Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Neye göre emmesi normal değil? Mesela benim çocuğum da 33 aylık emiyor. Bir anormallik görmüyorum doktorumuz da destekliyor. Yeni doğmuş bebek gibi 7-24 memede durmuyorlar zaten. Bebeğin ne zaman anne sütünü bırakacağına anne ve bebek karar verir bunun bir sınırı da yok bence. Doğadaki hiçbir canlı memesine salça sürüp kıl yapıştırıp yavrusunu sütten kesmeye çalışmıyor bunu yapan sadece insan. Buna da bazen hayat şartları sebep oluyor bazen çevre baskısı ,bazen de annenin gerçekten bunalması. Buna saygı duyuyorum emzirmek gerçekten bir anne için bir süre sonra zor olabiliyor ama çevre baskısını anlayamıyorum.
Siz hic emzirmek istemeyen bir anne kedi gördünüz mi sanmiyorum resmen kovalıyor yavrularinı emmesin diye bizden daha akıllı oluklari kesin öyle salçaya falan zaten ihtiyaçları yok emzirmeme zamanı gelince onlar hallediyor :KK66:

Son düzenleme:
Muhtemelen dişleri çarpaşık olacak çocuğunuzun. Çene ve diş gelişimi üzerinde olumsuz etkileri var uzun süre emzirmenin.
Ay ne çapraşığı olacakmış merak ettim. İlk kızımı 30 ikincisini 36 aya kadar emzirdim. Her ikisinin de dişleri inci gibi maşallah. Şu an 3. kızımı emziriyorum 14 aylık. İnşallah onu da o aylara kadar emzirmek istiyorum. Zamanı gelince sancısız krizsiz vedalaşıp bırakacağız inşallah.

Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.

ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.

kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.

zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.

asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.

çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?

veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.

bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.

sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
her çocuk aynı olmaz her cinsiyet bile aynı olmuyor kızlar daha konuşkan erkek çocukları biraz daha geç konuşabilen.benim kendi çocuklarımın arasında bile öğrenmede algıda fark olabiliyor,vede sıkıntı var ise sorun olunca anne olmamalı,bunu öğrenmek zor değil birlikte doktora götürerekte varsa sorun çözülür.bence normal hiç canınızı sıkmayın

Size bir anımı anlatayım da gerisine siz karar verin.

Oglum 4 yaşında ben de öğretmenim. Pedagoji eğitiminde gördüğüm çoğu seyi kendi çocuğum üzerinde gözlemleme fırsatım oluyordu.
Geri geri yürüme ve zıplama için belli bir ay aralığı var. Bizim çocuk geri geri yürüyor ama zıplamıyor. Deliricem...
Elimden tutup yatağa çıkarıyorum zıpla annecim
I-ıh hayır..
Tramboline bırakıyorum hadi canım bak abiler ne güzel zıplıyor sen de yap ... Hayır hayır ı ıhh

Kafayi yeme noktasına geldim ve ben kendimi çok gaza getiren bir insanım habire okuyorum neden böyle neden zıplamıyor nörolojik bir sorun mu var vs...
Bir gün yine yatakta yaylanma hareketi yaptırıyorum yapamadı ben de neden yapmıyorsun hadi ama dedim
Gözlerini kocaman açarak "Yapamıyorum annee "dedi. Üzgün olduğunu fark ettim ve o bakışı o sözü nasil içime işledi anlatamam. O gün bugündür ne kıyaslarım ne de bir konuda üstüne giderim.
Ilk kez 25 aylıktı zıpladığında. Şimdi koltuk tepelerinden inmiyor oglum atlama yeter ayağına bir şey olacak diyorum bu kez de zıplamadan duramıyor binlerce şükür.

Kısacası siz üzüldükçe farkında olmadan o da üzülüyor olabilir. Dert etmeyin illaki konuşacak hatta hiç susmayacak bazen. Yarin yamalak kelimelerini özleyeceksiniz bile :)

Emmek ile ilgili çook uzunca bir yazı yazarım da gerçekten mecalim yok. Emmenin ne çocuğun dil gelişimine zararı var, ne de bağımsızlaşmasına. Hiç mi yapılan araştırmaları, bu konudaki uzmanları okumuyorsunuz hanımlar? İnstagramda doula Aslı othan tanır var, İzmir emzirme danışmanı var. Bir sürü güncel araştırmalar atıyorlar bunlarla ilgili. Hiçbir bebeğin diş gelişimi ve 2 yaşı tamamlanmadan emzirme kesilmemelidir. Anne dilerse diş ve 2 yaş tamamlandıktan sonra kademeli olarak kesebilir ama yok sütün faydası yok, yok gelişimine zararlı gibi argümanlarla insanların kafasını karıştırmayın. Böyle bir şey yok çünkü.
Annelerin yanlışları olabilir hatta doğrusu ebeveynlerin olabilir. Siz bu soruyu gerçekten hatanızı görmek için mi açtınız, içinizi rahatlatmak için mi? “Benim çocuğum da şöyleydi.” yazan annenim iyi bir anne olup olmadığını nereden bilebiliriz? İşiniz rahatsa gerektiği kadar ilgileniyorsanız yapacak bir şey yok.
Bence istediği kadar emzirsin de çocuk sabah erken kalkmasın diye memeyi dayamasın yani. O çocuk normal çocuklar gibi 7-8 gibi kalkıp kahvaltısını yapmalı sonra emziriyor mu napıyor kendi bilir, ama arkadaşın bir rutini yok anladığım kadarıyla.

Saymayı öğrenmesine falan bisey diyemem ama konuşma biraz gecikmiş ama bu bir sorun olduğu anlamına gelmez .Büyük oğlum 2.5 yaşında konuşmaya başladı küçük 1.5 yaşında baya cümle kuruyor akıcı konuşuyordu. Evde abinin olması etkili oldu tabi ama biraz da yapı diye düşünüyorum.
Yapacağınız şey önce uyku düzenini halletmek ilk bi kaç gün zorlanızınız ama bi düzen kurulmalı.
Küçük oğlum 1 ay büyük sizden tabi ki tv izliyor malesef ama hepsinin zamanı var .
Yemek yerken hep birlikte masaya oturmayı deneyin kendi denesin yemeyi dikkatini başka şeylere yönlendirin.
Kotu anne değilsiniz ama düzende biraz eksik var sanki .Erken kalksanız daha enerji okursunuz her ikiniz de .Ayrıca millet konuşacağına az size yardımcı olsun .Onlara kulak asmayın ama bir yerden başlayın. Çocuklarımızın yaşları yakın düzene alışınca her iki taraf için de eğlenceli ve az yorucu oluyor 😊kolaylıklar dilerim .

Kesinlikle.
Burada eski konulardan dolayı eşine karış tepki var o yüzden de onun eleştirisi söz konusu olunca yorumlar onunla ilgili oluyor genellikle ama eğer konu sahibi gerçekten hatasını görmek için yazdıysa konuyu, emzirmeyi kendisi de daha çok uyumak için kullandığını kabul etmeli.

Gece 4-5 gibi yattığını da kendi yazdı konularında. Haliyle çocuğun sabah erken kalmasını istemediği için yanında yatıp emzirerek, uyanma saatini olabildiğince geciktiriyor gibi duruyor.

Çocuk için sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeni ortadan kalkmış oluyor bu yüzden emzirmeye son vermesi lazım.
Konuyu da sabah 4 te açmış, sonrada sabahları kendime gelemiyorum deyip memede çocuğu tekrar uyutuyor... Eski konularını pek bilmiyorum ama kimse kusura bakmasın bana göre kötü bir anne. Yahu öğlene kadar yatarken hiç mi rahatsız olmuyorsun? O çocuk öğlene kadar uyusun, sonra aç tvyi izlesin dursun... Babasi da tabiki evladi ile ilgilensin ama tüm gün çalışıp eve gelen birisi, evde oturan anne kadar kaliteli zaman geciremez.

Başka çocuklarla kıyaslamayın. Konuşamasa da her şeyi anlıyor, çocukta travma oluşturmayın. Her çocuğun gelişimi farklıdır elbette ama 32 aylık cümle kuramaması normal demesin hiç kimse. Mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bu bir sorun olduğu anlamına gelmiyor ama varsa da erken teşhis daha fazla yol almanızı sağlar.

Oğlum 16 aylık iken yürümeye başladı. Ama dışı 3-4 aylık iken çıkmaya başlamıştı. 9 aylık filandi ilk defa anne dedi,12 aylık iken baya baya anneme "anneanne" diyordu"
Tam 4 buçuk yaşında komple bezden çıktı ve o yaşa kadar anne anneanne baba araba top dışında bişey demiyordu. Bezden çıkması ile dilinin çözülmesi bir oldu. Iki dil bildiğimiz için hangi dilde ne kolayına geliyorsa kendini o dilde ifade ediyor, ben onu baya baya anlıyorum. Şu an 5 yaşında. Anaokulunda sınıfındaki 5 yasindakiler bizi parkta görünce gelip bizimle sohbet etmek istiyorlar. Maşallah nasi konuşuyorlar diyorum bilinçli bide koca koca insanlar gibi. Benim oğlum ise 3 "yaşındaki ortalam bı çocuğa yakın konuşuyor.

Ikinci çocuğum 12 aylık iken yürümeye başladı. 3 yaşına kadar anne bile demedi. 3 yaşına girince abisinin yapmadığını yapmaya başladı, biseyleri gösterip bıkmadan usanmadan öğrenmeye çalışıyor. Herşeyi isimlendirmemi istiyor . İlk zamanlar farklı şeyler söylüyordu arkamdan, aradan bir ay geçti baya baya kelimeler yerine oturmaya başlıyor.
Herkes çocuklarımın, hele hele benim çocuklarımın geç konuşmaya başlamasından çok şaşırmış duruma. Bende öyleyim. Okumayı seven konuşkan çabuk kaynaşan bir insanim. Çocuklarimla ilgili hayallerim vardı işte bilincli yetiştirilen erdemli ahkalli sohbet edicez filan. Ben yine yapıyorum yapmam gerekeni onlar umarım bunları alıyorlardır.
Allah'ın bir imtihanı diyerek kabul ettim çünkü çok ağladım. Düşünsenize çocuğum 4 yaşını geçiyordu hala konusmuyordu sinirleniyordu kocaman çocuk gibi boyuda yaşından büyük. Şükür ki etrafımda bilinçsizce yorum yapan yok. Kv tarafı iğneleyici konuşmadı benimle bu konuda. Ne kadar cabaladigimi uğraştım görüyorlar.
Iki çocukta 3 yaşında konuşma terapisine başladı.

Çizgi film demisken, ben büyük çocuğuma sans eseri peppa wutz'u açınca biseyler kapmaya başladı sanki. Yaşıtları çocuklar seslendiriyor, tane tane uzatarak konuşuluyor.
Onun dışında sofra başında medya olayını cozmelisiniz , en sevmediğim şeydir benimde. Büyük oğlum anı tepkiler veren bir çocuktu yinede sabrettim açmadım, çok çok dışarıda zor durumda olursam elimde çizgi film açarim tutarım oda izler gibi düşündüm.
Bol bol kitap okuyun, çocuk şarkıları dinleyin, ellerini çocuk çalıştırdım misal oyun hamurum pipetle üflesin filan. Bunlarda yararliymis demişti terapistimiz

Eleştirenlere de "çocuk benim başarı tablom değil, herkes farklı gelişir ben insanlığını anneliğimi size çocuk üzerinden ispat edecek değilim. Ben elimden geleni yapıyorum takdir Allah'tan buda bir imtihan. Siz böyle konuşunca çocuk anlıyor üzülüyor ve benim üzüldümu hissediyor. Ben sizie şunun kvsi şunun kocası mükemmel diye ovsem hoşunuza gider mi?" diyip susturabilirsiniz. Bunu bir kere dedikten sonra hala boş konusmalar devam ediyorsa bundan sonra böyle konular açılınca abartmadan sessizce odayı terk rdin
Yaşadığım yerde konuşma terapisti yok benim de oğlum 2.5 yaşına yaklaşıyor hala tek kelime ve çok sınırlı sayıda. Bilip de söylemedikleri de var acaba terapist ne tür tavsiyelerde bulundu paylaşabilir misiniz?

oğlum 3 yaşında şu anda koşuyor oynuyor sayıyor konuşuyor hatta baştan sona kaç tane şarkı biliyor peki ben bunu neye borçluyum tabiki ilgi +oyun ekran yok mesela çok zorlandım sadece en fazla 30 dakika sürekli oyun temizlik makinayi birlikte yerleştirmek mesela sabah erken kalkmak açık havada yürümek top oynamak kitap okumak resim yapmak size yalvarıyorum su çocukları ekrandan çekin resmen hipnoz oluyor çocuklar sosyallik sıfır benim 5 oğlum var ve halada oyuna vaktim var siz iyi bir anne misiniz tabiki her anne iyidir sadece hatalarımız var ekranda yemek nedir bırakın ac kalsın ne yediğini bilmiyor ki çocuk robot gibi alın çocuğunuzu sabah tutun elinden birer simit alın elinize açık havada yiyin o bile kuzuya iyi gelir hastalık var doğru ama dikkat edin ve çocuğu dışarı çıkarın derim ben çok bilgili bir anne değilim sadece tecrübem bu ekrandan uzak kalsın kız desin banana yi zamanı gelince öğrenir

Siz çocuğunuzun gelişimini yazınca kadına aa bak kelebeğin cocugu ne güzel gelişmiş mi delirttiniz sanıyorsunuz kadin sizi sormuyor kendi cocugu için soruyor. Hemen atın kedi cocuklairnizi one ayıp yahu.
E sormus ya iste,yazanlar da ornek veriyor.
Ben de veriyorum hatta:))
Konu sahibi,kizim yasina girmeden,oglum 3 yasi dolunca konustu.
Bosver sen ornek verenleri,benim de oyleydi,simdi ornek verilen cocuklari yaya birakiyor oglum masallah:))

Eşim terbiyesiz karakteri gelişmemiş bir adam, sen biraz rahatınana düşkün bir hanımsın. Bu konudan bağımsız genel yorumum böyle diğer yorumlarına istinaden. İki ayrı uçsunuz, çocuk geri mi bence değil. Ama bilinci neden daha açık olmasın ? körpecik zekası ışıldamasın ?

Emzirme, konusma icin su anda bir sey diyemem cunku benimkiler daha 13 aylik ama su 1 senenin en buyuk hatasi 1 ay oncesine kadar yaklasik 3-4 ay reklamlarla yemek yedirmem oldu.Hayir,cocuklarin bakasi yok tv ye acikken bakmiyorlar,dis cikarma donemi yesinler diye actik.Boyle olmaz diyerek 1 aydir mutfakta oyuncak,kap kacak buzdolabindaki magnetlerle oyalayarak tv siz alistilar.Bence siz de bu hatadan dönün bir an once.Zorlaniyorum evet ikisi yesin derken cok daha fazla efor sarfediyorum ama en azindan tv ye dalip gitmiyorlar hatta unuttular bile.Hatamdan donmus olmaktan cok mutluyum ama iste tek bakinca bazen insan caresizlikten ne yapacagini sasiriyor.

Ay ne çapraşığı olacakmış merak ettim. İlk kızımı 30 ikincisini 36 aya kadar emzirdim. Her ikisinin de dişleri inci gibi maşallah. Şu an 3. kızımı emziriyorum 14 aylık. İnşallah onu da o aylara kadar emzirmek istiyorum. Zamanı gelince sancısız krizsiz vedalaşıp bırakacağız inşallah.

bende üç yaşına kadar emzirdim hiç bir sıkıntıları olmadı,şuan koca delikanlılar yani

Arkadaşlar bunlar ne kadar bilimsel açıklamalar böyle waaaooovvv...
Ben yaptım olmadı demek ki kesin olmaz gibi nasıl bir kanıya varmakmış bu 😄
Şöyleki öğünlerinde emmeyi tercih eden süt dişleri sürmüş bebeğin çiğneme fonksiyonu azalır. Bu da daimi dişlerinde sürme gecikmelerine sebep olur. Sürme gecikmeleri de daimi dişlenme sürecinde çarpaşıklığa neden olabilir.

X