Kendi deneyimlerimden yola çıkarak senin için şöyle bir liste yaptım.
PİLATES TOPU: Hem doğum öncesi normal doğum egzersizleri için kullandım hem de doğum sırasında sancımı hafifletmek için. Doğumdan sonra ise üzerine oturup yaylanarak bebeğimi sakinleştirdim. İyi ki almışım.
MANUEL GÖĞÜS POMPASI: İlk başlarda süt çok az geliyor. Manuel pompalar hem çok az basınç yapıyor hem de eli çabuk yoruyor. Zaten doğumdan sonra yorgun oluyorsun bu da ekstra enerjini ve zamanını tüketiyor. Süt de az geliyor. Moral bozuyor. Keşke almasaydım.
ELEKTİRİKLİ GÖĞÜS POMPASI: Ben Lansinoh'un ikili göğüs pompasını aldım. İkili olduğu için zamandan tasarruf yapıyorsun. Kısa sürede göğüslerin yorulmadan boşalıyor ve rahatlıyorsun. Dinlenmek için zamanın kalıyor. Tekli pompalarda bir göğsün sağılırken diğerinden de süt akıyor. İsraf oluyor. İyi ki almışım.
GÖĞÜS KALKANI: İlk başlarda almadım. İlerleyen dönemlerde göğüs ucu hassasiyeti ve yaraları oluştu. Ben böyle bir ürün olduğunı bilmiyordum kardeşim önerdi. Keşke bu kadar ilerlemeden alsaydım. Bir süre o kadar acıyordu ki atlet bile değince ağlıyordum. Önce krem ya da ayva çekirdeği jeli sürüyor sonra göğüs kalkanı ile kapatıyordum. Böyle iyileştim. Sıcaklarda uzun süre kullanınca pişik oluyordum. Bence bunu hemen alma. Çünkü pahalı bir gereç. İhtiyacın olursa göğüs uçların yara olmadan al. Ben Philips Avent SCF15702 Göğüs Kalkanı 2li kullandım. Memnun kaldım. İyi ki almışım.
GÖĞÜS PEDİ: Bunun bana lazım olacağını hiç düşünmemiştim. Bir süre sonra süt artınca ne kadar sık sağsam da atletlerim, üstüm başım süt oluyor sürekli kıyafet değiştiriyordum. Uyurken üstüm başım nevresim sütle ıslanıyordu. Dışarı çıkınca olur olmadık zamanlarda sütüm akıyor önümün ıslaklığı belli oluyordu. Bir süre göğüs kalkanıyla dışarı çıktım. Zaten göğüsler sütle dolu Bir de önünde kalkan olunca füze gibi duruyordu Utanıyordum. Bir arkadaşım bebeği görmeye gelirken getirdi böylece kullanmaya başladım çok işime yaradı. Artık dışarı çıkarken önden sağayım da rezil olmayayım derdim bitti. Keşke daha önceden bir paket alsaydım.
GÖĞÜS KREMİ: Bende göğüs ucu hassasiyeti çok yüksekti. Yara olunca aldım. Keşke ilerlemeden kullansaydım. Lansinoh'un yanında Ayva çekirdeği jeli de çok işe yarıyor. Hem de doğal. Ayva çekirdeği mutlaka evde bulunsun. Ne zaman lazım olacağı belli olmaz. İyi ki almışım.
HASTA BEZİ: Normal doğumlardan sonra uzun süre çamaşırına çok kan geliyor. Ben de iki paket almıştım hastane çantasına koymuştum. İyi ki almışım.
BOYDAN PİJAMA: Benimki dikişli normal doğumdu. Doğum sonrası günlerde alt pijama giymek hem zor hem can acıtıcı. Kardeşim kendi doğumunda kullandıklarını vermişti. Mayısta hava çok sıcaktı. Kaloriferler yanıyordu hastanede. Cinnet geçiriyordum sıcaktan. Efil efil rahat pijamalar alın. İyi ki almışım.
REZENE VE GECE ÇAYI: Hem anneyi hem bebeği rahatlatıyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Özellikle normal doğumda ilk zamanlar annenin kabız olmaması gerekiyor. Yoksa dikişler patlar. İyi ki almışım.
HÜMANA STİLL TEA: İlk günden itibaren keyifle içtim. Özellikle yaz aylarında soğuk içtim. Sütümü artırdı. Hastane çantasına atın. İyi ki almışım.
SOLGAR BREWER'S YEAST WİTH 250 TABLET B12: Hümana still tea, dereotu, maydanoz, tahin, kırmızı et ve bol su tükettiğim halde bu vitamin desteğini aldım. Sütümü inanılmaz artırdı ve göğüslerim aşırı doldu. Kullanmayı bıraktım bu yüzden. Süt azaldığında kullanılabilecek mükemmel bir ürün ama gerçekten sütünüz azsa kullanın. Almasam da olurmuş.
EMZİRME MİNDERİ: Almadım. Evdeki minderlerle yastıklarla destek yaptım. Yokluğunu hissetmedim. İyi ki almamışım.
ALT AÇMA MİNDERİ: Bebeğin altını açmak için her yer yeterince yumuşak ve steril olmayabiliyor. Ben elyaf alt açma minderinin üstüne kullan at alt değiştirme bezini sererek kullandım. Nevresim, koltuk hiç kirlenmedi. Tek kullanımlık bezler kirlendikçe attım. Değiştirdim. İlk zamanlar özellikle hastaneye çok gidiliyor. Bebek bakım odaları mikrop yuvası. İllaki altını değiştirmek için o yataklara yatırmak zorunda kaldım. Hep bunları kullandım. Kendime pansuman yaparken de kullandım. İyi ki almışım.
GAZLI BEZ: İlk günden itibaren bebeğin göbek çevresine sardım. Göbek bağı düşünce iki hafta boyunca kullandım. Katlayıp bez ile göbek arasına sıkıştırdım. Çok şükür göbeği ile ilgili bir sorun yaşamadık. Yine dikişlerim olduğu için kendime de kullandım. O bölge hep steril kaldı ve enfeksiyon riskini azalttım. İyi ki almışım.
Her hamilelik ve her bebek kendine özgüdür. Benim için gerekli olan senin için olmayabilir ya da tam tersi. Ben sadece kendi deneyimlerimi paylaştım. Bunları okuyarak fikir edinebilirsin. Bu yazdıklarım kesin doğrudur diye bir durum yok.
Dilerim bebeğini sağlıkla kucağına alırsın. Sana verebileceğim en büyük tavsiye bebeğin doğar doğmaz çıplak bir şekilde göğsüne yatır, sarıl. Bir süre böyle kalın. Ten tene temas sağlayın. Bebeğinle tanış kendini anlat. Ona bütün başarılarında ve başarısızlığında, inançlarında ve inançsızlığında, her türlü cinsel yöneliminde, kariyerinde ve kariyersizliğinde yanında olacağını söyle. Böylece bebek dünya ile ilk iletişimini senin vasıtanla koşulsuz kabulleniliş hissiyle kursun.
Kıyafetleri giydirilip kucağına verildiği an emzirmeye başla. İnatla, sabırla, aşkla emzir. Annelerin, akrabarın çok bilenlerin laflarıyla moralini bozma. Sen annesin binyıllardır bu içgüdü genlerine işlenmiş. En doğrusunu, bebeğin için en iyisini sen biliyorsun. İlk iki hafta iki saatte bir emzir. Şefkatle uyandırıp emzir ki bağışıklığı güçlensin, sarılık olmasın.
Hamileliğin sırasında Nihan Kaya- İyi Aile Yoktur ve Özgür Bolat- Beni Ödülle Cezalandırma kitaplarını okumani öneriyorum. Bu kitaplar bebeğinle kuracağın iletişim ve vereceğin eğitim için güzel bir alt yapı sunabilir. Zaman buldukça değil zaman ayırarak okumanı tavsiye ediyorum. Ve bebeğinin fiziksel ihtiyaçları kadar ruhsal gereksinimlerine duyarlı olmanı diliyorum.
Sevgiler...