kitap akademik dille yazılmış, zaten oğlumdan dolayı yavaş ilerliyorum daha 100 sayfasını okuyabildim. Özetle beynin %85'inin ilk 3 yılda geliştiğini nörobilişsel alandan çalışma örnekleri vererek anlatıyor. Maddi durumu iyi olmayanlarla iyi olanlar arasında yapılan testlerde, düşük gelirli gruptaki çocukların senede 30 milyon kelime az duyduğu tespit edilmiş, kitabın ismi buradan geliyor. işte bu 30 milyon kelime çocuğun akademik başarısını da etkiliyormuş, tabii kalabalık ailelerde durum çok da maddiyata bakmıyor. beynin gelişim bağlantılarının kurulması en az konuşulan kelime sayısı kadar önemli..
Bağlantı kurmak kelimeye bir duygu veya hareket eklemek gibi düşünülebilir, tek başına çok fazla kelimenin de bir anlam ifade etmediği başka çalışmalarla bulunmuş, bebekle gerçekten konuşulması ve neredeyse her konuşmada "benim tatlı oğlum, annesinin güzel oğlu, haniymiş benim tatlı böceğim" gibi ince ses tonuyla ve mümkün olduğunca bazı kelimeleri abartılı söyleyerek iletişim kurulmasını öneriyor. tüm çocuklar psikomotor öğrenme ile öğrenirler bu nedenle hareketlerle anlatın herşeyi diyor. sadece bu değil, geometrik şekilleri sürekli vurgulayın diyor, mesela bak bu kare, dört kenarı dört köşesi var, hepsi eşit. veya tavşan kaplumbağa, bak oğlum tavşan hızlı deyip koşup kaplumbağa yavaş deyip yürümek gibi. bez değiştirirken tüm aşamaları anlatmak, oğlumun uzun bacaklarına pantalon giydireceğim, şimdi sol bacak.. şimdi sağ bacak gibi. örnekleri kendiniz çoğaltabilirsiniz.
Çizgi filmlerle ilgili kısımlar henüz gelmedi ama olduğunu varsayıyorum. kitabın mantığına göre pasif bir şekilde çizgi film seyreden çocuğun beyni gelişmiyor çünkü bağlantı kuramıyor, oysa yanında şarkıya eşlik edilse, dans edilse, özellikle yüz mimikleri kullanılsa öğrenme olabilir gibi anladım ben.
kitap bitince toparlarım hepsini. şimdilik bu kadar.
bu arada saat 12 den beri bu sayfa açık, bebeğim gündüz toplam 45 dakika uyudu ve biraz ağladı, ne yapacağımı bilemedim. şu anda öğlen 12 den beri ilk defa oturuyorum. o uyuduğu 45 dakika boyunca ağzı memedeydi