2014 Mayıs Anneleri

BEBEKLERİNİZİN CİNSİYETLERİ NE OLACAK?


  • Ankete Katılan
    513
Ender Saraç'tan bebek beslenmesiyle ilgili onemli bilgiler:


Obezitenin bir numaralı nedeni anne, yani anne karnındaki beslenme. Annenin beyaz un, beyaz şeker, patates kızartması, ketçap, mayonez, kola gibi yüksek glisemik indeksli gıdalarla beslenmesi çocuğun o minnacık, tırnak ucu kadar pankreasını mahvediyor, bozuyor ve çocuk insüline duyarsızlaşıyor çok kısa süre içinde. Ana rahminde bir çok hormonu bozulmuş ve obez olarak doğuyor.

Türk kadınında anne sütü artık yetersiz. Çalışma hayatı, kötü beslenme, özellikle de stres ve organik beslenmenin kaybolması gibi bir çok nedenden dolayı annelerin sütü gitti, hakikaten çocuğunu 2 sene doyurucu emziren anne az.

Çocuk doktorlarının da önerisi ile bebeklere erkenden mama veriliyor. Fakat bu mamalara şeker eklenmiş, yani tatlandırılmış. O zaman ne oluyor? Çocuk hayatı boyunca ıspanak, pırasa, kereviz, bamya, sebze, zeytinyağlı yemek, sebze çorbası, bakliyat gibi şifalı maddelerin hiçbirini yemiyor, ölseniz çocuğa yediremiyorsunuz. Çünkü dildeki tat reseptörleri gelişim aşamasındayken çocuğa bol miktarda tatlı ve tuzlu verildiği zaman, çocuk diğer tatları yavan buluyor ve reddediyor. Dildeki tat reseptörlerinden tatlı reseptörleri daha çok gelişiyor, ona duyarlılık oluyor ve çocuk tatlı olmayan herşeyi reddediyor. O yüzden ıspanak yemiyor, o yüzden bir balık ızgara yemiyor, o yüzden çocuk bir takım faydalı şeyleri yemiyor. Buna çok dikkat etmek lazım.

0-2 yaş arası, çok önemli, çocukların yağ hücrelerinin sayısının belirlendiği dönemdir. 2 yaşından sonra çocukların yağ hücrelerinin sayısı artmaz, sabitlenir. Boyumuzun 18 yaşında artık sabitlenmesi gibi. 2 yaşına kadar yağ hücrelerinin sayısı artar, 2 yaşından sonra artmaz ama hücreler 60 misline kadar büyüyebilir. O nedenle 0-2 arasındaki çocuklara beyaz un ve beyaz şeker, şekerli ek gıdalar, şekerli meşrubatlar, patates kızartmaları gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar vermek bir hainliktir. Aynen şunu demektir: ‘Sevgili çocuğum, ben seni hiç sevmiyorum, senden nefret ediyorum, bir an önce senin hastalanmanı, şeker hastası olmanı, obez olmanı, kolesterol sorunu yaşamanı, damarlarının bozulmasını istiyorum. O nedenle de sana şeker eklenmiş gıdalar, yanlış mamalar, patates kızartmaları, kolalı içecekler, şekerli meşrubatlar veriyorum çünkü ben seni seviyor gibi görünüyorum ama aslında sana zarar vermek istiyorum.’ İşte bu yüzden 0-2 yaş arası çocukların yağ hücre sayısının artırılmaması için tüm anneler son derece dikkatli olmalı.

Hep bebekler çok gelişsin istiyoruz, hemen tombiş olsun istiyoruz, bu aslında hiç de iyi bir şey değil. 0-2 yaş arasında veya sonrasında bebek aşırı tombik oluyorsa bu gelecekte şeker hastası, tansiyon hastası, kolesterolü yüksek olan obez bir insanın ön işaretidir. O yüzden bebeğin persantilinde boyunun daha uzun olmasına gayret etmek gerek, ama kilo perstantilinde de %70’ler, %80ler, 85’lerde gitmesi daha iyi. Boy persantili 90-95 olursa fevkalade iyi. Uzun boylu, gelişmiş bir bebek oluyor ama bizde maalesef boy persantili daha geride giderken kilo persantili daha önde gidiyor, bu iyi bir şey değil. O yüzden artık doktorlar boy persantilini daha çok önemsiyor son dönemlerde.

Protein özellikle Türk toplumunda en büyük sorun. Çünkü Türk toplumu uzun yıllar protein eksikliği ile yaşadı. Hep bebeğin eline ekmek verildi, hamurişi verildi, börek verildi, pilav verildi, makarna verildi, patates verildi, bebekler karbonhidratla beslendi. Ama daha zeki olmak için, daha sıkı, daha adaleli olmak için, bağışıklık sisteminin çalışması için yeterince protein şart.

Anne sütü yerine bebeğe verilen mamaya, şeker ve lezzet unsurunu artırıcı suni şeyler karıştığı zaman iş değişiyor. O zaman glisemik indeks yükseliyor. O mama ne kadar sağlıklı burada bir soru işareti var. Tabii ki çok güzel, verirsiniz, çocuk şapur şupur yer, çünkü tatlıdır. Ondan sonra o çocuğa ömür boyu pırasa, ıspanak, pazı, semizotu, ızgara balık yedirmek için ağlar durursunuz. Buna çok dikkat etmek lazım.

Şeker ya da suni tatlandırıcılar yerine agave nektarı ya da hurma suyu

Dr. Ender Saraç’a göre çocuklara büyük hainlik yapıyoruz. Küçücük çocuklar suni tatlandırıcılı bir sürü meşrubatlar içiyorlar, bu hiç hayırlı birşey değil. Çünkü bunların Alzeimer yaptığına, insulin direnci oluşturduğuna dair çok ciddi şüpheler var. Beyaz şeker zararlı diyorduk şimdi daha kötü bir şey ortaya çıktı: mısır şurubu. Niçin bu kadar ucuzladı piyasadaki tatlılar, çünkü mısır şurubu girdi içlerine.

Şimdi artık doğal tatlandırıcılara dönüldü. Ender Saraç’ın araştırmalarına göre doğal tatlandırıcıların en iyisi agave ve hurma suyu. Agave, tekilanın yapıldığı kaktüse benzer bitkinin içerisindeki nektardan elde ediliyor, alkol yok içinde. Bir de Stevya var, fakat biraz bulanık yapıyor içecekleri, tadı da çok başarılı değil. Agave düşük glisemik indeksli, tadı da çok başarılı ama pahalı ve kısıtlı.

Hurma suyunun özelliği de glisemik indeksi 3’te 1 oranında düşük olması, artı, içinde sakkaroz yok, yani şeker hastaları bile kontrollü olarak tüketebilir. Bir de potasyum, magnezyum, kalsiyum ve vitaminler var içinde. Hem enerji veriyor, besleyici, ama şişmanlatıcı değil. Hurma suyu marketlere girdi. Daha ekonomik. Özel bir hurma cinsinin özünden elde ediliyor, soğuk presleniyor. Çayda, kahvede, kekte, pastada, tatlılarda kullanılabiliyor. Bulanıklık yapmıyor, içine girdiği yemeklerin tadını bozmuyor, aynen beyaz şeker tadı veriyor. Hamileler, süt veren anneler kullanabilir. Anne sütünü artırıcı etkisi var. Okula giden çocuklarda sütü içine karıştırıp kullanabilirsiniz.

Eğer tatlandırıcı olarak bal kullanıyorsanız bal 40 dereceyi geçmemeli. Çok şifalı olan bal 40 dereceyi geçtiği zaman toksine dönüşüyor. Bunu bilmeyen bir çok kişi balı kaynatarak, kavurarak tatlılarda kullanıyor, kaynar sütün içine koyuyor. Bu yanlış bir şey. Bal büyük bir şifa kaynağıdır, doku yenileyici ama 40 dereceyi geçmeyecek, yani pişirmede kullanmayacaksınız. Ama hurma suyu ve agave ikisinde de kullanılabilir.

Pekmez de iyi. Bir tatlı kaşığı dut pekmezi ya da üzüm pekmezi iyi bir antioksidan. Keçiboynuzu pekmezi kadınlarda kansızlığa iyi geliyor, güç-kuvvet verir. İshal durumlarında, çok demir kaybedildiğinde, keçiboynuzu pekemzi ishali keserek büyük bir katkıda bulunur.

Süt ürünleri, yoğurt peynir de buna dahil, koyu siyah çay, artı eksi 20 dk demiri bağlar. Etli, mercimekli bir yemeğin üstüne koyu çay içmek iyi değil. Ama bunun tersine limon gibi C vitamini içiren şeyler ise demir emilimini artırıyor. Kiwi niye harika? Çünkü kiwide C vitamini ve demir bir arada.
 
ne kadar güzel okuyunca ben mutlu oldum canım senin adına inş bizler de herseyi yoluna koyarız sen gibi..ben çalışmıyorum bu yıl ücretsiz izin aldim hamileyken 2 yıl alicam diyordum fakat suan vazgeçtim bundan çünkü çok bunaldim şimdiden. .söylediğin gibi en azından giyinip kendime özen gösterip çıkmak bile çok iyi gelecek bana eminim o yüzden seneye izin almicam ve işime baslicam..zaten öğretmenim inş yarım gün çalışıcam ve benim için çok iyi olacak ruhen en azından..
anladigim kadariyla kayinvalide de çok iyi bakıyor bebeğine hem de iş de yapiomus Ohh ne güzel:)
anladın dış in geldiğini bu arada
 
Ins sizde kisa zamanda yoluna koymus olacaksiniz, herseye alisiyir Insan.ne guzel ogretmensin sartlarin daha iyi bana gore.sosyal hayatin tadini cikaramamistim ben evdeyken.cok salmistim.simdi toparladim zaman planlar heyecanki simdi,Kahinvalideden allah razimolsun4 gun bende kaliyo.gece bile benden aliyo oyaliyo ben uyuyim diye

disi anladim parmagimi isirdi, sonrada bardak ve kasikla baktik ki geliyo :)
haydindarisi Sizin bebislere
 
Gunaydin kizlarr. Ali'nin disi cikmiss. Pazar gunu geciken mevlutunu okutacagiz insallah hazirliklara bakarken keske disi de ciksaydi aradan cikardi i da dedim. Iki dakika sonra esim geldi oglanin disi cikmis dedi. Bi baktim bi inci parliyor. Kalbim temixmis duam kabul oldu eheh :) Kizimin disini de babasi gormustu uyuz oldum bbunuda gordu. Adam dis takip ediyor :)
 


çok güzel, çook teşekkürler
 
Hayirli olsun minik inciniz...
 

Kitabını aldım ama uygulayabilir miyim bilmiyorum ya, henuz okumaya baslamadim. Kendi evimizde yaptik diyelim, misafirlikte falan nasil uygulanacak? Çocukta kendi yemeğe alışınca bi daha annesinin yedirmesini istemez ki
 
Kitabını aldım ama uygulayabilir miyim bilmiyorum ya, henuz okumaya baslamadim. Kendi evimizde yaptik diyelim, misafirlikte falan nasil uygulanacak? Çocukta kendi yemeğe alışınca bi daha annesinin yedirmesini istemez ki
Cnm. Bende bebeklerimiz biraz buyuyene kadar misafirlige ara verecegiz diye dusunuyrm. En fazla nazini cekecek yere gidebilirsin. Herkes bizle ayni sabri gostermez. Bagirir cagirirsa benim cocuguma o kisi; ben de o kisiye bagiririm. O nedenle de gitmemeyi tercih ederim. Bebeklerimizin gelisimi icin suan lazim seyler bunlar. Ya da yanimda sofra bezi tasimayi planliyrm. Onun uzerinde yediririm gittigim yerde. Bu da cozum olabilir belki.
 
Kızlar arzum un yoğurt yapma makinesini aldım ama Kapağı tam kapanmıyor, büyük sanki kullanan var mi?
Vakumlamıyor Ay deli olaciiimm :/
 
6.ay kontrolumuz ve asimiz oldu..
boyumuz 68 kilomuz 8800..
Ek gıdaya geçelim dendi.sabah kahvaltı:
8 de 1 yumurta sarısı bir cay kasigi pekmez tuzsuz peynir tercihe göre labne..bunları karıştırıp verme tek tek ver dedi..yavaş yavaş artıracaksin yumurtayı 1 ay sonra yarım yumurta sarısı yiyor olacak dedi öğlen:
çeyrek elma ya da armut cam rende de rendelenecek suyunu vereceksin ilk etapta dedi..tabii emmeye devam aksamuzeri ya da akşam :
Tarhana ya da sebze çorbası dedi patates havuç ya da patates brokoli kereviz kabak genelde iki çeşit olarak yap çok karıştırma dedi yağ tuz salca yok dedi sadece sogutup yedirmek üzereyken 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kat dedi kabız olmasın die sindirim kolaylaşmasi için dedi..yoğurt günlük süt lerden yapılan ilk etapta yarım fincan yesin dedi bebeklerde doyma hissi yoktur çok fazla verme kusar ve yemek istemez sonra dedi..
çilek domates çekirdeği inek sütü yasak bal kesinlikle yasak 1 yaşına kadar..
Yurutec önermiyoruz dedi genelde parmak uçlarında yürüdükleri için sonrasında yürümesinde sıkıntı olabiliyor dedi..
anne sutune devam dedi ev kazalarına dikkat emeklemeye başlamışsa dedi uzanabilecegi Kablolar çekmeceler hersey ona göre ayarlansin dedi..cayimizi mutfakta koyalım bu dönemde yanik kazaları çok okuyor dikkat edelim dedi..Şimdilik bu kadar..paylaşmak istedim arkadaşlar..
Bu arada kizim cok ağladı aşı olurken Kıyamam yavrumaa
 
Herkese mrb. Biz bugün 6ay aşılarımızı olduk bi ağızdan damla ,3 tanede iğne olarak yapldık kızım çok ağladı bnde bi fna oldm şuan elm kolum tutmuyo
 
Herkese mrb. Biz bugün 6ay aşılarımızı olduk bi ağızdan damla ,3 tanede iğne olarak yapldık kızım çok ağladı bnde bi fna oldm şuan elm kolum tutmuyo

bizim de 6 ayımız bugün doluyor.yarın aşımız var.... üç iğne derken iki bacaktan bi de koldan mı yaptılar ben iki biliyorum....
boyu kilosu nedir....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…