lightpinklady ,çocuklu hayata, düzene alışmak başta zor gelebilir anlıyorum ancak bu böyle olmaz. Yani 2 gün orada bulaşık beklememeli, hiç hijyenik olmaz. (Ayıplamıyorum, vaktinde, kolumu kaldıramayacak zamanlarda ben de yapmışımdır), çamaşır 2-3 gün balkonda kalmamalı, yolunacak, bebeğin ağzına girecek ebatta hiçbir yabancı madde, çocuğunuzun ulaşabileceği yerde olmamalı, prizler aparatlarla kapatılmalı.
Önce evinizi, çocuğa göre düzenleyerek başlayın, bu yükünüzü baya hafifletir. Yürümeye başlayınca ne yapacaksınız?
15 aylık oğlum, zor bir çocuk ve mama sandalyesine hayatta oturmaz. Olay çıkarır; kendi yatağından başka yatağa almadım bir yaşına kadar ama öyle bir direnç başladı ki yer yer aramızda yatırmak zorunda kaldık, yer yatağına bile geçtik bizim üstümüzden aşıp yataktan beyin üstü düşmesin diye (Eşim çok derin uyur). Bu kısmı da anlıyorum, "Alıştır!" denince alışmıyor kimi çocuk ve tepki olarak daha beter hale de gelebiliyor.
Size nerelerde neler yaptığımı anlatayım; cidden her şeye direnen, meraklı ve yürüme çağındaki oğlum ile nasıl evin içinde dönüyor ve üzerine çizim ödevimi tamamlıyorum:
1)Salon komple çocuğa göre düzenli şu an. Kendine zarar verecek hiçbir şey olmadığı gibi, çevirdiğim alanın dışına çıkamaz salonda (TVye dokunamaz-koltukların arka tarafına geçemez, sehpaları kaldırdım üzerine çıkamaz, uzanacağı hiçbir yerde hiçbir süs eşyam yok) Antre de, yatak odaları da aynı şekilde. Tuvalet-banyo ve yer yer mutfak kapılarını çekerim, çocuk geri kalan alanda at gibi koşturur yani, kafasını çarpacak uçları sivri masa bile yok onun için ayarladığım odalarda-güzergahta.
2)Tam müzikli-hareketli oyuncak çağı çocuğunuzun, ayına göre 2-3 oyuncak bulundurun, oyalanabilsin. (Benimki 15 ay olduğu için araba-tren, helikopter vb. sesler çıkaran şekilli bir piyanosu var şu an, onunla baya bi vakit geçirebiliyor, arabaları var bir de onları sürmeye çalışır)
3)Gün içinde bazı bazı tv açabilirsiniz, çizgifilmler yavaştan ilgisini çekmeye başlar bu dönem; TRT çocuk açılır bizde belli saatlerde, Pepe, Niloya, Aslan ve Rafadan Tayfa çizgi dizilerini oturdum ben de izledim 3-5 kez ve sakıncalı bir şey göremedim. Çocuklar için gayet uygun buldum, siz de bakın, içinize sinen çizgi dizileri seçin ve açın ara ara.
4)Akşamdan tuvalete giderken, sabah yıkanacak çamaşırları ayarlar yatarım, sabah uyanınca da tuvalete gidince makineyi çalıştırırım. İnsani ihtiyaçlarımı otomatik iş düzenine bağladım, unutmamak, düzeni atlamamak için. :)
Su içeceğimde mesela mutfağa girdiğimde, makineye bulaşıkların yarısını bi diziveririm, kalanını diğer girişimde dizerim vs duruma göre; hepsini aynı anda yapacak vaktim yoksa bile parça parça yapar, tamamlarım. Siz de, elde yıkıyorsanız bile, bi sudan geçirin önce bulaşıkları, bi dizin kenara. Sonra gidin çocuğunuzla vb. artık ne işiniz varsa onunla ilgilenin, sonra bir arada köpükleyin, sonra durulayıp kaldırın. Aynı anda full vakit ayıramazsanız.
5) Yemek kısmı için, bir günü mesela buzluğu, dolap içini ayarlayarak geçirin. Haftalık yemek düzenini kurun.
Örnek vereyim, dün düdüklüye bir koca paket nohutu yığdım, kendi kendine haşlandı o. O arada ben kendi işlerime baktım. Sonra o nohutları çıkardım, soğuttum, porsiyon halinde poşetledim buzluğa yemeklik attım. Aynı şekilde domateslerin bir kısmını robottan geçirdim 2 kavanoz koydum dolaba, bir kısmını da doğrayıp porsiyon porsiyon buzluğa attım vs vs... Bunlar yemekleriniz için imdat çekici gibi olur, hemen elinizin altında. Siz de yaparsınız zor değil. İnanın toz çorba kaynatmaktan daha az vakit alan, sağlıklı şeyler.
6)Çocuğunuz için çorba vb. pişirecek ve vakitten kazanmaya çalışacaksanız, cezvelerin içinde hazırlayıverin çocuğun yiyeceklerini, hemen olur, çocuğunuz da sağlıkla yer.
7)Koltuklarımın üstüne örtü serdim; ki kaldırıp yıkayabiliyorum lekelendiğinde. Siz de halı-koltuk üstlerini gerekirse uygun örtülerle kaplayın, ıslak mendille siler geçersiniz, en son baya kirlenirse atar makineye yıkarsınız.
8)Kırıntılı bir şeyler yiyeceğinde çocuğunuz, onu bir örtü içine oturtun, eline sevdiği yiyecekleri vb. rahatlıkla verin kemirsin. Sofra bezi denir ya, onu serin işte çocuğunuza yemek yedireceğinizde, yürümüyor henüz nasılsa. Yürüyünce de işte halı vb. kaplarsınız.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar.