Altın meselesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Doğru ama o zamanın çeyreği 700 TL diyelim şuan 1100 TL ile gram takıldığındada götürdüğünü geri almış olmuyor nu
o zamanın altın parası değeri ile şimdiki altın parası TL Değeri de bir değil.
o zaman 700 tl ye çok şey gelirken şuan kıymeti yok
yanlış düşünüyorsunuz. enflasyona göre o zaman asgari ücret ne ise hala aynı maaşımı alıyorsunuz ? HAYIR
o yüzden çeyrek takılması icap eder. lafını eden insan olsa da olmasa da

O zaman
Doğru ama o zamanın çeyreği 700 TL diyelim şuan 1100 TL ile gram takıldığındada götürdüğünü geri almış olmuyor nu
O zaman 700 TL ile aldığını bugün 1100 TL ile alabiliyor musun?

Maaşlar bile bir yılda neredeyse 100% arttı. Doğal olarak altın fiyatı da arttı. Yani mevcut fiyatları nominal değerden karşılaştırmak çok anlamlı değil.

Ben olsam çeyrek takardim.
Çeyregin fiyati artti diye bisey yok paranin alinm gucunu belirleyen altindir.ve altinin degeri yani alim gucu degismez.youtube da temel ekonomi videolari izleyerek kendinizi bu konuda gelistrebilirisiniz .

Kusura bakmayın ama bencillik yaptığınız. Sadece çeyrek parasını hesaplayıp ekonomi bilgisini konuşturmak da biraz abes olmuş. Tek artan çeyrek mi, maaşınız da artmadı mi demiş insanlar size. Siz cevap olarak sadece "konum kapansin" demissiniz. Duymak istemediğimiz şeylere karşı ne kadar sağırız.
Karşı taraf için bu çok kırıcı bir kere. Yakın arkadaşıma böyle davrandirmazdim. Eşim hakkında böyle derse kavga bile çıkarırdım. Bizimde başımıza geldi. Pandemi döneminde evlendik kimi zaten gelmeyerek hediye takmamış oldu. Oysa ben gidemediğim arkadaşlarıma bile evlerine gidip çeyrek götürmüştüm. Benim arkadaşlarımda genel olarak benden en az 3 sene önce civarı evlenmişlerdi. 5 ,7 yıl gibi de vardı. Eski evlenenlere çeyrek, 3 yıl önce evlenenlere gram götürmüştüm. Gram 2 arkadaşım taktı sadece. Ötekiler hep para taktı.
Bakin ben illa ki karşılık olmalı diye düşünen biri değilimdir ama insan sadece kırılıyor. Siz düşünüp değer veriyorsunuz maddiyat acısından bakmayın meseleye. Ama o sizi bu kadar önemsememiş oluyor. Evet önemsemekte bazen maddi destekte olabilir. Sonuçta yeni evlenen bir çift var ve cidden çok faydalı oluyor o zamanki takılar. Ben hep böyle düşünüp elimden geleni yapayım dedim. Bir desteğim olsun.
Bir bekar arkadaşım çeyrek taktı sadece. Kendisine çeyrek taktiklarim takmazken bekar arkadaşım takti. Hemen akabinde iş kurdu bende ona çeyrek fiyatına bir iş hediyesi aldım. Çünkü yaptığı beni çok duygulandırmisti hiç beklemeden karşılık vermek istedim. Bir gün evlenirse yine çeyrek takacağım. Durumum olmazsa da borç bulurum gerekirse. Dediğim gibi ben illa ki karşılıktan yana değil hatta bana yaptıklarından da fazlasını yapmayı elimde imkan varsa niyetime alırım. Annem hep uyarır bu konuda, insanlar mahcup olur, sana takabilecekleri neyse o kadarni al sende diye ama ben hesap etmediğim icin hep boyle düşünürdüm.
Gerçi arkadaş sizinde değilmiş eşiniz ne düşünüyor acaba kendi kendinize mi vardınız bu kanıya bilmiyorum, umarım eşiniz sizin gibi davranmaz.

Sizin konular hep tuhaf oluyor yahu.

Size altin takanlar genellikle yakin akraba ve dostlarinizdir. Onlara aynı şekilde altin takmaniz gerekir. Ceyrek takildiysa ceyrek takmaniz lazim

Bin lira takın

Altının fırlamasından önce arkadaşım bana çeyrek takmıştı. Fırladı onun bebeği oldu ben ona yine çeyrek taktım. Ne takılırsa onu takmaya çalışıyorum. Yakın arkadaş diyorsunuz hem de gram bence biraz garip durur. Yine de durumum yok diyorsanız grama da bu devirde kimse hayır demez.

Lafını yapıp yapmamasına bakılmadan ne getirdiyse onu geri takmak şarttır. Yüzünüze demese de içinden düşünür eşine arkadaşlarına der hatta kırılır alınır. Sonuçta geçmiş yıllarda da takılmış olsa o günün şartlarında yine pahalıydı. Maaşlar arttı her şeyin de fiyatı arttı. O yıllarda da maaş azdı pek fark yok. Gerekirse bir ay aç gezerim yine de kimsenin bir şeyinin üstüne yatmam

Çeyrek takardım yani fiyat aynı değil ama o zamanlarda 50 çeyrek bozup bi ev peşinatı yaparken şimdi yanından geçilmiyor. Şu an çeyrek o zamanın çeyreğine göre daha değersiz hatta

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…