• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Başkanlık sistemine nasıl bakıyorsunuz ?

Başkanlık

• oldukça gereksiz, yönetim yapımızdan memnunum.

OY: 57 55,3%
  • sistemine mutlaka geçilmeli !

OY: 21 20,4%
  • sistemi hakkında malesef hiç bir bilgim yok biri anlatsın.

OY: 13 12,6%
  • oldukça gereksiz, yönetim yapımızdan da memnunum değilim.

OY: 12 11,7%

• Ankete Katılan
    103
sen tartışma için fitili ateşle, mesaj yazanları hedef göster ,
(ayrıca,sana göre alaycı bana göre esprili.)
sonrada tartışma de.
o şekilde yazanlardan biri olarak bende sana yazayım. cevap hakkı doğurup bizlerin sessiz kalmasını iste birde.
yok öyle şey
eleştiri yaparsan yaptığın kişilere cevap hakkı doğrursun. cevap verenlere tartışmak için ccan atma demende, trajik oda ayrı
haklısın

Başkanlık sistemi hakkında yeterli bilgim var . Uygulandığı ülkeler , bu ülkelerde nasıl uygulandığı vs .. Bunları daha önceki başlıklarda da uzun uzun yazdım .
Gerçi akademik dile sahip , argümanlı yazılar pek cazip gelmiyor ama ...

Şuan için yorum yapmak zor . Çünkü öne sürülen '' Türkiye Modeli Başkanlık Sistemi '' hakkında detaylı bir açıklama , hatta açıklama yok .

Ön görülen maddeler var basında ama hepsi farazi şuan için .

Bugün Türkiye Modeli Başkanlık Sistemine ''hayır'' demek ; Erdoğan'a güvensizlikten ve hatta nefretten oluşan bir korku psikolojisidir ; özü , fren ve denge ögelerinden oluşan başkanlık sisteminin , Erdoğan'ın elinde otokrasiye dönüşeceği endişesidir .

Yine aynı şekilde bugün bu sisteme ''evet'' demek ; koşulsuz şartsız Erdoğan'a duyulan sevgi ve güven duygusunun , ne derse doğrudur , neye adım atıyorsa vatan içindir , psikolojisidir .

Detayları sunulduğunda , Türkiye Modeli Başkanlık Sistemini konuşmayı tercih ederim .

kurulacak başkanlık sisteminin içeriği hazırlanacak önce kapalı meclisde konuşulacak tüm maddeler onay alınca halka sunulacakmış ve esas parti içindede çoğunluk bilinen başkanlık sisteminden yanaymış

Cumhurbaşkanın vakti zamanında kurup hala propagandasını yaptığı partiye tamamen cumhurbaşkanını sevdikleri için oy verdikleri bir halk varken, maddeleri kimin umursayacağını bilemiyorum.
Ayrıca bilinen başkanlık sistemi nedir?
Dünyada pek çok ülke çok çok başka şartlarda başkanlık sistemini uygularken, hangi bilinmezliğe doğru bizi sürüklüyorlar?
Bir tek en baştakiler ve hizmet ettikleri siyonizm biliyor cevabı.

Cumhurbaşkanın vakti zamanında kurup hala propagandasını yaptığı partiye tamamen cumhurbaşkanını sevdikleri için oy verdikleri bir halk varken, maddeleri kimin umursayacağını bilemiyorum.
Ayrıca bilinen başkanlık sistemi nedir?
Dünyada pek çok ülke çok çok başka şartlarda başkanlık sistemini uygularken, hangi bilinmezliğe doğru bizi sürüklüyorlar?
Bir tek en baştakiler ve hizmet ettikleri siyonizm biliyor cevabı.
Bilinen başkanlık sistemi her maddesi belli olan ve şuan oturmuş şekilde kullanılan ABD deki sistem bir çok ülke değişiklikler yapıp uygulamış
Ama büyük bir çoğunluğu düzeni kuramamış malesef
Maddeleri ben umursuyorum mesela ne bileyim eleştiren ülke çıkarlarını düşünüp öneri getiren yada ona göre oy veren insanlar vardır elbet umudum bu yönde
Şuan burada kurulacak sistem dediğin gibi bilinmezlik içinde
Umarım belli olunca tüm maddeleri halka en ince ayrıntısına kadar anlatılır
İnsanlar araştırır ve kendilerince en doğru kararı verirler
,En azından bilinçli oylar kullanılır
Yani AKP liler sırf AKP öneriyor diye kabul etmezler yada muhalefet partidekiler sırf iktidara karşı olmak için reddetmezler
İnşallah içeriğini tam anlamıyla öğrenir anlar ve ona göre oylar kullanırız

Başkanlık sistemi hakkında yeterli bilgim var . Uygulandığı ülkeler , bu ülkelerde nasıl uygulandığı vs .. Bunları daha önceki başlıklarda da uzun uzun yazdım .
Gerçi akademik dile sahip , argümanlı yazılar pek cazip gelmiyor ama ...

Şuan için yorum yapmak zor . Çünkü öne sürülen '' Türkiye Modeli Başkanlık Sistemi '' hakkında detaylı bir açıklama , hatta açıklama yok .

Ön görülen maddeler var basında ama hepsi farazi şuan için .

Bugün Türkiye Modeli Başkanlık Sistemine ''hayır'' demek ; Erdoğan'a güvensizlikten ve hatta nefretten oluşan bir korku psikolojisidir ; özü , fren ve denge ögelerinden oluşan başkanlık sisteminin , Erdoğan'ın elinde otokrasiye dönüşeceği endişesidir .

Yine aynı şekilde bugün bu sisteme ''evet'' demek ; koşulsuz şartsız Erdoğan'a duyulan sevgi ve güven duygusunun , ne derse doğrudur , neye adım atıyorsa vatan içindir , psikolojisidir .

Detayları sunulduğunda , Türkiye Modeli Başkanlık Sistemini konuşmayı tercih ederim .
Bende tamamen evet yada hayır diyenlerin,içinde Erdoğan'a duyulan sempati veya nefretten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kontrollü deney yapabilme imkanı sunulsa, aynı sistemi Erdoğan'ı tanımadan önce ve tanıdıktan sonraki oranlar diye açıklasalar burada, eminim ki sonuçlar ciddi manada farklı gelecek

Başlığa cevaben; bakmıyoruz...
Çünkü ortada bakılacak bir şey yok. Sadece belirsizlikler yumağı şu an.

Bende tamamen evet yada hayır diyenlerin,içinde Erdoğan'a duyulan sempati veya nefretten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kontrollü deney yapabilme imkanı sunulsa, aynı sistemi Erdoğan'ı tanımadan önce ve tanıdıktan sonraki oranlar diye açıklasalar burada, eminim ki sonuçlar ciddi manada farklı gelecek

Yani , dört temel yönetim şeklinden aslında en demokrasiye yakın olandır Başkanlık Sistemi . Ama isim Erdoğan olunca , demokratik teferruatlar çoğunluk için göz ardı edilecektir .

Mesela , başkan bu modelde yargılanabiliyor , hemen herkesin parlamenter sistemde karşı olduğu baraj olgusu kaybolacak vs...

Bilinen başkanlık sistemi her maddesi belli olan ve şuan oturmuş şekilde kullanılan ABD deki sistem bir çok ülke değişiklikler yapıp uygulamış
Ama büyük bir çoğunluğu düzeni kuramamış malesef
Maddeleri ben umursuyorum mesela ne bileyim eleştiren ülke çıkarlarını düşünüp öneri getiren yada ona göre oy veren insanlar vardır elbet umudum bu yönde
Şuan burada kurulacak sistem dediğin gibi bilinmezlik içinde
Umarım belli olunca tüm maddeleri halka en ince ayrıntısına kadar anlatılır
İnsanlar araştırır ve kendilerince en doğru kararı verirler
,En azından bilinçli oylar kullanılır
Yani AKP liler sırf AKP öneriyor diye kabul etmezler yada muhalefet partidekiler sırf iktidara karşı olmak için reddetmezler
İnşallah içeriğini tam anlamıyla öğrenir anlar ve ona göre oylar kullanırız

Sizin umursamanız çoğunluğun umursadığını göstermez.
Erdoğan'a güvenip sırf o Destek veriyor diye akpye oy Verenler, Erdoğan toprak olup gidince napmayı düşünüyor?
Ben yönetim şeklimizde bize yetersiz gelen bir nokta olduğunu düşünmüyorum.
Sırf bu sebepten bile yeni bir yönetim şeklini kabul etmiyorum.

Sizin umursamanız çoğunluğun umursadığını göstermez.
Erdoğan'a güvenip sırf o Destek veriyor diye akpye oy Verenler, Erdoğan toprak olup gidince napmayı düşünüyor?
Ben yönetim şeklimizde bize yetersiz gelen bir nokta olduğunu düşünmüyorum.
Sırf bu sebepten bile yeni bir yönetim şeklini kabul etmiyorum.
Dediğin doğru ama bu tam tersi içinde geçerli
Umursanmadığınıda söyleyemeyiz
Sırf erdoğan var diye oy veren kemik bir kitle olduğu gibi sırf boş muhalefet için rest çekende var
Ki bu iki grupta sabit kitledir taraf bellidir
Ayrıca ülke geleceği hakkında bilinçsiz olduklarıda aşikar
Esas belirleyici olanlar bilinçlice oy kullanan körü körüne bağlanmayan kısımdır
Sayılarının artması dileğiyle
Ben temennide bulundum sadece yine söylüyorum umarım tarafa önerene bakmaksızın içeriğine bakılarak kararlar verilir
Bir önceki mesajınızdada bilinen başkanlık sistemi derken neyi kasttettiğimide açıklamıştım
Daha önce yaptığınız gibi sırf oky e destek olmak için karşı çıkmak amaçlı değilde
Gerçekten fikir alışverişi için yazsanız
Daha sağlıklı konuşabiliriz

Yani , dört temel yönetim şeklinden aslında en demokrasiye yakın olandır Başkanlık Sistemi . Ama isim Erdoğan olunca , demokratik teferruatlar çoğunluk için göz ardı edilecektir .

Mesela , başkan bu modelde yargılanabiliyor , hemen herkesin parlamenter sistemde karşı olduğu baraj olgusu kaybolacak vs...

Ama biz mevcut başkanlık sistemi üzerinden seninde dediğin gibi farazi üzerinden konuşuyoruz Aus, Başkan bizim sistemde yargılanamayacaktır, buna her iddiasına varım, bizim sistem Türk tipi deniyor ve ana hatları henüz belli değil lakin nedense yargılanma konusunda ben yüzde yüze yakın eminim, bunu hissettiren çok açıklamalar oldu.

Ki kişiler konusunda aslında nötr'üm, ben eldeki verilere bakarım, onlar üzerinden değerlendiririm zira bugün Başkan kim olursa olsun baki olmayacak, sistem ilerde birçok Başkan çıkaracak ülkenin başına, o yüzden kişisel değil ülke menfaatleri üzerinden değerlendirme yaparım, lakin bu yargılanmayla ilgili sözümü not edin, dediydi dersiniz:-)

Ama biz mevcut başkanlık sistemi üzerinden seninde dediğin gibi farazi üzerinden konuşuyoruz Aus, Başkan bizim sistemde yargılanamayacaktır, buna her iddiasına varım, bizim sistem Türk tipi deniyor ve ana hatları henüz belli değil lakin nedense yargılanma konusunda ben yüzde yüze yakın eminim, bunu hissettiren çok açıklamalar oldu.

Ki kişiler konusunda aslında nötr'üm, ben eldeki verilere bakarım, onlar üzerinden değerlendiririm zira bugün Başkan kim olursa olsun baki olmayacak, sistem ilerde birçok Başkan çıkaracak ülkenin başına, o yüzden kişisel değil ülke menfaatleri üzerinden değerlendirme yaparım, lakin bu yargılanmayla ilgili sözümü not edin, dediydi dersiniz:-)
e zaten şuandada cumhurbaşkanları vatana ihanet dışında yargılanamıyor ki abla. ben sistemin işlerliğine bakarım. hatırlarsanız ak parti ilk iktidara geldiğinde neredeyse yaptığı tüm yasaları ahmet necdet sezer veto ediyordu. bu seçimdede chp iktidar olsaydı muhtemelen yine aynı şey olacaktı. en azından bu iki başlılığı ortadan kaldıracaktır. düşünsenize başbakan kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı erdoğan. ne kadar uyumlu bir devlet yapısı olurdu ki

Yargılamayı yazma sebebim , alıntı yaptığım arkadaşa cevaptı .Yoksa Türkiye de bir yargılanma beklentimden değil.

Yani sürekli bir yerinde sayma yerine , ilerleme ivmesi kazanmak istiyorsak ; Başkanlık Sistemi , Parlamenter sisteme göre daha demokratik , daha adil ve güvenli bir sistemdir (teoride)

Fakat ilk mesajımda yazdığım gibi , Türkiye Modeli Başkanlık Sistemi denildiğinde , ne konuşsak havada kalıyor şuan .

e zaten şuandada cumhurbaşkanları vatana ihanet dışında yargılanamıyor ki abla. ben sistemin işlerliğine bakarım. hatırlarsanız ak parti ilk iktidara geldiğinde neredeyse yaptığı tüm yasaları ahmet necdet sezer veto ediyordu. bu seçimdede chp iktidar olsaydı muhtemelen yine aynı şey olacaktı. en azından bu iki başlılığı ortadan kaldıracaktır. düşünsenize başbakan kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı erdoğan. ne kadar uyumlu bir devlet yapısı olurdu ki
Ama uyum içinde çalışmayı öğrenmek durumundalar, orası kişisel kavga, hesap yeri değil, halkın bir kısmı bir partiye bir kısmı başka partilere oy veriyorsa inatlaşsınlar diye oy vermiyor, temsil etsinler diye oy veriyor, bugün Cumhurbaşkanı ve Başbakan kim olursa olsun, oy aldığı kitleye değil tüm halka hitap etmek zorunda.
Ki Cumhurbaşkanı veto etsin, bu hak verilmiş ona, veto edilince Meclis'e yeniden gidiyor o yasa, ya değiştiriliyor ya da olduğu gibi Meclis'ten geçiyor, Meclis'in işleri aksamıyor ki.

Kılıçdaroğlu uyumsuz taraf mı oluyor? Yoksa CHP iktidar olsaydı aynı Sayın Sezer gibi Sayın Erdoğan'da sürekli veto mu edecekti? Sayın Sezer hatalıysa fark kalacak mıydı aralarında?

Mesela şöyle bir örnek verelim Başkan Kılıçdaroğlu ne olacak o zaman;) ya da başkanlık sistemi hep aynı tarz düşünen kişilerden seçim yapılmasına mı sebep olacak? Hep AKP kanadından birileri mi aday gösterilecek, bu ne kadar demokratik olur?
Yani meseleye duygusal bakmamak lazım, fikir alışverişidir bu, gerçi ortada henüz sistemle ilgili bir taslak dahi yok ama olsun, konuşmak, görüşlerimizi paylaşmak güzel.

Yargılamayı yazma sebebim , alıntı yaptığım arkadaşa cevaptı .Yoksa Türkiye de bir yargılanma beklentimden değil.

Yani sürekli bir yerinde sayma yerine , ilerleme ivmesi kazanmak istiyorsak ; Başkanlık Sistemi , Parlamenter sisteme göre daha demokratik , daha adil ve güvenli bir sistemdir (teoride)

Fakat ilk mesajımda yazdığım gibi , Türkiye Modeli Başkanlık Sistemi denildiğinde , ne konuşsak havada kalıyor şuan .

Sen bu konulara hakim olduğun için soruyorum, başkanlık sistemi yerine parlementer sistem iyileştirilse, yenilense daha iyi olmaz mı?
Tek adamlık aslına bakacak olursan hele de bizim sistem Avrupa'dakiler gibi olmayacağı vurgulanmışken tedirgin edici, parlamento fren gibiydi bir nevi, öyle böyle partiler birbirinin icraatlerine yeri geldiğinde yanlış diyebiliyordu, şimdi kafamdaki başkanlığa göre misaller veriyorum, düşünsene Başkan ne derse yapılacak, itiraz edilemeyecek, söylediklerini kanun olarak çıkaracak olsa, suçu sabit bulunsa dahi yargılanamasa ne olur?

Kişi üzerinden baz alma, X bir kişi diye düşün, aday oldu seçildi ve artık ülkedeki tek karar mercii o.

Sen bu konulara hakim olduğun için soruyorum, başkanlık sistemi yerine parlementer sistem iyileştirilse, yenilense daha iyi olmaz mı?
Tek adamlık aslına bakacak olursan hele de bizim sistem Avrupa'dakiler gibi olmayacağı vurgulanmışken tedirgin edici, parlamento fren gibiydi bir nevi, öyle böyle partiler birbirinin icraatlerine yeri geldiğinde yanlış diyebiliyordu, şimdi kafamdaki başkanlığa göre misaller veriyorum, düşünsene Başkan ne derse yapılacak, itiraz edilemeyecek, söylediklerini kanun olarak çıkaracak olsa, suçu sabit bulunsa dahi yargılanamasa ne olur?

Kişi üzerinden baz alma, X bir kişi diye düşün, aday oldu seçildi ve artık ülkedeki tek karar mercii o.

Yani başkan tek karar mercii değil aslında .Ayrıca sistemde yasayı önerecek olan başkan yani yürütme değil , yasama organı yani parlamento olacak . Ya tabi işte yine havanda su dövüyoruz çünkü model hangisi onu bilmiyoruz .

Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü layıkıyla gerçekleşse , ala olur .
Ama olmaz değil mi ?

Ben Başkanlık Sistemini , Parlamenter sistemden daha demokratik görüyorum . Mevcut sistemin üzerine yapılacak yamalar tutmaz . Örneğin barajı düşürmek vs ... ileri demokrasi ilkesi için yetersiz kalır .

Ama diyorum ya , şuan kim ileri demokrasiyi düşünüyor ki aus , adam saltanat kurma derdinde denildiğinde konuşacak pek bir şey kalmıyor .

Bundan ve otoraksiden korkan herkes sistemi istemeyecektir . Obama nın tek adamlığı ABD için bir tehdit midir ? Yani böyle bakıldığında sistemi kötülemek manasız . Sistem güzel sistem :KK51: Lakin aktör Erol Taş mı Hulusi Kentmen mi , mesele bu :rolleyes:

Başkanlık denildiğinde tek adamlık kadar akla gelen nokta eyalet sistemidir .

Mesela ben her zaman parlamenter sistemde de dar bölge iki turlu seçimi çok adil bulduğumu yazdım .

Ama ülkemizin terör ve doğu gerçeği , bundan bile korkutuyor bizi .

Yani sistem parlamenter sisteme göre artılar içerse de , bizim ülke gerçeklerimize göre değerlendirmek gerek.

Auss yapma kuzu, Obama'nın dahil olduğu sistemle bizim kurmayı planladığımız sistem aynı mı?
Olmayacak bunu biliyoruz, Cumhurbaşkanı olmayacağını söyledi, sen hala mevcut sistemler üzerinden yürüyorsun üstüme:-)

Unut onları gülüm, biz henüz taslak bile olmamış ama arada ortaya lafı atılıp söylenen büyük sözlerden çıkardığımız farazi üzerinden konuşuyoruz.

Eyaletlerde Avrupa'daki gib olmayacak, bak bunu da Mune dediydi dersin, Cumhurbaşkanının birkaç senedir söyledikleri üzerinden düşün;) Sayın Erdoğan eyaletlerle ilgili sistemi de Başkanlık sistemini de kafasında taslak yaptı çoktan, şuraya yazıyorum, çok başka birşey çıkacak ortaya ve bu çıkacak olan sistem Osmanlı modeli olacak, iddialıyım, hislerime ve bazı şeyleri iyi okuduğuma güvenirim.

Hatta bir büyük laf daha edeyim, başkanlığa halifeliği de ekleyebilirler, Başkan adayı zaten Başkan olan tarafından seçilip işte adayınız bu bile denebilir.

Ve bence iktidarın içinde bazı çevrelerde bunu istemediği için bu konu içten içe çok tartışılıyor.

Auss yapma kuzu, Obama'nın dahil olduğu sistemle bizim kurmayı planladığımız sistem aynı mı?
Olmayacak bunu biliyoruz, Cumhurbaşkanı olmayacağını söyledi, sen hala mevcut sistemler üzerinden yürüyorsun üstüme:-)

Unut onları gülüm, biz henüz taslak bile olmamış ama arada ortaya lafı atılıp söylenen büyük sözlerden çıkardığımız farazi üzerinden konuşuyoruz.

Eyaletlerde Avrupa'daki gib olmayacak, bak bunu da Mune dediydi dersin, Cumhurbaşkanının birkaç senedir söyledikleri üzerinden düşün:KK66: Sayın Erdoğan eyaletlerle ilgili sistemi de Başkanlık sistemini de kafasında taslak yaptı çoktan, şuraya yazıyorum, çok başka birşey çıkacak ortaya ve bu çıkacak olan sistem Osmanlı modeli olacak, iddialıyım, hislerime ve bazı şeyleri iyi okuduğuma güvenirim.

Hatta bir büyük laf daha edeyim, başkanlığa halifeliği de ekleyebilirler, Başkan adayı zaten Başkan olan tarafından seçilip işte adayınız bu bile denebilir.

Ve bence iktidarın içinde bazı çevrelerde bunu istemediği için bu konu içten içe çok tartışılıyor.

Halife de Bilal olacak de de ; bayılayım şuracığa .:rolleyes:

Zaten faraza konuşuyoruz , Erdoğan kafasındakileri paylaşmadıkça .

Şuan belli şeyler ışığında kendi fikrimizi savunuyoruz .Hoş benim bir fikrim de yok , sen parlamenter sistem üzerinde oynama , düzenleme yapılsa daha iyi olmaz mı dedin ; bende olmaz , aslen Başkanlık Sistemi yamalı bir parlamenter sitemden daha yeğdir diyorum .
Ama biz Türkiye modelinden bahsediyoruz , daha Ali Bulaç'ın :mad: yeni anayasa öneri maddelerinden başka , ne yasa ile ne de sistemle ilgili ne var ortada ?

Mune , henüz sistemin referandumla yürürlüğe girip girmeyeceği bile kesin değil , bize evet ya da hayır diyeceğimiz bir referandum yapılacak mı ? Yoksa sistem gelecek ve biz başkanı mı seçeceğiz ?

Korku İmparatorluğu ile güzel gelişmelerin sekteye uğramasını istemem , güzel gelişmeler sistem değişmeden de olur diyene de saygı duyarım , sistemi görmeden yorumlamak hep havada kalacak ama .

Dediğin doğru ama bu tam tersi içinde geçerli
Umursanmadığınıda söyleyemeyiz
Sırf erdoğan var diye oy veren kemik bir kitle olduğu gibi sırf boş muhalefet için rest çekende var
Ki bu iki grupta sabit kitledir taraf bellidir
Ayrıca ülke geleceği hakkında bilinçsiz olduklarıda aşikar
Esas belirleyici olanlar bilinçlice oy kullanan körü körüne bağlanmayan kısımdır
Sayılarının artması dileğiyle
Ben temennide bulundum sadece yine söylüyorum umarım tarafa önerene bakmaksızın içeriğine bakılarak kararlar verilir
Bir önceki mesajınızdada bilinen başkanlık sistemi derken neyi kasttettiğimide açıklamıştım
Daha önce yaptığınız gibi sırf oky e destek olmak için karşı çıkmak amaçlı değilde
Gerçekten fikir alışverişi için yazsanız
Daha sağlıklı konuşabiliriz

Erdoğan'ı sevmemek için yeterince sebebim olduğunu düşünüyorum kendi adıma.
O ve onun zihniyetindeki insanların ülkemi yönetmesinden ve diğer diye adlandırdıkları insanları susturmasından müthiş rahatsızım.
Bu da körü körüne hayır demekten öte bir sebep. ;)
O mesajınızda bu sistemin oluru için tek mantıklı ve geçerli bir sebep göremedim.
Ayrıca o son yazdığınız paragraf tam anlamıyla talihsizlik olmuş.
Oky ye destek gibi bir amacı güttüğümü düşünmeniz bile objektiflikten Ne kadar uzak olduğunuzu gösteriyor.
Her neyse, sağlıklı fikir tartışmaktan bahsetmişken önyargısız insanlarla bu konuyu konuşmak çok daha sağlıklı olacak.

Ama uyum içinde çalışmayı öğrenmek durumundalar, orası kişisel kavga, hesap yeri değil, halkın bir kısmı bir partiye bir kısmı başka partilere oy veriyorsa inatlaşsınlar diye oy vermiyor, temsil etsinler diye oy veriyor, bugün Cumhurbaşkanı ve Başbakan kim olursa olsun, oy aldığı kitleye değil tüm halka hitap etmek zorunda.
Ki Cumhurbaşkanı veto etsin, bu hak verilmiş ona, veto edilince Meclis'e yeniden gidiyor o yasa, ya değiştiriliyor ya da olduğu gibi Meclis'ten geçiyor, Meclis'in işleri aksamıyor ki.

Kılıçdaroğlu uyumsuz taraf mı oluyor? Yoksa CHP iktidar olsaydı aynı Sayın Sezer gibi Sayın Erdoğan'da sürekli veto mu edecekti? Sayın Sezer hatalıysa fark kalacak mıydı aralarında?

Mesela şöyle bir örnek verelim Başkan Kılıçdaroğlu ne olacak o zaman:KK66: ya da başkanlık sistemi hep aynı tarz düşünen kişilerden seçim yapılmasına mı sebep olacak? Hep AKP kanadından birileri mi aday gösterilecek, bu ne kadar demokratik olur?
Yani meseleye duygusal bakmamak lazım, fikir alışverişidir bu, gerçi ortada henüz sistemle ilgili bir taslak dahi yok ama olsun, konuşmak, görüşlerimizi paylaşmak güzel.
Benim şahsi görüşüm ki bu bölümdende herkesin malumu sağ ve sol görüşten iki insan siyaset anlamında kesinlikle anlaşamaz. Bu yıllardır böyle.

Ülke ve liderlik akp nin güdümünde deģil ki. Mesele ecevit rahmetli öldü dsp dağıldı, erbakan öldü saadet partisi dağıldı. Allah gecinden versin :D erdoģanda ölünce benim tahminim ak partide dağılacaktır. Mesele belediye seciminde çoğu insanın uygun bulmamasına rağmen sırf erdoģan icin ak partiye oy verildi bunları inkar edemeyiz.

Burda önemli olan şahıslar değil ülkemiz icin iyi olani secebilmektir. Birde parlementer sistem bugüne kadar türkiyeye ne kazandırmış. Bilimde sanayide teknolojide eğitimde bizi bir yere getirmişmi. Çözümün mü yoksa hep kaosun mu bir parçası olmuş

Back