecikmeleri de daimi dişlenme sürecinde çarpaşıklığa neden olabilir.
Kaynım 35 yaşında, iş aramaz, arkadaş aramaz. 24 saat evde. Annesine ailesine aşırı düşkün. Koca adam nasıl ayrı bir hayat hayali kurmaz şaşarım. Salt emzirmeye bağlamasak da bazen 5 yaşına kadar emdiği için mi ayrı bir hayat kurma arzusu kurmuyor diyorum. Ama uzmanı olmayınca bir çıkarımda da bulunmadım tabii. Ama bana da sağlıklı gelmiyor.Uzun süreli emzirmenin çocukta fiziksel değil ruhsal bir takım sıkıntılar yaratabileceğini yazacaktım ama korktumNitekim bahsettiğiniz kişide tam aklımdan geçen şekilde sıkıntılar olmuş.
Oral dönem bittikten sonra emzirmenin de bitmesi gerekiyor diyor işin uzmanları. Doktorlar değil, düşünürler.
Prenses seni yorumlarını beğenirim. Ama sen emzirme haricinde doğru yaklaşmışsın, doğru etkileşim kurmuşsun ama bunu genele vuramazsın.Ne gibi sorunlar oluyormuş mesela ? 09:00 -17:00 okula giden , eğlenceli , neşeli komik bir çocuğum var. Bana " sana aşırı bağlanır kopamaz vs dediler 27 aylıktan beri tam gün kreşe gidiyor. Güvenli bağlamayı tam gerçekleştirdik, çocukla ilgili tek sorunum cadaloz olması o da bana çekmiş şaşırmıyorum. Heryere girer çıkar toplum içinde konuşur, merak ettim nasıl etkileri oluyormuş uzun emzirmenin ?
Emzirmeyle zekanın alakasından bahseden bir kaynağınız var mı peki? Ben de misal mamayla karışık kısa süreli emziren biri olarak bunu merak ediyorum.Teşekkür ederim . Emzirirken kimseye sormayacaktım sormadım zaten , dr dışında . KudrAlobarcım canım balım alıntı yaptığın ark örneklendirdiği kişi neredeyse engelli bir profil. enn enn çocuğu ben yaptım demiyorum ama biri çocuğu emzirmişsin alık olacak garip olacak öyle olacak böyle olacak derse kaynak isterim. Araştır öğren diyemezsin açıklamak durumunda kalırsın bilimsel bir yaklaşım değil. Emzirdim çocuk için bütün forum karşı olsa umrumda değil ama biri çıkıp da bu kadar zeka seviyesi düşük bir toplumda emzirdiğim için çocuğum neden sorunlu olacak onu öğrenmek istiyorum ? çünkü toplumda emzirme 6 ay civarı ve toplumun seviyesi ortada. Korkuyorum belki cahilim bilmek istiyorum. Ya da insanlar atıp tutmasın istiyorum ve genellemesin istiyorum belki.