- 30 Aralık 2008
- 1.354
- 1
ben hiç vermedim mantar
nasıl bir faydası var bilmiyorum hiç
mantar zehirlenmeleri konulu seminere katılmıştım beş yıl evvel. yüzde 99 unun su olduğunu geri kalanında mineral olduğunu söylenmişti. kesinlikle fakirin eti deyiminin yanlış olduğu etle tadı dışında besleyici özelliği olarak bir bağlantı olmadığıda.
konu zehirlenmeydi (elbet kültür mantarı değil) doktor bir saat boyunca tatmanın bile zehirlenmeye yol açacağını örnek vakalarla anlatmıştı.
bizim buralarda çıntar denen etten kat kat pahalı hatta ihraç edilen yabani bir mantar var köylüler toplayıp satıyorlar çok severdim eskiden o seminerden sonra ağzıma sürmez oldum.
burda konusu geçen kültür mantarı onda risk yok ama besleyici değeri konusunda güvenmeyin derim. damak tadı geliştirme bakımından verilebilir elbet.
selam herkese
Enes hasta oldu boğazları iltahaplanmış antibiyotik verdi dr tabi iştah gitti huysuzluk hatsafada yemeklerinide blendırdan geçirömek zorunda kalıyorum
mantarı bende vermek istiyorum ama korkuyorum çünkü babamı kültür mantarı bile olsa zehirliyo yemeğin içine mantara değmiş kaşık girince bile etkileniyo kardeşimide yiyince zehirliyo
bide kimse yemiyo
Ben verdim Taylan'a mantarı,sevdi çok fazla vermeyi düşünmüyorum önemli olan benim için damak zevki oluşsun.Ben son iki gündür 5-6 çeşit sebzeyi birbirine karıştırıp yediriyorum öğlen,akşamlar ayrıca tek sebzeden oluşan yemek yapıyorum.Biraz yorgunum bu aralarda o açıdan,acaba diyorum bu kadar çok sebze birbirine karışırsa zararlı olurmu?
Teşekkürler canım üşenmeyip bizi aydınlattın.Oğlum tek tek yiyor zaten.Afiyet olsun senin bebişinede.biraz mantarı araştırdım burda konu uzayınca.bazı sitelerde ete eşdeğer protein var diye bile yazmış ??? bir siteden aldığım mantarın içeriği tam olarak şöyle
Mantarın bileşimi kabaca %90 su ,%9 organik madde, %1 inorganik madde (kül) olarak özetlenebilir bu bileşimde C,H,O,N,P,K,S ve iz element olarak da Fe, Zn, Mn, Cu, Ca bulunmaktadır( ben yüzde 99 su diye biliyordum herhalde yememek için hafızama öyle kaydetmişim)
sebzelerin karışımına gelince ; bebeklere verilen sebze çorbalarında en fazla 3 çeşit sebze kullanınki sebzeelerin tadlarını farkedebilsinler diyordu kitabımda.bende başlarda çok karıştırıyordum. ama eğerki ayrı ayrı sebzeyi yemeye başladı tadlarını biliyorsa çok karıştırmanın bir zararı olduğunu düşünmüyorum. bizde geçen aylarda ayrı ayarı püre şeklinde vermeye başlamıştık ama 3 aydır kilo alımı durunca dr herşeyi karıştıracaksın dedi onun kaşık sayısını artıramayız o yüzden bir kaşığa girecek besin değerini artırmalıyız.
afiyet olsun bebişlere...
Canım ben bu aralar nasılsa Taylan artık 13 ayıda doldurdu buçuk oldu hatta.Dere otu,maydonoz ve yaş naneyi güzelce yıkıyorum sonra yarım saat onları sirkeli suda bekletip elimle didkleyerek çorbalarına yemeklerine katıyorum pişirmeden sos gibi oluyor üstünde ben bunlara bıçak değirmiyorum zaten azcık bişey.Dereotundaki kalsiyum sütte bile yok,o açıdan bence sebze çeşitini artırmaya bak magnezyum kalsiyum hepsi bir arada büyümeleri için çok gerekli vitaminler hem şimdi yemezlerse ileride hiç yemezler zaten.Taylan layım bütün gün tabi sen çalışıyorsun vaktim oluyor bütün sebzeleri araştırıyorum bebeklere verilip verilmiyeceğini nasıl pişirilmesi gerektiği ve zengin bir sebze çeşiti sunuyorum tabi hergün et vs...yemesi gerekli diye biliyorum.Ama akşamları kendimize yaptığımız yemekten yediriyorumki damak tadı oluşsun.Şule ayrıca sevmediği herhangi bir sebzeyi ben sevdiğinin içinde katıyorum yada tarhanayı çok seviyor sevmediği sebzeyi tarhanayla yediriyorum.Sevmedilermi yemiyorlar zorlayıp sıkmaktansa sevdiği herhangi bir yiyecekle karıştırıyorum.ya kızlar,ben doğru düzgün sebze vermiyorumşehriye,terbiyeli tavuk mavuk , yemeklerde de en fazla patates , havuç,bilemedin bezelye.
bir pırasa patlatayım bari.onu bile yemez diye mercimek çorbasına katıyorum.