- 25 Şubat 2014
- 899
- 1.705
Estağfurullah, kıyas yapmak için sorduğunu düşünmemiştim ve onu kastetmedim aslında. Ve evet haklısın aynı aylarda doğan bebeklerle üç aşağı beş yukarı yapabildikleri şeyleri paylaşmak faydalı. Geride bir durum olursa erken müdahale olasılığı artar.Kıyaslamak için sormadım. Her bebeğin gelişimi farklı tabiki. Çok kalabalık bir ailede büyüdüğüm için ve çok sayıda bebek gelişimi gördüğüm için kıyaslamanın anneyi üzmekten öteye gitmediğini biliyorum. Ben sadece acaba aynı ayda doğan bebekler ile aşağı yukarı aynı durumda mı yoksa çok mu geride diye anlamaya çalıştım. Eğer çok geride olmuş olsaydı destek vermeli miyim? Ya da sizler desteklediniz mi diye soracaktım. Aslında bebelikleri değil annelerle kendimi kıyaslamış olacaktım. Oynanan oyunlar yapılan her tür etkinlik bilişsel ve duyusal olarak gelişimini etkiliyor. Gördüm ki aşağı yukarı gelişim özellikleri aynı. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için
Canım ek gıda ile doyurmaya çalışma. Sütün yetmiyorsa mama ver ve kendini hiç üzme. Tamamen mizaç meselesi. Büyük aynı seninki gibiydi hiç sevmedi ek gıdayı, küçük ne versem yiyor. Şimdi burda anne olarak benim hiç bir etkim yok. İnan senin de yok. Yavaş yavaş alışır ek gıdaya. 2 yaşına kadar tam bir performans bekleme bence.Bu aralar bayağı sikintidayim arkadaşlar.o kadar uğraşıyorum değişik tarifler yapıyorum.hergun ne versem diye araştırıyorum.ama bebeğim yemiyor.cok üzülüyorum bugün peşinde nasıl nerde yer ağzını ne kadar açar bı yandan yediriyorum bir yandan ağlıyorum.cocuk 8 aylık oldu ne seviyor tam bilmiyorum.yogurt kefir ve muhallebi yi sadece çözdüm.yumurta, çökelek,zeytin,pekmez sevmiyor sanki çorbalara hiç girmiyorum bile.zaten kilosu düşük.zoruma gidende krize belki girmemdeki sebep emzirirken Dr lar sütün yetmiyor dediler.ek besinde almıyor doğru düzgün sorun hep bende ben beceremiyorum.kusura bakmayın içimi döktüm.esimede bişey söylemiyorum bu çocuğu ben çok istedim.sikayet yok yoksa hemen sen istedin e dönüyor olay.
O üye burda ek gıda konusunda yazdıkları yüzünden linç yedi. Kalbi kırıldı. Özelden mesajlaşmıştık gerçekten çok üzüldü o zaman olanlara.Merhabalar,bir arkadaş vardı uzun zamandır yazmıyor 2 kızı vardı 3.kızıda oldu maşallah buna hepimiz şahidizçokta sohbetliydi,şimdi hiç yazmıyor,bir şey mi oldu acaba çok merak ettim.Adını tam hatırlıyamıyorum.erym... gibi bir şey miydi neydi
Merhaba asla kendinizi yetersiz hissedip üzülmeyin. Bu sütünüzü daha da olumsuz etkiler. Kimse dört dörtlük yapmıyor her şeyi. Ama yine de hepimiz mükemmeliz.Bu aralar bayağı sikintidayim arkadaşlar.o kadar uğraşıyorum değişik tarifler yapıyorum.hergun ne versem diye araştırıyorum.ama bebeğim yemiyor.cok üzülüyorum bugün peşinde nasıl nerde yer ağzını ne kadar açar bı yandan yediriyorum bir yandan ağlıyorum.cocuk 8 aylık oldu ne seviyor tam bilmiyorum.yogurt kefir ve muhallebi yi sadece çözdüm.yumurta, çökelek,zeytin,pekmez sevmiyor sanki çorbalara hiç girmiyorum bile.zaten kilosu düşük.zoruma gidende krize belki girmemdeki sebep emzirirken Dr lar sütün yetmiyor dediler.ek besinde almıyor doğru düzgün sorun hep bende ben beceremiyorum.kusura bakmayın içimi döktüm.esimede bişey söylemiyorum bu çocuğu ben çok istedim.sikayet yok yoksa hemen sen istedin e dönüyor olay.
Anladım.gerçekten çok üzücüO üye burda ek gıda konusunda yazdıkları yüzünden linç yedi. Kalbi kırıldı. Özelden mesajlaşmıştık gerçekten çok üzüldü o zaman olanlara.
Hayır o zaman kendisini eleştiren ve hatta dalga geçen hiç bir üye burda aktif olarak yazmıyor. Eleştirdiler, dalga geçtiler, kalp kırdılar ve ortalıktan çekildiler.
Gerçekten üzücü
Bebeklerin, çocukların bilişsel, duyusal ve motor gelişimleri her zaman takip edilmeli. Bazen önemsiz gördüğümüz şeyler aslında çocuk hakkında ciddi ip uçları veriyor. Aynı aydaki bebeklerin kilosu farklılık gösterebilir problem değildir, biri 1 ay önce oturmaya başlar diğeri 1 ay sonra, biri 6.ayda sürünür diğeri hiç sürünmeden emeklemeden yürür, biri 9.ayda çok iştahlı olur ne versen yer diğeri 3 yaşına kadar zoraki yer bunlar çok dert değil değişkenlik gösterebilir ama 4.aya gelmiş bebekten baş kontrolü sağlaması beklenir ya da 8.aya gelmiş bebekten önden arkaya, arkadan öne dönmesi beklenir eğer yapamıyorsa bir doktorun görmesinde fayda vardır. Aslında bir çoğumuz bir sorun olup olmadığını biliyoruz ama destek almak adına acaba yanılma ihtimalim var mı diye fikir alıyoruz. Ben de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde 3.5 yıl görev yaptım. O yüzden biraz evhamlıyım. Bütün bebekler sağlıkla büyüsünler inşallah.Estağfurullah, kıyas yapmak için sorduğunu düşünmemiştim ve onu kastetmedim aslında. Ve evet haklısın aynı aylarda doğan bebeklerle üç aşağı beş yukarı yapabildikleri şeyleri paylaşmak faydalı. Geride bir durum olursa erken müdahale olasılığı artar.
İş arkadaşımın kızı otizmli. Daha önce de belirtmiştim. Aylık kontrole özel bir doktora iki yıl boyunca götürdükleri halde doktor hiç anlamamış. Yürüyemiyor ve konuşamıyor olmasını giç önemsememiş. Olur olur acele etmeyin diye geçiştirmiş. Eve gelen bakıcı abla demiş “bu çocukta problem var, bi baktırın.” diye. Ancak arkadaşım o zaman kabullenmiş problemi olduğunu. Arkadaşım oldukça içine kapanık yaşayan birisi, kimseyle görüşmez, etmez. Anneanne, babaanne gibi büyüklerle de görüşmüyormuş. O yüzden kızının gelişim geriliğini kimse farketmemiş. Yani kısaca evet kıyas yapmak kötü ama bazı durumlarda faydalı olabiliyor.
Bizim ebe 9.ayda yaptıralım dedi ama Osman Gönülal bu süreçte pek de gerekli görmüyor. 2017 de kızamık vakalarının 5 kat artması sebebi ile bakanlık 12.aydaki aşıyı 9.ayda da yaptırma kararı almış. Ama o aşı karma bir aşı tek başına kızamık aşısı olmadığı için karma olarak yapılıyor. Özellikle pandemiden dolayı herkes evinde olduğu için vaka sayılarında ciddi düşüş yaşanmış. Zaten 3 ay sonra aynı aşı tekrar yapılacağı için o 3 ay içinde kendimizi korursak gerek kalmıyor 2 dozda kazanılacak bağışıklık tek dozda kazanılmış oluyor. Ben 9.ayda kan değerlerine batırmaya gitcem o zaman kendi doktoruma sorcam eğer sana kalmış derse ya da gerek yok derse ben yaptırmayı düşünmüyorum9.ay aşısı yaptıran var mı?Bizim aile hekimliğin deki hemşiremiz yok dedi. Kuzenim kendi aile hekimliğindeki hemşire 9.ay aşısı yapmış.
Çok açıklayıcı oldu çok teşekkür ederimBizim ebe 9.ayda yaptıralım dedi ama Osman Gönülal bu süreçte pek de gerekli görmüyor. 2017 de kızamık vakalarının 5 kat artması sebebi ile bakanlık 12.aydaki aşıyı 9.ayda da yaptırma kararı almış. Ama o aşı karma bir aşı tek başına kızamık aşısı olmadığı için karma olarak yapılıyor. Özellikle pandemiden dolayı herkes evinde olduğu için vaka sayılarında ciddi düşüş yaşanmış. Zaten 3 ay sonra aynı aşı tekrar yapılacağı için o 3 ay içinde kendimizi korursak gerek kalmıyor 2 dozda kazanılacak bağışıklık tek dozda kazanılmış oluyor. Ben 9.ayda kan değerlerine batırmaya gitcem o zaman kendi doktoruma sorcam eğer sana kalmış derse ya da gerek yok derse ben yaptırmayı düşünmüyorum
Bizim hemşire 9 ile 11 ay arasında yapılacak dedi normalde bir yaş da yapılıyormuş ama kızamık salgını başladığını için bakanlık öne çekmis 9 ay aşısı aslında kızamık aşısı bize böyle anlattı hemşire9.ay aşısı yaptıran var mı?Bizim aile hekimliğin deki hemşiremiz yok dedi. Kuzenim kendi aile hekimliğindeki hemşire 9.ay aşısı yapmış.
5.ayda wk gida verdi diye linc yedi ama bu yaptığı şeyi yeri geliyor Doktorlar da oneriyor.O üye burda ek gıda konusunda yazdıkları yüzünden linç yedi. Kalbi kırıldı. Özelden mesajlaşmıştık gerçekten çok üzüldü o zaman olanlara.
Hayır o zaman kendisini eleştiren ve hatta dalga geçen hiç bir üye burda aktif olarak yazmıyor. Eleştirdiler, dalga geçtiler, kalp kırdılar ve ortalıktan çekildiler.
Gerçekten üzücü
Bize 9.ay aşısı için aşı kartına gününü bile yazdılar9.ay aşısı yaptıran var mı?Bizim aile hekimliğin deki hemşiremiz yok dedi. Kuzenim kendi aile hekimliğindeki hemşire 9.ay aşısı yapmış.
Teşekkürler paylaştığın için. Gün ogune çıkınca hep bi yeme içme hali oluyor gunler cok kisa ondan herslde. emzirmeye az vakit kalıyor gibime geliyor . Bir de biz pek su icmiyoriz ya sulukla falan icmiyo bardakla döküyorKızlar bugün doktora gittik. Kızım geçen aydan beri 2 cm uzayıp 900 gr almis. Kilosu 8200 olmuş.
Doktor mamayi azaltmadi, ek gıdayı 3 öğün tavsiye etti. Kuzu kıymaya baslayin dedi. Ayrıca baliga da baslayacakmisiz haftada 2 kez balik yemesi gerekiyor dedi. Yiyebiliyorsa hergun 1 ceviz dedi. Yumurta sarisi alerji yapmadiysa beyazını da verin hergun mutlaka 1 yumurta yesin dedi. Ayrica tahillara da baslayin dedı.
Kabizligi için de kayisi ya da incir haşlayıp yedirin bol bol da su icirin dedi.
Her ek gidadan sonra dişini ve tüm damaklarini pamuklu islak bir bezle silip temizleyin bu dis sağlığı için çok çok önemli dedi.
Burda yemek listesi ve ek gida önerisi isteyen arkadaslar için yazayım dedim
Gün 3 öğün beslenme diyecektimTeşekkürler paylaştığın için. Gün ogune çıkınca hep bi yeme içme hali oluyor gunler cok kisa ondan herslde. emzirmeye az vakit kalıyor gibime geliyor . Bir de biz pek su icmiyoriz ya sulukla falan icmiyo bardakla döküyorkaşıkla biraz yudum yudum içiyor unutuyorum da
İşte burda ara öğün yapmaya çalışan arkadaşlar var, bu kadar yorulmaya gerek yok sonucta ara öğün filan yapacak kadar büyük değiller.Gün 3 öğün beslenme diyecektim
Aynı fikirdeyimİşte burda ara öğün yapmaya çalışan arkadaşlar var, bu kadar yorulmaya gerek yok sonucta ara öğün filan yapacak kadar büyük değiller.
Ben zaten 3 öğün verince arada da mama yiyor sanki bütün gün yiyip içmiş gibi oluyor.