Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

39 ay emzirdim dişler sağlam, ben yaptım oldu ? sizin verilere göre bakarsak 6 ay emmiş dişleri çarpık çürük bir sürü çocuk var onları ne yapacağız ?

İngilizce’yi etkili öğreniyor, bilingual yetişiyorsa konuşmasının gecikmesi normalmiş. Sadece bu verdiğiniz örneklerle kısıtlı değilse bu iyi bir şey. İngilizceniz varsa oğlunuzla hem İngilizce hem Türkçe konuşun. Aynı cümleyi iki dilde de söylemek değil de bir cümle İngilizce, başka bir cümle Türkçe konuşmak şeklinde. Ama bolca konuşun oğlunuzla. İngilizceniz yoksa da “nursery rhymes” yani işte okul öncesi seviyesi için şarkılar var. Onları birlikte öğrenip evde dans edebilirsiniz. Her birinin sözlerine uygun dansları falan da var, o yaşlardaki çocukların yapabileceği şekilde.

İlla ki bir eksiklik vardır diye demiyorum ama sadece çizgifilmlerden öğreniyorsa bunu desteklemenizde, etkili ve iletişimsel şekilde öğrenmesinde fayda var

Her çocuğun gelişimi aynı olmak zorunda değil ne yazıkki yakınlar çocuklarlar ilgili yorum yapmaya bayılır çok yanlış bişey kulağınızı tıkayın bence

Her çocuk farklıdır deniyor ama bazı şeylerde mantık lazım sonuçta çocuk 3 yaşında ve hala düzgün konuşamıyor bu %100 TV ile alakalı.

39 ay emzirdim dişler sağlam, ben yaptım oldu ? sizin verilere göre bakarsak 6 ay emmiş dişleri çarpık çürük bir sürü çocuk var onları ne yapacağız ?

Yahu emzirilmis cocugun disleri çürer denilmiyor. Cene yapisi degisiyor. Dislerin pozisyonu degisiyor. Ve bu hemen fark edilmiyor. Cocuk 7-8 yasinda gelsin, dahada fark ediliyor. Cene yapasi degisince, konusma sorunlarina yol açabilir. Baze dislerin egri durmasina yol açabilir. Yani cocuk ilerde dis düzeltme tedavisi görebilir. Bu emzik alan cocuklar içinde geçerlidir.

Bunlar bilimsel veriler. Ha siz onu dinlemeden emzirmek istemissiniz, sizin bileceginiz birsey.

Çocuk 6,5 yaşında ben de dr tavsiyesi ile emzirdim. Emzirmenin faydalarını dr muz anlattı 24 ay üzeri için , bende elimden geleni yaptım. Kesin kati konuşamayız, hekim değiliz kaldı kim hekimlerinde farklı farklı görüşleri var. Şimdi dişleri yamuk olan çocukların hepsi uzun emen çocuklar öyle mi ? Bu toplumda emzirme oranı ve süresi ortada zaten ve çoğunluğun dişleri berbat durumda. Ben 8 ay emmişim dişlerim yamuk?

Her çocukta aynı şekilde seyreder demiyordur araştırmalar da, yamuk dişli çocuk uzun süre herhangi bir şey emen çocuklarda daha fazla görülüyordur.
Yani eğer böyle bir araştırma varsa bu örnekler araştırmayı çürütmez.

Anlaşılmayan şu, çocuğa zehir vermişiz muamelesi yapılmasına gerek yok.
Herkes kendi karar versin emzirme süresine.
Konu sahibi emzirme üzerine yorum istemiş gibi herkeste bir ahkam kesmeler, arka arkaya bıraktır demeler.
Emzirme 2 yaşını geçince milletin gözleri pörtlüyor.

Konu sahibi akşam uyku saati (9-10) belirleyip mutlaka bu düzene uyun. Sabah çocuğunuzla birlikte kalkıp emzirmek yerine kahvaltı hazırlayın ve tv açmayın. Çok güzel aktivite oyuncakları ve kitapları var. Çocuğunuz 3 yaşına yaklaşmış, eline kalem verip boyama yapmayı öğretin, Oyun hamuru ile şekiller yapıp, renklerini telaffuz edin beraber.
Bir tanıdığımın çocuğuda aynı şekilde konuşamıyordu, doktor tv yi tamamen yasakladı ve kreşe göndermelerini tavsiye etti

Göğüs ucunun emilmesiyle emzik aynı şey olamaz. Çocuklar tüm gün emzik ağzında sakız gibi çiğniyor. Sigara gibi adeta alışkanlık şeklinde .Emzirme 3 yaşında o şekilde değil ki. Gerçekten emzirme nefretini anlayamıyorum, emzirme büyük bir emek ve kişisel tercih. Ben kimse emzirmedi diye yermiyorum çoğu anne 6 ayı dört gözle bekliyor. Hiçbirine ne burada ne başka bir alanda tek laf etmedim. Ama emzirene karşı büyük bir saygısızlık var kimse bu benim haddim mi demiyor ? sen emzirmemişsin tamam ne güzel dişleri mükemmel milyonlarca çocuk benimki çarpık değil de hadi sizler için çarpık dişli olsun.

Her çocuk farklıdır tabi ki ama bu bazı çocuklarda gelişim geriliği olabileceği gerçeğini değiştirmiyor.
Katılıyorum. Eğer şüphe varsa öncelikle bir çocuk psikiyatrının ya da çocuk nöroloğunun görmesi gerekir. Benim oğlumda uyaran eksikliği var ve denver 2 gelişim testine göre yaşıtlarından 6 ay geri. Böyle riskler oldugu için her çocuk farklı diye zamana bırakmak bana mantıklı gelmiyor. Yapılması gereken uzman görüşü almak, evdeki tüm ekranları kapatmak ve çocukla her dk gerçek anlamda ilgilenmek...

Her ciger kanseri olan sigarami içti? Hayir. Hiç haytinda sigara içmemis insanda kanser olabiliyor. Ancak sigara içersen bu riskin dahada çogalir.

Yani evet hiç emzirilmemis cocuklarin çene yapisida farkli nedenlerden dolayi degisebilir. Ancek emmen cocuk, bu meme olsun, emzik olsun, çene yapasinin degismesinin riski daha çok artiyor.

Emzirmenin elbette faydalari var fakat dünya saglik örgütü bile en fazla 24 ay tavsiye ediyor. Doktorunuz hangi bilemsel makaleye göre size farklisini tavsiye etti merak ediyorum.

Emin misiniz en fazla 24 ay önerdiğinden?

2 yaşından sonra emzirmenin faydalı olduğundan bahseden makale sayısının faydasız olduğundan bahseden makale sayısından fazla olduğuna eminim ama bunu kanıtlayamam.
DSÖ de 2 yaşa kadar emzirin demez, 2 yaş ve sonrası der emzirme için. (Daha doğrusunu bilen varsa araya girebilir, yabancı dil yok bende)
Emzirmeyi doğal akışına bırakan kültürler mevcuttur.
Siz hala zararlı diyedurun.

En az 24 ay öneriliyor , en az. Dr um 30 yıllık bir hekim, önerdi faydalarını bugünden ziyade yarın göreceksiniz dedi. Boyu emsallerine göre uzun ( biz anne baba olarak 1,70 civarıyız ) zeka gelişimi tıbbi olarak kanıtlanmış şekilde ilerde , hastalıklara karşı dirençli, ben dr a inandım güvendim. Zaten kimseyi emdir diye zorlamıyor emzirmediğiniz için çocuğunuz geri olur, kısa olur gelişemez vs gibi genelleme yapıp , kimseye saygısızlık yapmıyorum. İsteyen emzirsin isteyen emzirmesin.. Meme de çocuk da annenin.

Dr moğolları örnek göstermişti bana,kültürümüzde ( türk) mevcut demişti. Dr un eşi diş hekimi falan da değildi bizim çocuklar çarpık diş olsum diye emzirmeden uzaklaşmamızı islamiyette olan 2 yaş sınırına bağlamıştı ki aslında islam da min 2 yaş deniyor. ama yorumlama yobazca yapıldığı için yanlış. erkek çocuğu ve annesi olan ilişki vs neyse sinirleniyorum yazınca

Valla benim kardeşim 35 gün zor emdi şuan 1.83 boyu var 113 kilo.
Eşim 2 yaşına kadar emmiş 1.87 boyu 90 kilo.
Hatta çok çabuk hastalanır.
Ben çok bağdaştıramadım yazılanları

Mutlaka yararı var ama tamamen emzirmeyle alakalı değildir bence.
Eşimin kardeşi 5 yaşına kadar emmiş, boyu ailedeki ortalamadan kısa, zeka evet var ama sosyal zekada bence sıkıntılı. Ne arkadaş ne iş, evde annesinin dizinin dibinden ayrılmaz. Yani en tuhaf çocuklarıdır kendisi. Çocuğunuzdaki özellikler sizin ilgi alakanız ve beslenmesiyle de alakalıdır bences alt anne sütüne bağlamak da sağlıklı değil bence.
Ben mesela burada emzirmekten ziyade, sabah uyanan çocuk 20 dk daha uyusun diye emzirilmesini düzen anlamında sağlıklı bulmadım

Konu sahibi üzerinden yorum yapmadım aslında . Konu sahibine de yorum yaptığım gibi biraz rahatına düşkün emsin ayılmasın yatakta takılabilelim istiyor. Ben aslında tüm genellemelere karşıyım. Emen çocukların dişleri yamuk olur cümlesi ne kadar sağlıklıysa emen çocukların boyu uzun olur cümlesi de o kadar sağlıklı. Ben emzirdim diye " çocuğunuzun dişi çarpık olacak nokta " diyebilecek kesinliğe inanamıyorum. Biri bana fikrimi sorsa bu konusa emzir emzirebildiğin kadar derim ama kimseyi bu hususta taciz etmem burada olduğu gibi..

Sizin kaynağın gölgesinde kaldı, haklısınız...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…