3.çocuk haberi ve ondan sonrası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bunlar olması gereken asgari maddi emekler. Ama mesela bazı çocuklar binbir tane kursa gidiyor çok yüksek meblağlarda para harcanıyor. Bu çocukları kastettim ben.
Yaşadığım şehirde belediye senelerdir çocuklar için ciddi yatırımlar yapıyor mesela. Piyano kursları belediyede ücretsiz var. Eylülde kayıt alıyorlar. Çocuk tiyatroları 25 tl. Demek ki lüks olarak görmeyince, böyle bir talep olunca bir şeyler de değişiyor.
Bir eğitimci, bir anne adayı olarak sizin de asgari düzeyde karnı doysun yeter, piyano da lüks zaten dememeniz gerekiyor bana göre

Her aile her çocuk için bu denli bir maddiyat sağlayamıyor diye çocuk sahibi olmamalı diye bir şeye katılmıyorum.
Benim aileden maddi durumum iyi fakat aile ilişkilerinde eşimin tarafına çok özenirim. Maddiyatları iyi değil ama birbirlerini çok seviyorlar ve çok mutlular. Yani mutluluk için illa çocuğun piyano çalması binbir tane sanat etkinliğine katılması gerekmiyor. Burjuva sınıfı yetiştirmiyoruz.

Asgari düzeyde karnı doysun demedim asgari düzeyde maddi manevi bir ilgi görmesi zaten şart dedim. Yani en az o kadar görmeli çocuk. Ben sırf bu yüzden ikinci çocuk isteğimi erteleme kararı aldım çocuğum bebekliğini tek yaşasın ilgi bölünmesin diye.

Siz sanatı burjuvalık olarak görüyorsanız zaten bir eğitimci olarak buna ne diyebiliriz?
Maddi olanağı olmayan çocuk yapmasın diyen yok. Yetebileceği kadar çocuk yapsın. Üç çocuğa bu ülkede bu ekonomide herkes tam manasıyla yetemez zaten. Bu bir gerçek.

Yeğeniniz 20li yaşların başında çok emek verdiği ama maddi anlamda Türkiye şartlarında karşılığını göremeyeceği bir meslek sahibi olacağı için biraz bunalıma girmiş.
Bir de 6 yıl döner kestirip sonra yorumlarını alalım

Sanat için ağır paralar harcamak gerekiyorsa evet burjuvalık oluyor. Çünkü herkes ulaşamıyor. Toplumun belli bir kesiminin ulaşabildiği şeye burjuvalık dememde hiçbir sorun görmüyorum. Burda belediyenin ücretsiz verdiği piyano derslerinden bahsetmediğimi siz de bence çok iyi biliyorsunuz.

İşte toplum olarak bunu burjuvalık olarak görüp mesafeli olduğumuz için de böyle bana göre. Her şeyden mahrum kalsın kardeşi olsun anlayışı bana çok ters

Bir kuzenim de tıp okudu. Bitirir bitirmez de ilimizde TUS birincisi oldu. O kadar başarılı. Şu anda çok daha büyük bir ilde seçtiği bölümün stajını görüyor, çok yoruluyor ama sonra rahat edeceğim diyor. Bu kız için doktorluk mesleği gayet uygun. Altından kalkabiliyor. Ama yeğenim altından kalkamadı tıp okumanın. Hiç sınıfta kalmadı ama hiç mutlu da olmadı.

İşte toplum olarak bunu burjuvalık olarak görüp mesafeli olduğumuz için de böyle bana göre. Her şeyden mahrum kalsın kardeşi olsun anlayışı bana çok ters
Mahrum kalmak zorunda değil ki. Bir insan tek çocuğa da iki çocuğa da tamamen eşit fırsatları oluşturabilir. Ve de ben kendim abilerimle çok sıkı fıkı olmasam dahi varlıklarına binlerce kez şükürler olsun, insanın kardeşinin olması tek başına harika bir duygu bence. Kardeşten mahrum kalmayı binbir tane tuzlu sanat etkinliğinden mahrum kalmaktan daha kötü görüyorum.

3 ve üstü sayıda çocuğa eşit imkan sağlamak ne demek sizin şu an bence hesabınız tutmuyor.
Üç çocuk için ayrı eğitim hayatını asgaride de tutsanız dahi çok şeyden mahrum kalırlar. Hesap ortada.
Ben belediyenin gezen tavuk yumurtasını alıyorum. Organik bile değil. Tanesi beş tl. Sadece üç çocuğun günlük yumurtası 15 tl. Aylık 550 lira. Daha bunun eti balığı peyniri yoğurdu var. Eğitim için kalemi kitabı, bilgisayarı, ek kaynağı var.
Biraz eski konulara bakarsanız şehir dışı tercih edemeyenleri görürsünüz. Üç çocuğu üniversitede kim okutabilir şu zamanda? Hadi eşit şartlar sağlayın üçü de başarılı olsun iyi okul kazansın nasıl göndereceksiniz?
Mümkün mü?
Çocuğun masraflarını bilen insanlar 3 ve üzeri çocuğu eşit ve sağlıklı büyütmenin çok zor olacağını söyler size.

Ben sizin öğretmen olduğunuza inanmıyorum , inanmak istemiyorum... Gerçekten ogretmenseniz biz sahiden bitmişiz...

Yani mutluluk için illa çocuğun piyano çalması binbir tane sanat etkinliğine katılması gerekmiyor. Burjuva sınıfı yetiştirmiyoruz.
Sanat, spor etkinlikleri neden sana lüks, burjuva adeti geliyor böyle, vizyonunla ilgili olabilir mi? Bu konuda bir yokla kendini bence. Piyano olmasın tamam bağlama, yüzme kursu falan olsun. Söylediğin kadarıyla yokluktan gelmemişsin. Doğup büyüdüğün ortamla çevreyle alakalı belki de, bilemiyorum. Bugün bu etkinliklerin lüks, burjuva işi olmadığının herkes o kadar farkında ki -sen hariç- artık sağ muhafazakar partilerin belediyeleri bile bu hizmetleri halka sunmak için çalışıyor.

Sizin anlamadığınız konu şu
Sizin önemli bulduğunuz ve değer verdiğiniz şeylere herkes değer vermek zorunda değil
Piyano ogretemeyecegim diye ikinci çocuğu yapmamak da bana göre mantıksız
Kaldı ki her çocuk böyle şeylere ilgi bile duymuyor
Zorla hayır bunu yapacaksın beyni gelişecek demek annelik değil ki
Bir çok müze tiyatro yüzme kursları vs ücretsiz ya da uygun fiyatli. Cocuğuna ilgi gösteren anne babalar bunları zaten takip edip götürüyor ilgileniyor. Ilgili anne baba bunu uç tane de olsa yapıyor ilgisiz olanı tek çocuğa da yapmıyor

Daha fazlasını yapanlar psikolojik şiddete maruz kalıyor konu sahibi gibi.
Bu durumda beni düşündürüyor zaman zaman.
Aynı psikolojik şiddete tek çocuk yapanlar da maruz kalıyor veya hiç anne olmak istemeyenler de maruz kalıyor emin olun.

Maalesef bizim toplumda hatta direkt kadınların kadınlara annelik üzerinden yaptığı psikolojik şiddetin eline kimse su dökemez, tek çocuk hiç çocuk, anne olmayan kadın eksik kadın laflarıyla büyüdü kadınlarımız.

Bu yüzden çeşitli nedenlerle çocuğu olamayan kadınlar tüp bebek tedavisi görürken zaten zorlu olan bu tedavinin psikolojisiyle baş etmeye çalışırken bir de çevrelerindeki kadınların zorbalığıyla baş etmeye çalışıyorlar, aynı şekilde tek çocuk sahibi olan kadınlar da hep bir kendini açıklama ihtiyacına giriyorlar, ki ben de tek çocuklu bir anneyim çevremde rahmetli annem de dahil çoğu akraba, komşu ortalama 3 çocuklu kadınlardı, tek çocuklu olmak istediğimi anlatamadım hiçbir zaman, onlar için ben eksik bir kadındım zira tek çocukluydum bu da hiç çocuk demekti, rahatıma düşkündüm çünkü tek çocukluydum, anne olmanız için en az 3 çocuğunuz olmalıydı ki sizi herkes dolu dolu anne olarak kabul etsin, bir komşu ablamın rahmi alınacaktı kadın hastalığına bile üzülemedi eksik kadın kalacağına üzülmekten, çünkü çevresindeki kadınlar artık kadın olmayacağını söylemişler, bizim kadınlarımıza göre kadın demek rahim demek, üremek demek.

Doğurma, kaç çocuk istediğine karar verme hakkı kadınındır bence, 3 çocuk sahibi olmak isteyen de tek çocuk sahibi olmak isteyen de hiç anne olmak istemeyen de buna kendisi karar vermeli, başkalarının söz hakkı olmamalı ama öte yandan işin manevi ve maddi boyutu da var, anne olmaya karar veren kadınlar bebeklerinin hep küçük kalmayacağını, yaşları büyüdükçe maddi manevi ihtiyaçlarının da büyüyeceğini bilerek karar vermeliler, sadece çocuklar açısından değil anneler için de tek çocuklu olmakla 3-4 çocuklu olmak arasında fark var zira, ki günümüzde bile bazı şeyler hala pek değişmiş değil, çocuk babadan ziyade anneninmiş onun sorumluluğundaymış gibi davranılıyor, her sorumluluğu anneye yükleniyor ve anne her çocukla daha fazla yıpranıyor, sonra da bir bakıyorsunuz yaşınız kemale ermiş ve siz yıllarca sadece çocuklarınız için yaşamışsınız kendinizin varlığını unutmuşsunuz, kadın olmayı unutmuşsunuz hep anne olmuşsunuz, evlendirseniz de kaderiniz değişmiyor bu sefer de torunlara bakıyorsunuz sanki bu sizin yapmanız gereken bir şeymiş gibi ve gün sonunda çocuğunuzu bir kere reddetseniz doğurmasaydın deyip kestirip atıyorlar.

Velhasıl kadın isterse 3 çocuk doğursun isterse hiç, nasıl ki hiç çocuk sahibi olmak istemeyene kimsenin laf söylemeye hakkı yoksa 3 çocuk yapmak isteyene de kimse laf söyleyemez, yalnız kadınlar anne olmayı her anlamda ölçüp tartmalı çünkü maddi manevi sorumluluğu ağır.

Son düzenleme:
Mevzu piyano mu sizce ?
Ekstrem bir örnek yazdıgınız.
Her çocuk piyano öğrenmek zorunda degil ama 3 çocugu olan aileler maddi ve manevi olarak yetecekse mantıklı yoksa bu ekonomik dar bogazda hesap kitap ortada.
Piyano olsa tek derdimiz keşke.
Kızım hasimato beslenmesine ekstra önem göstermek zorundayım.
Ekşi mayalı ekmegin tanesini 180 tl'ye alıyorum.
Tanesini bakın.
Yumurtası organik.
Sporla uğraşmak zorunda.
Yks süreci başlayacak dershanesi var ve fiyatlar 60 binden başlıyor.
Test kitapları 150-200
Yani bakın bu tek çocugun bana masrafı.
Devlet okuluna gidiyor bu çocuk üstelik.

Ben kendim özel ders alarak büyüdüm, yüzme kursuna yazıldım üniversitede yüzme öğrendim devamlı gittim.
Lüks, burjuva olan şey çocuğuna mesela Filipinli dadı tutmak, aynı anda bilmem kaç dil bilsin diye çabalamak, aman şunu da yapabilsin bunu da yapabilsin diye her türlü ultra para gerektiren aktiviteye sokmaya çalışmak.
Ben lüks derkenpara gerektiren şeylerden söz ediyorum. Bana burda o kadar maddiyatla ilgili yazıldı şimdi de bu tarz etkinliklerin illa maddiyatla olmasa da devlet eliyle olabileceği söyleniyor.
Eee o zaman neden fazla çocuk isteyenlere parmak sallıyorsunuz mesela? Bakın ne güzel devlette de yapabiliyormuş bunları. Çok para vermeden de bu tarz imkanlara sahip olabiliyormuş çocuklar. Benim yaşadığım yerde piyano çalan yok gitar kursu vardı giden ona gidiyordu. Ben devlet eliyle olanları kastetmiyorum yüksek meblağlar ödenmesini kastediyorum
Artık kendimi açıklamaktan çok yoruldum. Bugün boş günüm hobi olarak yds çalışıyorum. Çıkış yapacağım siteden.

Velhasıl kadın isterse 3 çocuk doğursun isterse hiç, nasıl ki hiç çocuk sahibi olmak istemeyene kimsenin laf söylemeye hakkı yoksa 3 çocuk yapmak isteyene de kimse laf söyleyemez
Sürekli bunu söyleyip durdum kaç kişiden azar işittim siz söylediniz ya şimdi like tuşuna çöker hepsi

Ha bu arada konu sahibesine diyecegim şu ki.
Maddi durumu şahane degilse ben de garipserim ailesi olsam.
Neyine 3. çocuk derim yani yalan yok
Var böyle bildigimiz birisi duyduk ki 4. ye hamile herkes ayranı yok içmeye dedi
Memur eşi.
Kendisi ev hanımı, evleri kira.
Neyse eyyorlamam bu kadar.

Hayır bunları devlet ya da belediyeler de parayla sunuyor halka. Yani yine maddiyat gerekiyor. Özel hoca tutmak kadar maliyetli değil sadece.

Ben çocuk isteyenlere parmak sallamıyorum. Daha önce 2 -yazıyla iki- kere bu konuda sana katıldığımı söyledim. Kimse kimsenin kaç çocuk sahibi olması gerektiğiyle ilgili fikir beyan edemez, kendisine sorulmadıkça. Her zaman söylerim, ben iki tane yaptım. Bu bile fazla bana. Yapabilecek maddi ve manevi gücü olan varsa yapsın, benden bu kadar. Ben birkaç noktaya takıldım sadece, onlara itiraz ettim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…