Bence ebe müthiş bir şey ya, insana komik geliyor uzaktan bu olayların dışındayken ama içine girince mantıklı heheh. Burada ebe istiyorsak özel tutmak zorunda kalıyoruz, şu an erken ama belki 7. ay itibariyle destek alırım diye düşünüyorum ben, siz de yazsanıza arada ne gibi bir faydası oluyor neyi takip ediyor hakikatten bilge kadının gücü doktoru dövüyor mu?
Heheheh Almanya'da sigorta karsiliyor ama maaslari düsük oldugundan artik ebe bulmak cok cok zor. Sayili diyebilirim yani. Ben yine coook büyük bir sehirde yasamadigimdan ve doktorumun kliniginde kendi ebesi oldugundan direkt bulabildim ama hamile oldugunu ögrenir ögrenmez aramak lazim diyorlar...
Jinekolog daha cok tibbi yönüyle ilgileniyor, ebeyle - su an icin- hastane/dogum secenekleri üzerine konusuyoruz. Ebe - yine su an icin- doktorla beraber bana eslik ediyor gibi düsünün. Burada Anne Pasaportu diye bir sey var, bütün bilgileri ona yaziyorlar (hamilelikle ilgili tibbi bütün bilgiler, akliniza gelebilecek her sey, bebegin ölcümleri dahil), onu dolduruyor. Su an icin cok bir önemi yok benim icin, önemli kisim dogumdan sonra basliyor. Dogumdan sonra hemen eve ziyarete geliyor, bebege masaj yapiyor, annenin kendini toparlamasina yardimci terapiler yapiyor (ismi var ama türkcesini bilmiyorum), emzirme, beslenme, uyutma, bebegin tasinmasi falan o konularda bilgi veriyor, kisacasi lohusa bakimi yapiyor.
Bunun disinda hastanelerin kendi ebeleri var. Onlar dogum yaptiriyor, cok gerekmedikce doktor girmiyor ya da beraber yaptiriyorlar, ben de ebeyle büyük hastanede dogum yapmak istiyorum kismet olursa. Eger oyle bir ebe bulabilirsem - ki cok zor hep dolu oluyorlar- doguma giren ebe yukarida saydiklarimi da yani ev ziyaretlerini de yapiyor. Bu süre 3 ay kadar sürebiliyor.
Valla ebesine bagli ya :) Bazisi cok ezoterik oluyor ama genelde gercekten bilgililer ve tibbi egitimleri saglam. Bence jinekolog yaninda anne adaylari icin cok büyük bir destek. Cunku doktorun ivir zivir yanitlamaya vakti yok. Tutup da sana atiyorum nasil emzirecegini, emzirmeden dolayi cesitli sikintilar var, yasarsan neler yapabilecegini o kadar yakin sekilde anlatmiyor ya da gostermiyor falan. Hele ilk hamileliklerde insan sanki hicbir sey bilmiyor, istedigin her seyi sorabiliyorsun (psikolojik destek dahil, mesela cok büyük korkular, panik hali ya da depresyona yakin üzgünlük durumu varsa). Bilgi acisindan degil de, yakinlik ve samimiyet acisindan her ne kadar yine de profesyonel bir iliski olsa da cok büyük fark var diye düsünüyorum.