- 13 Nisan 2020
- 602
- 2.865
Karşı dairede oğlu var ve anladığım kadarıyla dede elden ayaktan düşmemiş.Birlikte yiyip içseler, çamaşırını yıkasalar ,haftada 1 eve bir temizlik için yardımcı gelse sorun kendiliğinden çözülüyor.İlla dedenin yanında birinin uyuması gerekmiyor Belki aralıklarla kontrol edilir,yaşlı insan ev site zaten iner bahceye, sizlerde ziyaret edersiniz hayat gelir geçer.Bence eşiniz çok istekli .Yoksa torun karısından çok beklencek birşey değil kimse yadırgayamaz olumsuz düşünmenizi.Aile içinde de kimse kendi yapmadığı fedakarlığı başkasından bekleyemez.Allah sağlıklı uzun ömür versin dedeye ama sonuçta yaşlı insan . Eşiniz maddi olarak kendi yapamağı birikimi bir dönem dede ile yaşayarak sağlamak derdinde.Onun için çok kolay,siz zorlanırsınız.Yaşlı bir adam ile onu incitmeden yaşayabilmeniz lazım.Merhaba kızlar hemen konuya giriyorum kısa turmaya çalışacagım. Eşimin babannesi 3 gün önce vefat etti. İstanbul da bir A semtii diyelim orda yaşıyorlardı. Eşimin 3 amcası var bir tanesi vefat eden babaanne ile karşılıklı daireleri aynı sitedeler. Babanne vefat edince dede yanlız kaldı ve oturdıgu evden ayrılıp diğer oğullarının yanına gitmek istemiyor anıları oldugu için evi kapatmak istemediğinden amcalar ve eşiminde tek başına kalması gönlü razı gelmiyor dedenin. Amcalarımızın eşlerinin hepsi çalışıyor bir tanesi evde oda yanına almak istiyorum seve seve dedi en eski gelinleri ama işte dede evden çıkmak istemiyor velhasıl kelam biz eşimle kirada oturuyor bir bebeğimiz var 11 aylık ben bebekten sonra çalışmayı bıraktım evdeyim şimdi. Dedeyi kim alıcak diye erkekler oturup konuşmuşlar eşimin dediğine göre kimseden tam ses çıkmamış sonra dede demişki K (eşim) torunumm gelsin benle yaşasın isterim gelinimide seviyorum vs konuşmuş. Şimdi benim kurulu düzrnimi bırakıp dedenin yanına yerleşmem demek bir çok şey değişicek demek hayatımızda. Artı yönleri gerçekten iyi. Kira vermicez dedenin evinin kirasını istanbulda başka bir semtde dairesi var ordan gelen kira ile ödeniyor eşim sadece faturaları ödeyip ev yemek içmeyi ödemiş olucak. Arabamız yok kenara para atıp belli bir peşinat ile araba alınır diye konuşulmuş. Bu arada dedenin kira getirisi olan evde geri dönüşüme girince bir daire eşime vericekmiş ( oğullarının hepsinin evi var bir tek eşiöin babası kirada onada vermedi evi eşimin ismini söyledi) maddi manevi her açıyı düşünüyoru. Ben eğer kabul edersem allah rızası için bakarım dedeye ama bana bu maddi olanakları bastıra bastıra anlattılar eşimin yükü hafiflicek maddi olarak ama benim üstümde bir yük bir sorumluluk olucak. Dedemi çok severim sakin sessiz bir adamdır ama bebeğime bakarken onunla nekadar ilgilene bilirim? Elden ayaktan düştüğünde bu sorumlulukları alabiliröiyim? Hiç yaşlı biriyle yaşamadım bakımı ne bilmiyorum. Ama hayır duasını alıcam bu bile mutlu ediyor beni. Ama eger olumsuz bir cevap verirsem de baya baya dedeyi istemeye gelin damgası yiyicem o kesin o şekilde bakıcaklar bana biliyorum. 2 hafta düşünüpnhkarar verme süremiz var dün dede sormuş K(eşim) gelinimle konuştumu ne demiş diye bakarsa onlar bakar bana demiş. Yani kızlar okadar ikilemdeyim ki. Bana bir fikir verin siz olsanız ne yapardınız ? Evde ki rahatlığım bozulacak öyle yatıp ızanamıcam salonun orrasına yada evde şort atlet gezemicem mesela.başka bildiğim ne zorlukları olabilir? Birde ev siteli bahçeli parklı havuzlu çok güzel oğlumun gelişimi içinde iyi bir olanak olabilir, ama bilmiyorum
Uzun oldu kusura bakmayın
Bunun ileriside var. Yarin birsey olsa dedeye bakmadiniz derler. Dede ölse miras haktır der sizi çıkarırlar. Ben asla akraba isine girmem sözle iş yapmam. Yatalak olduğunda siz bakacaksınız mecbur ve of desenli para icinbakiyorsuna gelecek kimse hayrına bakıyorsunuz demeyecek. Gencliginiz dedenin bakışıyla geçip yaslanacaksiniz.Çok doğru söylüyorsunuz gerçekten kolay değil ve korkutuyor gözümü bir yanım üzülüyor kendisine bir yanım neden biz diyorum bu topan giren kişi. Amcalara sorsak maddi yönden sizi rahatlatsın diye diyorlar ama gerçekte öyle mi allah bilir..
Bence digerleri demiştir ev hanımı o baksın diye yoksa direk dede diyemez öyle bisey. Ben kabul etmezdim.Bunu bende sordum dibinde oğlu var gelini var neden biz? Bizi istedi diyor eşim ve karşındairedekş gelini çalışıyor gün içinde ilgilenemez yanlız kalırmış. Çok zor bir karar olucak benim için yaşlı birinin sorunlulugunu almak korkutuyor gözümü
Tabikide maddi yönden bizi rahatlatıcak bunları kendileri söylediler ama herşeyden önce yaşlı birinin hayır duasını almak daha önemli bu bir imtihanda olabilir. Ama bu sorumluluga girebilirmiyim emin değilim dedeye bakarken yetebilirmiyim sorumşulugun altından kalabilirmiyim bana kalsa düzenimi bozmak istemiyorum özgürlüğüm kısıtlanıcak bir yerde. Ama bubseferde istemiyor olucam neler söylicekler kim bilir
Bak konu sahibi bu yorumu mutlaka oku arkadaş çok doğru söylemiş. Birde bu tarafları olacak. Tum sülale misafirlik gibi. Bayramda kendi ailenle geçirmek zor olacak. Ailene uzun süre kalmaya gitsen dede ne olacak diyecekler. Neticede parasıyla bakıyorsun gibi düşünülecek ve kendi hayatını geri atman istenecek.Evet gün boyu dedeyle siz evde olacaksınız, elden ayaktan düştüğü zaman birincil sorumlu siz olacaksınız.
Bunlar ilk akla gelen şeyler.
Birde perde arkasında yaşayabileceğiniz sıkıntılar olacak.
Size misafirliğe gelmek isteyen aileniz, arkadaşınız, kardeşinizle o ortamda ne kadar rahat edecek ve ettireceksiniz?
Orası sonuçta dedenin evi gözüyle bakıldığı için çocukları, gelinleri, torunları akrabaları sık sık ziyaret etmek isteyecekler. Bu kadar misafiri ağırlamak size sıkıntı verecek mi?
Tatil yada ailenize gitme planlarınız etkilenecek mi? Bir arkadaşınızla kahve içmeye çıkmak bile plan program gerektirebilir.
Bayramlarda aile büyüğünün evinde toplanılacak büyük ihtimalde. Bu ziyaretlere diğer akrabalarda gelecek bu yoğunluk size stres sebebi olacak mı?
Yaşam tarzınızı bilmiyorum ama ailece bir haftasonu kaçamağı yapmak isteseniz diğer çocukları size anlayış gösterip destek olacak mı? Tüm sorumluluğu size mi yıkacaklar?
Tüm bunları düşünmeli ve konuşmalısınız gerekirse.
O ev verme mevzusu bana çok inandırıcı gelmedi. Madem ortada paraya bu kadar değer vermeyen bir aile yapısı var neden eve bir bakıcı/yardımcı tarzı biri düşünülmedi.
Haftada iki gün gelip yemeğini temizliğini yapacak biri bile yeter halbuki.
Ben olsam kabul etmem
Ayrıca adamın kafası yerinde,muhtaç değil. Pekala kendi başına yaşayabilir.Çocukları ortaya para koysun bir yardımcı tutsunlar yemeğini temizliğini yaptırsınlar. O kadar insan varken size kalmamalı bu iş.
mesela annenize gitmek isteyeceksinizÇok doğru söylüyorsunuz gerçekten kolay değil ve korkutuyor gözümü bir yanım üzülüyor kendisine bir yanım neden biz diyorum bu topan giren kişi. Amcalara sorsak maddi yönden sizi rahatlatsın diye diyorlar ama gerçekte öyle mi allah bilir..
Eşin ikna olman için seni bu sözlerle biraz pohpohlamak istemiş sanki. Çok etkilenmemeni tavsiye ederim.Dedeyi kim alıcak diye erkekler oturup konuşmuşlar eşimin dediğine göre kimseden tam ses çıkmamış sonra dede demişki K (eşim) torunumm gelsin benle yaşasın isterim gelinimide seviyorum vs konuşmuş.
Bana da ilginç geliyor zaten ama bir şekilde böyle bir durum oluştu.Kendi memleketimizde yaşamıyoruz biz,tatillerde memlekete giderken onu da götürüyoruz o da kendi evinde kalıyor biz tatil yaparken. Devamlı evinde kalma olayı gündeme gelince beni kim doktora götürür,acil bişi olsa hemen gelemez kimse diyor eşim de çocuğumuzu o büyüttü,bakıcı derdimiz olmadı ,şimdi işleri bitti attılar denir,günah olur vs.diye laf ettirmiyor. Maddi olarak emeklilik yok, yaşlılık aylığı var sadece, her ay eline veririz zaten üç kuruş para kimseye bir faydası dokunmaz.Gittiği yere kadar gidecek bakalım.Allah Allah
Çok ilginç geldi bana
Tatile falan giderken nasıl yapiyorsunuz?
Babaannenizin size maddi faydası varmı?
Valla esiniz para için güzel.istiyorda dedeye omu bakacak. Asla. Tum gün siz bakacaksınız hem dedeye hemde dede için gelen herkese. Başınızı yakmayın derim.Yani onlara kalsa bakarlar ama dede evi kapatmak istemiyormuş illede o evde durmak istediği için bizi seçmiş dedi eşim