Başkanlık sistemine nasıl bakıyorsunuz ?

Başkanlık

• oldukça gereksiz, yönetim yapımızdan memnunum.

OY: 57 55,3%
  • sistemine mutlaka geçilmeli !

OY: 21 20,4%
  • sistemi hakkında malesef hiç bir bilgim yok biri anlatsın.

OY: 13 12,6%
  • oldukça gereksiz, yönetim yapımızdan da memnunum değilim.

OY: 12 11,7%

• Ankete Katılan
    103
Muhalefet partileri iktidarla aynı düşünmek zorunda değil fakat iktidar istekleri olmadığı konusunda senle hemfikirim.
En azından CHP ve MHP böyle bir istekte değil ama HDP hırslı, Hdp'yi ayrı tutuyorum o yüzden.
Bugün halktan destek görse HDP iktidar olabilmek için epey mücadele eder, MHP ben %10'un altında oy almayayım, Meclis'te olayımda gerisi önemli değil diyor, CHP'de iktidar olacakmış gibi görünüyor fakat hedefe ulaşmak için yeterli çabası yok, biz CHP'yi buradan bir arkadaşımızla da konuşmuştuk, CHP kendi kendini çok tüketti, en fenası Atatürk'e zarar vermeye başladı. Hatta biz o arkadaşımla burada yazışırken CHP dernekleşsin, sıfırdan yeni parti kursunlar, düşüncelerini, hedeflerini revize etsinler demiştik.

İktidarla aynı düşünmelerini istemiyorum ablacım ama ıyı bir şey yaptığında sezarın hakkını sezara ver yanlışmı yaptı şiddetle karşı çık ama bir fikir üret bu yapılmalı de anlat
Allah bana hdp nin iktidar olduğu günleri göstermesin
Mhp konusunda haklısın yeterki meclise girsin o yetiyor
Chp ye gerçekten çok üzülüyorum
Dediğin gibi kendi kendini tüketti resmen
Aslında dediğin gibi bir oluşum başlatmışlardı bundan 3 4 yıl önce ama başında sarıgül vardı gençlik kadın kolları vs kurulmuştu ama yürütemediler

Araştırdığımda burası ilgimi çekti baklaım bizim başkanlık sistemi nasıl olacak. TAKİPTEYİM ERDOĞAN
Başkanlık sisteminin avantajları

Başkanlık sistemini savunanlar bu sistemin dört ana avantajı olduğunu iddia eder:
  • Doğrudan yetki — başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilir. Bazılarına göre bu; devlet başkanının gücünü dolaylı yollardan göreve getirilen liderlere kıyasla daha meşru kılar. ABD'de devlet başkanı halk oylamasından hemen sonra toplanan Seçiciler kurulu tarafından seçilir.
  • Kuvvetler ayrılığı — Başkanlık sisteminde başkanlık ve yasama meclisi iki paralel yapı olarak işlev görür. Bu sistemin destekçilerine göre; böylelikle her iki birim birbirini karşılıklı olarak denetleyerek suistimalin ve makamın kötüye kullanılmasının önüne geçilmiş olur.
  • Hızlı karar mekanizması — Güçlü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanı değişiklikleri ivedilikle işleme koyar. Fakat bunun yanında bazılarına göre kuvvetler ayrılığı sistemi yavaşlatır.
  • İstikrar — Sabit bir görev süresi olan devlet başkanı her an değişebilecek bir başbakana kıyasla daha istikrarlı bir ortam temin edebilir.
Doğrudan yetki
Başbakan genellikle milletvekilleri tarafından, devlet başkanı ise doğrudan halk tarafından seçilir. Buna göre başkanlık sisteminin destekçileri, halk tarafından doğrudan seçilmiş bir liderin herhangi bir yasama organı tarafından dolaylı yollardan seçilmiş bir lidere kıyasla daha demokratik olduğu görüşünü savunurlar.
Başkanlık sisteminde oyverenler birden fazla seçiciler kurulu seçeneği sayesinde politik isteklerini daha net bir şekilde belirtmiş olurlar.
Devlet başkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin onu daha sorumlu kılacağı da belirtilir. Bu argümanın arkasındaki neden olarak da başbakanın devletin aygıtları sayesinde kamuoyundan korunduğu fikri gösterilir. Fakat bunun yanında devlet başkanı kendisini seçen vatandaşların istediği yönde politikalar uygulamazsa şayet, yönetimden alınamaz.(ABD'de devlet başkanı yalnızca yasama meclisi soruşturmasıyla görevinden alınabilir.)..

Çok komik diyecek bir şey bulamıyorum. Erdoğan’ın en son açıklamasında “neden bir Lazistan olmasın?” yaklaşımı nasıl hoş karşılanabilir ki? Orası Lazistansa, Doğu’nunda Kürdistan olacağı açık değil midir?

Başkanlıkta kendi çapında özerkelik, içinde bağımsız olur genelde bir bütünleşme olsa bile bunun cılkını çıkartacaklarını hepimiz yaşamadan biliyoruz. Ülke resmen tek bayrak iken ve bu halktan maaş alan vekilin PKK mühimmatı taşıdığı ispatlanmadı mı? Bunlar rahat tabi. Nasıl olsa %50 bizde. “Ülkenin %50 lik kısmını bir yiyeyim, gerisi Lazistan mı olur, Kürdistan mı olur bizene “ diyorlar resmen.

biliyormusun benii ne dersek diyelim bu başkanlık sistemini getirecek bunlar.. ve nasıl olacak , nasıl bir sistem kurulacak meraklardayım.. Türkiye'ye Artısı ve eksisi ne olacak meraklardayım..

biliyormusun benii ne dersek diyelim bu başkanlık sistemini getirecek bunlar.. ve nasıl olacak , nasıl bir sistem kurulacak meraklardayım.. Türkiye'ye Artısı ve eksisi ne olacak meraklardayım..
Evet laf ağızdan çıkıyorsa mutlaka altında bir alt yapı vardır ve mutlaka bir gün olacak. Şimdilik kulak alıştırma durumunu yapıyorlar. Yani duya duya alışacağız da pat diye gündeme gelirse şok etkisi yaratmasın.
Nasıl olabilir ama cidden beyim kabul etmiyor. Bu ülke alınırken Lazistan kurulsun, Kürdistan kurulsun diye alınmadı.
Sen toprak bütünlüğüne sahip olamıyorsun ki gün geçmiyor bir patlama olmasın, bir şehit haberi gelmesin. Önce diğer sorunlarını hallet bakalım.

şuan parlementer sistem var..
ama ben şuan yargının bağımsızlığına inanmıyorum. anayasa mahkemesinin bir bölümü, (17 üyeden 14 cumhurbaşjanı tarafından, 3 tbmm ) hakim ve savcılar hükümet tarafından atanıldığı sürece yargının bağımsızlığından söz edilemez..

Başkanlık sistem birçok ülkede kullanıyor.. Kuşkusuz en düzgün ve en doğru ilerledeki ülke ABD.. bunda elbette uzun seneler sonra yerine oturdu..
Halkı da eğitimli olduğu için, seçimlerde doğru seçimler yapabiliyor.. Okullarda bu şekilde eğitimler veriliyor..

Başkanlık sitemi nedir? önce vatandaşa bunun hakkında bilgi vermek lazım.. Üniversite mezunu bir çok kişise bunun ne olduğunu bilemeyebilir.. Çünkü ülkemizin eğitim sisteminde bunlar yok..

Çok sevdiğimiz saydığımız bir siyasi partı varsa, oyumuzu verdiğimiz gibi yeri geldiğinde hakkında eleştiride yapabilmeliyiz.. İlk hükümete geldiği zamanlar ile şuan daki durumu çok farklı.. En önemlisi İslamcı kimliği ile ilerledeki için, dini duygularında sömürüldüğünü düşünüyorum. 13 yıldır hükümette olmak bana saltanat olarak geliyor artık..
Abdullah gül cumhurbaşkanı
Tayip Erdoğan başbakan
sonra
Tayip Erdoğan cumhurbaşkanı
istediği Davutoğlu başbakan

Başkanlık sitemi olursa Tayip Erdoğan yine başbakan
Obamanın çok güzel bir yazısı var bir kısmını kopyalıyorum..""insanlar neden daha fazla görevde kalmak ister, anlamıyorum.özellikle çok paraları olduğu halde.""

2004 başkanlık siteminden çok az bahsedildi. hattan yanlış hatırlamıyorsan erdoğan ve cemil çiçek ti sanırım. kamoyu yoklaması yapıldı ve zeminin uygun olmadığı düşünüldü herhalde..
Erdoğanın cumhurbaşkanı olması, ardından 7 hazirandan sonra ki doğuda ki karmaşa.. Şimdi de başkanlık sistemi.. Bunları halk olarak görmemiz ve sorgulamamız gerekiyor.. Bunların hepsi bilerek ve istenilerek yapılmış, bir zincirin halkası olarak görüyorum..obamanın aynı yazından başka bir cümle eklemek istiyorum.
"bir lider görevde kalmak istediği zaman, oyun sırasında, oyunun kurallarını değiştirmek isterse, bu istikrarsızlık ve kavga gibi riskleri beraberinde getirir."

Yeri geldiginde amerikan emparyalizminden dem vurup nedir sizdeki bati hayranligi diye igneleyip su baskanlik konusunda ama amerikada da baskanlik var diye savunulmasi ??@#&%×(÷¥??

işte bunlar hep kafa karışıklığı

daha öncede yazmıştım yine yazayım. birilerinin başkanlık sisteminin istememesinin tek sebebi kendi partilerinden başkan çıkaramayacak olmalarıdır. iki parti birleşip cumhurbaşkanlığı seçimini 2. tura dahi taşıyamadılar. e doğal olarak kendi partilerinden başkan seçtiremeyeceklerini bildikleri için karşı çıkıyorlar. merak ediyorum da şuan iktidarda chp olsaydı da başkanlık sistemini gündeme kılıçdaroğlu getirmiş olsaydı bugün kesinlikle karşı çıkanlar yine karşı çıkar mıydı yoksa başkanlık da başkalık diye haykırırlar mıydı?

Bazı arkadaşlar yine işi dalgaya vurmuşlar neden siyaseti böyle önemli bir konuyu bu şekilde tartıştığınızı gerçekten anlayamıyorum
Yorumlarda olumlu olumsuz fark etmez çok güzel fikirler var altı dolu ifadeler
mevzuyu basitleştiren arkadaşlar sizlerde
Başkanlık sistemi nedir nasıl olmalı eksisi artısı nedir kendilerince anlatsalar
Hepimiz bildiklerimizi paylaşsak
Elbet benim yada diğer eleştiri getiren bilgi veren arkadaşlarında yanlış bildikleri vardır
Bunları hep beraber gözden geçirsek istişare yapabilsek ne güzel olur
Yorumlara bakıyorum siyasetçilere hepimizi kızıyoruz ya sırf muhalefet olmak için konuşuyorlar yada halkın zekasını hafife alıp dalga geçer gibi saçma açıklamalar yapıyorlar ya bi çoğunun bu durumdan farkı yok malesef
Şu topik birgün gerçekten amacına uygun kullanılır umarım

insanların siyasete nasıl yazacakları sizi ilgilendirmez. ister dalgacı bir üslupla yazar ister açıklar sonuna kadar. ben mesela yazdım.evet esprili bir şekile yazdım ama yazımında arkasındayım ve böylede düşünüyorum. biz başkanlık sistemine geçttik zaten. kimsenin haberi yok. yineliyorum mesajımı ve arkasındayım

O okypete benim karşıma çıkmak için fırsat kolluyorsun ne yazsam ters bir uslüpla cevap verme ihtiyacı duyuyorsun neden?
Seni bu denli rahatsız edecek birşey yazmadım ki ben
Keşke dedim daha fazla konuşabilsek fikir alışverişinde bulunabilsek
Burada çok akıllı kadınlar var
Sağcı solcu farketmez
Benim dileğim sataşmadan işi dalgaya vurmadan siyaset tartışabilmek sadece
Söylediğim tek şeyde bu
Kötü bir düşünce mi?
Sencede daha verimli olmaz mı?

Mesafeliyim..
Kesinlikle evet demiyorum.
Kesinlikle hayir da demiyorum.

bende diyorumki,isteyen istediği şekilde yazar. ister esprili bir yazım yapar,ister maddelerle açıklar.
kimsenin keyfinin kahyası değilsin.
üsluplar kişiye göre değişir. burası sınıf ,okul değil.
insanları belli kriterlere sokamazsın.
kurallar belli. hakaret içeren üsluplar ban sebebi. eğer bu yoksa kimseye karışamazsın tercih kişinindir

Ne yazmışım ne anlatmışım anlayıp öyle cevap versen gam yemeyeceğim gerçekten
Tabiki kimsenin keyfinin kahyası değilim
Nasıl daha verimli olur fikrimi belirttim
Söylediğimde yanlış hiçbir şey yok kırıcı yada sert bir ifade de yok
Senin yapın böyle naif cevaplar beklemiyorum elbet
ama tartışmak için can atmak niye ki
Bu denli rahatsız olup atarlanmanı gerektirecek birşey yok

sen tartışma için fitili ateşle, mesaj yazanları hedef göster ,
(ayrıca,sana göre alaycı bana göre esprili.)
sonrada tartışma de.
o şekilde yazanlardan biri olarak bende sana yazayım. cevap hakkı doğurup bizlerin sessiz kalmasını iste birde.
yok öyle şey
eleştiri yaparsan yaptığın kişilere cevap hakkı doğrursun. cevap verenlere tartışmak için ccan atma demende, trajik oda ayrı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…