bunlarla ilgili bir sıkıntı yoksa öncelikle bebeklerin hatta bütün çocukların düzeni ve sınırları sevdiğini söylüyor uzmanlar. yani bebek bizi ne kadar zorlasa da onu bir düzene alıştırmak için zorlamalı ve zorlanmalıyız :) her anne pat diye uyuyuveren bir meleğe sahip olamıyor maalesef;bu durumda ona bunu öğretmek gerekiyormuş.
***düzenden kasıt daha önce songülün dedikleri gibi gündüz uykuları ve gece uykusundan önce aynı şeyleri sırasıyla yapmak, saatlere sadık kalmak.mesela bizim bebeler artık günde 14-16 saat uyumalı,bunun da 9-10 saati gece uykusu olmalı; 2 veya üç gündüz uykusu ile tamamlanmak üzere.kesinlikle geç yatırmamak gerek; YORGUN BEBEK=UYUYAMAYAN AJİTE BEBEK! gece uykusu için 19:00-19:30'dan itibaren yatırma rutinine başlanmalı. artık o bize kalmış.banyo mu yaptırırız?pijama mı giydiririz? ninni mi söyleriz? benim rutinim: alt değiştirme,besleme,gece lambasını yakma,bir kat elbisesini çıkarıp,sarılarak ninni söyleme (en fazla iki kez),park yatağının müziğini açıp yatırıyorum.gündüz de genelde aynı saatlerde yatırıyorum.başlarda biraz itiraz etti ama artık alıştı.
***bu arada dreamfeeding (rüya beslenmesi) diye birşey var. saat 23-24:00 gibi uyku arasında beslerseniz,bebekler 5-6 saat kesintisiz uyuyabiliyor.ilk günlerde aç kalıyor diye huzursuz oldum,o da bir iki gün alışmadı gibi oldu ama şu anda bu düzen bizde sağlandı :)))
***bebeklerin sakinlk ihtiyacını göz ardı etmemek gerekiyor.uykudan önce (en az 15-20dk) hareket düzeyi azaltılmalı, uyaran fazlalığı önlenmeli.mesela hoppala oynamamak,bağıra çağıra sevmemek :), tv seyrettirmemek!! (zaten izletmeyelim) böylece çocuk uyku zamanına kendini hazırlıyor;bünyesi yavaşlıyor.
***EĞER EV ÇOK SESLİ VE BEBEK UYURKEN EVDE SÜREKLİ BİR UYARAN VARSA çocuk odasında beyaz gürültü yaratmak iyi gelebilir.mesela fön sesi gibi..(biz hiç denemek zorunda kamadık,belki de bizim yatağın ninni çaları onun için o şekilde işliyor olabilir.)
***ortamın ışığı karanlığa yakın olmalı! böylece kesintisiz uyku için çocuğun beyni mesajı alıyor. (bu arada şu dönenceler,yatağa konan renkli, sesli, ışıklı oyuncaklar bebeği uyararak uyklusuna engel oluyor mu diye kontrol edilmeli;öyleyse çıkarılmalı!)
***son olarak hareketle uyuma sandığımız kadar iyi birşey değilmiş. bebeği teskin etmek için evet ama sakinleşip uykuya dalmak üzereyken durmak lazımmış.yoksa bebek kaliteli ve yarayışlı bir uyku uyuyamıyormuş. tıpkı bizim uçakta veya otobüste uyuduğumuz ve hiç dinlenemediğimiz uykular gibi!
işte böyle! benim okuduklarım bildiklerim bunlar. araştırmaya devam ediyorum!
ben hamileyken Sinem Olcay Kademoğlu'nun Merhaba Bebek isimli kitabını okumuştum;çok faydasını gördüm :) tavsiye ederim!
başka önerisi, tecrübesi olan arkadaşlar!! haydi voltranı oluşturalım :)))