- 14 Haziran 2019
- 14.478
- 70.221
-
- Konu Sahibi bikahvebikitap
- #441
Yaşadığım şehirde belediye senelerdir çocuklar için ciddi yatırımlar yapıyor mesela. Piyano kursları belediyede ücretsiz var. Eylülde kayıt alıyorlar. Çocuk tiyatroları 25 tl. Demek ki lüks olarak görmeyince, böyle bir talep olunca bir şeyler de değişiyor.Bunlar olması gereken asgari maddi emekler. Ama mesela bazı çocuklar binbir tane kursa gidiyor çok yüksek meblağlarda para harcanıyor. Bu çocukları kastettim ben.
Her aile her çocuk için bu denli bir maddiyat sağlayamıyor diye çocuk sahibi olmamalı diye bir şeye katılmıyorum.Bir de çocuk neden bizim ülkede çocuk için “karnı doysun” yeter anlayışı var bunu da anlamıyorum. Bir eğitimci olarak piyanonun sağ ve sol beyni aynı anda kullandırdığı için özellikle beyin gelişimine katkısını bilmiyor musunuz?
Bir dönem neden köylerde köy enstitüsü açıldı? Her çocuk, sanata, müziğe ulaşabilsin diye. O zamanlar bunun önemini görüp değiştirmek isteyen bir anlayış varken şimdi lüks olarak görülüp, proje çocuk diye kinaye yapılıyor.
Bence bu ülkedeki her çocuk keşke okulda sanata, edebiyata, müziğe yönlendirilse. O şartlarda büyüse isterim. Neden en azına kayık görüyoruz.
Karnı doysun yeter diye değil çok yönlü ve potansiyelini her açıdan geliştirebilecek çocuklar yetiştirmeyi hedeflesek keşke.
Hala ülke olarak çocuklar için en büyük hayalimiz et yesin yeter. Bu çocuk sinema, tiyatro, müzik bilsin, sanatı görerek büyüsün istemek neden lüks olsun?
Asgari düzeyde karnı doysun demedim asgari düzeyde maddi manevi bir ilgi görmesi zaten şart dedim. Yani en az o kadar görmeli çocuk. Ben sırf bu yüzden ikinci çocuk isteğimi erteleme kararı aldım çocuğum bebekliğini tek yaşasın ilgi bölünmesin diye.Yaşadığım şehirde belediye senelerdir çocuklar için ciddi yatırımlar yapıyor mesela. Piyano kursları belediyede ücretsiz var. Eylülde kayıt alıyorlar. Çocuk tiyatroları 25 tl. Demek ki lüks olarak görmeyince, böyle bir talep olunca bir şeyler de değişiyor.
Bir eğitimci, bir anne adayı olarak sizin de asgari düzeyde karnı doysun yeter, piyano da lüks zaten dememeniz gerekiyor bana göre
Siz sanatı burjuvalık olarak görüyorsanız zaten bir eğitimci olarak buna ne diyebiliriz?Her aile her çocuk için bu denli bir maddiyat sağlayamıyor diye çocuk sahibi olmamalı diye bir şeye katılmıyorum.
Benim aileden maddi durumum iyi fakat aile ilişkilerinde eşimin tarafına çok özenirim. Maddiyatları iyi değil ama birbirlerini çok seviyorlar ve çok mutlular. Yani mutluluk için illa çocuğun piyano çalması binbir tane sanat etkinliğine katılması gerekmiyor. Burjuva sınıfı yetiştirmiyoruz.
ben şu anda hamileyim, eşimle de konuştum bu konuyu elimizden gelenin en iyisini yapacağız ama çocuk akademik anlamda başarılı değilse sırf üniversite okumuş olsun diyerek iş bulması imkansız olan boş bir bölümde okutmayacağız. Düz liseye de değil meslek lisesine vereceğiz çocuk meslek öğrensin diye.
Benim yeğenim tıp okuyor 6.yılında şu an. Hayatımın 6 yılı çalındı diyor, Keşke dedemle birlikte döner kesseydim hiç okumasaydım diyor. Evet bu çocuk doktor olacak ama çok mutsuz bir doktor olacak. Annesi de pişman çocuğun halini görünce.
Mutlu, saygılı, işinin en iyisini yapan nesiller yetiştirmemiz gerekiyor herkes tıp okumak zorunda değil başka da berber olsun.
Sanat için ağır paralar harcamak gerekiyorsa evet burjuvalık oluyor. Çünkü herkes ulaşamıyor. Toplumun belli bir kesiminin ulaşabildiği şeye burjuvalık dememde hiçbir sorun görmüyorum. Burda belediyenin ücretsiz verdiği piyano derslerinden bahsetmediğimi siz de bence çok iyi biliyorsunuz.Siz sanatı burjuvalık olarak görüyorsanız zaten bir eğitimci olarak buna ne diyebiliriz?
Maddi olanağı olmayan çocuk yapmasın diyen yok. Yetebileceği kadar çocuk yapsın. Üç çocuğa bu ülkede bu ekonomide herkes tam manasıyla yetemez zaten. Bu bir gerçek.
İşte toplum olarak bunu burjuvalık olarak görüp mesafeli olduğumuz için de böyle bana göre. Her şeyden mahrum kalsın kardeşi olsun anlayışı bana çok tersSanat için ağır paralar harcamak gerekiyorsa evet burjuvalık oluyor. Çünkü herkes ulaşamıyor. Toplumun belli bir kesiminin ulaşabildiği şeye burjuvalık dememde hiçbir sorun görmüyorum. Burda belediyenin ücretsiz verdiği piyano derslerinden bahsetmediğimi siz de bence çok iyi biliyorsunuz.
Bir kuzenim de tıp okudu. Bitirir bitirmez de ilimizde TUS birincisi oldu. O kadar başarılı. Şu anda çok daha büyük bir ilde seçtiği bölümün stajını görüyor, çok yoruluyor ama sonra rahat edeceğim diyor. Bu kız için doktorluk mesleği gayet uygun. Altından kalkabiliyor. Ama yeğenim altından kalkamadı tıp okumanın. Hiç sınıfta kalmadı ama hiç mutlu da olmadı.Yeğeniniz 20li yaşların başında çok emek verdiği ama maddi anlamda Türkiye şartlarında karşılığını göremeyeceği bir meslek sahibi olacağı için biraz bunalıma girmiş.
Bir de 6 yıl döner kestirip sonra yorumlarını alalım
Mahrum kalmak zorunda değil ki. Bir insan tek çocuğa da iki çocuğa da tamamen eşit fırsatları oluşturabilir. Ve de ben kendim abilerimle çok sıkı fıkı olmasam dahi varlıklarına binlerce kez şükürler olsun, insanın kardeşinin olması tek başına harika bir duygu bence. Kardeşten mahrum kalmayı binbir tane tuzlu sanat etkinliğinden mahrum kalmaktan daha kötü görüyorum.İşte toplum olarak bunu burjuvalık olarak görüp mesafeli olduğumuz için de böyle bana göre. Her şeyden mahrum kalsın kardeşi olsun anlayışı bana çok ters
3 ve üstü sayıda çocuğa eşit imkan sağlamak ne demek sizin şu an bence hesabınız tutmuyor.Mahrum kalmak zorunda değil ki. Bir insan tek çocuğa da iki çocuğa da tamamen eşit fırsatları oluşturabilir. Ve de ben kendim abilerimle çok sıkı fıkı olmasam dahi varlıklarına binlerce kez şükürler olsun, insanın kardeşinin olması tek başına harika bir duygu bence. Kardeşten mahrum kalmayı binbir tane tuzlu sanat etkinliğinden mahrum kalmaktan daha kötü görüyorum.
Ben sizin öğretmen olduğunuza inanmıyorum , inanmak istemiyorum... Gerçekten ogretmenseniz biz sahiden bitmişiz...Mahrum kalmak zorunda değil ki. Bir insan tek çocuğa da iki çocuğa da tamamen eşit fırsatları oluşturabilir. Ve de ben kendim abilerimle çok sıkı fıkı olmasam dahi varlıklarına binlerce kez şükürler olsun, insanın kardeşinin olması tek başına harika bir duygu bence. Kardeşten mahrum kalmayı binbir tane tuzlu sanat etkinliğinden mahrum kalmaktan daha kötü görüyorum.
Sanat, spor etkinlikleri neden sana lüks, burjuva adeti geliyor böyle, vizyonunla ilgili olabilir mi? Bu konuda bir yokla kendini bence. Piyano olmasın tamam bağlama, yüzme kursu falan olsun. Söylediğin kadarıyla yokluktan gelmemişsin. Doğup büyüdüğün ortamla çevreyle alakalı belki de, bilemiyorum. Bugün bu etkinliklerin lüks, burjuva işi olmadığının herkes o kadar farkında ki -sen hariç- artık sağ muhafazakar partilerin belediyeleri bile bu hizmetleri halka sunmak için çalışıyor.Yani mutluluk için illa çocuğun piyano çalması binbir tane sanat etkinliğine katılması gerekmiyor. Burjuva sınıfı yetiştirmiyoruz.
Sizin anlamadığınız konu şuBir de neden bizim ülkede çocuk için “karnı doysun” yeter anlayışı var bunu da anlamıyorum. Bir eğitimci olarak piyanonun sağ ve sol beyni aynı anda kullandırdığı için özellikle beyin gelişimine katkısını bilmiyor musunuz?
Bir dönem neden köylerde köy enstitüsü açıldı? Her çocuk, sanata, müziğe ulaşabilsin diye. O zamanlar bunun önemini görüp değiştirmek isteyen bir anlayış varken şimdi lüks olarak görülüp, proje çocuk diye kinaye yapılıyor.
Bence bu ülkedeki her çocuk keşke okulda sanata, edebiyata, müziğe yönlendirilse. O şartlarda büyüse isterim. Neden en azına kayık görüyoruz.
Karnı doysun yeter diye değil çok yönlü ve potansiyelini her açıdan geliştirebilecek çocuklar yetiştirmeyi hedeflesek keşke.
Hala ülke olarak çocuklar için en büyük hayalimiz et yesin yeter. Bu çocuk sinema, tiyatro, müzik bilsin, sanatı görerek büyüsün istemek neden lüks olsun?
Aynı psikolojik şiddete tek çocuk yapanlar da maruz kalıyor veya hiç anne olmak istemeyenler de maruz kalıyor emin olun.Daha fazlasını yapanlar psikolojik şiddete maruz kalıyor konu sahibi gibi.
Bu durumda beni düşündürüyor zaman zaman.
Mevzu piyano mu sizce ?Sizin anlamadığınız konu şu
Sizin önemli bulduğunuz ve değer verdiğiniz şeylere herkes değer vermek zorunda değil
Piyano ogretemeyecegim diye ikinci çocuğu yapmamak da bana göre mantıksız
Kaldı ki her çocuk böyle şeylere ilgi bile duymuyor
Zorla hayır bunu yapacaksın beyni gelişecek demek annelik değil ki
Bir çok müze tiyatro yüzme kursları vs ücretsiz ya da uygun fiyatli. Cocuğuna ilgi gösteren anne babalar bunları zaten takip edip götürüyor ilgileniyor. Ilgili anne baba bunu uç tane de olsa yapıyor ilgisiz olanı tek çocuğa da yapmıyor
Ben kendim özel ders alarak büyüdüm, yüzme kursuna yazıldım üniversitede yüzme öğrendim devamlı gittim.Sanat, spor etkinlikleri neden sana lüks, burjuva adeti geliyor böyle, vizyonunla ilgili olabilir mi? Bu konuda bir yokla kendini bence. Piyano olmasın tamam bağlama, yüzme kursu falan olsun. Söylediğin kadarıyla yokluktan gelmemişsin. Doğup büyüdüğün ortamla çevreyle alakalı belki de, bilemiyorum. Bugün bu etkinliklerin lüks, burjuva işi olmadığının herkes o kadar farkında ki -sen hariç- artık sağ muhafazakar partilerin belediyeleri bile bu hizmetleri halka sunmak için çalışıyor.
Sürekli bunu söyleyip durdum kaç kişiden azar işittim siz söylediniz ya şimdi like tuşuna çöker hepsiVelhasıl kadın isterse 3 çocuk doğursun isterse hiç, nasıl ki hiç çocuk sahibi olmak istemeyene kimsenin laf söylemeye hakkı yoksa 3 çocuk yapmak isteyene de kimse laf söyleyemez
Niye yalaka mıyız ?Sürekli bunu söyleyip durdum kaç kişiden azar işittim siz söylediniz ya şimdi like tuşuna çöker hepsi
Hayır bunları devlet ya da belediyeler de parayla sunuyor halka. Yani yine maddiyat gerekiyor. Özel hoca tutmak kadar maliyetli değil sadece.Ben kendim özel ders alarak büyüdüm, yüzme kursuna yazıldım üniversitede yüzme öğrendim devamlı gittim.
Lüks, burjuva olan şey çocuğuna mesela Filipinli dadı tutmak, aynı anda bilmem kaç dil bilsin diye çabalamak, aman şunu da yapabilsin bunu da yapabilsin diye her türlü ultra para gerektiren aktiviteye sokmaya çalışmak.
Ben lüks derkenpara gerektiren şeylerden söz ediyorum. Bana burda o kadar maddiyatla ilgili yazıldı şimdi de bu tarz etkinliklerin illa maddiyatla olmasa da devlet eliyle olabileceği söyleniyor.
Eee o zaman neden fazla çocuk isteyenlere parmak sallıyorsunuz mesela? Bakın ne güzel devlette de yapabiliyormuş bunları. Çok para vermeden de bu tarz imkanlara sahip olabiliyormuş çocuklar. Benim yaşadığım yerde piyano çalan yok gitar kursu vardı giden ona gidiyordu. Ben devlet eliyle olanları kastetmiyorum yüksek meblağlar ödenmesini kastediyorum
Artık kendimi açıklamaktan çok yoruldum. Bugün boş günüm hobi olarak yds çalışıyorum. Çıkış yapacağım siteden.